2.5.3. Grafice si linii de trend – etapa 1

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

 Postat de TRAIAN pe 26 iulie 2010

Pe buna dreptate cei care isi incep sau doresc sa inceapa activitatea pe bursa, indiferent de varsta sau nivelul de pregatire initial se vor lovi de cateva segmente/elemente importante ale acestui domeniu foarte vast numit ANALIZA BURSIERA – cea care trebuie sa stea la baza deciziei investitionale a oricarei actiuni in piata de capital.

Nimeni nu te va obliga sa abordezi aceasta tema inainte de a investi propriu-zis pe bursa, insa este CERT ca, daca vei incerca sa faci primii pasi doar cu umilele cunostinte capatate in orice alt domeniu, cu exceptia celui financiar sau investitional/afacerist, vei fi sortit esecului si vei inregistra PIERDERI.

O spun eu, care, INITIAL, in ciuda unei minime pregatiri economice am trecut prin asa ceva si desigur am avut pierderi. Nevoia si ajutorul unor prieteni m-au determinat sa abordez MULT MAI SERIOS acest gen de analiza si treptat am reusit cat de cat sa stapanesc elementele de baza ale unei analize bursiere si implicit ale analizei tehnice.

Orice inceput intr-un domeniu NOU, asa cum este analiza tehnica bursiera, trebuie sa aiba legatura cu BAZELE acelui domeniu, in fond ABC-ul cunostintelor strict necesare pentru a face fata unor prime incercari reale.

Nu vom vorbi in aceasta tema despre AT la modul general deoarece aceasta a facut obiectul altei teme prezentate la aceasta rubrica ci vom vorbi numai despre grafice si uneltele de baza ale acestora – liniile de TREND.

Asa ca m-am gandit ca tema s-o impart in trei parti
1. Consideratii generale. Definitii, tipuri de grafice. Graficul liniar. Trend si linii de trend.
2. Graficul bara si F&P (punctual)
3. Graficul “lumanare”. Exemple practice.

1. Consideratii generale. Definitii, tipuri de grafice. Graficul liniar
Pentru inceput vom incerca sa definim termenul/notiunea de GRAFIC la nivelul AT.

Ce este graficul folosit in analiza tehnica bursiera ?
Daca vei da o cautare pe google vei gasi in majoritatea cazurilor o scurta definitie legata de grafice si anume

“Graficele sunt uneltele/instrumentele de baza ale analizei tehnice”
Simpla dar parca insuficienta si atunci vom incerca sa adaugam cateva cuvinte in plus dar esentiale nu inainte insa de a spune ca

Analiza tehnica este genul de analiza care studiaza MISCAREA sau NEMISCAREA PRETULUI din piata.

Totodata vom mai adauga si alt lucru important si anume:
Cele trei principii ale analizei tehnice:

1. Evolutia pietei include toate informatiile atat economice, fundamentale, sociale, politice, psihologice – adica toti factorii care pot influenta tendinta acestuia;
2. Evolutia preturilor se incadreaza in trend (directia acestora), iar ideea este de a identifica la timp formarea acestuia si de a merge impreuna cu el;
3. Istoria se repeta – adica evolutia pretului include emotiile/sentimentele traderilor, care dau tonul la un trend si acestea au tendinta de a se relua dupa anumite perioade de timp (bull vs bear)

Cu aceste noi informatii vom defini mai aproape de realitate ce se intelege prin GRAFICUL AT.

Graficul este instrumentul de baza al AT care prezinta în timp evolutia pretului din piata oferind posibilitatea previzionarii directiei acestuia.

O prima consideratie importanta privind relatia cu un grafic este ca de regula un trader cand se uita la un grafic vede ceea ce ar vrea sa vada, adica este prins in pacatul sentimentului propriu si reuseste foarte greu sa se detaseze de asa ceva interpretand mai mult SUBIECTIV/EMOTIONAL graficul respectiv. Din aceste motive de foarte multe ori decizia poate fi gresita si este foarte important ca la analiza acestuia sa incercam sa ne detasam de emotiile personale.

O a doua consideratie este faptul ca pretul poate fi exprimat sub mai multe forme/perioade de timp (time frame-uri) pornind de la 1 secunda si mergand din aproape in aproape la 1 minut, 5 minute, 15 minute, 1 ora, 1 zi, 1 saptamana, 1 luna, 1 trimestru etc.

