2.5.4.4 Configuratii grafice – candlesticks

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

 Postat de TRAIAN pe 26 iulie 2010

Fiecare om are cel putin un gand, care sa se transforme intr-o creatie personala si pe care s-o lase si altora s-o foloseasca. Insa aceasta creatie nu trebuie sa fie o copie sau o conversie a altei creatii, ea trebuie sa fie unica in felul ei.

Ei bine, asa gandesc eu despre aceste cursuri free pe care le doresc sa aiba un efect unic, unul educativ continuu si catalizator in randul investitorilor din Romania. Nu stiu daca stiti insa un asemenea curs prezentat voua necesita cel putin 2 zile de munca.

Desigur ca ma gandesc sa imbunatatesc sistemul sa-l fac mai dinamic si de ce nu video, ar fi mult mai instructiv si practic. Este un alt proiect drag mie pe care il gandesc de o perioada de timp. Sa dea Domnul sa reusesc acest lucru cat mai repede. Iata ca nu-l tin secret si chiar nu ma supar daca cineva va reusi mai repede asa ceva la noi in tara.

Pe de alta parte se spune ca un blogger serios este cel care poate scrie cel putin un articol pe zi. Eu unul mi-am propus asa ceva spre folosul tuturor si sper sa continui aceasta munca, buna sau rea, depinde cum priveste fiecare problema.

Saptamana ce s-a incheiat am avut o intalnire cu doamna Anca Dumitru – director general al BVB pe diferite teme bursiere, iar concluziile vor face obiectul unui articol la “BANII NOSTRI” (editia online de luni) si al unei postari mai ample pe blogul personal.

Una dintre concluzii asupra careia am fost amandoi de acord a fost slaba reprezentare a activitatii educative bursiere la nivelul componentelor bursei autohtone deoarece foarte multi asteapta s-o faca altcineva in locul lor (eu as adauga foarte multi intermediari din cei 72).

Asa ca una din cauzele pentru care bursa noastra nu este suficient de activa/lichida este si lipsa investitorilor din piata, multi dintre cei potentiali avand o idee gresit formata si care accentueaza mai mult decat trebuie TEMERILE din piata. Multi trateaza aceasta problema mai mult ca o experienta intr-o jungla plina cu pericole.

Adevarul este ca aceste temeri se bazeaza intr-un procent foarte mare pe absenta cunoasterii fenomenului bursier si mai ales a modului in care il poti folosi in favoarea ta. Avem de a face cu un domeniu nou, interesant dar foarte arid/strain.

Si eu am citit ceva despre bursa inainte de a intra prima data in piata, dar odata intrat efectiv tot ceea ce invatasem am uitat, iar sentimentul de incertitudine a devenit dominant si deciziile pe care le luam erau la pura inspiratie, hai sa spunem la bunul simt.

De multe ori ma pripeam in luarea deciziilor fiindca asa mi se “parea” mie atunci c-ar fi bine, insa greseam in repetate randuri. Totul a fost pana cand niste buni traderi si prieteni mi-au aratat calea spre care trebuie sa apuc si sa ma documentez temeinic.

Asa incepe intotdeauna, neaparat sub indrumarea unuia mai priceput si bine intentionat.

Iata ca am ajuns la ultima etapa, a 3-a, privind cursurile free despre configuratiile grafice, cele care ne pot ajuta sa ne facem o idee despre miscarile bursiere.

4. CONFIGURATII GRAFICE “LUMANARE” – candlestick pattern
Din anul 1750 cand a.k.a. Sakata – bunicul “lumanarii” a introdus aceasta reprezentare grafica a psihologiei miscarii pretului in piata de capital s-au schimbat multe la nivelul uneltelor folosite de traderii tehnici pe baza contributiei unor precursori recunoscuti deja in domeniu.

Dintre acestia cei mai cunoscuti sunt Steve Nison, tatal candlestick – prin cartile acestuia, “Strategies for Profiting with Japanese Candlestick Charts” si “Beyond Candlesticks: New Japanese Charting Techniques Revealed” si Greg Morris prin cartea sa “Candlestick Charting Explained: Timeless Techniques for Trading Stocks and Futures”.

A doua carte a lui Steve Nison prezinta in peste 200 grafice cateva tehnici de tranzactionare cu ajutorul acestor unelte tehnice, care se folosesc foarte mult pentru investitii in pietele cu riscuri ridicate si pe termen scurt.

