2.5.5 Indicatori si oscilatori tehnici de baza

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 28 iulie 2014

REGULI GENERALE
Piata are 2 stari principale: trendul si range-ul. A specula pe baza de trend presupune ca sa cumperi acele actiuni care sunt puternice, adica sa cumperi/adaugi la o pozitie tocmai pentru ca pretul este evident pe crestere.

A specula pe baza de range presupune sa cumperi acele actiuni care au aratat semnale de slabiciune – au scazut – tocmai pentru ca vor creste.

Cand speculezi pe baza de trend folosesti indicatori precum ma’s, macd, price roc. Cand speculezi o actiune in range folosesti indicatori precum rsi, stochastics, cci, cmo, williams’ %R.

Faptul ca o actiune este in range sau trend este aratat de indicatori precum ADX sau vertical horizontal filter.
A. Trebuie cautat un set de 3 indicatori care sa arate urmatoarele lucruri:
1. Care este trendul si cat de intens este:
a) MA’s
b) MACD
c) price ROC
Acesti indicatori ne arata evolutia trecuta a trendului: putere, momentum si directie.

2. Care este directia imediata de miscare a cursului: standard deviation, reversion to the mean – arata cat de mult incearca piata sa revina la starea de normalitate

3. Cand va avea loc aceasta schimbare de curs Bollinger Bands + RSI, stochastic, CCI – pentru a privi in viitor si a vedea cat de mare poate fi oscilatia.

B. In AT urmatoarele idei sunt de baza:
1. observarea trendului
2. divergenta si confirmarea
3. volumul indica schimbarile de pret
4. suport – rezistenta
5. pretul contine toate informatiile

C. Ce ii trebuie unui trader pentru a fi eficient:
1. metoda
2. disciplina de a urma metoda
3. experienta
4. capacitatea mentala de a accepta pierderile ca parte a jocului
5. capacitatea mentala de a accepta castiguri uriase

Fibonacci numbers : 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55

INDICATORI TEHNICI – DETALIERE
MA
MA trebuie folosit doar in pietele care au un trend puternic. Poti determina prezenta trendului cu ADX. Scopul sau este de a face un trader sa ocupe o pozitie si ii arata cat timp trebuie sa pastreze pozitia respectiva.

In sideways markets apar multe semnale false daca sunt folositi. MA are abilitatea de a prinde o miscare si de a sta cu ea. Ca puncte slabe : semnale false in sideways (range) markets si semnal tarziu de cumparare / vanzare.
Semnale de cumparare / vanzare apar atunci cand:
-MA are trend crescator si cursul actiunii este deasupra MA -> buy
-MA are trend descrescator si cursul actiunii este sub MA -> sell
Daca se folosesc doua MA de zile diferite (12 si 26) semnalele de cumparare / vanzare apar atunci cand:
-MA 12 trece peste MA 26 si ambele au trend crescator -> buy
-Ma 12 trece sub MA 26 si ambele au trend descrescator -> sell
Se recomanda folosirea MA (5,10) pentru termen scurt, MA (20, 50) pentru termen mediu si MA (50, 200) pentru termen lung. Si folosirea numerelor Fibonacci este foarte buna. E de preferat ca al doilea numar sa fie aproximativ de trei ori primul numar.

MA actioneaza ca prag de suport / rezistenta. Cu cat o MA este atinsa de mai multe ori, cu atat devine mai importanta. In acest caz, o trecere a cursului peste aceasta MA poate genera un semnal de vanzare / cumparare valid. O astfel de MA se determina prin incercari.

Intr-un trend crescator, daca cursul atinge MA dar revine -> buy
Intr-un trend descrescator, daca cursul atinge MA dar revine -> sell (short)
MA (200) este un important prag de suport.

Pentru a determina puncte sensibile din chart in care piata genereaza suport / rezistenta se pot folosi 2 MA’s diferite. Punctele in care cele doua MA’s se ating, dar nu se intersecteaza, reprezinta praguri de suport / rezistenta.

Se poate folosi chiar si un “curcubeu” de MA’s – 5 MA de zile diferite pentru a determina pragurile de suport / rezistenta. Cu cat sunt mai multe MA’s care se ating, cu atat mai important devine pretul respectiv ca punct de suport / rezistenta. Daca pentru acele valori se observa si un oscilator gen RSI ce atinge nivele de supravanzare / supracumparare atunci punctul respectiv este cu atat mai important.

Nu trebuie neglijata importanta folosirii ma’s la determinarea psihologiei participantilor din piata. Astfel, distanta dintre preturi si ma’s ne arata intensitatea sentimentelor de frica si lacomie (fear & hope).

Cand preturile se indeparteaza in mod accelerat de ma’s asta ne arata ca trebuie sa ne asteptam la o contrareactie, astfel incat preturile si media vor converge din nou.
Se pot utiliza urmatoarele medii pentru a determina trendurile:

a.MA 12 pe chartul lunar pentru determinarea trendului anual;
b.MA 13 pe chartul saptamanal pentru trendul trimestrial;
c.MA 21 pe chartul zilnic pentru trendul lunar;
d.MA 5 pe chartul zilnic pentru trendul saptamanal.

