2.5.4.3 Configuratii grafice clasice – de continuitate

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 26 iulie 2010

Este a doua zi de Craciun 2009 si m-am gandit sa merg in paralel cu doua teme la fel de interesante.

Una din ele este ceea ce ati vazut deja, iar a doua despre configuratiile grafice care ne vor ajuta sa luam decizia de intrare/iesire din piata atunci cand conditiile ne vor impune acest lucru.

Deci continuam cu configuratiile grafice clasice de continuitate fara a spune ca cele de inversare s-au epuizat, dar eu tot sper ca ati invatat ceva care sa va explice mai mult cum se misca bursa, in general.

Asa ca vom folosi timpul la maxim pentru a ne completa cunostintele cu aceste elemente de baza ale analizei tehnice, care nu trebuie neaparat s-o indragim sau s-o folosim ca pe o manusa, ci sa intelegem cat mai mult din aceasta lume bursiera.

B. Configuratii grafice clasice de continuitate

Despre 3.3 Triunghiuri simetrice, ascendente sau descendente am discutat anterior si acestea se afla tot la aceasta rubrica.
Asa ca vom vorbi despre modelele grafice tip steaguri si fanioane.

3.5 si 3.6 Configuratii grafice tip STEAG (FLAG) si FANIOANE (PENNANTS).

flag-si-pennant

Vom prezenta cele doua tipuri de configuratii impreuna deoarece interpretarea acestora este identica, atat pentru trenduri de crestere (bull flag sau bull pennants) sau de scadere (bear flag sau bear pennants).

 

 

 

 

 

GRAFICUL saptamanal din anul 2009 al indicelui BET

bet-flag

 

Descriere configuratie :
Amandoua configuratiile sunt pe termen scurt si marcheaza o consolidare de pret locala inainte si dupa o miscare a pietei, fie de crestere (bull pennants, ca in graficul BET) sau de scadere (bear flags, tot in grafic).

De regula aceste formatiuni sunt insotite la inceput si la incheiere de o crestere a volumului din piata marcand un eveniment important in evolutia trendului respectiv, de regula un punct de mijloc al evolutiei UP sau DOWN.

Elemente caracteristice
1. Trendul anterior
Fiind o configuratie grafica clasica care semnaleaza continuarea miscarii pretului va trebui sa avem inaintea formarii acestei configuratii un trend de scadere (pentru un steag sau fanion de scadere – bear/pennant flag) sau de crestere (pentru un steag sau fanion de crestere – bull flags/pennants).

De regula inceputul formarii configuratiei este marcat de o crestere a volumului de tranzactionare, semn ca unii vanzatori isi marcheaza o parte din profiturile partiale, iar cumparatorii inca nu au renuntat la ideea unei acumulari, preturile ramanand destul de atractive.

Pe timpul formarii configuratiei volumele scad treptat, insa pretul oscileaza intre doua linii de trend considerate si linii de rezistenta sau suport locale fara a delimita cine domina piata : vanzatorii sau cumparatorii existand un echilibru al pietei pe TS.

2. Jalonul steagului/fanionului
Reprezinta diferenta dintre maximul ori minimul steagului/fanionului si punctul de strapungere a primei rezistente sau suport de unde incepe trendul anterior abrupt UP/DOWN. Un avans sau declin abrupt care formeaza aceasta diferenta, adica jalonul, ar trebui sa urmareasca strapungerea unei linii de trend sau al unui nivel de suport/rezistenta in perspectiva.

Datorita utilizarii acestei diferente (acestui jalon) ca tinta de pret viitoare este motivul pentru care se considera ca aceasta configuratie apare la jumatatea trendului crescator sau de scadere pe termen scurt, care a generat-o.

3. Steagul
Este o mica formatiune grafica gen dreptunghi, care incearca o mica pauza in fata trendului care a generat-o. Aceasta va avea o inclinare/directie inversa fata de trendul anterior. Deoarece steagul este de obicei prea scurt ca durata atunci actiunea pretului va fi continuta intre doua linii de trend paralele (limitele minime si maxime ale steagului).

4. Fanionul
Este un mic triunghi simetric care incepe LARG si converge, ca un con. De regula inclinarea triunghiului este neutra asa ca nu trebuie sa cautam prea mult o reactie pozitiva sau negativa ci mai mult convergenta acestor linii de trend.

5. Durata configuratiei
Configuratia se formeaza in 1-12 saptamani, insa o durata de 8 saptamani este una din versiunile maxime acceptabile. Ideal este ca durata sa fie mica, adica intre 1-4 saptamani.

Daca durata depaseste 12 saptamani atunci configuratia steag se transforma intr-una dreptunghiulara, iar configuratia fanion se va transforma intr-un triunghi simetric. Asa ca o durata mai mare de 8 saptamani devine discutabila ca tip de configuratie si semnale oferite.

6. Breakout
Pentru un steag sau fanion, punctul unde se semnaleaza continuarea trendului crescator/de coborare este strapungerea deasupra rezistentei/suportului unde avansul/coborarea anterioara a fost reluata.

