2.5.5.1 Mediile mobile

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

 

 

A venit din nou momentul pentru a continua lectiile noastre simple despre AT (cine doreste le poate aprofunda). Parerea mea este ca daca stim regulile simple ale AT si le aplicam corect de abia atunci putem castiga, pana atunci este hazard.

Cu cat te complici mai mult in analize cu atat de indepartezi de un sistem de investitii viabil pentru orice investitor aflat la inceputurile AT. Sisteme mai supersofisticate, gen patratele sau arcele lui Gann pot fi cunoscute si aplicate dupa ce se cunosc cele de baza (nu ca nu ar fi bune teoriile lui Gann, dar pana a le aplica este cale lunga si deja atunci vorbim de profesionisti).

Astazi am ales analiza tehnica cu ajutorul MEDIILOR MOBILE, ca oscilatoare finale deoarece doresc astfel sa satisfac dorinta mai multor prieteni pentru a le cunoaste.

Mediile mobile sunt unele dintre cele mai populare unelte AT si mai usor de folosit in orice piata de capital. Acestea includ o serie de date mai calme, linistite care usureaza la realizarea estimarilor fiind folosite cu succes in pietele mai volatile formand in acelasi timp temelia mai multor indicatori tehnici.

Cele mai des folosite sunt mediile mobile simple – SMA si mediile mobile exponentiale – EMA

Mediile mobile simple
SMA se formeaza din media preturilor unei actiuni/instrument pentru o perioada anume de timp.
Dintre cele 4 categorii de preturi OLHC (deschidere, minime, maxime, inchidere) cele mai des folosite sunt preturile de inchidere – C. Asa ca SMA20 reprezinta media simpla mobila a pretului pentru ultimele 20 de zile de tranzactionare.

In cadrul acestei categorii cele mai dese SMA sunt : SMA10, SMA20, SMA50, SMA100 si SMA200. In functie de perioada de estimare se pot alege si alte perioade intermediare sau mai mari.

ATENTIE: daca graficul este realizat pe un timeframe diferit (zilnic, saptamanal, lunar, intraday etc.) mediile mobile trebuiesc raportate la perioada de timp respectiva (ex. pentru un grafic saptamanal SMA 20 este media simpla mobila pentru ultimele 20 saptamani).

Mediile mobile exponentiale
Pentru a reduce intervalul de timp se folosesc EMA care utilizeaza mai mult importanta preturilor recente fata de preturile mai vechi. Cea mai scurta perioada pentru EMA este si cea mai importanta si ea va fi aplicata le cele mai recente preturi.

In graficul practic de mai jos vom prezenta diferenta dintre cele doua medii mobile si modul cum se aleg. Deisgur ca un investitor strategic va folosi mai des SMA pe perioade mai lungi si grafice saptamanale (de regula se folosesc SMA50 si SMA200, pentru 1-4 ani) pentru a descoperi directia trendului pentru o perioada mai mare de timp.

In acelasi timp un speculator atat SMA10, SMA20 si SMA50, dar mai ales EMA5 sau EMA9 pe grafice zilnice pentru a putea “prinde” mai repede miscarile pietei.

In acelasi timp mediile mobile simple mai scurte, cum ar SMA10 sau SMA20 sunt mai sensibile si genereaza mai multe semnale. Deci cu atat mai mult EMA5 sau EMA9 vor genera si mai multe semnale, mare parte din ele fiind semnale false. Mediile mobile simple pe perioade mai lungi (SMA300 sau SMA400) se vor muta mai lent si vor avea si semnale mai putine si de aceea se folosesc mai putin.

PRIMA CONCLUZIE
Fiecare investitor, va experimenta si apoi alege lungimea si tipul mediei mobile, in functie de propria psihologie, dar si de tipul pietei actiunii si de miscarile acesteia. Desigur ca in final media mobila aleasa va fi pozitionata intre sensibilitate (finetea estimarii) si credibilitate (taria miscarii interpretate).

A DOUA CONCLUZIE
Deoarece media mobila este un oscilator care urmareste trendul ea lucreaza bine cand avem un trend (up/down) si deloc cand suntem in range/consolidare de pret (sideway).

IDENTIFICAREA TRENDULUI SI CONFIRMAREA
Regula este simpla: daca pretul este deasupra liniei mediei mobile, aceasta miscandu-se in SUS atunci trendul este crescator. Daca pretul este sub linia mediei mobile aceasta fiind in scadere atunci trendul este descrescator, se misca in JOS. Este usor sa identifici trendul bazandu-te pe aceasta regula.

Daca una din aceste conditii nu este indeplinita complet, adica SMA este sub linia de pret dar nu indica scadere ci crestere atunci avem un semnal fals si va trebui sa combinam semnalele a doua medii mobile, care asigura intotdeauna o mai mare acuratete in estimari.

Daca vei alege doua medii mobile pe perioade diferite de timp, ex. SMA10 si SMA20 atunci trendul este unul crescator daca SMA10 este deasupra lui SMA20 – amandoua pe crestere si sub linia de pret.

Invers este un trend descrescator, adica SMA20 este deasupra lui SMA10 – amandoua in scadere si deasupra liniei de pret.

Mai jos vom face o interpretare practica a analizei tehnice folosind mediile mobile simple.

