2.5.3.1.5 Up, Down si Reversal trend

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Realizat de TRAIAN la 14 aprilie 2006

Acest material a fost postat pe forumul AGF in ziua de 16 ian 2006 si constituie un mod personal de a privi si a analiza evolutia evenimentelor bursiere.

Scopul realizarii articolului? Este unul singur : sa incerc sa anticipez cat de cat o evolutie pe TS a pietei de capital sau a actiunii mele din portofoliu.

Fara asemenea analize este ca si cum as spune ca de maine, 15 aprilie 2006, vor creste volumele si trendul crescator se va instala deja pentru luna aprilie 2006, insa afirmatia nu este probata cu nimic.

Iata ce spuneam in data de 16 ianuarie 2006 …

CUNOASTEREA MOMENTELOR DE INTRARE/IESIRE

Astazi voi prezenta mai mult practic ceea ce am inceput sa descopar treptat atat prin documentare dar si prin “experimentele” practice facute de mine in mod activ pe bursa privind cunoasterea a doua elemente esentiale unui investitor pasionat: momentul intrarii sau iesirii de pe o actiune.

Stiu ca pentru inceput lipsesc componentele esentiale in stabilirea acestei decizii pe care nu doresc sa le dezbat acum, si anume : politica investitionala, strategia de tranzactionare, analiza fundamentala, strategia gestionarii capitalului de investit si altele.

Precizez ca acestea sunt necesare si trebuiesc stabilite clar inca dinaintea luarii deciziei de a intra efectiv pe piata de capital prin achizitionarea uneia/mai multor actiuni, iar materiale documentare in acest sens se gasesc cu ajutorul canalelor de informare cunoscute.

Eu voi incerca o abordare personala a analizei formei unui trend despre care vorbeam candva: UP si DOWN trend.

Pentru exemplificare putem alege de exemplu actiunea SIF 5 pentru perioada curenta analizata 23 dec 2005 si 16 ian 2006, care scoate in evidenta un trend UP, asa cum este pe grafic, adica un short term trend (un trend pe termen scurt).

25135-1

Observam la inceputul acestui interval un volum suficient de mare comparativ cu cel al zilelor anterioare ale trendului de crestere, dar si o volatilitate (variatie a ratei cresterii) la fel de mare (pe 3 ianuarie avem o crestere de 6,6%). Dupa aceste volume mari constatam un gap pozitiv in ziua de 4 ianuarie 2006 cand pretul a deschis mai sus decat inchiderea din data de 3 ianuarie. Atunci a avut cel mai mare salt din ultimile luni.

Asa cum stim un gap pozitiv semnifica pe de o parte o accentuare a unui sentiment pozitiv deja existent in piata (investitorii simt ca trendul s-a lansat deja si intra mai decis la cumparare).

De regula acest gap este urmat de o crestere a volumelor fata de ziua anterioara. Pe de alta parte odata ce oscilatorul RSI a intrat in zona de supracumparare putem vedea ca topul acestuia este unul dintre cele mai mari din perioada marcata pe grafic, iar oscilatorul stochastic anticipeaza o miscare inversa de scadere si o potentiala iesire din zona de supracumparare.

Avand aceste semnale evidente un investitor activ cu experienta ar spune la o simpla privire a graficului zilnic ca acesta este al treilea top de cresteri consecutive a trendului short analizat (aproape similar cu situatia actuala) si ca am putea observa in curand un reversal de trend.

Sa presupunem ca nu cunoastem evolutia pe mai departe a graficului actiunii, adica cea de astazi din data de 14 aprilie 2006 (a se vedea graficul de la finalul prezentarii, ce a urmat analizei facute in 16 ianuarie 2006).

Multi vor trage concluzia ca in aceasta faza din 16 ianuarie ar fi momentul unei marcari a profitului (adica un posibil maxim al perioadei), al unui exit.

Altii care sunt pe termen lung vor sta linistiti, in stand by.

Si totusi multi se intreaba : ce se va intampla mai departe? … oare mai creste pretul si daca DA, cat? poate scade pretul si nu mai apuc sa vand la pretul maxim ? si tot asa.

Dupa multe recomandari, care apar si in cartile de specialitate, investitorii sunt sfatuiti ca este mai bine sa nu vanda pe crestere ci pe scadere.

Hopa, ar zice unii, adica cum vine asta? … cum sa VAND pe SCADERE? Este foarte simplu de explicat si de altfel lucrurile sunt foarte logice.

Asa cum nimeni nu poate anticipa cu o zi inainte de tranz ce se poate intampla a doua zi pe 17 ianuarie sunt convins ca va fi cineva care va putea anticipa daca trendul mai urca inca 1 sau 2 zile si apoi face o corectie mai mica sau mai mare eventual urmata de un downtrend ori o consolidare.

In acest caz (topul lunii decembrie 2005 pentru grafic, in viitor posibil fiind “topul” lunii ianuarie) asteptarea unei confirmari de 2-3 zile, fie a unei cresteri sau scaderi a pretului, este mai mult decat necesara.