7. Volumul
In timpul formarii jalonului steagului sau fanionului volumul este in crestere la fel va fi si in faza strapungerii limitelor acestuia marcand o continuare a trendului anterior.

8. Tinta pretului sau asteptarile breakout-ului
Orice configuratie are o modalitate de calcul a viitoarei miscari, care se aplica dupa formarea configuratiei de semnal. In cazul configuratiei steag un rol deosebit il joaca jalonul acestuia, care aplicat in continuarea punctului de breakout unde s-a incheiat configuratia (la spargerea zonei de rezistenta sau de suport) ne ofera si tinta de pret urmarita.

ROBUSTETEA configuratiei STEAG/FANION si a semnalului acesteia este oferita de :
– existenta unei miscari anterioare abrupte, adica semnificative ca ascensiune/scadere;
– confirmarea volumului la miscarea initiala, pe timpul consolidarii si la spargerea limitelor configuratiei, adica la reluarea miscarii.

Pentru exemplificare sa urmarim mai atent un grafic pe o perioada mai scurta, care sa ne prezinte mai in detaliu elementele de mai sus.

GRAFICUL ZILNIC al actiunii SIF5 din ultimile 6 luni din 2009

sif5-28-dec-3-final

INTERPRETARE :

Am folosit scala liniara pentru a observa mai realist evolutia SIF5 in preturi absolute si a constata in termeni obiectivi parametrii configuratiei grafice formate pe un trend UP destul de abrupt si solid.

– graficul ne prezinta o configuratie clasica tip FANION, care semnaleaza CONTINUAREA CRESTERII pretului actiunii SIF5 de la BVB.

Avand totusi o durata a configuratiei ce depaseste chiar si 12 saptamani (10 aprilie – 30 iulie 2009), in acest caz, teoria ne spune cum configuratia noastra se transforma intr-un triunghi simetric, iar caracteristicile trebuie sa fie ale acestei configuratii mai aproape de fenomenele din piata.

Si totusi, vom face un experiment. Vom trata graficul ca si cum el contine cu adevarat o configuratie FANION cu atat mai mult cu cat diferenta dintre cele doua configuratii de continuitate a trendului este modul de calcul al TINTEI de PRET.

– trendul de coborare pe termen scurt din noiembrie 2008 – aprilie 2009 marcheaza si ultimul punct al evolutiei prin spargerea limitei de rezistenta a liniei de trend down (la 0.5440 lei din perioada 6 – 9 aprilie 2009).

Din acest punct putem considera inceputul trendului abrupt de crestere dinaintea formarii configuratiei fanion (acesta este elementul 1 al confirmarii robustetii configuratiei) si anume primul breakout si spargerea limitei de rezistenta a trendului de scadere anterior.

– al doilea element de confirmare este cresterea volumului la inceputul formarii configuratiei fanion, data efectiva de inceput a acestei configuratii fiind 9 aprilie 2009.

– jalonul fanionului este delimitat de DIFERENTA dintre punctul de rezistenta anterior (6 aprilie cand pretul a avut un salt foarte bun de 14,62%, acesta incheindu-se la nivelul de 0.5440 lei) si punctul de maxim al configuratiei grafice din faza initiala de formare de la 1.0400 lei.

– tinta de pret din zona 1.4370 lei este cea reprezentata pe grafic si este o potentiala linie de rezistenta, destul de solida, ea ramanand si o tinta pe termen foarte scurt pentru traderii acestei actiuni – una dintre cele mai tranzactionate de la BVB.
Aceasta a trebuit sa fie luata in considerare prin prelungirea breakout-ului din 30 iulie de la 0.94 lei.

Avand in vedere punctul de spargere a liniei de rezistenta din 6 aprilie de la 0.5440 lei si zona acestui breakout ar insemna ca diferenta de 0.497 lei reprezinta 50% din marimea pe care o poate lua trendul de crestere pe TS, asa cum este indicat pe grafic.

Daca va trebui sa aplicam caracteristicile triunghiului simetric ar insemna ca aceasta linie de rezistenta sa fie ceva mai jos, in zona 1.37-1.38 lei, adica in dreptul maximului din 4 decembrie si ca aceasta este deja prima linie de REZISTENTA TESTATA pentru trendul UP actual.

Totodata putem presupune ca daca configuratia de continuitate FANION a aparut la jumatatea trendului crescator si avand in vedere durata destul de mare a acestuia, ar insemna ca acest trend UP sa se apropie de FINAL. Aceasta constatare si maximul din cele doua zone ar trebui sa fie puncte de REPER pentru luarea unei decizii de viitor, adica pe TS.

CONCLUZIA FINALA : nimeni nu poate spune ca semnalele AT iti pun pe tava EXACT datele luarii unei decizii de investitii. Oricum, vom acorda creditul necesar robustetii acestor semnale in functie de experienta noastra practica de piata, acestea fiind si puncte de plecare pentru o analiza mai serioasa a momentului evolutiei actiunii SIF5 pe TS.

Inceputul anului 2010 va infirma sau confirma total sau partial aceste prime estimari facute pe baza de AT.

Speak Your Mind

*