2.5.3.6.2 Ultima faza a cilclului unei actiuni – Declinul

 Postat de TRAIAN pe 26 iulie 2010

Aminteam saptamana trecuta intr-una dintre postarile matinale ca voi dezvolta si ultima faza a ciclului unei actiuni bursiere – DECLINUL (etapa D-A de pe grafic) si aceasta cu atat mai mult cu cat am avut semne puternice in acest sens. In acest mod vom putea analiza mai realist/obiectiv acest eveniment in cunostinta de cauza, chiar daca a fost declansat deja.

Asadar suntem in plin proces ciclic, adica in cadrul desfasurarii unui fenomen in care pretul multor actiuni a inceput sa se deprecieze din ce in ce mai mult fata de nivelul maxim (topul) atins anterior si aceasta dupa o scurta perioada de asa zisa consolidare sau incercare de consolidare.

Pentru inceput sa ne aducem aminte de fazele ciclului unei actiuni:

faze-ciclu

Se poate constata ca inaintea acestei faze pretul unei actiuni ar trebui sa treaca printr-o fază obligatorie de consolidare, moment in care piata incearca un echilibru, adica atat cumparatorii cat si vanzatorii isi evalueaza sansele de mentinere in piata in conditii cat mai avantajoase.

Concret vanzatorii inca mai spera sa-si vanda actiunile la preturi cat mai sus, iar cumparatorii care au dominat piata pana atunci incep sa-si reduca numarul gandindu-se ca pretul actiunilor din piata este prea evaluat, chiar supraevaluat pentru planul lor de afaceri si orizontul de timp avut in vedere bazandu-se in acest sens mai mult pe corelarea asteptarilor lor cu stirile din piata.

Aceasta atitudine se poate agrava mai ales daca “fundamentele”, pe care s-au bazat in momentul intrarii in piata devin tot mai putin sustenabile, adica asteptarile lor au fost prea mari.

Ei bine aceasta tatonare poate dura putin sau mai mult in functie de comportarea investitorilor pe trendul de ascensiune anterior, care poate fi unul agresiv, accelerat si mai putin sustenabil – caz in care perioada de consolidare poate fi scurta (as putea spune mai atenta la semnalele externe) sau invers – in aceasta varianta perioada de echilibru poate dura mai mult timp.

Asa precum se poate concluziona bursa noastra a avut in ultima perioada o evolutie similara primei variante.

Reamintesc ca in prima parte a acestui curs spuneam ca pentru a cumpara sau pentru a vinde CORECT este bine sa cunosti pe ce parte a ciclului te afli, in ce faza.

FOARTE IMPORTANT acest lucru.

Am afirmat mai sus ca suntem in faza a IV-a si anume cea a DECLINULUI pretului unei singure actiuni sau in general si pentru aceasta vom face si argumentarile necesare :

1. Faza declinului incepe cu marcarea profiturilor partiale de catre o parte tot mai mare dintre vanzatori si aceasta cu atat mai mult cu cat pretul a urcat tot mai sus si iarasi mai sus, iar vanzatorii devin tot mai constienti de acest element.

Este firesc ca in acest caz tot mai multi vanzatori sa incerce sa-si protejeze profiturile mai ales daca acestea au ajuns sa sparga niste praguri de rezistenta mai greu de acceptat la inceputul cresterii sau al intrarii efective in piata.

2. In acelasi timp alti investitori incep sa fie de acord/sa recunoasca in FAPT ca actiunile incep sa aiba dificultati pentru continuarea aprecierii pretului, adica au rateuri (mai ales datorita cresterii vanzarilor din piata lucru constatat prin fluctuatii sideway mai mici de la o zi la alta, dar si prin cresterea vizibila a volumului de tranzactionare la vanzare din timpul zilei si concomitent o reducere a lichiditatii generale).

Asa ca tot mai multi incep sa vanda, caz in care cele doua tendinte din piata – presiune cumparare vs vanzare ajung la un echilibru usor instabil. Asa cum se stie aceasta este tranzactionarea in RANGE.

3. Exista o sansa ca pretul sa faca o iesire in decor incercand sa se intoarca pe trendul de crestere anterior, insa de multe ori aceasta miscare poate fi inselatoare (adica una falsa) ea fiind generata de cei care doresc sa-si vanda actiunile cat mai sus, iar cumparatorii “au impresia” ca pe fondul unor vesti pozitive din piata pretul isi va relua ascensiunea. In acest caz miscarea nu va mai avea aceeasi forta ca pe timpul trendului UP anterior dand unele semnale de “OBOSEALA REALA”.

De regula acest fenomen se intampla pe o lichiditate in scadere si pretul va cobora tot mai mult spre ultima medie mobila avuta ca referinta, ceea ce inseamna inceputul unui declin, de aceasta data unul adevarat si serios.