In acest caz, graficul respectiv va avea ca puncte de reprezentare preturile tranzactionate in intervalul respectiv. De exemplu un grafic de 5 minute va avea preturile inregistrate la fiecare 5 minute din sedinta de tranzactionare sau din timpul afectat graficului, care va fi multiplul acestuia. In fiecare punct pretul va avea cele 4 valori OLHC (O – open/deschidere, L – low/minim, H – high/maxim si C – close/inchidere).

A treia consideratie este ca fiecare tip de grafic are avantaje, dar si dezavantaje putand fi folosit mai bine pe un tip de piata de capital sau altul in functie de time frame-ul corect ales.

Tipuri de grafice AT
In fapt dar si in fond tipurile de grafice sunt modalitati concrete de a vedea pretul stiind ca o sedinta de tranzactionare are o succesiune destul de rapida a preturilor de cumparare/vanzare trecand de la un pret de deschidere/de inceput, la un pret minim sau unul maxim si in final un pret de inchidere/ultimul pret (cel care devine pret de referinta pentru ziua urmatoare de tranzactionare fiind astfel si pretul cel mai des folosit pe grafice).

Mai nou, acum la BVB, este si pretul de fixing care in multe situatii corespunde cu pretul de inchidere.

Graficul liniar
Trebuie sa ne gandim ca la inceputurile bursei reprezentarea evolutiei pretului unei actiuni sau marfuri se facea manual si ca aceasta depindea de doua elemente : axa orizontala X – a timpului si axa verticala Y – a pretului si in aceasta ipostaza cea mai usoara forma de grafic era sub cea liniara/aritmerica si cu valori zilnice, unde pretul era cel de inchidere.

Bineinteles ca si scara de reprezentare a graficului a fost la inceput una usoara, adica liniara – cu valori absolute ale pretului si de abia pe parcurs au aparut si alte tipuri de scara de reprezentare si anume cea logaritmica (valori relative) si patratica (combinata), mai apropiate de nevoile traderilor.

Important este sa intelegem ce face fiecare scara grafica, ce avantaje / dezavantaje ne ofera si mai ales cand si cu ce scop le vom folosi pentru a ne asigura o mai mare acuratete.

Graficul liniar rezulta din unirea acestor puncte de pret printr-o linie (la alegerea tipului de pret O, L, H, C conteaza foarte mult ce urmarim prin analiza grafica).

Revenind la graficul liniar vom incerca sa realizam manual un astfel de grafic folosind simbolul TLV – Banca Transilvania si preturile saptamanale din 3 luni, adica din perioada 01 septembrie – 20 noiembrie 2009. Desigur ca pentru a trasa trendul vom alege preturile de inchidere, insa putem alege separat numai preturile maxime, minime sau de deschidere. Cele mai reprezentative sunt preturile de inchidere deoarece ele sunt de referinta pentru evolutiile viitoare.

tlv-linii-trend

DEFICIENTA GRAFICULUI LINIAR
Nu prezinta evolutia pe intervalul de timp ales. De exemplu, in cazul de mai sus, pretul este cel de inchidere la sfarsitul saptamanii, insa nu putem sa ne dam seama care a fost pretul maxim/minim sau de deschidere din saptamana respectiva.

De multe ori aceste date ne ofera elemente in plus/semnificative pentru o analiza cat mai corecta.

Avem iata un element nou pentru grafice – TRENDUL si automat LINIILE de TREND.

Ce este TRENDUL ?
Stim ca preturile din piata nu evolueaza perfect liniar. In majoritatea cazurilor preturile evolueaza/fluctueaza sus/jos realizand maxime si minime locale mai mult in zig zag. Trendul este dat tocmai de directia acestor minime si maxime locale.

Tipurile TRENDULUI

A. Dupa DIRECTIE
1. Trenduri crescatoare sau UP – cand minimele locale sunt crescatoare (cele actuale sunt mai mari decat cele anterioare – higher low)
2. Trenduri descrescatoare sau DOWN – cand maximele locale sunt descrescatoare (cele actuale sunt mai mici decat cele anterioare – lower low)
3. Trenduri laterale/nontrenduri sau SIDEWAY – maximele si minimele actuale sunt cam pe aceeasi linie orizontala evoluand intr-un canal/RANGE orizontal

Exista si doua sintagme cunoscute, care fac referire la trend :
1) „The trend is your friend” – trendul este prietenul tau. Adica este bine sa mergi impreuna cu el si nu impotriva lui altfel iti devine dusman. Trendul are intotdeauna dreptate.

