2.5.4.2.2 Configuratia grafica clasica "triunghi"

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 26 iulie 2010

Am constatat din analiza indicelui BETFI ca in cazul analizei tehnice, atunci cand dorim sa anticipam miscarea din piata ne putem folosi de diferite tehnici clasice sau moderne de anticipare.

Astazi voi incerca o prezentare a AT clasice si anume a configuratiei grafice gen “Triunghi simetric”, care prezinta o importanta foarte mare in acest domeniu deoarece se intalneste foarte des in piata de actiuni.

Ce este sau cum se formeaza o configuratie grafica “Triunghi simetric” ?

triunghi

Un triunghi simetric – descendent sau ascendent se formeaza atunci cand piata este indecisa, adica sentimentul investitorilor este incert, cu dubii, iar datele/informatiile primite nu prezinta o clarificare semnificativa sau suficienta pentru a proba asteptarile acestora si deci de a lua o decizie cat de cat buna. In acest caz vom remarca si o scadere a volumelor de tranzactionare.

Modelele din imagine reprezinta atat un triunghi descendent cat si unul ascendent. Cel descendent este un triunghi cand minimele sunt pe aceeasi linie orizontala, iar maximele sunt tot mai reduse. Cel ascendent este invers.

Ele se constituie din alternarea succesiva a unor swing-uri/valuri de crestere sau de scadere cu maxime/topuri si minime/bottomuri locale din ce in ce mai mici combinate cu o scadere a volumului de tranzactionare, fapt care demonstreaza ca interesul a scazut suficient de mult si se asteapta in viitor un semnal destul de important (stire, zvon etc.), care sa schimbe radical sau temporar aceasta stare emotionala.

Este ca si cum am spune ca in piata nu este nimeni la comanda, nu domina nici cumparatorii/optimistii si nici vanzatorii/pesimistii, evolutia de la o zi la alta este mai mult sideway, adica de consolidare la noile paliere de lucru.

Asa cum se intampla pe bursa, deoarece parerile sunt impartite, mai multi traderi cred ca dupa un trend DOWN, iesirea dintr-un triunghi simetric/ascendent se va face printr-un breakout pozitiv, iar dupa un trend UP iesirea din acest triunghi simetric/descendent se va face printr-un downtrend. Aceasta gandire este adevarata doar 55% (spune Bulkovsky) si din acest punct de vedere ea este mai mult GRESITA pentru o acuratete destul de mare privind o estimare/anticipare rationala a unei evolutii viitoare.

Odata confirmata strapungerea limitelor triunghiului simetric atunci acuratetea acestei estimari creste la peste 90%. De aceea este considerat un pattern puternic si cel mai folosit de traderi.

Elementul care determina aceasta prima si FALSA interpretare este oferit de faptul ca miscarea pietei este data de evolutia pret-volum, iar in cazul formarii configuratiei analizate acestea se diminueaza substantial neputand oferi elemente suficiente care sa caracterizeze piata respectiva, mai ales pe o perioada de timp mai mare.

Ceea ce ramane evident din acest gen de configuratie/pattern clasic este ca spargerea limitelor triunghiului va marca o schimbare importanta a directiei trendului pe o perioada de timp importanta fiind astfel un SEMNAL de baza REVERSAL, dar si in volumul de tranzactionare.

Configuratia triunghiului EXTINS :
Mai exista si alt model de triunghi, cu o configuratie inversata si anume triunghiul simetric extins.

tr-ext

Este o prezenta mai rara pe graficele AT si apare in prelungirea unui TOP sau BOTTOM, iar breakout-ul se realizeaza ca la celelalte configuratii de triunghi.

Spargerea limitelor triunghiului simetric – BREAKOUT
Am vazut ca aceasta miscare nu poate fi anticipata singular, adica numai cu ajutorul semnalelor configuratiei unui triunghi simetric si am inteles de ce nu putem avea aceasta robustete a predictiei.

Cum recunoastem realizarea unui breakout corect ?
– statistic acesta se realizeaza la 3/4 sau 2/3 din lungimea liniei orizontale ce leaga baza triunghiului de varful acestuia, adica in apropierea varfului triunghiului.

– al doilea element de baza este cresterea volumului de tranzactionare.

ATENTIE : daca breakout-ul nu se va realiza inaintea atingerii punctului indicat dupa metoda de mai sus atunci forta triunghiului se va diminua si trendul isi va continua mersul fara o schimbare esentiala a directiei sale.

Asa ca in cazul unui breakout veritabil situatia difera putin. Daca acesta se realizeaza pe partea superioara atunci el este insotit de cresterea semnificativa a volumului de tranzactionare. Daca se realizeaza in partea inferioara a triunghiului atunci miscarea nu are nevoie si de volum mare.

Un asemenea indiciu (un volum mare) ne poate semnala un breakout negativ FALS si care va conduce mai mult la o intoarcere deasupra liniei inferioare a triunghiului urmata probabil si de o testare a celei superioare. Este ca si cum am spune ca trendul UP “isi ia elan mare dand cativa pasi inapoi inainte de a face un SALT mult asteptat”.

Fireste ca daca breakout-ul se va face pentru o perioada de timp mai mare trebuie sa asteptam confirmarea miscarii cel putin inca 2-3 zile de la spargerea limitelor triunghiului punandu-ne la adapost de asemenea miscari false. In fond aceasta recomandare o fac toti analistii clasici.

