2.5.4.5.1 Configuratii grafice tip lumanare – aprofundare

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 26 iulie 2010

Intotdeauana am fost mai mult decat placut impresionat de tehnica si cultura japoneza care demonstreaza in primul rand un cult pentru pretiozitate.

Asa cum era de asteptat nu se putea ca aceasta sa ocoleasca un domeniu atat de vast cum este cel bursier.

Se stie de catre cunoscatori ca pentru a putea “citi” dintr-o privire evolutia pretului unei actiuni este bine ca reprezentarea grafica a acesteia sa fie cat mai semnificativa.

Cine a studiat si a aprofundat analiza tehnica a putut observa ca dintre toate formele de reprezentare grafica a pretului si trendului acestuia cea mai apropiata de realitate este “lumanarea” = candlestick-ul.

Si totusi putini sunt cei care stapanesc foarte bine interpretarea formatiunilor grafice (patternurilor) oferite de candlestick.

Eu unul, ca majoritatea celor animati de dorinta de a cunoaste cat mai bine “mishcarea unei piete de capital”, tot incerc sa aflu cat mai multe despre bazele acestei tehnici.

Cu cat afli mai multe cu atat iti dai seama ca pentru a castiga bani pe bursa este necesara o munca si activitate continua si aprofundata.

Despre lumanari si formatiunile grafice generate de asezarea acestora in timp s-a vorbit si s-au scris f multe carti si analize.

De la aparitia acestei tehnici in anul 1700 facuta de japonezul Homma s-a putut observa ca atunci cand emotiile intra in “joc” pe bursa apare o mare diferenta intre valoarea si pretul actiunii (pe vremea lui actiunea in cauza era orezul).

Exista si site-uri dedicate exclusiv acestora.

www.hotcandlestick.com

www.investopedia.com/terms/c/candlestick.asp

In final ceea ce ramane la indemana fiecarui analist este o minima baza teoretica care trebuie permanent completata cu un volum foarte mare de aplicabilitate practica, de experienta personala.

Pentru ce folosim candlestick

O prima intrebare care se pune este … La ce sunt bune aceste “lumanari” ?

Pai raspunsul este foarte simplu .. pentru a stabili o strategie de investitie avand in vedere interpretarea corecta a acestor formatiuni grafice pentru o perioada de timp (zi, saptamana, luna).

Ele se folosesc in special pe termen scurt, de multe ori mai putin de 8-10 sesiuni de tranzactionare si sunt o masura a starilor emotionale generate pe bursa.

De obicei majoritatea analistilor tehnici folosesc graficul zilnic si mai putin cel saptamanal si lunar, care corelate pot da mai multe elemente de analiza asupra evolutiei pietei actiunii sau bursei in general.

Atunci cand privim la o lumanare putem observa un lucru important , corpul acesteia (body) care poate fi plin sau gol in functie de pozitia preturilor de deschidere si inchidere. Este evident ca acesta este gol (alb sau culoare deschisa) cand pretul de inchidere (close=C) este mai mare decat cel de deschidere (open=O) si plin (sau culoare inchisa) in caz invers.

Tot la “lumanare” exista si umbrele (shadows) care sunt deasupra sau sub corpul acesteia reprezentand pretul maxim (high=H) sau pretul minim (low=L) al zilei.

Corpurile si umbrele pot fi scurte sau lungi iar interpretarea relatiei intre cele patru preturi (O, C, H si L) si corpul lumanarii determina evolutia pretului actiunii din aceea zi.

Daca analizam graficul la mai multe candlestick succesive pe o perioada de timp scurta vom putea alege si interpreta acele formatiuni care se potrivesc cel mai bine evolutiei viitoare a actiunii. In acest mod se poate estima o anume tendinta a pretului si se pot afla unele semnale foarte utile investitiei.

Pe aceasta baza se stabileste si strategia de investitie

Urmatoarea intrebare este … “Care sunt formatiunile de baza gen candlestick ?”

1. Cea mai simpla este “long black body” Ea semnifica o piata bearish si este cu atat mai puternica cu cat corpul este mai lung.

In acest caz pretul actiunii a oscilat in sus si jos intr-un interval anume si a deschis aproape de pretul maxim apoi a inchis aproape de minimul zilei.

