2.5.4.2 Configuratii grafice clasice – double tops and bottoms

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

 Postat de TRAIAN pe 26 iulie 2010

3.2. Minime si Varfuri duble

Pentru a demonstra ca aceste configuratii grafice se aplica la orice timp de time frame am ales pentru acest model un grafic tot de actualitate si tot de pe piata autohtona si anume graficul zilnic (o lumanare reprezinta evolutia pretului intr-o zi) la actiunea TEL.

Probabil ma veti intreba de ce la TEL si nu la alta actiune, mai ales ca unii au vazut ca initial am ales actiunea BRD.
Iata motivele :
In decursul istoriei acestei actiuni ce depaseste de putin 3 ani evolutia pretului a fost una normala, chiar daca graficul prezinta si unele asperitati mai putin semnificative.

Al doilea motiv este ca investitorii acestei actiuni sunt importanti si destul de maturi/profesionisti pentru a nu accepta influenta unor speculatori de duzina a caror actiune ar fi influentat teoria noastra.

Tot pentru o mai buna intelegere am folosit scala logaritmica a graficului care ne arata mai precis valorile relative ale preturilor si o imagine mai aproape de realitate a punctelor cheie ce ne intereseaza in mod deosebit pe termen mai mare de timp – maximele si minimele duble sau triple.

GRAFICUL zilnic al actiunii TEL pentru ultimile 15 luni, decembrie 2009

tel-20-dec

 

Descrierea configuratiei MINIM dublu
Minimul dublu este o formatiune grafica importanta care se formeaza dupa un trend intermediar de scadere sau o depreciere a pretului pe o perioada mai mare de timp.

Ea este reprezentata de doua MINIME consecutive situate la acelasi nivel (se admite un decalaj de 3% intre nivelele minimelor), iar in intervalul dintre acestea exista un VARF cu o evolutie moderata.

Deoarece aceasta configuratie grafica se produce dupa un trend destul de mare de depreciere atunci invesarea/schimbarea directiei trendului spre o tendinta de crestere este si ea importanta ca durata, dar si ca marime.

In alta ordine de idei o schimbare de directie chiar si la aceasta configuratie nu se poate realiza decat daca se confirma si o spargere a unui prag de rezistenta.

Elementele de baza ale unei configuratii “Dublu MINIM”
1. Trendul VECHI trebuie sa fie unul de scadere pentru o perioada destul de mare, de minim 6 luni de zile.

2. Primul MINIM ar trebui sa reprezinte cel mai de jos punct al trendului curent de scadere, faza in care tendinta de depreciere sa ramana prezenta.

3. VARFUL dintre cele doua minime se realizeaza dupa ce a fost atins primul minim si de regula acesta este cu 10-20% mai sus decat minimul respectiv. In acest caz vor fi putini cumparatori increzatori ca preturile au ajuns la un nivel destul de atractiv, dar nu si suficient subevaluate pentru asteptarile celor care doresc sa acumuleze.

In acest caz volumul de tranzactionare pana la atingerea maximului local nu trebuie sa fie semnificativ, iar neincrederea ramane suficient de mare pentru a se mentine in zona temerilor ridicate.

Vom constata ca in zona acestui varf local sunt inca multe ezitari/indoieli asupra deciziei de acumulare si tocmai aceste comportamente indica faptul ca cererea, foarte mult diminuata pana atunci, este in crestere si constituie un semnal important fata de nivelul unde s-a ajuns.

Indeciziile cumparatorilor si pastrarea temerilor in piata nu pot ajuta realizarea unui breakout peste nivelele de rezistenta din zona.

4. Al doilea MINIM vine pe fondul pastrarii conditiilor continuarii declinului fapt care impune o noua depreciere a pretului actiunii. Aceasta se va face tot pe un volum redus ca cel de apreciere temporara si va conduce la intalnirea liniei de suport al carei prim punct a fost primul minim al zonei de inversare a directiei.

