2.5.3.6.1 Faza a 3- a ciclului unei actiuni – Consolidarea

 Postat de TRAIAN pe 26 iulie 2010

Faza a III a – CONSOLIDARE/RANGE
Evolutia bursei autohtone din ultima saptamana (n.r. aprilie 2009) ne-a demonstrat inca odata ca miscarea unei actiuni este ciclica si ca dupa un trend ascendent puternic similar fazei a doua de acumulare din ciclul prezentat in lectia anterioara putem sa ne asteptam la o fază de consolidare de pret cu unele volatilitati mai reduse.

Aceasta desigur din punct de vedere teoretic, daca vom neglija unele informatii ce vor apare pe parcurs si pe care desigur nu le vom putea niciodata anticipa deoarece depind de comportamentul uman.

Vom analiza aceste transformari produse in evolutia bursiera prin prisma unei actiuni specifice acestei perioade si anume la SIF 5, poate cea mai tranzactioanta in acest moment.

Voi incepe prin a posta ceea ce am declarat in finalul cursului anterior si voi compara cu atitudinea din piata extragand in final unele concluzii pentru estimarile viitoare.

Declaram in felul urmator :
Ce vad eu ? Este doar o estimare ca in curand, chiar saptamana viitoare, indicele va cobori sub linia de 15.000 puncte instalandu-se intr-un range nu de durata al carui nivel mediu va fi zona de 13.500 – 14.000 puncte. Se pot construi si alte variante insa fiecare trebuie argumentata si mai ales analizata individual, dupa criterii personale, iar decizia va reflecta acest mod de gandire.

Totodata mai vad pe TM ca indicele va depasi linia SMA 200 si va marca astfel o intarire a trendului UP inceput in februarie, desigur intr-un ciclu viitor de evolutie bursiera pe TS.”

Ce s-a intamplat de fapt, la indicele BET-FI si mai ales la SIF 5

Comportamentul indicelui BET-FI a fost puternic influentat spre sfarsitul saptamanii de un asa zis “ZVON” transmis pe postul TMC, in cursul zilei de joi – 16 aprilie, exact cand sedinta de tranzactionare este la cumpana, adica in faza in care se presupune ca intra institutionalii, care dau si directia trendului din acea zi sau din zilele urmatoare.

Greseala sau nu, insa reprezentantii BVB au spus nu tocmai CORECT de initiativa lor privind modificarea pragului la SIFS, asa ca piata a reactionat mai mult exploziv/emotional, exact cum se asteptau unii. Trendul a urcat ca niciodata in istoria sa sprijinit de fapt si de influenta evolutiei pozitive a burselor straine, ajungand la capatul variatiei maxime admise (+ 15%).

In aceste conditii datele problemei s-au schimbat CATEGORIC si estimarea facuta de mine a fost infirmata de piata, dupa ce in primele 3 zile s-a confirmat 100% predictia facuta. In acest caz putem aprecia gradul de corectitudine al estimarii de 70-80%, daca luam in considerare ca nivelul indicelui a coborat intr-adevar sub 15.000 puncte, adica la 14.816 in ziua de miercuri incercand o consolidare in jurul valorilor previzionate acum o saptamana.

Daca va inchipuiti ca-mi reprosez acest semiesec, mai mult fortuit, atunci aveti toate sansele sa gresiti, iar acest lucru se va vedea din concluziile de mai jos.

Aici se impune o prima CONCLUZIE:

Niciodata o estimare pe TS nu poate fi sigura, mai ales pe o piata in continua schimbare, ci doar ORIENTATIVA, iar atitudinea investitorului trebuie sa fie una flexibila si adaptabila noii situatii/conjuncturi.

Oricat de increzator esti in opiniile tale, nu trebuie sa te incapatanezi sa crezi ca piata iti va da tie dreptate si ca se va intoarce la datele estimate de tine, mai ales daca fundamentul acestora s-a schimbat radical.

Cel care vrea sa fie castigator trebuie sa simta pulsul bursei si sa nu se opuna acesteia. Aceasta este o mare greseala pe care o face marea majoritate a investitorilor dupa primele castiguri, dar si unii traderi experimentati, mai incapatanati.

In conditiile de mai sus nici nu trebuie sa ne mire de ce indicele BET-FI nu a facut un pullback adevarat si mai hotarat asa cum pornise de luni, pentru a se opri miercuri deoarece joi am avut o influenta CLARA si neprofesionista din partea BVB, al carui rost nu doresc sa-l descifrez eu, ci altii sunt mai in masura. Oricum saptamana s-a incheiat cu un usor avantaj de la 16.010 de vineri 10 aprilie la 16.088 puncte de vineri 17 aprilie, pastrand o usoara tendinta de a continua deprecierea.

