2.5.4.5 Configuratii grafice candlestick – etapa 5

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 26 iulie 2010

Inainte de a trece mai departe va voi prezenta un grafic realizat la contractul futures DESIF5_IUN, asta fiindca tot avem deja la bursa Sibex un contract futures international bazat pe indicele american cel mai raspandit in lume, DJIA_RON.

Scopul ?
Va voi arata cum putem anticipa unele miscari/schimbari din piata, aici este vorba de piata futures, fie si pentru un trader daily, care doreste sa foloseasca invatamintele cursului anterior, adica ale aplicarii configuratiei grafice tip candlestick HAMMER bullish sau bearish.

Niciodata nu trebuie sa ne multumim doar cu o prima prezentare si mai ales o singura experimentare practica deoarece cu cat vor fi mai multe experiente practice cu atat vom prinde fenomenul mai bine, iar rezultatele vor fi mai multumitoare.

GRAFICUL DE 15 MIN. LA CONTRACTUL FUTURES DESIF5_IUN

sif5-23-ian

OBSERVATII :
– constatam in ziua de 19 ianuarie 2010 realizarea unui HAMMER bullish reversal aproape perfect.

criteriile de identificare sunt indeplinite in totalitate : 1) avem un trend anterior de scadere care a dat semnale de oprire/oboseala, semnaland eventual un rebound; 2) corpul lumanarii este destul de redus (43 unitati, de la 1.5299 la 1.5256 lei); 3) umbra este dublul marimii corpului si maximul este identic cu pretul de inchidere.

confirmarile sunt multiple si vin atat din partea semnalelor oscilatorului statistic STS, care a strapuns linia de supravanzare de 20, cat si al celuilalt oscilator, Wiliam %R, care s-a sincronizat cu miscarea primului oscilator de baza STS intersectand sincronizat linia de 20 cu aceeasi semnificatie de supravanzare, caz ca urmeaza o miscare interesanta.

– o confirmare importanta pentru traderii swing short de 2-3 zile este aparitia celor doua semnale de mai sus concomitent cu cresterea volumului fata de media perioadei analizate.

In acest caz ne asumam riscul pentru un control al banilor convenabil de RR 1:3 si vom deschide pozitii LONG in zona pretului de 1,5280 lei stabilind SL la 1,5220 (adica la 60 tick-uri mai jos).

Ca urmare calculul RR (risc/castig) pentru tinta de profit TP va fi la 180 tick-uri deasupra punctului de intrare, adica in zona pretului de 1.5460 lei. Unii mai indrazneti vor face in aceasta zona o marcare partiala pentru primele 50% din pozitii si vor fixa ultimul prag de sell off la urmatorul nivel de rezistenta, care poate fi in zona 1.5740-1.5800 lei punand un stop loss mobil la 1.5400 lei.

Mai mult ca sigur traderii tehnici clasici au identificat pe acest grafic un HEAD and SHOULDERS cu un prim umar stg. la topul din data de 19 ianuarie 2010, un CAP in zona topului maxim al perioadei din data de 20 ianuarie si al doilea umar dr. la topul din data de 21 ianuarie 2010.

Daca vom accepta/recunoaste aceasta configuratie ca fiind una corecta atunci linia gatului este linia care uneste minimul unde s-a format HAMMERUL bullish deja analizat si minimul din data de 21 ianuarie, adica in zona 1.5300 lei – putin mai sus decat primul minim al neckline (linia gatului). Aceasta linie a gatului usor avansata spre dr. inseamna ca scaderea viitoare nu va fi asa de abrupta.

Daca vom dori sa aplicam teoria acestei configuratii de REVERSAL BEARISH si sa determinam viitoarea evolutie DOWN vom vedea ca linia gatului a fost strapunsa VINERI, deci scaderea propriu-zisa a inceput pe 22 ianuarie si putem estima aceasta depreciere la 600 unitati din pct. respectiv (CAP – linie gat = 600 tickuri).