Graficul zilnic al indicelui BET-FI pentru 12 luni, anul 2008 iunie

betfi-sma-7-iunie-08

INTERPRETARE:
Concluziile generale se vad scrise pe grafic si ele rezulta din urmatoarele semnale
– liniile mediilor mobile de 20 si 50 (SMA20 si SMA50) sunt in ordine fireasca si pe crestere – fiind sub linia de nivel a indicelui BET-FI, ceea indica ca pe termen foarte scurt sa avem o usoara crestere.

Insa, si aici vine interpretarea corecta a pietei SIFS (foarte volatila si sub influenta pietelor externe mai ales cand acestea scad – vezi piata americana vineri cu peste -3%), deoarece diferenta dintre cele doua medii mobile, precum si distanta fata de linia indicelui fiind foarte mici ne indica faptul ca semnalul de crestere este foarte slab si el se poate schimba usor si repede sub influenta unui factor extern.

– pozitionarea SMA200 deasupra liniei de nivel si mai ales deasupra SMA20 si SMA50 indica ca avem inca pe o perioada mai mare de timp, cel putin 3 luni de zile, un trend secundar descendent si ne putem astepta in continuare la scaderi ale pietei.

A TREIA CONCLUZIE
Cu cat diferenta dintre linia pretului si linia mediei mobile/liniile mediilor mobile este mai mare TARIA si DIRECTIA trendului se pastreaza.

A PATRA CONCLUZIE
Daca linia mediei mobile incepe sa se intersecteze cu linia pretului sau liniile mediilor mobile se intersecteaza (punctul A si B din grafic) atunci vom avea o SCHIMBARE de DIRECTIE de sens si durata diferita in functie de pozitia acestora si perioada de calcul a mediilor.

A CINCEA CONCLUZIE
Durata noii directii poate fi mai mare daca intersectia este cu o medie mobila de durata mai mare (punctul A – SMA200), care da si directia de acum a trendului descendent pentru o perioada de cel putin 3 luni de zile. De aici si interpretarea ca in continuare avem un trend de coborare atata timp cat SMA200 este deasupra nivelului indicelui, dar si a celorlalte medii mobile simple pe perioade mai mici de timp.

Pentru confirmare ne vom ajuta si de semnalele oscilatorilor STS si RSI deja invatati in lectiile anterioare mai ales ca evolutia indicelui se inscrie in ultima perioada intr-un triunghi asimetric ascendent care poate fi depasit chiar de luni in partea sa inferioara, iar BET-FI sa coboare sub nivelul de 55.000 puncte.

– STS indica un EXIT fortat din piata mai ales ca valoarea acestuia a atins in scadere zona lui 60 (un punct critic pentru multi traderi) dupa ce a cochetat o perioada in zona de supravanzare.

– RSI, chiar daca indica o mica revenire de 1 zi tendinta lui de coborare anterioara este una destul de abrupta dand parca de inteles ca nu are de gand sa se opreasca la nivelul de 55,62 si ca va trece sub linia neutra de 50.

NIVELE DE SUPORT SI REZISTENTA
O alta utilizare a mediilor mobile este de a identifica nivelele de suport si rezistenta. De regula acest lucru se bazeaza pe o singura medie mobila si pe istoricul datelor.
Vom folosi aceasta unealta – SMA – pentru a vedea puterea nivelelor de suport si rezistenta pentru un trend.

Si aici exista o caracteristica … media mobila este un bun nivel de suport pentru un trend ascendent puternic. Daca avem un trend mai putin puternic atunci semnalul poate fi unul slab sau fals. Un caz practic este prezentat mai jos.

Graficul saptamanal la BET-FI pentru 12 luni, anul 2008 iunie.

bet-fi-sapt-7-iunie

– observam ca, in cazul unei deprecieri a indicelui, primul nivel de suport si cel mai apropiat este la nivelul mediei mobile exponentiale EMA5, de la 54.000 puncte. Pozitionarea categorica a indicelui BET-FI sub EMA5 inseamna continuarea tendintei de scadere, fapt confirmat si de tendinta RSI, care a coborat sub nivelul de 50 (42.65).

– urmatorul prag de suport, ceva mai puternic este in zona liniei mediei mobile simple de 10 saptamani de la 53.000 puncte. O strapungere a acestui nivel nu este exclus mai ales ca actiunile SIFS sunt foarte volatile, asa cum se vede din grafic, si oricand se poate face o intoarcere de 8% intr-o saptamana, ceea ce ar insemna ca, daca conditiile economice internationale nu se schimba in sens pozitiv vom vedea in timp testate si nivelurile minime ale anului de la 50.500 puncte.

Cred ca din acest punct de vedere locul unde se va intersecta SMA 20 cu SMA50 la graficul zilnic, schimband pozitiile, atunci noua tendinta este EVIDENTA.

Asa ca merita sa urmarim concomitent aceste doua grafice si semnalele oferite de mediile mobile respective. Acuratetea acestor semnale este data de corelarea semnalelor acestor medii mobile pentru perioada de timp respectiva.

Desigur teoria mediilor mobile este mult mai ampla, iar carti despre asa ceva sunt multe. Unele le voi posta chiar eu la aceasta rubrica despre AT, dar nu neaparat azi, insa curand.

Speak Your Mind

*