Cateva date in plus ne-ar putea ajuta pentru o analiza mai atenta din ultima saptamana:
– potrivit datelor istorice pentru toata perioada de listare (2000-2009) cresterea lunara de 49,19% este pe locul 2, dupa cea de 90.3% tot din luna aprilie, dar din anul 2002.

– din cei noua ani bursieri raportul castig/pierdere pentru luna aprilie este net in favoarea celor castigatoare (7/2) ceea ce poate defini o caracteristica ca luna aprilie este in genere castigatoare.

– daca analizam lunile cu cele mai mari pierderi vom constata ca in istoria indicelui pe locul I se situeaza luna octombrie 2008 cu – 56,45%, iar pe locul II este luna martie 2005 cu – 30,6%.

Aceste date pot fi relevante pentru evolutiile viitoare mai ales pentru un trend major crescator (vezi perioada 2000/2007 cu corectia maxima negativa din martie 2005, care a creat conditii foarte bune pentru aprecieri ulterioare).

Pentru o piata bear majora o depreciere masiva ca cea din octombrie 2008 realizata in directia de miscare a trendului DOWN poate genera ulterior un trend invers puternic – o corectie pozitiva/rally (hai sa-i spunem un rebound relativ si local).

Iata ca acesta a venit si el se produce de peste 7 saptamani de zile, ca in cazul actiunilor SIFS, iar aceasta crestere chiar daca nu are la baza multe date pozitive regleaza mai mult DEPRECIEREA EXAGERATA din luna octombrie 2008 si accentuata in luna februarie 2009.

Pe acest fond putem spune fara sa gresim ca acest rally se va repeta in viitor deoarece el a redat increderea investitorilor in actiuni, parca spunand … “momentul pe care-l asteptati nu este departe, mai aveti putina RABDARE

A doua CONCLUZIE :

Sa nu ignoram niciodata faptul ca istoria bursei se repeta, dar mai ales sa nu neglijam faptul ca dupa o evolutie masiva intr-un sens, fie si fireasca sau asa ne place sa credem (ea fiind mai mult o stare psihologica “fortata/artificiala”), vom avea ulterior, nu intotdeauna si imediat, un recul puternic in sens invers de aceeasi forta

Putem spune in acest caz ca bursa isi cere drepturile sale de exponent al mersului economiei si intotdeauna se va autoregla in functie de aceste date reale, comunicate de emitenti.

Si acum sa vedem evolutia propriu-zisa din ultima saptamana, urmarind in acelasi timp cum se reflecta ea in analiza ciclului nostru bursier avand la baza datele indicelui BET-FI si al actiunii SIF 5.
Evolutia saptamanala a indicelui BET-FI
– asa cum se prezinta lucrurile putem spune ca o crestere de doar 0,48%/saptamana poate fi considerat un moment de oboseala din partea cresterii preturilor actiunilor SIFS si ca patternul “bearish reversal abandoned baby candle” semnaleaza un punct de schimbare a directiei (mai mult o incertitudine), care poate duce in final la o depreciere, mai mica, moderata sau majora in functie de lumanarea bear din ziua/zilele urmatoare.

– pe parcursul rally-ului recent am identificat mai multe praguri de rezistenta, care in conditiile unui breakout negativ real pot constitui si praguri de suport pentru atingerea unor minime acceptabile relansarii unui nou rally (parerea mea este ca merita sa urmarim aceste swinguri deoarece avem conditiile create pentru asa ceva, deocamdata). Aceste praguri sunt : 16.000; 13.500; 11.700; 10.000.

– nu pot face acum o estimare unde poate ajunge indicele pe o scadere mai accentuata a pietelor in general deoarece conditiile actuale sunt de stabilizare la niveluri nu prea joase fata de topurile locale atinse (vezi zona 17.000 puncte) tendinta care o pot genera deopotriva speculatorii din piata spot, precum si traderii/shorterii din piata de la Sibiu, care au fortat vineri un spread negativ intre cele doua piete (recunosc ca pe aceasta baza am tranzactionat si eu vineri bazandu-ma pe voaltilitatea existenta).

Deci sa asteptam evolutia de marti si miercuri, care ne poate spune daca dupa lumanarea DOJI de vineri vom avea 2-3 zile cu lumanari rosii, adica scadere.

Este adevarat ca acest pattern este mai rar deoarece dupa o evolutie UP puternica (vezi ziua de joi a urmat un doji mic candle si apoi probabil va urma o a treia lumanare in directia opusa celei UP).

ETAPA a III a – CONSOLIDARE
Aceasta inseamna ca, dupa un sentiment puternic de optimism (vezi eliminarea pragului la SIFS, ca si cum acest lucru este deja hotarat) destul de multi vanzatori, care si-au dat seama despre adevaratul sens al cresterii anterioare, vor dori sa preia controlul pietei ceea ce va conduce la preturi in scadere treptata.

