2.5.3.1.1 Trendul – element esential pentru decizii

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

 Postat de TRAIAN pe 26 iulie 2010

Astazi vom face putin analiza tehnica.

Va veti intreba pe buna dreptate “si la ce imi trebuie asa ceva?”. Desigur ca v-as raspunde la fel de simplu .. “La foarte multe” si mai ales pentru a intelege evolutia unei piete la un moment dat. De a intelege pozitia unui trend si de a mi-l face prieten si nu dusman.

Ori daca stiu in ce moment/faza a evolutiei se afla trendul unei actiuni si in special trendul general/major al unei piete de capital atunci voi sti cum sa procedez … voi face buy, sell sau hold. Alta miscare nu exista.

Pana la a ajunge sa aplic tehnici de money management este bine de invatat sa tranzactionez corect ceea ce presupune urmatoarele raspunsuri :

1. Sa stiu daca trendul curent este trend crescator/descrescator si ce tarie/soliditate are. Adica daca se va mentine continuu cateva zile, saptamani, luni.

2. Sa pot estima cu cateva clipe bune inainte daca trendul actual isi va schimba sau nu directia si daca schimbarea este majora, de lunga durata.

3. Cel mai important, indiferent de tendinta, sa pot aproxima cat de cat intre ce limite/margini se poate misca pretul actiunii/instrumentului.

Toate aceste intelesuri desigur ca nu se pot capata doar prin studiu, training sau cursuri, ci mai mult prin experienta ta ca investitor activ in piata, de zi cu zi.

Nu inseamna ca daca ai castigat bani pe un trend, care intamplator a fost solid castigator, atunci cunosti bine piata. Este posibil sa fii intrat la “noroc”, la “nimereala”, fara sa fii stiut acest lucru si vazand profiturile potentiale care se aduna in cont sa te bucuri si sa-ti spui “Mama, ce destept sunt si ce fler bun am !”.

In mod cert cu atat mai mult te va surprinde o coborare care poate veni intr-un mod “neasteptat” si nu vei putea sa-ti explici cauzele si mai ales de ce profitul tau la inceput s-a diminuat si apoi s-a pierdut subit, asa cum a si venit.

Bineinteles ca te vei ruga la toti sfintii si vei spera, de multe ori inutil, ca acel trend anterior crescator sa revina mai cu forta si sa-ti readuca din nou profitul, de ce nu mai mare. Ei bine investitia profitabila pe bursa nu este o iluzie sau o masina de vise, ea este un cumul de cunostinte si de experiente fara sfarsit, este MUNCA.

Pentru multi investitori, piata pare haotica, dezordonata, cu preturi care urca si coboara fara LOGICA de multe ori. Cu multe riscuri unele generate de starile noastre emotionale privind incertitudinile directiei trendului, de frica unor pierderi mai mici sau mai mari.

Toate acestea pot conduce la stari de stres si indoieli mai putin controlate si care in final rezulta pierderi.

Inainte de a tranzactiona investitorul trebuie sa inteleaga structura pietei de capital pentru a-l ajuta sa “vada” ce fel de tip de piata este : UP, DOWN sau RANGE.

IDENTIFICAREA directiei specifice unei piete CRESTE INCREDEREA in judecata/rationament ceea ce va reduce stresul si indoiala. A investi intr-o piata cu incredere si obiectivitate este modul corect pentru a investi cu SUCCES.

Metoda de baza pentru a intelege actiunea pretului in piata este folosirea principiilor HIGHER HIGH/HIGHER LOW si LOWER HIGH/LOWER LOW, adica a principiilor lui Elliott preluate de la Dow Jones.

Daca vom restrange lungimea evolutiei pietei atunci s-ar putea sa avem un uptrend sau downtrend, iar in acelasi timp la aceeasi actinue, pe o perioada mai mare, sa fie un range. De aceea este foarte important sa ne alegem orizontul de timp corespunzator pentru tranzactionare (TS-scurt, TM-mediu sau TL-lung) si in functie de acesta sa analizam pozitia trendului in care ne aflam inainte de a face vreo miscare in piata.

Este evident ca pentru TS lungimea graficului este mai mica de 3 luni, pentru TM este sub 1 an si pentru TL lungimea graficului este peste 1, 2 sau chiar 3 ani de zile.

In acelasi timp un UPTREND se remarca printr-o inlantuire de HIGHER HIGH si HIGHER LOW, iar un downtrend pe o inlantuire de LOWER LOW si LOWER HIGH ale caror modele se disting in imaginile de mai sus.