2. Opusul ei este “long white body” pentru o piata bullish (o perioada de crestere) Cu cat corpul este mai lung cu atat cresterea este mai mare. In acest caz pretul la fel a oscilat sus si jos iar acesta a deschis langa maxim si a inchis langa minim.

3. Spinning tops sunt corpurile foarte mici care pot fi pline sau goale. Aceasta formatiune indica un range strans (marja) intre pretul de deschidere si cel de inchidere, de obicei este considerat neutru (fara o mare influenta).

4. Doji lines indica perioadele in care pretul de deschidere si de inchidere sunt foarte apropiate sau aceleasi. Corpul acestora poate varia (lung sau scurt)

Urmatoarea intrebare … “Cum interpretam o formatiune grafica candlestick?”

Mai intai vom spune ca o “lumanare” reprezinta reactia emotionala in masa a unei piete sau actiuni din piata.

Apoi daca vom privi mai atent o formatiune pe o perioada mai lunga de “lumanari” de pe grafic vom vedea ca numarand lumanarile lungi goale sau pline vom putea constata un lucru evident .. cu cat un grafic are mai multe lumanari goale lungi cu atat piata va fi bullish (pe crestere) invers cu corpurile lungi pline pentru o piata bearish (de scadere).

Concluzia care rezulta este urmatoarea :

– o formatiune grafica poate consta dintr-o lumanare, dar poate avea si o serie de lumanari pe o perioada de timp.

De asemenea un reversal trend este un numar de lumanari care a fost foarte bine interpretat de john Murphy in cartea sa “Technical Analysis of the Financial Markets“.
“One serious consideration that must be used to identify patterns as being either bullish or bearish is the trend of the market preceding the pattern. You cannot have a bullish reversal pattern in an uptrend. You can have a series of candlesticks that resemble the bullish pattern, but if the trend is up it is not a bullish Japanese candle pattern. Likewise, you cannot have a bearish reversal candle pattern in a downtrend.”

Numai pentru reversal trend exista cel putin 40 de formatiuni grafice de lumanari. Am ales totusi doua dintre ele cele mai cunoscute.

A. HAMMERS (indica un reversal pozitiv)

Un hammer este o umbrela care apare dupa o scadere a pretului si provine de la actiunea de “lovire” in partea de jos. Situatia este cand o actiune deschide jos, apoi pretul cade complet in timpul sesiunii de tranzactionare pentru ca la inchidere sa se intoarca la pretul de deschidere.

B. HANGING MAN (reversal negativ)

Este foarte important de cunoscut. El este o umbrela care se dezvolta dupa un rally pozitiv. Umbra lumanarii trebuie sa fie de trei ori mai lunga decat corpul sau pentru a se realiza aceasta evolutie.

Daca marja de tranzactionare a lui Hanging man este deasupra marjei de tranzactionare din ziua precedenta atunci este posibil sa avem o zi cu GAP negativ, caz contrar vom avea doar o inversare de trend urmata de o scadere a pretului care poate tine cateva zile.

Bineinteles aceste patternuri pot fi aprofundate, precum si altele cum ar fi cele caracteristice pentru pietele bull si bear : “mat hold”, “rising three method”, “upside gap three methods” si “upside Tasuki gap”

Un singur exemplu voi da pentru patternul unei piete bullish

” Rising three Methods” – incepe cu prima zi lunga goala (sau alba) apoi trei zile (ziua 2, 3 si 4) corpuri mici ale caror marja de pret se incadreaza in lungimea corpului din prima zi. Ultima zi (a 5 a) este tot un corp gol (alb sau deschis) lung.

Alte patternuri

Engulfing Pattern – Bearish (reversal trend pozitiv)

Ea se dezvolta pe un trend crescator cand vanzatorii depasesc numarul cumparatorilor. Aceasta este cand o lunga lumanare plina incadreaza o alta goala mica. In acest caz pretul de deschidere a fost mai sus decat cel din ziua anterioara si in timpul sesiunii de tranzactionare actiunea se vinde la volume mult mai mari decat in ziua anterioara.

Pentru o piata bullish formatiunea si interpretarea este inversa celei de sus. In acest caz investitorii isi pierd increderea in actiune si in directia trendului acesteia.

