2.5.4.1 Formatiuni grafice – categorii. Cap si umeri

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 26 iulie 2010

2. Care sunt principalele categorii de configuratii grafice.

Sunt doua categorii de configuratii:

2.1 Configuratii de inversare/schimbare a directiei trendului
Acestea semnaleaza ca un trend curent se va inversa, adica isi va schimba directia in sens opus vechiului trend dupa ce configuratia respectiva se va incheia/completa.

2.2. Configuratii de continuitate a directiei trendului
Ele indica, pe de alta parte, ca un trend vechi isi va continua miscarea in aceeasi directie dupa completarea configuratiei.

Aceste configuratii pot sa apara pe orice tip de grafic de pret si time frame. Faptul ca pentru identificarea unei configuratii grafice vom folosi modele cunoscute ca la carte aceasta nu inseamna ca vom avea 100% acuratete asupra miscarii viitoare si din aceste motive se spune ca a face analize grafice este o ARTA si nu o STIINTA fiind nevoie de multe exercitii practice (dupa unii aceasta inseamna cca. 100 grafice pentru fiecare configuratie in parte).

DIFERENTA dintre cele doua categorii de configuratii grafice este directia in care se va misca noul trend. Mai trebuie consemnat ca durata celei de continuitate este de regula mai mica decat cea de schimbare.

CONFIGURATII GRAFICE CLASICE DE INVERSARE

3. Configuratii de inversare a directiei trendului
3.1 Configuratia CAP si UMERI – Head and shoulders

Inainte de a incepe descrierea vom realiza un grafic orar al evolutiei pretului actiunii SIF5. Motivul alegerii : formarea configuratiei este in plina desfasurare si aceasta a mai fost repetata anterior ceea ce inseamna ceva caracteristic acestei actiunii, una dintre actiunile cele mai tranzactionate de la BVB din ultima perioada.

Voi face o paranteza si voi spune ca modelele grafice se preteaza pe bursele a caror evolutie este una normala, matura si mai putin pe una cu o lichiditate scazuta si foarte scazuta unde elementul de normalitate este pus in cumpana. In fond, pentru a avea o mai mare acuratete asupra semnalelor acestor configuratii trebuie sa eliminam asperitatile/extremele evolutiei actiunii respective.

GRAFIC ORAR SIF5

sif5-20-dec

Este adevarat ca graficul de mai sus este putin cam incarcat, ca un brad de Craciun, dar impreuna vom incerca sa-l cunoastem mai bine si sa ni-l facem “prieten”.

Descriere configuratie grafica
Configuratia cap si umeri se aplica atat pe un trend crescator (dupa formarea modelului semnalul final va fi bearish – de scadere) cat si pe un trend descrescator (semnalul va fi bullish – de crestere). De regula configuratia se preteaza mai bine pe un trend crescator.

Ea contine trei varfuri/topuri succesive cu cel din mijloc cel mai mare (capul), iar celelalte doua nu trebuie sa fie simetrice (umarul stg. si umarul dr.).

Minimele fiecarui top formeaza o linie de suport solida numita si linia gatului.

Elemente principale :
Configuratia este una clasica care semnaleaza o inversare de directie a trendului, adica in cazul nostru putem estima ca la strapungerea unei zone de suport a pretului tendinta de crestere puternica anterioara a actiunii SIF5 va deveni una de depreciere, destul de importanta fata de trendul care a generat-o.

Observam ca piesele componente pentru a identifica cat mai corect un pattern sunt marcate pe grafic prin cele 4 atribute de baza. Fara asa ceva riscam sa interpretam in mod eronat “formarea” unei configuratii grafice si sa luam decizii ireale sau impotriva directiei trendului.

Si chiar in aceste conditii nu putem spune cu certitudine ca se va incheia “Un cap si umeri” si apoi va urma o SCADERE a pretului decat in momentul in care trendul de vineri incheiat pe o usoara revenire se va intoarce LUNI si isi va continua scaderea strapungand linia de trend apropiata, care este si linia GATULUI configuratiei.

Sa definim putin elementele de baza ale acestei formatiuni grafice, una dintre cele mai des folosite.
a) UMARUL STG.
Reprezinta un prim moment in care vanzatorii dupa o dominatie a cumparatorilor incep sa-si marcheze profitul incepand cu 1,3000 lei (observam acolo o tatonare solida de cateva ore) mai ales dupa o ascensiune destul de puternica a pretului, faza la care cererea intra putin in balans si este mai mult ca sigur ca a transpirat si putin iz speculativ in piata.

In acest balans al diminuarii cererii pretul testeaza zone de suport care se incheie cu inceputul liniei gatului (in aceasta faza la 1,2330 lei). Aceasta linie este o zona pe care o vom intalni destul de des in luarea deciziilor noastre si din acest moment incepem s-o vedem cu ochii mintii posibil ceva mai sus, dar nu este exclus sa fie si ceva mai jos de 1.2300 lei. Rabdare si vom vedea unde este locul ei de intalnire urmator.