MOD DE UTILIZARE MA:

1.semnal de cumparare / vanzare – prinde miscarea si sta cu ea pana la capat
2.determinarea pragurilor de suport / rezistenta -> util pentru a folosi “cumpara la suport si vinde la rezistenta”

MACD
In principiu are aceleasi date de intrare ca si RSI. Folosirea MACD ca semnal de cumparare pentru BB este posibila insa da acelesi rezultate ca si RSI.

MACD se poate folosi ca orice medie in piete cu trend puternic. Existenta trendului este confirmata de cresterea ADX. Ca si MA’s, MACD ne ajuta sa fim de partea trendului aratand cand piata este bullish sau bearish.

Se pot folosi MACD’s cu date de intrare diferite pentru semnale de cumparare si de vanzare. De ex., MACD (8, 17, 9) se poate folosi pe post de buy signal, iar MACD (12, 25, 9) pe post de sell signal.

Un alt semnal de cumparare apare atunci cand pe chartul saptamanal MACD desi este in zona de oversold (sub zero) nu mai scade si chiar incepe sa creasca. Daca acelasi lucru se observa si in chartul zilnic atunci este un semnal de cumparare valid.

MACD poate fi folosit si pentru divergente, insa datorita MA’s folosite in compunerea sa apar semnale intarziate.
MACD are capacitatea de a arata si ca un oscilator, prezentand nivele de supracumparat si supravandut.
MACD fiind un indicator centrat arata puterea si directia momentului (bull sau bear).

MOD DE UTILIZARE MACD:
1.semnale de cumparare / vanzare (folosind date diferite pentru cumparare fata de vanzare)
2.determinarea puterii si directiei momentului (bull sau bear)
3.divergente

Price ROC
Se poate folosi in principal pentru a determina puterea si directia momentului (bull sau bear).
Un ROC mare arata nivelul de supracumparat, un ROC mic arata nivelul de supravandut.

ROC poate fi folosit si pentru a sesiza daca o crestere sau o scadere a ajuns aproape de final. Cand ROC incepe sa scada pe trend crescator -> cresterea se apropie de final.

Cand ROC incepe sa creasca pe trend descrescator -> scaderea se apropie de final. ROC se poate folosi astfel pentru sesizarea divergentelor. Se poate folosi in acest caz ROC cu un numar diferit de zile: 12 si 25. Este posibila si folosirea numerelor Fibonacci.

BOLLINGERS BANDS
BB se pot folosi cu cele mai bune rezultate impreuna cu RSI. Atingerea benzii superioare concomitent cu RSI supracumparat -> sell, atingerea benzii inferioare impreuna cu RSI supravandut -> buy.

Alti oscilatori care sa indeplineasca functia de confirmare pentru BB mai pot fi OBV si Money Flow. Nu se recomanda folosirea RSI si apoi MACD sau CCI pentru ca acesti oscilatori au aceleasi date de intrare -> aproximativ aceleasi rezultate.

Caracteristicile BB:
1. Schimbari puternice de pret au tendinta de a aparea dupa ce benzile se ingusteaza, pe masura ce volatilitatea scade (o aplicatie practica a teoriei Dow);
2. Cand preturile ies in afara benzilor, o continuare a trendului respestiv este de asteptat;
3. Bottoms si topurile facute in afara benzilor urmate de bottoms sau topuri facute in interiorul benzilor pot anunta schimbari de trend;
4. O miscare care incepe de pe o banda are tendinta de a continua pana cand se atinge cealalta banda. Aceasta observatie este utila pentru a proiecta un target al pretului.

RSI
Este un leading oscilator. Arata conditii extreme – supracumparat, supravandut.
Este folosit ca si confirmare pentru BB (vezi mai sus).

Are o f. buna eficienta in sideways markets.
In piete cu un trend evident este periculos sa il folosesti impotriva trendului. Se poate corela cu ADX – cand scade ADX -> trendul dispare -> trebuie folosit oscilatori gen RSI, CCI, William’s %R, Stochastic.

Atunci cand trendul exista, se poate aplica urmatoarea strategie:
-trend crescator -> trebuie cautat supravandut pentru RSI pentru a mai cumpara;
-trend in scadere -> trebuie cautat supracumparat pentru aa mai vinde (short)
RSI, CCI, William’s %R si Stochastic sunt indicatori care trebuie folositi in sensul trendului si nu impotriva sa (“trendul este prietenul meu”).

RSI este posibil sa indice praguri de suport si rezistenta. Cand RSI ajunge la extreme si in combinatie cu MA’s si BB poate arata puncte din grafic care au rolul de suport / rezistenta.

Se poate incerca o strategie care presupune folosirea a doi RSI – folosind fiecare un numar diferit de zile. Se va cumpara sau vinde la punctele de intersectie, similar cu modul de folosire a doua MA’s. sau in loc de doi RSI se poate folosi numai unul si o medie mobila a celui de al doilea, urmand ca decizia de cumparare / vanzare sa se faca in functie de nivelul supravandut / supracumparat si intersectia cu MA.

Divergentele se pot aplica cu succes la RSI.
Pentru a face bani rapizi se poate aplica urmatoarea strategie : se cumpara cand indicatorul se apropie de 70 si se vinde imediat ce a strapuns de sus in jos linia de 80.

RSI este un indicator care alerteaza din timp privind o posibila schimbare a directiei (priveste in viitor).

Speak Your Mind

*