2.5.3.6 Fazele ciclului trendului unei actiuni

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

 Postat de TRAIAN pe 28 iulie 2010

Am structurat tema in trei parti, conjugate desigur cu evolutia curenta. Veti vedea pe parcurs de ce am hotarat in acest mod.

Prima parte a cursului are legatura directa cu evolutia din aceste momente, iar partea a 2-a si a 3 – a va urma desigur evenimentelor ce se vor produce in viitor si de la care ne asteptam sa se produca in sensul firesc.

Prima parte a cursului – cele patru FAZE ALE CICLULUI UNEI ACTIUNI

Fluctuatiile bursei sau miscarea acesteia nu este deloc intamplatoare. La fel putem vorbi si despre evolutia unei actiuni. Dar, oricare ar fi acea actiune, toate au ceva in comun : un ciclu de evolutie. Cred ca acest lucru il stiu deja mai ales cei care au urmarit mai multe grafice AT pe diferite perioade de timp (termen scurt, mediu/intermediar si lung).

Acest ciclu va avea aproape intotdeauna un model grafic (pattern) format din patru faze generale: baza constructiei, urcarea/ascensiunea, consolidarea, declinul. Apoi iar baza constructiei si din nou urcarea/avansul.

Asa ca pentru a cumpara si vinde CORECT este absolut necesar sa cunoastem unde se afla actiunea in cauza sau bursa in general in cadrul acestui ciclu al evolutiei sale.

Sa privim putin la acest grafic de mai jos din 2009, aprilie:

2536

 

Graficul reprezinta cele patru faze generale valabile pentru toate ciclurile actiunilor din piata de capital. Va mai aduceti aminte ce raspuns a dat Waren Buffett fiind intrebat in anul 2008 despre recesiunea actuala si unde poate duce ea ?

Ei bine raspunsul acestuia a fost .. “BURSA FLUCTUEAZA” . Sunt convins ca fiecare dintre noi atunci, dar mai ales acum, s-a gandit la cu totul altceva decat s-a gandit si Buffett sau alt mare investitor.

El ar fi vrut sa spuna in felul urmator

si ce daca coboara, acum pretul actiunilor va scade, dar dupa aceea obligatoriu va creste din nou, de la un punct anume. Vom profita de fiecare data de aceasta evolutie ciclica, atat pe coborare, dar mai ales pe urcare”.

Unii analisti tehnici se refera la aceste faze definindu-le ca etape/stagii, dar indiferent cum sunt denumite forma lor este cea de sus, iar ciclul evolutiv este acelasi.

Pentru a memora mai bine forma aproximativa a acestui ciclu sa ne inchipuim cum este reprezentata o unda sonora. Exceptia este cand actiunea se tranzactioneaza, dar chiar si in aceste clipe, tendinta actiunii este cea a ciclului de mai sus.

Pentru a intelege mai bine acest ciclu si fazele respective sa ne imaginam ca linia groasa de pe grafic reprezinta pretul mediu al actiunii pentru cateva zile (pentru cunoscatori am ales media mobila simpla de 20 zile – SMA 20 pentru termen scurt TS; SMA 50 pentru termen mediu/intermediar TM si SMA 200 pentru termen lung TL).

Vom constata ca in functie de timpul de referinta ales trendul este in crestere daca acesta este pozitionat deasupra liniei mediei mobile si este de scadere daca este pozitionat sub media mobila aleasa. Daca pretul oscileaza de o parte si alta a mediei mobile vom spune ca evolutia este sideway.

Dupa cat se observa trendul incepe in declin, mai mult ca sigur pe o activitate mai slaba a emitentului sau factorii generali sunt nefavorabili. Este momentul in care vanzatorii renunta din ce in ce mai mult la actiunile respective, din mai multe motive, iar cumparatorii incep sa-si arate interesul, la inceput mai timid, ponderat (tineti minte ce spuneau brokerii – “mare pondere in piata”).

FAZA I – baza constructiei ciclului
Este momentul in care atat vanzatorii, dar si cumparatorii isi disputa locul in piata. Pe de o parte vanzatorii ajung la concluzia ca nu are rost sa vanda la aceste preturi prea joase si isi conserva detinerile in actiuni.