Din experienta daca linia gatului este sub orizontala atunci vom avea o depreciere mai importanta a pretului dupa formarea configuratiei.

b) CAPUL
Ulterior, preturile devenind din nou atractive, cumparatorii se intorc in piata (se regrupeaza in asteptarea unor noi vesti pozitive), adica incepe sa se simta controlul acestora in piata.

In acest timp vanzatorii isi conserva profiturile si pretul urca depasind maximul anterior (umarul stg.), pe care unii il vedeau destul de solid ca nivel de rezistenta, insa forta cumparatorilor bazata pe noi asteptari pozitive (sau speculative, cum se va vedea mai tarziu) urca pretul la noi topuri ce cu greu puteau fi estimate intr-un timp asa de scurt.

Oricum, piata simte deja ca maximul de 1.3700 este greu sustenabil. Putini credeau ca daca vor cumpara actiuni SIF5 la 1,3700 lei vor gasi destui cumparatori care sa fie de acord sa cumpere la 1.45 lei sau 1.5 in timp scurt si apoi sa caute la randul lor, mai tarziu, alti cumparatori la preturi si mai mari. Greu CREDIBIL in conditiile date.

Si uite asa ascensiunea la varful capului nu dureaza mult si ea face cale intoarsa, de aceasta data tonul la scadere il vor da tot vanzatorii in absenta cumparatorilor si minimele vor testa, iata, pentru a doua oara linia gatului, care prin cele doua puncte de contact (minim umar stg si minim cap) va crea O ZONA STRONG de rebound/intoarcere pe trendul anterior in momentul definitivarii configuratiei grafice.

c) UMARUL DR.
Tentativa cumparatorilor este reluata deoarece acestia spera ca asteptarile lor sa fie totusi indeplinite in ciuda unor influente mici negative si in curand ii vom revedea in piata, insa nu la fel de incisivi fapt pentru care indoielile lor vor stopa din ascensiune, iar topul atins va fi mai jos decat topul anterior al capului.

Asa vom observa cum dupa formarea acestui top (umarul dr.) tendinta de vanzare se reia, vanzatorii revin de aceasta data la timona (in cazul nostru se incearca INUTIL – dupa opinia mea, o reluare a tendintei de crestere ce a caracterizat acest an).

In aceasta situatie nu vom lua o decizie importanta pana cand linia de trend nu va intersecta linia gatului si o va strapunge. Mai bine asteptam o confirmare a acestei noi tendinte decat sa constatam ca suntem impotriva trendului actiunii.

d) Volumul
Acest element joaca rolul de confirmare a miscarii de inversare si modul cum evolueaza aceste pe timpul formarii configuratiei cap si umeri este esential. De aceea ne putem ajuta de indicatorii de volum OBV sau Money Flow sau din urmarirea propriu-zisa a acestuia.

In mod uzual volumul creste la varful umarului stg. ceea ce inseamna ca vanzatorii sunt hotarati, dar si cumparatorii se mentin in plasa acestora fara a renunta usor la presiunea din piata.

Apoi ea scade pe trendul de atigere a noului varf al capului cand miscarea nu este la fel de hotarata la nivel piata fiind mai mult o testare a unor noi maxime fara a fi si destul de credibila in randul majoritatii traderilor.

Cresterea volumului ar trebui sa fie reluata in faza de declin al pretului fata de topul capului semn ca sunt create conditii pentru o scadere viitoare mai mare si vanzatorii si-au dat seama ca asemenea maxime nu vor mai prinde curand.

Tot crestere a volumului ar trebui sa fie si pe faza de declin dupa atingerea topului umarului dr. cand semnele inchiderii acestei configuratii de inversare a directiei sunt foarte vizibile.

Asa ca semnele de CONFIRMARE/INGRIJORARE din partea evolutiei volumului de tranzactionare sunt :
– CRESTERE in zona de top a umarului stg., in perioada declinului dupa topul capului si declinului dupa topul umarului dr.
– SCADERE in mod deosebit in perioada ascensiunii spre topul capului.

Asa ca pentru a vedea daca acest top va rezista la o noua incercare de testare – ceea ce este posibil dpdv speculativ – vom dori sa ne ajutam de evolutia volumului de tranzactionare in momentele cheie ale formarii acestei configuratii aflata in plina faza de definitivare.

Ne aducem aminte ca un volum mai mare (de regula dublul celui mediu sau celui anterior) ne indica o presiune mai mare in piata din partea celor care participa la crearea/sprijinirea noului trend si acest lucru este semnificativ pentru acuratetea miscarii.

Va puteti inchipui ce ar insemna aceste miscari pe o lichiditate redusa cand pretul poate fi influentat de 1-2 investitori mari fara ca miscarea sa fie si reprezentativa pentru piata actiunii respective.