Asa putem sa ne dam seama cine sunt la putere, bull sau bear si sa stam de partea corecta a pietei. Totodata recunoscand aceste oscilatii ele ne vor ajuta sa identificam punctele convenabile de intrare cu riscuri minime si eventual castiguri inalte.

Exista pe platformele de tranzactionare puse la dispozitie de SSIF o multitudine de tipuri de grafice care fiecare iti ofera de cele mai multe ori o alta alternativa a pozitiei trendului actiunii respective. Traderii adevarati cunosc puterea fiecarui tip de grafic (lunar, saptamanal, zilnic, intraday, la 5 min, 3 min, 30 secunde etc) dar mai ales carei piete de capital ii este mai bine destinat.

Spunea domnul Darius Cipariu – director adjunct la Bursa din Sibiu la TMC ca tehnicile de tranzactionare ale celor doua tipuri de tranzactii se aseamana.

Dupa parerea mea este cu totul neadevarat din mai multe puncte de vedere:

1. Volatilitatea pretului derivatelor este cu mult mai mare decat cea a pietei regular si uneori variatiile sunt foarte oscilante, atat + cat si -.

2. Piata derivatelor este prin esenta o piata la termen – la scadenta si chiar daca contractele au ajuns sa aiba si 12 luni scadenta cele mai tranzactionatre sunt tot cele cu scadenta la 3 luni, celelalte termene fiind nereprezentative, au lichiditatea f mica.

3. Pe baza deductiei de mai sus se remarca o piata a speculatorilor pe piata FTS in detrimentul investitorilor decat pe cea de la BVB (ponderea ar fi 50%) si de aici ocilatii mai dese si diverse.

4. Capitalul investit in mod real pe piata derivatelor este cu mult mai mic decat cel de pe piata spot, insa si riscurile sunt mai mari si de aici necesitatea urmaririi permanente, zilnice a evolutiei pietei cu un orizont de cel mult de 3 luni.

5. Daca pe piata spot realizarea unui intraday este mult mai dificila aceasta strategie este cea mai des folosita si de multe ori cu succes la futures, ceea ce implica urmarirea instantanee (la minut si chiar la secunda) a evolutiei trendului.

6. Nu intotdeauna evolutia zilnica a unei actiuni pe piata spot este identica si pe piata FTS, dar din fericire acestea sunt exceptii. De multe ori aceste exceptii au si o explicatie mai putin logica.

7. Este demn de retinut ca atunci cand directia trendului unei actiuni/piete este identica pe mai multe tipuri de grafice (zilnice, saptamanale, lunare) cu atat mai mult directia este corecta si puternica, mai stabila.

8. Pentru a determina stabilitatea si durata unui trend, foarte mult apreciata la derivate (indiferent de pozitia in care se afla la data analizei), exista unele corelari care se fac intre anumiti indicatori AT si perioada luata in calcul.

Voi da doar cateva exemple privind importanta trendului la piata futures din anul 2006 :

Contractul euro_dec este UP pana la nivelul de 126.46 unde trebuie pus un sell limit

Contractul la lira sterlina_dec are trendul Up din 20.10.2006 si va fi crescator pana va atinge valoarea de 188.58 …

etc.

Nu voi face un studiu asiduu asupra modului in care putem recunoaste pozitia unui trend. Ar fi foarte multe de spus ci doresc sa reamintesc importanta studierii graficului evolutiei unei actiuni inainte de a lua o decizie importanta.

Exista multe optiuni cand doresti sa tranzactionezi, multe dintre ele depinzand de orizontul de timp ales pentru investitie si de corelarea acestuia cu momentul in care se afla trendul propriu-zis.

De foarte multe ori trendul, dupa ce ajungi sa-l cunosti/recunosti, iti spune singur cum trebuie sa procedezi.

Deci invata directia trendului, capata incredere in ea si siguranta in luarea deciziilor va veni. Firesc ca in aceasta situatie vine si succesul.

Cei care se incapataneaza sa creada ca trendul o va lua in directia dorita de ei fara a studia evolutia grafica a acestuia pe o perioada de timp si a face unele corelari intre evolutiile istorice, aceia vor deveni dusmanii trendului care-i va sanctiona in mod cert.

Se cunoaste ca sunt unele ciclicitati in evolutia bursiera sau a unei actiuni, iar acestea pot fi determinate din timp pe baza unor factori bine cunoscuti de cine este interesat sa-i cunoasca.

Speak Your Mind

*