Un rol important ii revine timpului in care se realizeaza cele doua minime consecutive si anume de la cateva saptamani la cateva luni, unii traderi folosesc ca parametru normal durata pentru 1-3 luni.

5. Cresterea dupa al doilea MINIM trebuie sa aduca in atentie un VOLUM in crestere evidenta, care sa indice o presiune la vanzare.

Acest volum in crestere dupa al doilea minim este mult mai important decat realizarea celor doua MINIME.

Unii traderi se uita acum la o schimbare REALA a sentimentului in piata urmarind realizarea unui GAP in evolutia pretului (salt de la o zi la alta unde pretul de deschidere este deasupra celui de inchidere anterior).

Cu cat sunt mai multe GAP-uri cu atat sentimentul nou pozitiv este mai accentuat si acesta este un SEMNAL pentru acumulare/intrare in piata nu inainte insa de realizarea unui breakout.

6. Breakoutul in zona pragului de rezistenta reprezinta CONFIRMAREA schimbarii/inversarii de trend si zona de INTRARE in piata.

Acesta trebuie sa fie insotit de o crestere semnificativa a volumului de tranzactionare si a gradului de ascensiune a pretului, o variatie pozitiva evidenta a pretului.

Pentru traderii FUTURES acest punct este punctul unde se inchid pozitiile SHORT si se deschid cele LONG fixand SL in apropierea liniei minimelor sau la aceasta linie de suport.

Zona de breakout este in primul rand o zona de rezistenta si dupa depasirea acesteia ea devine si prima linie de SUPORT in cazul unei corectii a noului trend de crestere.

7. TINTA pretului este calculata si in acest caz daca ne raportam la linia de VARF dintre minime, care este si linia de rezistenta a configuratiei grafice si linia minimelor acesteia (linia de suport solida). In aceasta situatie tinta pretului va fi zona ocupata de aceasta diferenta dintre cele doua linii in prelungirea liniei de rezistenta cu aceasta valoare.

In cazul nostru:
Trendul de scadere (downtrend) a durat cca. 21 luni fiind unul INTERMEDIAR foarte accentuat, care a inregistrat o depreciere a pretului TEL (MAX/MIN) de la 49.3000 lei la 8.5500 lei, adica de 82.6%.

Linia de suport a minimelor consecutive este 8.5500 lei

Durata dintre minime este de aproape o luna (17 februarie – 12 martie 2009).

Varful dintre cele doua minime a fost la 9.1000 lei, adica la 6.4%. Fata de un nivel minim de 10% apreciat de traderi ca ceva normal putem spune ca pofta de acumulare a investitorilor a fost diminuata de anumiti factori generali, care au modificat datele problemei.

Volumul are o evolutie fireasca pentru formarea acestei configuratii de dublu minim care semnaleaza o inversare de directie a trendului in sensul ca exista o crestere a volumului la atingerea primului minim si dupa atingerea celui de al doilea minim, dar si la realizarea breakout-ului ulterior.

Maximul dulblu, precum si minimul si maximul triplu se analizeaza in acelasi mod ca mai sus inversand sau coreland faptele potrivit situatiei respective.

CONCLUZIE:
Configuratiile clasice grafice care semnaleaza o inversare de directie a trendului se identifica relativ usor pe baza unor atribute/piese deja cunoscute si ale unor parametrii/elemente de baza caracteristice fiecarui tip in parte. Important este sa aprofundam practic cat mai mult.

Intre timp, configuratia grafica CAP si UMERI de la SIF5 si-a continuat formarea deoarece pretul acestei actiuni a scazut cu inca 0.78% ajungand la 1,2800 lei fata de maximul de 1,3700 lei. Nu cred ca vom ajunge repede in zona de suport estimata de la 1,2500 lei, insa NIMIC nu este sigur.

Mizez in luna decembrie 2009 pe un trend de scadere, iar un alt eveniment important va fi votul Parlamentului de miercuri cand va fi prezentata echipa guvernamentala si programul de guvernare pentru perioada urmatoare.