Aceasta inseamna ca un punct de suport destul de solid pentru evolutia actuala DOWN poate fi in zona 1.4722 lei. Bineinteles ca aceasta zona pentru un eventual prag de suport si punct de REBOUND va fi orientativa si vom astepta evolutia din saptamana viitoare, mai ales ca pietele americane s-au deteriorat asa de mult ca indicele S&P 500 a devenit negativ fata de inceputul anului 2010 – ceea ce spune foarte mult.

CONFIGURATII GRAFICE CANDLESTICK REVERSAL
Inainte de a trece la urmatoarele configuratii grafice voi spune ca graficele pietei de actiuni au devenit mult mai sofisticate in ultimii 10 ani. Semnalele folosite de traderi sunt parte integranta pentru acele analize care pot conduce la configuratii grafice ce pot forma profituri mari, dar si pierderi pe masura daca nu sunt aplicate corect.

Prima indicatie a dezvoltarii unei configuratii ce poate genera profituri mari poate fi identificata cand apar semnalele candle, iar softurile actuale permit o serie de capabilitati ce ne ofera aceste evaluari din timp.

Pana sa ajungem sa facem analize tehnice multiple si sa cercetam instantaneu aceste procese suntem obligati sa incepem cu inceputul si treptat sa le perfectionam si chiar amplificam. Deasemenea un trader nu va putea s-o faca mai repede decat daca cunoaste exact implicatiile acestor semnale.

4.2 ENGULFING
Este unul dintre cele mai puternice semnale de schimbare a directiei, de crestere sau scadere (bullish sau bearish) si se bazeaza pe o configuratie grafica ce contine de aceasta data DOUA LUMANARI.

engulfing

Desigur ca succesul aplicarii si identificarii acestei configuratii este oferit de citirea corecta a semnalelor psihologice anterioare semnalului.

De exemplu configuratia grafica Bearish Engulfing este indicat sa se realizeze in faza de supracumparare, iar configuratia reversal Bullish Engulfing ar fi bine sa se formeze in faza de supravanzare.

Asa ca intotdeauna traderii profesionisti sunt atenti in special la formarea unor asemnea tipuri puternice de configuratii care semnaleaza o schimbare de directie strong (de crestere sau de scadere).

Configuratia Bullish Engulfing
Aceasta este formata din doua lumanari. Prima are corpul cu aceeasi culoare ca a celor de la trendul anterior (de scadere), iar a doua are corpul cu o culoare opusa (de crestere).
Diferenta este evidenta si se poate “VEDEA” clar pe grafic.

In ziua de SEMNAL lumanarea a doua deschide mai jos decat inchiderea zilei anterioare, apoi pretul creste destul de mult, astfel incat inchiderea are loc mai sus decat deschiderea zilei anterioare.

Denumirea configuratiei vine de la faptul ca a doua lumanare o “INGHITE” (engulf) pe cea dinaintea ei, adica o depaseste ca marime (atat in partea inferioara cat si in partea superioara). A doua lumanare mai este cunoscuta si ca DAKI sau “atotcuprinzatoare”.

Puterea configuratiei/Robustetea semnalului de schimbare a directiei
Cu cat marimea celei de a doua lumanari depaseste dimensiunea celei dintai cu atat mai puternic este semnalul de schimbare a directiei.
La fel, cu cat a doua lumanare deschide mai jos decat inchiderea primei lumanari si aceasta o “inghite” la final pe prima cu atat este mai convingator/puternic semnalul reversal.

Criterii de identificare/formule de calcul
Daca notam preturile in mod clasic OHLC si cu 1, respectiv 2 cele doua lumanari atunci trebuie sa avem urmatoarele relatii/criterii de identificare obligatorii :

criterii

Sentimentul pietei/psihologia pietei
Configuratia reprezinta o schimbare a sentimentului pietei, care devine contrar celui anterior, adica devine din unul pesimist in unul optimist, mai usor la inceput si apoi unul usor consolidat sau tot mai consolidat.

Folosind aceasta configuratie pentru a cumpara (mai ponderat la inceput) vom evita anumite riscuri la care se expun multi traderi cand dau peste un MINIM al pietei. Multi se intreaba … “Cand este MINIM este timpul potrivit pentru a cumpara ?”