“Takes you step-by-step through each charting technique with the help of nearly 200 illustrations, dozens of detailed real-world examples, and clear-cut guidelines on how to use them In your day-to-day trading and Investing.
Demonstrates how these techniques can be used on equities, futures, fixed-in-come, foreign exchange, and overseas markets. Explains how they can be merged with candlesticks and traditional Western techniques to create powerful new hybrids. But that’s not all. In addition to Instructing readers in these exciting new charting techniques, Nison also takes us deeper inside the mysteries of candlesticks than ever before.”

Unele carti se pot gasi aici, desigur contracost.

Voi mai adauga ca primul site care a prezentat grafice candlestick a fost Bloomberg, despre care aminteste si Steve Nison in cartile sale, la care acesta mai recomanda inca unul – CQG (Commodity Quote Graphics).

Asa ca in ton cu utilizarea accentuata a configuratiilor grafice clasice a aparut necesitatea folosirii modelelor grafice care au la baza lumanarile – candlestick pattern. Sunt foarte multe asemenea formatiuni grafice utilizate de analistii tehnici si ar fi imposibil sa incercam sa le prezentam pe toate.

Configuratii lumanare BEARISH

 

bearish-candle

 

 

 

 

 

Configuratii grafice tip lumanare – BULLISH

bullish-candle

Am ales doar cateva mai reprezentative care ne ofera la fel ca si cele clasice semnale de schimbare a directiei trendului sau de continuare a miscarii acestuia, la care am adaugat si pe cele tip stea (Star).

Dictionarul configuratiilor grafice gen candlestick

Pana a trece concret la cateva configuratii candlestick mai des intalnite este bine de spus ca sunt destule site-uri care prezinta asa ceva, insa de multe ori avem nevoie sa ne identificam cu aceste configuratii si pentru aceasta vom avea nevoie de un dictionar al modelelor grafice pentru a le putea retine/recunoaste cat mai usor pana vom ajunge sa le aprofundam.

Vom incepe deci cu cele de schimbare a directiei avand in vedere evolutia pietei actuale.
Configuratii de schimbare/inversare a directiei trendului

 

4.1. Hammer and Hanging Man

hammer-bullish-si-hanging-man

 

Am ales aceste doua tipuri deoarece sunt uzuale si usor de interpretat de catre oricine, care a studiat deja tipurile de grafice, in general si cele pe baza de lumanare, in special.

Daca ne intoarcem putin la configuratiile grafice clasice vom constata o asemanare cu configuratia “Island tops” pe post de Hanging Man bearish si “Island bottoms” pe post de Hammer bullish.

Probabil ca va intrebati si voi cum poate aceeasi configuratie sa semnaleze si o piata in crestere (Hammer) si una in scadere (Hanging Man). In ambele situatii, atat la Island pattern cat si la hammer si hanging man vom utiliza acelasi gen de formatiune grafica, care poate semnala crestere dupa un downtrend si scadere dupa un trend de crestere.

Si uite ca se poate, daca se respecta anumite conditii, parametrii de lucru specificati aici.

CRITERIILE PRINCIPALE DE IDENTIFICARE :
1. Corpul lumanarii este in partea de final al unui anume tip de trend (scadere/crestere).
2. Umbra inferioara este de 2-3 ori mai lunga decat corpul lumanarii.
3. Umbra superioara a lumanarii nu exista sau este foarte scurta.

Cu cat sunt mai reprezentative aceste valori cu atat semnalul este mai puternic (ex. cu cat umbra inferioara este mai mare decat corpul lumanarii cu atat estimarea unui reversal este mai robusta).

CARACTERISTICILE proprii configuratiilor grafice :
Modelul HAMMER BULLISH – de crestere

hummer

Psihologia pietei : Confirmarea schimbarii directiei trendului este realizata de o singura lumanare.

Configuratia grafica reprezinta faptul ca vanzatorii, care pana mai ieri dominau piata intalnesc ulterior dupa un sell-off puternic o atitudine mai agresiva din partea cumparatorilor atrasi de o depreciere mai mare a preturilor. Multi dintre achizitori sunt constienti ca nivelurile respective de pret intrunesc conditiile de ACUMULARE intr-un portofoliu pentru un orizont de timp scurt.

In acest caz, minimele au ajuns la un nivel cu mult sub cel al pretului de deschidere, iar dorinta cumparatorilor pentru a intra mai puternic in piata a avut ca efect atingerea unui pret de inchidere cu mult deasupra minimului.

Raportul dintre aceste doua plafoane de identificare ale unei configuratii CORECTE de reversal este de minim 1:2, insa recomandat este de 1:3 si chiar mai mult.

Este momentul in care cumparatorii au simtit ca vanzatorii cresc volumul de sell-off, astfel incat trendul DOWN a realizat unele minime destul de atractive, iar pretul atins, fie si local, este un pret sustenabil pe viitor. Mult mai convenabil ar fi daca lumanarea este alba, adica daca pretul de inchidere este mai mare decat cel de deschidere si acesta sa fie si maximul. Aceasta nu este totusi o conditie impusa.