4. In acelasi timp pretul actiunii micsoreaza ecartul fata de media din ultimile zile si apoi continua sa scada tot mai mult fata de aceasta linie (adica linia trendului coboara pana la nivelul liniei mediei mobile zilnice, mai intai in zona celei de 10 zile, apoi la cea de 20 zie si tot asa) ceea ce inseamna ca cumparatorii nu mai sunt de acord sa achizitioneze actiuni decat la preturi tot mai diminuate si simt ca acest lucru devine tot mai evident si usor de realizat.

Acum este momentul unei decizii de vanzare a actiunilor din piata sau a fixarii unui stop loss mental pentru protejarea profitului chiar sub noul nivel minim al tunelului de consolidare.

5. Pe de alta parte cand investitorii constata ca dupa o revenire pe crestere pretul actiunii nu se poate mentine la acel nivel atunci multi devin nervosi si fiind sub presiune iau rapid decizii de vanzare a actiunilor accelerand astfel procesul de vanzare si automat pe cel de depreciere/declin al pretului.

Este momentul in care pretul actiunii testeaza nivelul minim al canalului de RANGE, adica al unor praguri de suport solide, iar el trece definitiv si consistent sub nivelul mediei mobile de referinta (de 10 sau 20 zile pentru o evolutie de cateva zile, deci pe termen scurt; de 50 zile pentru o evolutie de cateva saptamani si de 200 zile pentru o evolutie de cateva luni, cu fluctuatiile respective DOWN/UP, ce vor da forta acestei miscari).

Apoi urmeaza iar faza de baza A-B, adica de constructie a noului ciclu de a carei soliditate va depinde si evolutia acestuia.

Deoarece colegul nostru ne-a pus o intrebare privind posibila evolutie la actiunea SIF1 vom lua ca exemplu acest instrument din bursa.

Graficul zilnic al actiunii SIF1in luna mai 2009

sif1

Iata ce intrebare ne adreseaza prietenul nostru :
“ce prevezi pt sif 1? eu totusi cred ca urmatoarea revenire va fi mai puternica decat ultima … ma insel? “

Iata ce vad eu inainte de a face analiza acestui grafic de mai sus :
1. In primul rand sunt interesat sa reintru pe aceasta actiune la un pret convenabil, adică sub un prag de suport pe care-l va prezenta si piata in conjunctura de atunci si nu neaparat in cea actuala. Dar pana atunci sa vedem care este situatia curenta :

Pentru aceasta voi aminti cateva date raportate de INS recent:
– rata PIB pe trim. I/2009 prezinta o contractie de 6,4% fata de trim. IV/2008 cu mult mai mare decat cea estimata anterior de catre specialistii autoritatilor centrale.
– fiind al doilea trimestru cu scadere a ratei PIB (in trim . IV/2008 a fost o reducere fata de trim. anterior) se considera ca Romania este in recesiune TEHNICA, ceea ce unii guvernanti si finantisti nici nu au acceptat teoretic.

Cat despre recesiunea reala, NIMENI dintre politicienii actuali nu va recunoaste ca acest lucru este evident de cateva luni bune si la noi in tara. Cu atat mai mult conducatorii actuali vor incerca si ei sa replice asa cum a facut-o Obama la vremea respectiva spunand ca ceea ce a fost mai rau a trecut si sunt semnale ca economia tarii isi revine incepand cu luna martie-aprilie a.c., mai ales pe timpul guvernarii lor.

Este un scenariu care contravine datelor statistice comunicate de INS privind :
– deprecierea productiei industriale cu 11,8% in trim. I/2009 fata de acelasi trim. al anului 2008 si cu 8,5% in luna martie 2009 fata de luna martie 2008;
– cresterea ratei somajului la 5,7% in aprilie de la 5,6% din martie 2009.
– scaderea substantiala a veniturilor la buget la Q1/2009 fata de primul trimestru al anului trecut.
– cresterea indicelui pretului de consum anualizat, aprilie 2008 – martie 2009, fata de perioada similara 2007-2008 cu 7,5% si o crestere de 0,5% in martie 2009 fata de februarie 2009

Si mai mult ca sigur datele negative vor continua sa apara infirmand erorile voite ale autoritarilor actuale.

Pe aceasta baza se va incerca mai mult ca sigur o COSMETIZARE a rezultatelor si la nivelul guvernului actual asa ca exista sanse ca dupa o depreciere a preturilor din piata sa revedem o revenire a acestora, insa in timp mai lung. Cand ?