Pe de alta parte cumparatorii asteapta si ei o noua depreciere a preturilor dorind sa beneficieze de unele discounturi pe care le-ar putea oferi piata. Asa ca vom observa un echilibru relativ, fapt care piata il va marca printr-o evolutie in RANGE. Avem in acest caz un echilibru dintre presiunea de vanzare si cea de cumparare.

Cu cat este mai solida aceasta baza cu atat va fi trendul de crestere mai solid

Linia A va reprezenta pentru ciclurile urmatoare un prag de suport in cazul unui declin al preturilor din piata sau de rezistenta daca ciclul urmator va scade sub nivelul punctului A.

Asta este, actiunea construieste o baza pentru evolutia viitoare, una solida pentru trendul UP viitor. Dupa parerea mea o asemenea baza a fost in ultima decada a lunii februarie din acest an 2009.

Faza a II- a – ACUMULAREA – avansul/cresterea
Incepe din punctul B si se incheie in puncul C.

Ca urmare a faptului ca lucrurile la unele companii sau in general la nivel economie, sector de baza, incep sa arate bine dpdv fundamental se produce treptat ruperea de canalul de tranzactionare in RANGE – faza A, adica vom avea un breakout in punctul Bpeste limita superioara si un inceput CLAR de crestere datorita unor acumulari succesive si tot mai mari din partea cumparatorilor, pe o lichiditate in crestere.

Dar ATENTIE, acest range poate dura si saptamani sau chiar luni si este pacat sa va irositi timpul inutil si de aceea este bine sa folositi capitalul in alta parte/piata mai profitabila focalizand in continuare evolutia actiunii in cauza. Aceasta strategie se leaga ceva mai mult de controlul banilor (vezi tehnicile de MM).

Este faza in care vanzatorii isi dau seama de valoarea actiunilor lor si vand mai greu mizand pe aprecieri din ce in ce mai mari, iar cumparatorii se gandesc la castigurile viitoare mizand pe preturi subevaluate comparativ cu viitoarele performante ale companiei. Este faza tatonarii pietei de viitorii leaderi ai ei.

Acestia sunt acei smart money, care detin si mai multe informatii decat marea majoritate a investitorilor.

Daca baza A a fost bine construita atunci trendul UP de la B la C poate tine si 6-8 saptamani. Aceasta este o estimare statistica si mai mult valabila pentru o piata specifica BULL, dar poate constitui si un reper pentru un rally al unei piete BEAR, cum este cel din 2009.

Totusi in conditiile rally-ului se nasc cateva intrebari : Cum vi se pare trendul actual de crestere care dureaza de 5 saptamani ? Pare o acumulare pe TM sau/si o speculatie pe TS deoarece unii se asteapta ca rapoartele companiilor sa fie sub/peste asteptarile investitorilor ? Cat ati mai cumpara in acest moment sau daca ati mai intra acum la cumparare ? Aveti incredere in forta acestui trend UP ?

In functie de ce raspunsuri veti da si comparandu-le cu evolutia pietei veti simti daca ati apreciat corect sau nu tendinta actiunii. Daca DA este Ok, adica sunteti pe drumul cel bun, daca NU, atunci se intampla ceva in perceptia personala, adica sunteti pe langa fenomenul actual al pietei.

Totusi este greu de raspuns daca ne gandim bine ca unele preturi s-au apreciat si peste 150% la nivel min/max Intraday in 40 de zile (vezi exemplul SIF 5 si SIF 1 in perioada 24 februarie – 10 aprilie), iar pe ansamblu unii indici au crescut doar cu 7,59% in ultima saptamana si 38,89% in ultima luna, cazul BET-C.

Este adevarat ca nu putem compara dupa aceleasi criterii toti indicii bursieri si mai ales toate actiunile din piata, insa diferentele sunt prea mari pentru a nu ne gandi la acest aspect (ex. BET-FI a crescut in aceleasi conditii cu 31% in ultima saptamana si 73,52% in ultima luna, cu mult peste cat a crescut toata piata autohtona. Dupa calcul evolutia BET-FI rezulta DUBLU pentru ultima luna si de peste 4 ori in ultima saptamana.