In aceasta faza suntem noi privind evolutia pretului actiunii SIF5.
Asa ca vom urmari volumele duble sau cresteri de volum semnificativ fata de media volumului din ultimile 5-10 zile si chiar mai mult.

Graficul ORAR reprezinta foarte mari cresteri (intre 3-5 ori fata de media pe ultimile 3-5 zile) exact in momentele de minim ale varfurilor, ale varfului umarului stg., ale perioadei de declin dupa atingerea topului capului, ceea ce inseamna un interes EXCESIV din partea investitorilor pentru aceste perioade.

Din pacate nu avem confirmarea cresterii volumului in faza de declin a umarului dr. ceea ce ne pune in garda asupra evolutiei pentru luni si marti.

Concluzia este ca avem o scadere a volumului de tranzactionare in perioada formarii umarului dr. si acest aspect ne duce cu gandul ca miscarea actuala este mai putin reprezentativa, multi dintre traderi asteapta o veste in plus.

Daca ne referim la zilele noastre si luam de “buna” vestea ca in ultima saptamana Parlamentul va adopta legea cu modificarea pragului la SIFS, atunci aceasta va fi CAUZA dezinteresului local al investitorilor SIF5 si ne putem astepta la orice in ultimile 4 zile.

Un prim semnal mai important va fi luni cand guvernul Boc va fi analizat in cele doua birouri ale Camerelor Parlamentului si posibil sa stim si care vor fi prioritatile pe ordinea de zi ale Parlamentului pentru zilele urmatoare cand trebuie sa avem si un buget, dar acesta cred ca va fi lasat pentru anul 2010.

e) LINIA GATULUI
Este elementul la fel de important ca si celelalte trei elemente aceasta este un reper de baza pentru luarea deciziilor de INTRARE/IESIRE din piata si mai ales cand dupa formarea umarului dr. linia pretului va trece sub aceasta linie si isi va continua scaderea inceputa de la ultimul TOP (umarul dr.) realizand astfel un al treilea punct de contact si mai ales stabilind astfel ZONA de INVERSARE a directiei trendului crescator, cea pentru care monitorizam atent aceste configuratii.

Exista conditii ca linia gatului sa fie folosita de traderi si ca zona de rezistenta in cazul unei reveniri dupa strapungerea ei pe un fond al unei deprecieri consistente fata de ultimul top si o incercare a vanzatorilor de a-si marca profiturile mai sus. Aici va trebui sa fim atenti la volume, care de regula nu sunt SEMNIFICATIVE.

f) Marimea si lungimea configuratiei CAP si UMERI. Tinta dupa pretul de intrare
De regula, cu cat marimea/inaltimea configuratiei este mai mare cu atat mai ampla va fi miscarea generata de semnalul acestei configuratii, adica vom avea o scadere mai importanta, deci o buna oportunitate pentru investitii.

De regula aceasta TINTA de PRET este corelata cu alte unelte AT si anume nivelurile de retragere Fibonacci sau mediile mobile de lunga durata.

In cazul nostru marimea este determinata de diferenta dintre linia topului maxim – al capului si nivelul unde linia gatului corespunde pe verticala cu acest top.

Exemplu :
Topul CAP-ului la SIF5 pe graficul ORAR este la 1,3700 lei
Punctul corespunzator de pe linia gatului este la 1,2330 lei

Aceasta inseamna ca linia A, adica diferenta de sus este de 1,3700 – 1,2330 = 0,1370 si ea poate fi amplitudinea cu care poate sa scada pretul actiunii SIF5 dupa ce trendul acesteia strapunge linia gatului.

De regula in acest punct ar trebui sa vedem o crestere a volumului. O scadere continua a pretului combinata cu o crestere a volumului reprezinta o presiune la vanzare si acesta este un semnal in plus ca vom asista la noi deprecieri sustinute.

Combinatia este destul de convingatoare pentru a nu mai da ocazie pretului sa revina pe crestere asa ca vom putea asista la un downtrend in toata regula.

In cazul graficului nostru putem considera aceasta zona de suport a liniei gatului dupa formarea umarului dr. la 1.2460 lei (mai sus sau mai jos, nu conteaza).

Asa ca urmatorul nivel de suport ce poate deveni si un punct de REBOUND/inversare a directiei vechi de tip bearish – de scadere este 1,2460 – 0,1370 = 1,1090 ei, adica zona 1,1100 lei.

Aceste repere de mai sus de la 1,2460 lei si 1,1100 lei sunt folosite anticipat de catre traderi pentru a avea in vederea un punct de intrare mai convenabil pe TS sau de a-si optimiza castigul pe piata futures daca au aplicat strategia SHORT.

Comments

  1. Thanks a lot for sharing this with all of us you really know what you are talking about! Bookmarked. Please also visit my website =). We could have a link exchange arrangement between us!

  2. When are you going to post again? You really inform me!

Speak Your Mind

*