Daca corpul lumanarii este pozitiv (pret inchidere mai mare decat cel de deschidere) aceasta inseamna ca vanzarea a fost apriga si apoi intoarce aproape pe inchidere sau chiar la maximul sedintei de tranzactionare. Acesta ar fi un semnal in plus pentru o piata inversa de crestere.

Este FOARTE IMPORTANT ca in aceasta sistuatie sa se astepte inca o sedinta pentru confirmarea miscarii inverse. In acest caz piata are inca un sentiment puternic de scadere si miscarea poate oricand reveni, chiar de a doua zi, dupa semnalul de reversal bullish.

ATENTIE : Intotdeauna este necesar sa asteptam ziua urmatoare pentru confirmarea miscarii de schimbare a directiei deoarece putem avea surpriza sa constatam ca miscarea va fi tot de scadere, mai ales pe volume mai mici.

Fenomenul poate fi si speculativ determinat de dorinta unor SMART MONEY de a intra la preturi si mai mici sau al unor vanzatori de a testa piata pentru a putea vinde mai sus.

De regula, aceste semnale ale candlesticks pattern isi maresc robustetea daca sunt asociate/corelate si cu alte semnale oferite de oscilatorii tehnici, mediile mobile sau alte unelte tehnice.

EXEMPLU PRACTIC de HAMMER de crestere.

Graficul zilnic al actiunii EBS – ianuarie 2010
ebs-17-ian

INTERPRETARE :
Ziua de 28 octombrie 2009 marcheaza un minim al evolutiei trendului DOWN anterior inceput cu zile in urma in data de 20 ale aceleiasi luni. Deprecierea pretului actiunii EBS de la 130.0 lei la 115.7 lei din ziua anterioara anunta ca aceasta depreciere se apropie de sfarsit (iata prima conditie a unui reversal).

Celelalte criterii le avem consemnate in continuare:
1. corpul lumanarii hummer ce semnaleaza o schimbare de directie a avut dimensiunea de C – O = 117.8 -114 = 3.8 lei si se incadra la limita ca dimensiune comparativ cu lumanarile acelei perioade fara a spune ca era ideala, adica un corp cat mai mic.

2. Umbra inferioara ne ofera prilejul sa speculam pe o marime care este putin sub dublul corpului si anume O – L = 114 – 107.8 = 6.2 lei, adica mai mica decat dublul corpului care este de 7.6 lei. In aceste conditii, cu atat mai mult vom fi ATENTI la deschiderea din ziua urmatoare care trebuia sa fie mult deasupra zilei anterioare de semnal.

3. Umbra superioara este ca si inexistenta, deoarece maximul de 118.0 lei a fost foarte aproape de pretul de inchidere de 117.8 lei.

Ceea ce ne putea determina sa intram in piata pentru o perioada scurta de timp a fost confirmarea de a doua zi, care a avut un GAP pozitiv mai mult decat speculativ, dar in ton cu asteptarile investitorilor care puteau accepta acest risc de 1:4. In acest caz aveam un SL mental la 114 lei (de 4 lei/actiune), pentru o intrare la 118 lei si o tinta de profit valabila pentru 4 x 4 = 16 lei/actiune, ceea ce ar fi insemnat un pret de iesire in zona 134 lei.

Desigur ca in momentul intrarii am fi corelat cu semnalul oferit de oscilatorul STS in faza in care a ricosat fata de linia de 20, anticipand miscarea de revenire a indicatorului MACD in zona pozitiva.

Iesirea la randul ei am conditionat-o de evolutia atat a STS (in faza de intersectare cu linia de semnal proprie) confirmata de semnalul MACD, tot la intersectare.

CARACTERISTICI

Modelul Hanging Man – reversal de scadere

caract-hanging

Psihologia pietei : este opusa celei Hammer fiind vorba de un trend anterior de crestere unde presiunea este cea generata de cumparatori. Acestia isi dau seama ca preturile au ajuns pe moment foarte apreciate si isi scad interesul fata de piata. Miscarea se asociaza in paralel cu atitudinea vanzatorilor care incep sa simta ca preturile nu mai au suficienta forta de crestere.

Incep distributiile vanzatorilor constienti ca acesta este un moment bun de a-si pune la adapost, fie si partial, profiturile inregistrate pana in acel moment (mi se pare o copie a acestor momente) si in piata se produc sell-offuri destul de aprige.