Cu cat este mai mare influenta acestora cu atat mai puternic va fi reversal-ul care va urma. Asa ca, in aceste conditii imi mentin parerea cu perioada de consolidare. Conditia: daca marti vom avea controlul vanzatorilor din piata. In caz contrar mai escaladam ceva preturi mai mari, insa pe o perioada foarte scurta.

Avand in vedere ciclul prezentat la cursul free anterior, in cazul in care tot mai multi vanzatori devin constienti ca profitul obtinut ACUM este unul destul de convenabil si ca acesta pe moment nu mai poate creste asa de mult (vezi cresterea de 0,48%) atunci ei vor dori sa-l incaseze efectiv si in timp numarul lor va rivaliza cu numarul cumparatorilor.

Acestia din urma vor constata la randul lor ca pot acumula actiuni la preturi mai joase si in cele din urma se va realiza un echilibru relativ si temporar intre cele doua categorii. Aceasta perioada de echilibru/consolidare a pretului la anumite paliere o vom denumi in cadrul ciclului nostru, etapa de CONSOLIDARE

Evolutia saptamanala la actiunea SIF 5
Desigur ca ne vom mentine pozitia, mai ales acum si nu pentru ca vrem sa fim incapatanati ci pentru ca vrem sa anticipam unele miscari viitoare si sa ne pastram profitul marcat si in mod real.

Care sunt indiciile actuale care ne conduc spre aceasta estimare, care, REPET nu trebuie sa fie decat una orientativa ?

Adica avem o anticipare-initiere a conditiilor pentru o etapa de consolidare, caracterizata prin :
– o pierdere a tendintei de crestere si intrarea intr-o evolutie sideway (se pare ca da);
– media mobila (simpla sau exponentiala) a inceput la randul ei sa piarda din crestere si sa scada;
– incercarea de breakout in partea superioara este tot mai incerta si varianta cea mai plauzibila este de incepere a unui declin.
– faptul ca unii doresc sa-si pastreze pozitiile fara a vinde asta nu inseamna ca ei nu vor apela la un stop mental care-i va pazi de unele surprize neplacute.

Pentru aceasta vom folosi doua grafice comparative : unul saptamanal si celalalt zilnic.
Graficul saptamanal – CONCLUZII:

Poate nu este ceea ce asteptati dar am vaga impresie ca maine pretul actiunilor SIFS, mai ales SIF 5, vor creste din nou. Argumente :
– graficul saptamanal spune UP bazandu-se pe avansul considerabil al indicatorului CCI in zona de acumulare (de fapt de crestere rapida, adica dincolo de linia de plus 100 la nivelul de 206,54), insa nivelul la care s-a ajuns acum spune ATENTIE … poate urma o crestere sau o iesire din zona de supracumparare peste 2-3 zile;

– ceea ce pare interesant este ca indicatorul DMI a dat semnal de intrare in piata (ma refer la un orizont pe TM, adica un an de zile) acum 2 zile cand + DM a trecut deasupra lui – DM, timp in care linia de reper ADX a directiei miscarii a coborat putin la nivelul de 40,98 ceea ce reprezinta ca tendinta de crestere este puternica. Deci avem o confirmare a continuarii cresterii pe TS.

– daca vom mai cauta inca un semnal care sa ne confirme aceasta estimare atunci putem spune ca am rezolvat doar 50% din misterul care ne apasa privind evolutia viitoare a actiunii, mai ales ca avem ca si in cazul evolutiei indicelui BET-FI un doji candle, deci o incertitudine cu 2 variante (UP sau DOWN).

Asa ca uitandu-ne in jur dupa un oscilator am gasit de fapt doi si anume STS, care se apropie de linia de supracumparare (linia de 80), adica la 80,32 fara insa a fi insotita si de linia sa de reper, dar acest eveniment nu se va lasa mult asteptat.

Asa ca daca vom adauga si aceasta perspectiva putem spune ca saptamana viitoare va fi tot de crestere insa nu avem garantia 100%. Am invatat deja ca ceea ce presupunem azi nu poate ramane valabil si maine sau peste 2 zile, mai ales daca conjunctura informationala se schimba. De aceea am spus 50% rezolvat.

Ne-a ramas inca un indicator si desigur ne-am atasat asa de mult de MACD incat nu putem sa nu-i cerem sfatul. Parerea lui nu este asa de puternica deoarece fiind inca in zona de scadere nu ne poate garanta ca pozitia actuala pozitiva nu se poate schimba maine invers.

Bun, suntem ceva mai luminati asupra viitorului acestei actiuni, dar nu suficient pentru a lua o decizie pe TS. Conform analizei, pe TM suntem siguri ca investitia poate fi de succes dar pentru a intra in piata vom analiza un moment potrivit pe graficul zilnic.

Speak Your Mind

*