2.5.3.3 Grafice tip BARA – etapa 3

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

 Postat de TRAIAN pe 26 iulie 2010

M-am gandit ca trebuie sa separ cele doua tipuri de grafice P&F si BARA deoarece sunt prea importante si difera foarte mult pentru a le pune in acelasi curs.

Asa ca am creat acest curs 2 BIS in care voi prezenta graficul BARA in toata splendoara sa.

Fiind elevi in prima clasa pentru studiul graficelor AT am inceput studiul cu abecedarul si anume cu bastonasele – graficele liniare, apoi am avansat putin in epoca calculatoareleor invatand despre cum sa trasam betigase incrucisate, adica X-uri si cercuri, adica O-uri ceea ce inseamna graficul P&F (chiar daca nu avem calculator putem face x si O manual. Incercati si veti vedea ca este destul de usor. Va ia o ora pentru grafic).

Cred ca dupa aceste doua etape a venit timpul sa ne gandim mai mult la faptul ca pretul pe bursa are de regula 4 modalitati de reprezentare indiferent de time frame-ul folosit : OHLC (de inceput/deschidere, maxim, minim si de inchidere).

Desigur ne intrebam ca daca avem toate preturile OHLC pe acelasi grafic ce elemente in plus putem extrage din acesta, care sa anticipeze mult mai bine o miscare a instrumentului financiar folosit. Voi adauga ca analiza tehnica reprezinta in fond analiza pretului in timp, iar o reprezentare completa a acestuia poate aduce un plus de obiectivitate.

Invatam AT pentru a o intelege si a sti s-o aplicam cat mai corect, conform cu realitatea miscarii pretului in piata. Se spune ca fiecare trader are AT-ul lui, insa elementele de baza sunt aceleasi. Aceasta inseamna ca avem un singur ABECEDAR AT.

Asa vom putea observa toate liniile de trend care unesc punctele OHLC sau numai o parte din ele ori relatiile dintre punctele OLHC la doua sau trei miscari apropiate sau mai indepartate ca timp si crearea unor configuratii/patternuri grafice utile pe baza formelor generate de evolutia pretului.

Am mai vazut cum in celelalte doua tipuri de grafice nu am putut reprezenta pretul decat separat, pentru fiecare categorie in parte, adica numai O sau L ori H sau C. Ne-am mai dat seama ca ar fi mult mai interesant daca am avea reprezentarea pretului pe acelasi grafic sub toate cele 4 forme odata si aceasta in dinamica, adica sa incercam sa vedem pe acelasi grafic mai multe elemente din piata, asa cum se intampla de fapt.

Ei bine acest gand ne duce direct la GRAFICUL BARA.

Ce este graficul BARA ?
Pornind de la modalitatile de exprimare ale pretului OHLC vom observa daca unim cu o linie pretul minim cu cel maxim vom avea o BARA de pret verticala. Daca in stanga acestei bare vom trasa o linie orizontala atunci vom avea linia pretului de deschidere (O). La fel vom proceda pentru pretul de inchidere (C) prin trasarea unei linii orizontale in dreapta barei verticale.

Aceasta reprezentare a pretului este deci una BARA si contine toate cele 4 modalitati de exprimare ale acestuia rezolvand astfel problema identificarii evolutiei pretului in interiorul diferitelor perioade de timp (time frame de 1 minut, 5 minute …. 1 ora, 1 zi … 1 luna etc)

Daca pretul de inchidere este mai mare decat pretul de deschidere putem vorbi de o bara de crestere in intervalul analizat, iar daca pretul de inchidere este mai mic decat pretul de deschidere putem vorbi de o bara de scadere in intervalul analizat.

graf-bara

EXEMPLIFICARI grafice BARA

 

 

 

 

 

 

 

 

Vom lua un grafic de aceasta data de la o actiune BVB si anume BRD din anul 2009

brd-bara

 

Graficul pare incarcat cu multe texte si semne, insa daca le vom lua pe rand vom intelege mult mai bine ceea ce am vrut sa reprezint :
– in primul rand avem evolutia zilnica a pretului actiunii BRD din ultimile 30 de zile, adica pe luna noiembrie 2009.

– recunoastem barele zilnice de crestere si cele de scadere care alterneaza aleatoriu insa putem identifica usor o tendinta prin trasarea liniilor de trend asa cum am invatat : liniile de trend crescator/UP prin unirea a cel putin doua puncte de minim zilnice (linia de trend VERDE, asa cum se vede din grafic), precum si a liniilor de trend descrescator/de scadere/DOWN prin unirea a cel putin 2 puncte de maxim (liniile de trend albastre).

– pastrarea pretului deasupra liniei de trend UP indica continuarea tendintei de crestere, iar strapungerea acesteia va indica o schimbare a directiei acestuia si inceperea scaderii pretului.

– am identificat pe grafic doua bare mai interesante (marcate prin cercuri ovale mov). Este de fapt ceea ce urmarim la acest grafic – un REVERSAL si un trend.

Prima bara, pe data de 3 noiembrie, indica o indecizie a pietei cand pretul de deschidere este identic cu cel de inchidere. In acest caz bara este un semnal de schimbare, iar cand acesta este mai puternic daca diferenta dintre minim si maxim atunci este una semnificativa (adica lungimea barei este mare).