Aceasta configuratie intareste raspunsul ca “Nu orice minim poate fi considerat si un punct de intrare obligatoriu si de succes in piata”.

Bearish Engulfing Reversal
Este o configuratie opusa celei bullish si interpretarea ei este la fel de simpla, asa ca nu voi mai repeta decat elementele mai importante.

Corpul primei lumanari este unul de crestere, asa cum este trendul anterior (corpul lumanarilor anterioare), iar corpul celei de-a doua lumanari este opus la culoare (de scadere) si “inghite”, acopera in intregime corpul primei lumanari. Aceasta din urma este un SEMN evident de schimbare de directie.

Criterii de identificare/forumule de calcul
Sunt exact in opozitie cu cele ale modelului de mai sus.

criterii-1

 

 

 

 

 

EXEMPLE PRACTICE :

Graficul saptamanal in perioada 24 aug 2008 – 24 aug 2009 la indicele S&P 500

spx-23-ian

Interpretare sentiment piata
Dupa panica vanzatorilor din piata (marcata prin lumanari rosii de scadere tot mai abrupte) miscarea strong DOWN pare sa incetineasca. Incetinirea, dar mai ales schimbarea de sentiment este mai evidenta in saptamana a doua cand initial pretul de deschidere a fost sub cel de inchidere din saptamana anterioara marcand o ultima rabufnire a presiunii sell off ce s-a suprapus ulterior cu optimismul in reala crestere a cumparatorilor.

Presiunea acestora a fost asa de semnificativa spre finalul saptamanii incat nivelul indicelui a revenit din exteriorul negativ al benzii bollinger in interiorul acesteia apropiindu-se de zona liniei mediei mobile exponentiale de 9 saptamani, utilizata ca semnal pentru forta directiei trendului. Aveam deja o prima certitudine ca piata si-a schimbat directia.

Ulterior, revenirea masiva a cumparatorilor in piata a marcat inceputul consolidarii sentimentului pozitiv, care a determinat depasirea SEMNIFICATIVA a punctului de deschidere din saptamana anterioara. Asa am constatat inceputul unei piete bull veritabile care nu trebuia ratata.

Cine se mai indoia de o asemenea decizie putea observa confirmarea REVERSAL BULLISH prin semnalele oferite de indicatorul RSI (care a intors deasupra liniei de 30 de supravanzare), precum si ale MACD (care a intersectat pozitiv linia de semnal generand o inflexiune a histogramei cu o evidenta tendinta de crestere in viitor – vezi cresterea ecartului acestei histograme pozitive).

Graficul zilnic in perioada februarie – august 2009 la actiunea TEL

tel-23-ian

Interpretare :
Am cautat mult pana sa gasesc ceva care sa se potriveasca acestei configuratii grafice gen ENGULFING BEARISH si pe bursa din Romania. Pana la urma evolutia anterioara a actiunii TEL mi-a oferit acest model de pattern.

Chiar daca la TEL nu este o configuratie perfecta de reversal vom constata ca avem criterii indeplinite in totalitate, insa deprecierea ulterioara nu a fost una strong ca la piata bull a indicelui SPX, dar s-a putut realiza maxim – 19.5% (de la 13.1 la 11.6 lei). Pacat ca nu avem inca short selling si market maker pe mai multe actiuni. Ar fi iesit ceva de aici.

Avem si confirmari care sustin robustetea unui sell off la 13.1 lei si astfel ne puteam proteja profitul obtinut pe TS sau realizam o marcare partiala de profit cu o reintrare ulterioara.

In acest model de configuratie grafica de reversal am putut folosi semnalul grupului de candle pentru a ne pune la adapost castigul in mod real. Insa sa nu credem ca pe piata din Romania aceste configuratii sunt la tot pasul, insa atunci cand apar si convingerea este buna nu vom putea rata o concluzie/orientare care sa fie in avantajul nostru.

Ma gndesc sa ma opresc aici deocamdata deoarece stiu deja ca textele mele sunt prea lungi si numai cine are mare rabdare reuseste sa le strabata complet. Voi continua data viitoare cu configuratia DARK-CLOUD COVER, pe care am mai prezentat-o pe acest blog.

Speak Your Mind

*