Harami Bearish (reversal trend negativ)

Arata intai o lumanare cu corpul mic plin care se incadreaza in interiorul lungimii corpului celei din ziua precedenta. In acest caz trendul crescator poate fi, in mod special daca volumul este redus.

Pentru piata bullish totul se petrece in “oglinda, adica invers celei de sus. Daca o lumanare inchide mai sus in ziua urmatoare aceasta va confirma un trend invers.

Harami Cross – Bearish

Este o formatiune harami cu un doji formata dintr-o lumanare cu corpul mic plin care apare in sesiunea din ziua urmatoare. Corpul lumanarii doji este in marja corpului gol al lumanarii din sesiunea anterioara. La fel ca la harami simplu trendul are volumul de tranzactionare scazut si pretul inchide la acelasi pret ca la deschidere.

C. DOJI exprima incertitudine din partea investitorului, pretul de deschidere este egal sau aproape egal cu cel de inchidere.

Important pentru liniile DOJI este ca el constituie un indicator puternic de schimbare de trend daca apar la capatul unei tendinte ascendente sau descendente.

Sunt mai multe forme DOJI (cruci)

a) Evening DOJI stars – este la capatul unui trend ascendent , il inverseaza. Corpul lumanarilor ce urmeaza trebuie sa fie pline. Altfel nu este reversal trend.

b) Morning DOJI stars – este la capatul unui trend descendent, la fel il inverseaza. Corpul lumanarilor de dupa el trebuie sa fie goale. In caz contrar nu va fi inversare de trend.

Ele se formeaza mult deasupra sau dedesubtul lumanarii anterioare.

c) Dragonfly DOJI – are linia orizontala aproape de valoarea maxima a pretului. Semnificatia este ca la cele de mai sus.

d) Gravestone DOJI – pietrele funerare DOJI. Anunta inversarile bearish de trend.

Apar la capatul unui trend ascendent . Pretul de deschidere este mult deasupra pretului de inchidere al zilei precedente. In acest caz actiunea s-a deschis cu un GAP, umbra superioara este mai mare decat corpul lumanarii.

Nu este umbra inferioara deoarece pretul minim este egal cu cel de deschidere si inchidere. In acest caz actiunea se deschide mult desupra pretului de inchidere al zilei precedente si continua urcarea , dupa care scade si se inchide aproape de minimul zilei, indicand un trend bearish cu rally negativ.

Confirmarea de trend negativ o va da in ziua urmatoare cu o deschidere sub linia orizontala a crucii DOJI (a pretului de inchidere) …

S-ar putea continua tot asa pana la epuizarea tuturor patternurilor, insa cred ca mai important este un exemplu.

CAZ PRACTIC

Am ales actiunea SIF5 deoarece tot s-a vorbit despre el astazi pe forumul AGF .

Conform graficului zilnic din ultimile trei zile se poate observa ca am avea un bearish engulfing format in ziua de 19 iunie (O=1.95, H=2.02, L=1.95 C=2.01) si continuat in ziua de 20 iunie 2006 (O=2.00, H=2.02, L=1.91, C=1.92).

Concluzia : s-a creat un trend bearish care ne indica ca se pot produce scaderi in continuare, iar spinningul tops de astazi (O=1.90, H=1.93, L=1.87, C=1.89) este nesemnificativ ca influenta, trendul urmandu-si cursul, volatilitatea fiind ponderata.

Bineinteles ca altcineva va putea face alta interpretare bazand-se pe alti indicatori sau patternuri grafice. Cel care va valida sau invalida corectitudinea analizei va fi tot piata bursei.

Oricum a meritat sa incercam si vom mai continua si cu alte ocazii.

Suplimentar

Cazul la SIF1 – este un HAMMER toata ziua insa lungimea umbrei sale nu este reprezentativa (este de fapt invers fata de cum ar trebui sa fie pentru a indica un reversal trend crescator. Concluzia este ca este posibil ca maine sa avem ceva mici cresteri de pret, acestea se vor confirma daca maine pretul de deschidere va fi mai mare decat cel de inchidere de astazi.

Avand in vedere unele evolutii anterioare este posibil ca maine sa avem un Dragonfly DOJI la SIF 1. Ramane de vazut totusi.

Speak Your Mind

*