2) „Never buck the trend” – niciodata sa nu segmentezi/faramitezi un trend. Adica este indicat ca sa vezi trendul pe toata lungimea/durata/forta sa fara a-l vedea pe bucati.

Aceste REGULI NESCRISE determina o mare parte dintre tehnicieni sa tranzactioneze doar in trenduri crescatoare sau descrescatoare si sa nu initieze de multe ori tranzactii in nontrend sau range trend.

B. Dupa lungimea/durata trendului acesta se clasifica in:
1. Trendurile majore sau PRIMARE (peste 1 an de zile)
2. Trenduri intermediare sau SECUNDARE (intre 6 luni si 1 an de zile)
3. Trenduri pe termen scurt sau MINORE (de la cateva saptamani la 6 luni de zile).

Mai exista si o alta categorie, mai putin utilizata si anume MINITRENDURILE, care se pot realiza pe intervale mici sau foarte scurte (de la 1-5 zile)

Pe aceasta baza un trend inferior poate deveni o parte componenta a celui superior. De exemplu trendul intermediar include mai multe trenduri scurte, iar cel major are la randul lui mai multe trenduri intermediare.

Daca vom combina cele doua clasificari atunci vom regasi pe grafic urmatoarele categorii de trenduri :
– trend major sau PRIMAR crescator/descrescator/lateral
– trend intermediar sau secundar crescator/descrescator/lateral
– trend pe termen scurt sau minor crescator/descrescator/lateral
– minitrend crescator/descrescator/lateral

Mai exista si alte denumiri mai putin consacrate pentru trend, cum ar fi : trend SOLID/PUTERNIC, trend CONSOLIDAT/CONSISTENT, trend ASCENDENT/DESCENDENT/MIXT, trend ABRUPT, care urmareste scoaterea in evidenta a caracteristicilor unui trend si creste acuratetea prognozei facute delimitandu-l de unul clasic/normal.

LINIILE DE TREND
O linie de trend crescatoare este o linie trasata pe sub o serie de minime succesive.
O linie de trend descrescatoare este o linie trasata pe deasupra unei serii de maxime succesive.

Foarte important pentru trasarea liniilor de trend este identificarea trendului.
Trasarea unei linii de trend crescatoare presupune unirea a cel putin doua puncte de minim local.

O parte a analistilor grafici considera posibila trasarea unei linii de trend crescatoare atunci cand pretul deja ricoseaza in sus de la al doilea minim de pe linia de trend (vezi pct. C din graficul de mai jos).

Alti analisti tehnici considera ca putem vorbi de un trend crescator si putem trasa o linie de trend crescatoare abia atunci cand pretul realizeaza un maxim nou mai mare decat primul maxim (cel anterior) – vezi punctul B din graficul de mai sus.

Altii asteapta confirmari suplimentare si considera ca putem trasa o linie de trend prin minim 3 puncte pentru a ne asigura ca si in al treilea punct de minim/maxim linia de trend considerata inca incerta prin primele 2 puncte este intr-adevar valida si pretul ricoseaza in sus/jos si din acest punct.

Utilitatea liniilor de trend
Aceste linii de trend odata identificate actioneaza ca niveluri de suport (de minim – pct de intrare in piata) si de rezistenta (de maxim – pct de iesire din piata). Din acest motiv este foarte IMPORTANT sa identificam chiar de la inceput formarea unui nou trend. Avantajul celui in cauza este foarte insemnat.

Liniile de trend ne ajuta sa identificam unde se termina actiunile corective (scaderile de pret), dar si sa ne dea si primul indiciu al unei posibile schimbari de trend.

De exemplu intr-un trend crescator corectiile vor fi facute pana in apropierea liniei de trend crescatoare (liniei minimelor), iar o spargere in jos a liniei de trend ne da un prim indiciu ca trendul crescator ar putea fi la final si ca linia de trend s-ar putea transforma in nivel de rezistenta (adica de maxime pentru o evolutie descendenta mai puternica).