Am mai ales un alt grafic pentru exemplificare si anume la indicele BETFI

Iata piata pe ansamblul ei are intr-adevar o scadere a indicilor mai serioasa. Ma refer mai mult la BET FI din anul 2006, octombrie.

Daca pana acum cineva se gandea ca pretul multor actiuni lichide (gen sifs) va creste pana la cer a putut vedea astazi (n.r octombrie 2006) ca acest drum este realizabil doar in vise si in “publicitatea multor analisti direct interesati”.

Indicele actual al BET FI a ajuns la nivelul zilei din 27 octombrie 2006, adica la 57,6 K fata de un top maxim de 63,5 K din ziua de 06 noiembrie cu o scadere de 5.9 k anuland cresterea inceputa pe zvonul privind cresterea pragului de la 1 la 5%, total fals si eronat chiar in momentul lansarii, dar din pacate acesta a prins la multi investitori dornici de noi cresteri, precum si pe fondul unei asa zise discutii de preluare a actiunilor sifs de catre ERSTE.

Intrebarea care se pune este desigur … Cat va continua scaderea?

Pentru a putea raspunde la acest lucru vom folosi nivelele de retragere ale lui Fibonacci pentru doua perioade de analiza.

Una mai apropiata, proxima, continand TOPUL din ziua de 6 noiembrie si minimul din ziua de 31 oct 2006 la un prêt de referinta al indicelui de 56.703.

Cea de a doua se refera la acelasi TOP si minimul de 52.643 din data de 12 oct, putin mai indepartat.

Pentru prima varianta putem spune ca cele doua scaderi din ultimile zile au strapuns astazi de putin nivelul de retragere al lui Fibonacci de 70.4 % avand un semnal puternic de a sparge pragul de support considerat ca prag initial – cel din ziua de 31 oct 2006 – la un nivelul minim de 55.874.

La cea de a doua varianta nivelul minim atins astazi de 57,450 este foarte aproape de nivelul de retragere Fibonacci de 50% pentru intervalul considerat cu tendinta ca acesta sa fie strapuns usor si de a atinge nivelul urmator de 61.8%, considerat un nivel STRONG de suport pentru un BET FI de 56.061 pozitionat cu putin deasupra nivelului Fibonacci de 100% de la prima varianta.

In cazul in care acesta va fi strapuns atunci vom avea un downtrend destul de puternic in aceasta perioada a anului care va diferi cu mult evolutia din anul 2005 (dar si conjunctura este diferita).

Am observat astazi discutii pe tema DOUBLE TOPS sau DOUBLE BOTTOMS.
Uneori a tranzactiona dupa aceste doua tactici de dublu maxim sau minim poate fi sinucidere curata. De fapt acestea ne pot ajuta sa tranzactionam mai mult pe o piata in coborare – bear market.

Una dintre cele mai simple tehnici de tranzactionare este de a privi graficul dupa duble maxime sau minime si cand ajung la acest nivel ar trebui sa ne asteptam la o schimbare (reversal).

Secretul consta in a determina aceasta schimbare de trend pe baza unui double tops sau double bottoms, dar mai ales in ce conditii se pot DUBLA maximele sau minimele unui trend.

Daca avem semnal de intoarcere atunci adesea miscarea este URIASA si de multe ori aceasta se intampla REPEDE.

Asa cum se spunea astazi pe forumul agf, daca analizam statistic fenomenul putem sa ne asteptam la un double TOP in viitorul apropiat urmat asa cum s-a spus mai sus de o posibila continuare a unei piete BEAR – in coborare si mai putin de o piata range, o consolidare cum spera multi investitori.

Imi vine in gand schimbarea la propriu care s-a produs pe plan mondial prin scoaterea republicanilor de la puterea Americii dupa 16 ani de conducere a tarii cu o putere noua, a democratilor.

Aceasta va crea asa cum se obisnuieste un val de optimism inclusiv pentru noi plasamente pe piata americana si retragerea dolarilor de pe alte piete straine, inclusiv de pe piata din Romania.

Speak Your Mind

*