De regula trebuie evitat a lua in considerare un BREAKOUT/spargere Intraday si mai bine asteptam cateva zile cand spargerea este evidenta, adica pretul de inchidere este in afara limitelor triunghiului, mai ales ca in aceste momente sunt multe reactii destul de ciudate si mai putin certe, multi dorind sa anticipeze cat mai repede aceasta miscare importanta.

De multe ori, chiar dupa 1-2 zile de confirmare trendul se intoarce in interiorul configuratiei mai ales ca unele minime sau maxime nu au atins limitele exterioare ale triunghiului sau acestea nu au ajuns inca la varful lui.

Starea de incertitudine care a determinat pe majoritatea investitorilor sa astepte noi confirmari din piata pentru a-si pastra detinerile sau sa nu se avante pentru cumparaturi se va spulbera in momentul realizarii unui BREAKOUT – moment in care miscarile devin mai ample si semnificative la nivel pret-volum odata ce noua directie este identificata.

Durata unui triunghi simetric
De regula formarea unui asemenea pattern se face in minim 3-4 saptamani si maxim 3 luni. In cazul in care acesta dureaza mai mult de 1 luna atunci trendul care urmeaza va fi unul destul de important – vezi cartile lui Murphy si Bulkovsky.

O configuratie de triunghi adevarata – demna de urmat este aceea in care alternantele/swingurile UP/DOWN, vor fi de natura unui ciclu minim gen abcde, in care a, c si e pot fi minimele/maximele si b, d invers.

Strategii de tranzactionare pentru triangle symetrical
Recomandarea de baza este de a nu avea initiative pe timpul formarii unui asemenea model grafic si pentru cei care nu sunt expusi inca in piata este bine sa astepte confirmarea unui breakout al acestui triunghi.

Pentru cei care sunt expusi este indicat sa stea deoparte pana se clarifica viitoarea directie la iesirea din triunghi si deciziile sa fie luate ulterior : UP pentru un breakout pozitiv sau SELL ori SHORT la Sibex pentru unul negativ.

MASURAREA TRIUNGHIULUI – estimarea marimii viitoarei miscari
Baza triunghiului, adica diferenta dintre maximul cel mai mare al triunghiului (cel de la inceputul configuratiei) si linia minimelor da si marimea/amploarea viitoarei miscari.

Dupa realizarea unui BREAKOUT veritabil, indiferent ca este pozitiv sau negativ, pentru a estima marimea viitorului punct de suport sau de rezistenta se va prelungi in sus sau in jos de la varful triunghiului o linie verticala care reprezinta baza acestuia. Locul sau zona unde se opreste este un punct sensibil al evolutiei viitorului trend – fie un punct de rezistenta sau de suport ori de consolidare.

Cine doreste o aprofundare a acestei teme poate accesa acest LINK.

GRAFICE PRACTICE :

1. Graficul zilnic la ELMA din octiombrie 2009

elma

Momentul actual prezinta o configuratie gen triunghi simetric, care asteapta in urmatoarele 3 zile un breakout in orice directie, chiar daca directia oscilatorului statistic STS indica depreciere. Saptamana viitoare este decizionala sau se repeta situatiile anterioare cand breakout-ul a fost tardiv, iar miscarea pretului actiunii a intrat intr-o perioada de consolidare.

 

 

 

 

 

2 Graficul zilnic la BIO

– miscarea in triunghiul simetric actual se apropie de un punct critic eventual un breakout ascendent in zona 0.2260 lei, iar nivelul de rezistenta poate fi in zona 0.2530 – corespunzator maximele anterioare dar si dimensiunii bazei triunghiului ce poate suporta un breakout in viitorul apropiat.

3. Graficul zilnic la DAFR

dafr

Sincer, mi se pare triunghiul cel mai simetric din cate am vizionat astazi si in acest caz, asa cum spune teoria patternurilor clasice, ne putem astepta la orice din partea unui breakout. Deoarece zilele sunt numarate pana atunci putem presupune ca luni putem anticipa mai bine locul unde va fi strapuns triunghiul simetric la DAFR prin apropierea de o limita sau alta a acestuia.

Oscilatorul CCI este complet neutru si ne ingreuneaza si mai mult o posbila anticipare si asta nu pentru a lua o decizie ci pentru a testa valabilitatea teoriei noastre, iar pentru MACD deoarece este inca in zona pozitiva chiar daca histograma este negativa nu putem emite pretentii prea mari dupa semnalele acestuia.

CONCLUZIA FINALA:
Teoria patternurilor clasice se aplica foarte bine pe o piata matura, normala unde influentele speculatorilor sunt eliminate. Pe o piata puternic emotionala si speculativa cum este BVB gradul de robustete al analizei se reduce destul de mult.

Cu toate acestea, dupa o cunoastere foarte buna a unor configuratii clasice si aprofundarea acestora pe cel putin 100 grafice pentru fiecare model grafic putem sa recunoastem mai usor formarea lor si sa anticipam cat de cat anumite miscari/oportunitati importante din piata.

Fireste ca nimeni nu ne opreste sa combinam aceste patternuri cu semnalele indicatorilor tehnici (adica de a face o analiza rationala) pentru a da o mai mare acuratete analizei facute, insa pentru aceasta este nevoie de multa experienta practica.

Speak Your Mind

*