A doua bara, pe 4 noiembrie avem deja o confirmare a semnalului din 3 noiembrie marcata prin doua explicatii : 1) bara este una de crestere si 2) minimul barei este mai mare decat minimul anterior din 2 noiembrie (12.4000 > 12.0000 lei).

A treia bara este una de consolidare a miscarii deoarece maximul si punctul de inchidere sunt mai mari decat cele anterioare.

Avand in vedere aceste date putem considera ca punct de intrare nivelul de 12.4000, care este si un prag de suport a minimelor din perioada respectiva.

Acest trend UP al pretului s-a mentinut deasupra liniei de trend pana pe data de 26 noiembrie cand de fapt inregistram o noua schimbare de directie – prefatata de doua bare “MIROR” – gen double top din data de 24 si 25 noiembrie cand avem un prim semnal de atentionare fata de maximele create.

Desigur ca trebuie sa asteptam pe data de 30 noiembrie confirmarea semnalului DOWN din 26 noiembrie, mai ales ca bara din 27 este una de crestere, insa acesta are minimul mai mic decat cel anterior dand de inteles ca ne putem astepta si la maxime mai mici.

Ori acest lucru se poate observa luni daca minimele vor fi sub cel anterior de la 12.8000 (posibil sa vedem testat nivelul de suport de la 12.5000), iar maximul la randul lui sa coboare sub pragul de 13.5000, eventual la 13.0000 fortand astfel o inchidere in intervalul 12.8000 – 12.5000 si deci o continuare a scaderii initiate deja.

De aceasta data miscarea va fi una DOWN marcata prin minime mai mici si maxime tot mai mici.

Constatam astfel utilitatea observarii evolutiei pretului sub toate aspectele celor 4 modalitati de exprimare – OHLC folosind relationarea dintre ele.

Al doilea exemplu al momentului este graficul bara la indicele S&P 500 tot din 2009

spx-29-noi-bara

INTERPRETARE :
– evolutia graficului de bare este una zilnica pe ultimile 4 luni. Deci 1 bara reprezinta evolutia indicelui pe parcursul unei zile de tranzactionare;

– unind punctele de minim locale am identificat un trend crescator care evolueaza intr-un canal delimitat de extremitatea inferioara – minimele locale ale canalului si extremitatea superioara – maximele locale ale canalului ascendent.

– dupa fiecare maxim local constatam realizarea unui trend minor descendent delimitat de maxime si minime tot mai mici.

– in zilele de 18 si 24 noiembrie avem doua semnale de indecizie unde piata nu ne poate spune ce directie ar urma sa aiba (deci avem o ATENTIONARE), asa ca monitorizarea investitorilor s-a accentuat pe evolutia zilelor urmatoare.

Cum a fost de presupus ne-am intalnit si in acest caz, dupa atingerea unui nou top local la 1113.69, care este si topul anului, cu o noua incercare de trend minor – o miscare corectiva negativa, de altfel una normala in conjunctura actuala.

Bara de vineri a fost una semnificativa deoarece a marcat o scadere de 2.10% de la o zi la alta, iar variatia minim / maxim a fost una importanta de 21.73 pct. raportata la evolutiile medii, insa ceva mai mica decat cea dintre preturile de inchidere a ultimilor 2 zile, de miercuri si vineri care a fost de 23.36 pct. (joi a fost Ziua Recunostintei).

Un alt element important este ca pretul de deschidere a fost identic cu cel maxim ceea ce inseamna ca dominatia vanzatorilor a fost puternica in piata si aceasta dorinta va continua mai ales ca pretul de inchidere a fost in apropierea minimului zilei.

In alta ordine de idei minimul zilei de 1083.74 este si minimul ultimelor 12 zile de tranzactionare, iar o asemenea depreciere va conta in psihologia investitorilor pentru zilele urmatoare. Parerea este ca avem o teama la nivel de piata, pe care va trebui s-o urmarim mai atent in viitor.

Asa ca un prag intermediar de suport in vederea unei intoarceri este la 1075 (constatam ca in aceasta zona pretul nu este asa de reprezentativ pentru gama preturilor OHLC din ultimile zile), iar unul mai solid este in zona 1060 foarte mult testat de catre investitori in zilele anterioare.

Aplicand teoria cu testarea sau apropierea de extremitatile canalului ascendent si ricosarea trendului in cazul atingerii uneia dintre extermitatile acestuia putem presupune ca indicele SPX poate testa pe TS limita inferioara undeva in zona 1050 – 1060. Acela va fi si un moment forte al evolutiei din acest an existand doua posibilitati :

1) o stabilizare a evolutiei, in fapt o evolutie in RANGE la paliere/niveluri din partea a doua a canalului ascendent.

2) o spargere a canalului in partea inferioara si realizarea unei corectii mai serioase a nivelului de apreciere actual.

Pana atunci nu ne ramane decat sa aprofundam analiza grafica cu ajutorul barelor unde relatiile dintre barele UP si DOWN, precum si a preturilor OHLC intre ele de la o singura bara, dar si dintre barele apropiate ne pot oferi semnale utile pentru a urmari o evolutie in timp sau un reversal pentru IN/OUT.

Speak Your Mind

*