EXEMPLIFICARI PRACTICE :
Graficul liniar zilnic al actiunii TLV in perioada martie – noiembrie 2009

tlv-linie-up

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graficul liniar orar al contractului futures DESIF5_DEC pe 2 luni din 2009

futures-sif5-trend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INTERPRETARI :
– graficele prezentate exemplifica modul in care se traseaza liniile de trend crescatoare, descrescatoare si laterale (range) pe diferite tipuri de grafice (zilnic /TLV si orar/DESIF5_DEC).

– se constata ca un grafic liniar chiar daca are trasate liniile de trend UP/DOWN nu prezinta suficienta acuratete privind continuarea directiei trendului mai ales daca acestea sunt descrise de doar punctele de minim/maxim. Mai relevante sunt cele delimitate de trei puncte, in special acolo unde piata este foarte volatila – vezi futures (multi dinti de fierastrau pe intervale scurte de timp).

– asa cum stim modalitatea de reprezentare a pretului pe un interval de timp (zi, ora etc.) depinde de piata si de obiectivul urmarit in cadrul analizei grafice (sa vedem directia si puterea/taria/robustetea unui trend, sa stabilim un loc de intrare pe un orizont anume, un eventual punct de schimbare a directiei – deci inceputul/formarea unui nou trend etc. ).

– anticiparea unei miscari pe baza liniilor de trend este robusta in proportie de cca. 60%. Aceasta inseamna ca de regula liniile iti semnaleaza un trend mai MULT IN PARTEA DE MIJLOC, adica de participare a majoritatii traderilor la formarea trendului cand majoritatea a observat asa ceva (vezi obligativitatea de minim doua pct. pentru trasarea liniei – cand efectiv este partea de inceput, cea de acumulare) si uneori, in functie de experienta traderului, acesta poate intra in partea de final a trendului atunci cand de fapt se produce faza a III a trendului, adica de distributie.

– imbunatatirea acuratetei semnalelor liniilor de trend privind stabilirea unui punct de inceput al unui nou trend (un punct de schimbare a directiei) – adica in faza acumularii de catre SMART MONEY – se face folosind si celelalte tehnici si anume : nivelele de suport si rezistenta, mediile mobile, configuratii/formatiuni grafice de pret etc.

Nimeni nu spune ca numai cu ajutorul liniilor de trend si a graficelor poti lua cele mai bune decizii si acestea sa fie toate bune. Ceea ce trebuie inteles este ca fara linii de trend o analiza tehnica este lipsita de datele sale elementare : unde este un trend UP/DOWN, care este durata acestuia si mai ales primim o confirmare a unui semnal de REBOUND (schimbare directie).

Daca veti crede ca doar uitandu-va pe mai multe grafice la care unii au trasat cu mana lor liniile de trend numai dupa viziunea si perceptia lor asupra miscarilor din piata atunci ati procedat gresit.

Am peste 6 ani de experienta pe bursa si credeti-ma ca in acesti ani am trasat nu una ci sute poate mii de linii de trend. De multe ori am schimbat perioada si time/frame-ul de reprezentare deoarece aveam impresia ca gresesc, mai ales ca piata spunea cu totul altceva.

Cand trasam liniile de trend atunci nu trebuie sa uitam principiile analizei tehnice si ca de regula subiectivismul este dusmanul tau cel mai mare. Confruntarea dura din piata iti va spune daca ai ajuns sa trasezi corect liniile de trend pentru a lua o decizie corecta in combinatie cu alte elemente de baza ale AT.

Nu trebuie sa uitam ca fiecare element de baza BINE stapanit, inteles si aplicat ne apropie de calitatea unui bun trader. Nu trebuie sa neglijam nici unul dintre ele si trebuie permanent sa le perfectionam.

Fiind vorba de perfectionare va recomand sa cititi despre Dow Jones, cel care a inventat trendul si liniile de trend. Din pacate el nu ne-a lasat direct scrieri, insa sunt multi care au scris despre el, chiar daca in multe privinte este contestat tocmai in ceea ce priveste acuratetea teoriei sale.

Trebuie sa stim ce a vrut Dow sa demonstreze si apoi sa-l discutam. Scopul sau a fost sa arate care sunt pietele bull (de crestere) sau bear (de scadere) si nu sa anticipeze inceputul, adica faza de acumulare, ci mai mult partea din mijloc cand sunt tot mai multi cumparatori in piata si care asigura o siguranta cat de cat asupra tendintei viitoare, adica a urmaririi directiei acestui trend.

Speak Your Mind

*