Cred ca acum oricui ii este imposibil sa faca o asemenea estimare, insa cea mai apropiata poate fi prognoza unui eventual prag de suport considerat ca si rebound REAL si nu unul tehnic.

Sa analizam deci in final graficul de mai sus :
– Am marcat punctele similare ale unui ciclu de evolutie al actiunii SIF 1 de pana acum si am trasat cu alta culoare posibilele puncte A si B de la BAZA 2 care vor marca, dupa parerea mea, inceputul/baza unui alt ciclu fara ca acesta sa mai testeze minimele acestui an.

Aceasta este o varianta in conjunctura actuală si valabila pana la schimbarea RADICALA a datelor problemei (ma gandesc de pe acum la perioada alegerilor prezidentiale si mai ales la ce va urma dupa aceea – orice este posibil).

De ce este o pozitionare a viitoarei baze pentru inceputul unui nou ciclu in zona 0,6100 – 0,5000 lei pentru SIF1 ?
Am mai multe argumente :
1. pe fondul ultimelor date interne prezentate mai sus, la care se vor adauga si cele externe, am trasat nivelurile de retragere Fibonacci corespunzatoare trendului UP anterior marcandu-le pe cele de 68,1% si 76,4% considerate de mine ca cele mai plauzibile avand in vedere si cresterea Intraday foarte mare a pretului actiunii de 196%, mult mai mare decat cea a indicelui BET-FI de 161% pentru aceleasi conditii.

2. aceste niveluri Fibo ce vor fi urmarite si de catre traderi se coreleaza cu existenta unor praguri anterioare de rezistenta ceva mai solide si astfel acestea devin praguri de suport foarte importante.

3. disensiunile interne la SIF1 privind hotararea AGA pentru votul alegerii membrilor CA vor crea o mica adversitate din partea mai multor investitori potentiali, care vor astepta clarificarea problemei respective, timp in care pretul poate sa se deprecieze mai mult decat este necesar, adica speculativ.

4. intrarea in recesiunea tehnica, dar mai ales evolutia celei reale, va afecta multe societati din portofoliul SIF Banat Crisana ceea ce se va repercuta si asupra rezultatelor viitoare ale acestei actiuni, mai ales a profiturilor – elemente ce vor fi luate in calcul de investitori pentru luarea unei decizii.

Asa ca declinul in care a intrat toata bursa autohtona, dar in mod deosebit societatile de investitii financiare, va continua si in zilele urmatoare, iar in funcţie de rezultatele SIF 1 de la sfarsitul lunii mai (luna a cincea din sem I / 2009) vom vedea o accentuare a acestora dincolo de pragul de 68,1% sau vom constata o intrare intr-un canal temporar de consolidare in jurul acestei valori (0,6100 lei), care poate fi de mai mare durata fara a cunoaste de pe acum ce perspectiva ne ofera aceasta evolutie.

In aceasta faza ar trebui sa-i ofer un raspuns prietenului nostru, insa ceea ce pot sa spun este ca in conditiile actuale 9n.r. mai 2009) nu exista factori care sa impinga pe TS pretul acestei actiuni, dar si al SIFS in preajma minimelor anului de la sfarsitul lunii februarie de unde a inceput acest trend UP.

Pe ce ma bazez ? Pai, cel mai mult pe schimbarea sentimentului de neincredere existent anteriror recentului rally cu unul usor optimist in pietele cu riscuri, care ofera si castiguri mai mari, mai ales ca exista unele semnale pozitive (cosmetizate mai mult sau mai putin) la nivelul pietelor straine, care dau si tonul buselor din lume. Esential pentru mentinerea acestui tip de sentiment in piete va fi pastrarea datelor pozitive in raportari si diminuarea celor negative care au generat aceasta recesiune.

In acest caz, trendul secundar up creat din februarie 2009 se va mentine pe directia creata si chiar se va consolida prin atingerea unor minime mai mari decat cele anterioare, insa nu garantez ca pe TS si chiar TM toate TOP-urile vor fi mai mari decat cele anterioare

Conjunctura actuala se poate schimba, insa nu asa radical si de repede, dar nu este exclus sa vedem si ceva evolutii SURPRIZA pe TM. Ma gandesc la influenta inflatiei asupra pretului marfurilor (vezi petrolul) si automat asupra revenirii economiei, dar si situatiei deficitelor si cresterii PIB din tarile asa zis puternice. De regula o criza mai mare creaza crize adiacente pana prima criza se rezolva complet, asa ca va trebui sa fim atenti la atatea cheltuieli si planuri de salvare initiate si alimentate permanent de guverne.

Ca orice declin acesta va avea si unele mici reveniri, adica mini trenduri UP, insa tendinta actuala ramane DOWN cel putin 2-3 saptamani.

Speak Your Mind

*