Voi emite in acest caz o ipoteza si anume ca actiunile acestui indice vor SCADE mai mult decat piata in general, dar isi vor pastra si tendinta de apreciere mai mare intr-o conjunctura la fel de favorabila.

FAZA ACTUALA DE CRESTERE A BURSEI – aprilie 2009.

blog-12-aprilie

Actiunile de pe BVB se afla acum in aceasta faza a II a si foarte multa lume isi pune intrebarea daca cresterea va continua sau vom intra, asa precum spune graficul intr-o CONSOLIDARE temporara.

Analistii tehnici cauta solutii folosind diferite metode pentru a depista din timp un eventual REBOUND, care sa schimbe directia actuala a trendului insa si ei sunt constienti ca pe TS vom avea la inceput, fie si pentru cateva zile, o faza de consolidare a preturilor respective.

Sunt mai multe metode de a stabili o intoarcere SIGURA si a nu vedea un pullback. Fiecare si-a stabilit un sistem propriu. Eu unul ma bazez pe pozitia trendului fata de mediile mobile enumerate mai sus si vom constata ca la indicele BET-FI de exemplu, dar si la ceilalti indici autohtoni, nivelul acestora a depasit linia SMA 50, care la randul ei a fost depasita de SMA 20 zile. Aceasta pozitionare indica un lucru clar – trendul isi continua ascensiunea pana cand linia SMA 20 va trece sub linia SMA 50 ceea ce va marca ca pe TS vom avea o intoarcere de trend.

Cum interpretam acest lucru la nivel piata ? In prima varianta cand SMA 50 este mai mic decat SMA 20 cumparatorii sunt de acord sa acumuleze la preturi mai mari decat cele anterioare, adica la preturi MULT mai mari decat media ultimelor 50 zile si chiar mai mari decat media de 20 zile, adica au incredere in potentialul de crestere al acestora.

In varianta a 2 – a acumularile scad treptat si cumparatorii isi diminueaza numarul in favoarea vanzatorilor care sunt constienti ca si la preturi sub media de 20 zile este bine sa marcheze profitul, dar in mod sigur mai sus de media de 50 de zile.

In aceasta evolutie intre cele doua limite atat cumparatorii cat si vanzatorii incep sa schimbe pachete tot mai reduse de actiuni, cu exceptia faptului cand dpdv fundamental compania vine cu unele raportari care :
1) pot fi sub asteptarile investitorilor – caz in care vanzatorii fac presiune si renunta la actiuni mergand pana la preturi apropiate de nivelul de unde a inceput sa avanseze;

2) pot fi peste asteptarile investitorilor si atunci trendul UP avanseaza, dar forta acestuia se reduce proportional ajungand in cele din urma dupa faza de consolidare tot la un declin datorita reducerii numarului de cumparatori.

Aici se incheie prima PARTE a cursului nostru free, intentionat lasat sub semnul intrebarii pentru a va oferi ocazia de a cauta singuri raspunsul la ce FAZA a ciclului ne asteptam si mai ales cum vor decurge lucrurile. Desigur ca un raspuns ni-l va oferi piata, insa nu uitati cine este cu un pas inaintea celorlalti acela va castiga sigur.

Ce vad eu ? Este doar o estimare ca in curand, chiar saptamana viitoare, indicele va cobori sub linia de 15.000 puncte instalandu-se intr-un range nu de durata al carui nivel mediu va fi zona de 13.500 – 14.000 puncte. Se pot construi si alte variante insa fiecare trebuie argumentata si mai ales analizata individual, dupa criterii personale, iar decizia va urmari acest mod de gandire.

Totodata mai vad pe TM ca indicele va depasi linia SMA 200 si va marca astfel o intarire a trendului UP inceput in februarie, desigur intr-un ciclu viitor de evolutie bursiera pe TS.

Speak Your Mind

*