2.5.4.2.1 Consolidarea – o configuratie grafica cu multe pierderi

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 26 iulie 2010

In analiza tehnica formatiunea unde se pot produce cele mai multe pierderi banesti este consolidarea sau “RANGE-ul”.

De ce? Deoarece nimeni nu poate cunoaste cand incepe, dar mai ales cand se termina aceasta formatiune grafica. Aceasta perioada este cea mai dificila pentru multi investitori deoarece pot apare breakouts false.

Exista traderi pentru care aceste formatiuni sunt cele mai usoare mijloace de a face bani.

De fapt care sunt aceste formatiuni care determina asa de multe necazuri. Acestea sunt triunghiuri, steaguri, patrate si pavilioane. In fond sunt doua tipuri de formatiuni gen consolidari : continuare sau schimbare (reversal) de trend.

Formatiunea continua de consolidare apare ca niste corectii minore sau pauze in timpul trendului (ex. steaguri si pavilioane, dar si celelalte doua).
Formatiunea reversal apare intotdeauna la sfarsitul trendului (ex. patrate si triunghiuri).

Aceste formatiuni pot fi intalnite la graficele intraday, zilnice, saptamanale si lunare. Diferenta dintre acestea este ca cele pe durate mai lungi sunt mai importante ca evolutie – fapt care determina ce pattern/formatiune trebuie aleasa pentru o evolutie mai sigura.

1. TRIUNGHIUL
Acesta se observa in cateva formatii : simetric, ascendent sau descendent si poate fi continuu sau un reversal.

Am ales pentru explicitare graficul zilnic al actiunii CERE intr-o perioada a anului 2009.

cere8sept

Se poate observa tendinta CLARA a unui trend secundar ascendent al pretului actiunii intrerupt cu un pattern continuu prezentat printr-un pattern TRIUNGHI ASCENDENT, care indica o continuare a trendului initial.

2. RECTANGULAR PATTERN – RANGE

Un exemplu CLAR de formatiune de consolidare este graficul zilnic al actiunii ATB din sept. 2007, care de o perioada buna de timp pretul acesteia oscileaza intre limitele trasate de cele doua linii paralele trasate pe grafic. Este de presupus ca si in conditiile conjuncturii actuale si in lipsa unor stiri privind o posibila preluare evolutia trendului sa fie in acelasi tunel.

 

 

atb-08-sept

 

 

O spargere a limitelor tunelului ar da si o tendinta viitoare daca nivelul pretului ar ramane o perioada in acea zona sau ar fi doar accidentala pentru cel mult o zi, cu o revenire in zona tunelului.

3. Formatiunea steag descendent.

Pentru acest gen de pattern am ales graficul zilnic din 2009 la SIF5 prezentat mai jos.

 

 

sif5-8sep

Din grafic rezulta ca pentru perioada analizata pe trendul coborator secundar deja format s-a creat un pattern flag descendent semnaland o continuare a trendului DOWN inceput anterior. Acest pattern ne poate preveni asupra tendintei imediat urmatoare (pentru cateva zile).

Este statistic confirmat ca acest steag descendent apare ca o corectie a trendului DOWN sau ca o pauza inainte de a continua evolutia anterioara si el are o miscare in sus (unghi ascutit) si de multe ori poate fi confundat cu un pullback. Formatiunea se incheie printr-un breakout care va da si directia trendului viitor.

Cand privim la aceste formatiuni de consolidare sunt doua indicii pentru identificarea directiei.

1. Sa vedem cum s-a miscat piata anterior aparitiei acestei formatiuni. Daca piata a urcat atunci este posibil ca formatiunea sa indice o continuare. La fel pentru un downtrend.

2. Un breakout joaca un rol crucial pentru directie. Daca acesta este UP atunci directia a fost aleasa. Daca breakout este pe scadere atunci tendinta este down. Exista si breakout false dar combinand cele doua indicii sunt usor de eliminat dubiile.

IN FINAL
Vom analiza graficul saptamanal din 2007 al indicelui BET-FI de mai jos.

bet-fi-8-sept

 

CONCLUZII:
– putem anticipa pe baza studiilor de mai sus ca s-a creat de 4 saptamani (1 luna) un FLAG bearish cu unele mici corectii UP fata de trendul secundar descendent creat acum 7 saptamani.

– firesc ca exista posibilitatea, ca in conjunctura actuala, sa vedem o spargere a limitei inferioare a FLAG-ului bearish – realizarea unui pullback mai accentuat – cu depasirea zonei de 80.000 a indicelui si o continuare a trendului DOWN format anterior.

– pentru a observa in luna septembrie (si in functie de evolutia burselor straine in asteptarea deciziei FED din 18 sept), care sunt pragurile de suport (minime posibile/bottomuri) am trasat nivelele Fibonacci pentru trendul UP anterior. Astfel putem observa ca un prag de suport mai SOLID – un posibil REBOUND ar fi putin deasupra zonei lui 75.000 a indicelui in conditiile unei volatilitati similare cu cea de acum 3-4 saptamani, adica dupa data de 13 august.

– in cazul in care dobanda FED se va reduce substantial este posibil ca acest prag sa reziste creandu-se o intoarcere solida dupa o noua testare a minimelor (double bottom) cu marcare de lichiditate in crestere, iar in caz contrar el va fi depasit printr-un breakout bearish putandu-se ajunge si la nivelul de 73.000 pct. pentru indicele BETFI.

Speak Your Mind

*