2.5.3.1.3 Trendul ramane in continuare prietenul tau

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

 Postat de TRAIAN pe 29 iulie 2010

Probabil ca foarte multi investitori s-au intrebat (unii se mai intreaba si acum) ce inseamna “TRENDUL ESTE PRIETENUL TAU”. Adica cum? Poate trendul unei burse sa-mi satisfaca orice dorinta?

Inainte de a afla raspunsul trebuie sa ne gandim ca directia trendului este formata din oscilatii de prêt – cand sus (HIGH) sau cand jos (LOW), inlantuite intre ele, fie pe cateva zile sau mai multe zile, luni etc.

In acest caz nu va fi greu de imaginat si, de ce nu, de observat pe un grafic simplu (linie, bara sau candlestick) aceste oscilatii ca niste HIGHER HIGH si HIGHER LOW pentru un trend URCATOR sau ca niste LOWER HIGH si LOWER LOW pentru un trend coborator .

Intelegerea principiilor fundamentale de mai sus este esentiala in priceperea expresiei “trendul este prietenul tau”, dar acest lucru se dobandeste in timp ajungand in faza in care poti observa dintr-o privire care este cu adevarat (nu in inchipuirea ta sau in visele tale) directia trendului, acesta nemaifiind dusmanul tau de care sa-ti fie frica sa te apropii, ci dimpotriva …

Sa sti sa folosesti darul de a “citi” dintr-o privire directia trendului este un lucru fundamental pe bursa, iar atunci cand nu mai sti ce decizie sa iei sa te bizui pe aceasta relatie, putin ciudata dar foarte adevarata si necesara. In fond a privi cu incredere directia unui trend si a lua decizii in consecinta este deja scopul oricarui bun investitor.

Mai exista si “mici tradari”, ca intre prieteni, insa cel care tradeaza esti doar tu deoarece ceva din tine te face sa nu mai ai incredere in prietenul tau … TRENDUL. Si uite asa .. azi o prima indoiala sau mai multe, apoi o acuza la adresa trendului, ca si cum el ar fi de vina pentru pierderea ta de pe bursa …etc.

Stiu, este foarte greu sa privesti cu obiectivitate greselile pe care le savarsesti in activitatea ta bursiera, insa nciodata nu acuza trendul. El are mersul lui independent de vointa ta. Daca astazi vrei ca trendul sa fie UP nu este suficient ca in numele prieteniei tale sa-ti satisfaca aceasta placere. Nu uita, nu esti singurul lui prieten. Sunt multi care-l vad ca si tine, ca pe un prieten doar bun de muls.

A trata aceasta relatie INVESTITOR-TREND ACTIUNE ca pe un “sentiment” anume este dovada unei educatii individuale pe care o capeti sau nu in viata investitionala. Culmea este ca acest lucru nu are nici o legatura cu educatia de acasa.

Speak Your Mind

*