Pretul incepe sa dea semne de oboseala, faza in care apare ideea ca acel top poate fi un top reversal si uite asa se formeaza lumanarea Hanging Man. Adica dupa o deschidere la un nivel superior al pretului vanzatorii intervin semnificativ in piata si duc nivelul acestuia cu mult sub zona de deschidere. Astfel minimul Intraday face o umbra inferioara destul de abrupta.

Daca la final pretul de inchidere face ca umbra sa fie de 3 ori mai mare decat corpul lamanarii indiferent daca inchiderea este sub sau deasupra nivelului de deschidere atunci putem spune ca avem un semnal de schimbare a directiei trendului. Maximul poate fi putin deasupra corpului lumanarii sau la nivelul pretului de inchidere.

Este bine daca inchiderea este sub deschidere semnaland astfel o tendinta viitoare mai clara de scadere.

Si aici este necesar sa asteptam inca o zi confirmarea schimbarii directiei pentru a nu constata ca suntem oarecum impotriva trendului. In aceasta pozitie de posibil top local de intoarcere (bearish) actiunea pretului marcheaza un inceput de sell off, care poate deveni destul de vulnerabil pentru o revenire rapida pe crestere.

Daca piata deschide mai jos a doua zi – cand trebuie sa fie confirmarea semnalului de bearish reversal – cei care au cumparat la deschiderea sau inchiderea din ziua anterioara sunt pe pierdere.

De aceea, principiul general pentru robustetea unei configuratii grafice Hanging Man este cu cat vom avea un GAP DOWN mai mare in ziua de confirmare intre corpul lumanarii de semnal din ziua anterioara si deschiderea din ziua confirmarii cu atat topul Hanging Man este un TOP BEARISH REVERSAL mai clar.

EXEMPLU practic

Graficul zilnic la actiunea TGN – ianuarie 2010

tgn

INTERPRETARE:
Dupa o crestere de mai bine de 2 saptamani actiunea TGN listata la BVB a atins un top important in ziua de 11 august 2009 cand observam realizarea unei configuratii grafice lumanare tip HANGING MAN reversal BEARSIH.

Criterii identificare :
1. Avem corpul lumanarii destul de mic, adica 0.2000 lei (verde = crestere, O>C) cu pretul de inchidere mai mare decat cel de deschidere (C=14.7000 si O = 14.5000 lei). Ar fi fost mai bine daca era invers, dar spuneam ca nu conteaza cum trebuie sa fie.

2. Umbra inferioara (pret deschidere – pret inchidere = 14.5000 – 14.1000 = 0.4000 lei) este dublul corpului lumanarii. Bine ar fi fost sa fie triplu, adica 0.6000 lei, insa conditia minima este indeplinita.

3. Umbra superioara este inexistenta, adica pret maxim = pret inchidere = 14.7000 lei.

Cele trei conditii fiind indeplinite aproape perfect inseamna ca topul actiunii TGN de la 14.7000 este un top de reversal si putem sa vindem short/sa facem un exit daca a doua zi avem confirmarea acestei schimbari de directie.

Si iata, avem in plus chiar, un GAP negativ deoarece deschiderea de a doua zi O=14.3000 este cu 0.4000 fata de pretul de inchidere din ziua anterioara – a semnalului de reversal si chiar mai mult, minimul confirmarii este inferior celui de la Hanging Man.

In acest caz iesirea pentru marcarea unui profit partial o vom face intre pretul maxim si cel de inchidere (14.3000 si 14.1000) urmarind alte semnale pentru a reintra in piata la preturi inferioare celor de vanzare.

CONCLUZII FINALE :
– configuratiile grafice tip lumanare includ in ele psihologia traderilor, care au ca orizont un timp scurt de investitii;

– pentru identificarea lor este nevoie de RABDARE, mai ales la cele care au la baza o singura lumanare;

– robustetea semnalului de reversal este conditionat de mai multi factori printre care esentiale sunt criteriile de identificare si confirmarea acestei schimbari de directie corelata intotdeauna cu semnalele unor oscilatori sau indicatori tehnici de baza testati de fiecare analist in parte.

Trebuie sa ne gandim intotdeauna ca pietele de regula au un comportament/sentiment foarte schimbator, mai ales pe termen scurt si cu atat mai mult trebuie sa fim mai rigurosi si disciplinati in a respecta mereu aceste reguli de identificare, cat mai corect, a configuratiilor grafice si sa nu le acordam mai multa importanta decat se cuvine (15%).

Regulile de RR (risk/reward) si MM (money management) sau RM (risk management) nu trebuiesc excluse niciodata in faza de luare a unei decizii de piata, mai ales la cel cu risc mediu sau ridicat.

Speak Your Mind

*