De aceea, elementul care va confirma faptul ca cresterea s-a oprit (adica nu mai are forta, cumparatorii nu mai sunt la fel de interesati … vanzatorii sunt cei care dau tonul tranzactionarii pentru a-si marca profitul) este schimbarea evidenta a sensului trendului (reversal trend), care trebuie sa confirme noul sentiment din piata, adica unul mai putin optimist.

Semnalul confirmarii schimbarii trendului este dat de …. strapungerea liniei de trend de catre prêt (breakout down), cand prêtul scade cca 3% sub locul unde a fost strapunsa linia de trend, de regula dupa 2 zile. In acest caz pretul de inchidere este timp de doua zile dincolo de linia de trend (de aici si denumirea de “regula celor 2 zile”).

Asa cum se observa pe grafic am trasat doua linii de trend UP. Una mai lunga si mai puternica la schimbari de directie si alta mai mica, dar mai abrupta determinata de accelerarea directiei UP din ultima luna a anului 2005 si inceputul anului 2006, unde inregistram un prim top al anului respectiv.

Tot in acest caz cresterea volumului pe scadere este un semnal in plus care se coreleaza cu regula celor 2 zile.

Un semnal in acest sens este prezentat cu incalcarea de catre prêt a liniei de trend crescator (precum si alte elemente pe care le au analistii in evidenta – indicatori tehnici, punctul de pivot si alte elemente care le veti descoperi cu timpul: fanlines, speedlines).

Astfel, corelate aceste elemente, ramane ca momentul iesirii (efectuarii unui exit sau marcarii profitului, in functie de strategia aleasa), in situatia in care ati luat neaparat aceasta decizie, sa se faca dupa top, pe linia de scadere, la momentul potrivit, ca in graficul urmator realizat dupa ce trendul SIF5 a mai avut o evolutie de 3 luni de zile (14 aprilie 2006).

35135-2

Daca nu ati prins maximul zilei de tranz din luna ianuarie (asa cum am observat ca se lauda in mod inutil unii cateodata) ganditi-va ca nu trebuie neaparat acest lucru. In fond, in afara de stress, un cel mult 0.5% ecart fata de maxim, chiar si 1%, in valoare nominala, nu este o pierdere mare. Insa cine vrea adrenalina poate sa incerce, insa numai dupa ora 13.00 de regula.

La fel se poate gandi si o intrare pe o actiune luand ca reper graficul prezentat la site-ul indicat, cand dupa un Downtrend putem observa o schimbare de directie. Acest DOWN, fie vb intre noi, este posibil sa urmeze la unele actiuni in zilele urmatoare si pe piata din Ro similar sau aproape similar cu perioada 14 dec 2005 – 16 ian 2006 din graficul prezentat.

Se observa in acest caz ca un moment de intrare pe actie (input) este tot dupa ce trendul devine reversal si pretul creste din nou semnificativ, fara a avea tendinta de a se intoarce, confirmand noua directie (pentru analistii tehnici momentul poate fi ales cand indicatorul stochastic a facut un bullish crossover peste linia de oversold – linia de 20, ca in ziua de 23 decembrie 2005).

Tot intre noi fie vb, prin folosirea metodelor de mai sus, asa au reusit unii sa faca pana in prezent randamente mai mari decat majoritatea investitorilor.

De aici si recomandarea cumpara pe crestere, cu atat mai mult cu cat aceasta este confirmata dupa o scadere accentuata (inclusiv a interesului fata de actiune) – DOWN trend si de alte semne evidente in piata : o crestere a volumului tranz – o crestere a interesului cumparatorilor fata de actiunea respectiva marcata si de volume din ce in ce mai mari pe cresteri ale pretului actiei si confirmate si ca nr. semnificativ ale acestor tipuri de tranzactii.

Nu stiu daca m-am facut suficient de intzeles, dar cred ca este suficient pentru o prima analiza a modului in care analizam momentele de intrare si de iesire (nici eu nu am intzeles totul de la inceput dpdv teoretic, oricate grafice am studiat, ci de abia dupa studierea pe viu, in piata, ca investitor activ.

Sunt convins de un singur lucru. Atunci cand veti stapani cateva mici probleme esentiale ale pietei de capital veti prinde curaj si siguranta pe fortele proprii si in mod sigur veti investi mai mult.

Eu am observat ca castigurile mari, care-ti aduc si satisfactii pe masura efortului depus, (vreau sa va spun ca a investi pe bursa cu adevarat necesita la inceput cel putin 2-3 ore zilnic), se obtin la capitaluri mai mari investite (nu pot sa va spun care ar fi acestea, depinde de fiecare, insa pot sa spun o limita de unde incepe sa se cunoasca – as zice echivalentul a 5000 euro).

Ma voi opri aici, cu scuzele de rigoare daca unele interpretari nu corespund cu alte puncte de vedere, dar si cu mentiunea ca toate relatarile mele sunt personale si nu trebuie sa constituie decat elemente de analiza, iar tehnica de tranzactionare aleasa de fiecare poate fi simpla sau mai complexa. Aceasta se formeaza dupa tipicul fiecarui investitor dar si in timp experimentand si studiind continuu.

GOOD SWING TRADING AND PROFITABLE !

Speak Your Mind

*