2.5.2.2 Teoria Dow – final cunoastere elementara

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 26 iulie 2010

Asa cum v-am obisnuit iata ca am ajuns putin cate putin si la sfarsitul cartii scrise de Robert Rhea numita chiar “The Dow Theory” – o carte care trebuie cunoscuta de orice bun investitor.

La sfarsitul acestor prezentari despre teoria Dow, care constituie axiomele bursei Wall Street si nu numai, voi prezenta cateva concluzii personale.

VOLUM
Importanta volumului a fost evidentiata mai mult pe minimile din 1997 ale lui DJIA. Analistul Rhea noteaza ca W. Hamilton nu analizeaza statistica volumului, ci mai mult actiunea pretului, care era atunci determinanta. Volumul este mai important cand confirma puterea unui trend ascendent si el poate ajuta la identificarea intoarcerilor potentiale.

Confirmarea volumului.
Hamilton spune ca volumul ar trebui sa creasca in directia trendului primar. Intr-o piata primara bull, volumul ar trebui sa fie mai mare in timpul ascensiunii trendului UP decat in timpul corectiilor negative. Asta nu inseamna ca volumul trebuie sa scada pe timpul corectiei insa intre cele doua elemente se produc corelatii.

Dupa teoria lui Hamilton pe timpul corectiei negative la o piata bullish volumul ar trebui sa devina lent si redus. Reducerea volumului ar insemna ca numarul descresterilor sa nu expandeze in mod dramatic.

Interpretarea inversa este valabila pentru o piata bear, adica volumul ar trebui sa creasca pe scadere si sa descreasca pe timpul reactiei rally. Raliul ar trebui sa fie redus si sa reflecte participarea mai scazuta a pietei (printr-un volum redus).

Analizand cele doua faze – corectia negativa si reactia rally – este posibil ca in functie de analiza lor sa putem estima puterea trendului primar.

VOLUMUL SI INTOARCEREA (REVERSAL)
Hamilton spune ca nivelurile de volum maxim (PEAKS) pot fi un semnal pentru o schimbare iminenta. Un volum maxim intr-o zi dupa o miscare ascendenta lunga poate fi un semnal ca trendul are de gand sa se schimbe sau ca o reactie maxima se va forma in curand.

In graficul de mai jos al actiunii SIF5 vom observa aceste miscari care anticipeaza miscarile importante in piata.

Graficul zilnic SIF5 in ultimile 12 luni, anul 2007.

vol_max

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graficul saptamanal SIF5 in perioada 2002 – 2007

sif519aug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De regula volumele care dau aceste semnale trebuie sa fie cel putin duble fata de media volumului pentru cel putin 10 zile anterioare. Cu cat cresterea volumului va fi mai mare cu atat mai putermic va fi semnalul dat.

In acest caz interpretarea este ca marea majoritate a investitorilor – care constituie si piata – urmaresc intens/puternic realizarea unei actiuni importante in piata (sell sau buy).

Nu trebuie sa neglijam nici “cresterea artificiala” a volumului determinata de aspectele prezentate de o “speculatie” sau o “sifonare” generate de unii investitori direct interesati sa obtina pe moment profituri artificiale (vezi cresterea anterioara la EPT) mai putin sustinute fundamental.

De multe ori factorul care stimuleaza cresterea volumului de tranzactionare este “lacomia” determinata de o asa zisa conjunctura de moment a bursei sau al sectorului de activitate economica.

Din grafic rezulta ca exista o CORELATIE intre volum si varfurile/maximele atinse de piata, iar analizarea acestor aspecte la timpi si actiuni diferite prezinta elemente de valabilitate constante.

Pentru aceasta voi face o analiza practica a momentului la actiunea SIF5.

In perioada 2002 – 2007 actiunea SIF5 are un trend primar crescator, iar varfurile (topurile) mai importante sunt prezentate in graficul saptamanal faza in care si volumele au fost in crestere evidenta, nivelul acestora fiind dublu chiar triplu fata de media perioadei.

In acest an topurile si bottomurile SIF5 au fost atinse in saptamanile indicate pe grafic faze in care si volumele au fost pe masura.

TUNELUL RANGE al trendului bursier
IN acest caz se poate alege graficul zilnic de mai jos, iar perioada in cauza este cea actuala.
Daca vom analiza evolutia unei actiuni vom observa ca exista perioade de CONSOLIDARE ale pretului acestora, faza in care trendul va evolua intre maxime si minime, adica intre zonele de distributie si acumulare.

Perioada de consolidare apare atunci cand liniile mediilor mobile ale trendului sunt de ambele parti (sideway) ale liniei de echilibru 0 al graficului.

sif5_range

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot in aceasta perioada este virtual imposibil pentru a spune cand va fi o spargere a nivelului minim sau maxim si care va arata noua directie a trendului. Pentru aceasta va trebui sa apelam putin la formarea patternurilor – a formatiunilor grafice oferite de evolutia pretului sau a celor oferite de lumanari (candle pattern).

Oricum daca spargerea (breakout) va fi deasupra zonei de distributie atunci vom considera ca tunelul range a fost o zona de acumulare. Daca va fi o spargere in zona minima atunci tunelul range este o zona de distributie.

Stiu ca foarte multi investitori observa aceasta miscare dar mai putin pot anticipa care va fi noua directie. Nu inseamna ca daca tunelul range este caracterizat mai mult de distributii atunci va urma si o strapungere a pragului minim, caz in care trendul este de scadere. Piata are multe necunoscute in acest caz si situatia se poate schimba de la o zi la alta, dand impresia ca noua directie nu va fi SOLIDA.

Ma gandesc ca dupa o scadere ca cea din ultimile 2 saptamani marcate pe grafic si determinata de cauze mai putin palpabile si mai greu de apreciat ca intensitate si volum bursele, inclusiv cele emergente, nu vor cunoaste rally-uri puternice si rapide deoarece optimismul multor investitori nu se reface asa repede si debordant.

Multi investitori se vor orienta spre actiuni mai lichide si performante, iar orizontul lor de timp va fi cel putin pe TM.

In acelasi timp factorul speculator se va manifesta in ambele parti (sideway) incercand sa-si maximizeze profitul fortand piata atat bullish cat si bearish cunoscand ca in aceasta perioada se poate influenta mai usor factorul psihologic instabil al investitorilor.

In acest consens estimez ca pentru saptamana viitoare vom avea pe graficul saptamanal un tunel RANGE pentru actiunea SIF5, cu un trend asa zis neutru ca evolutie, cuprins intre limitele ceva mai greu de atins : cea superioara de 4.9500 si limita inferioara de 3.8600 lei.

Pe aceasta baza ma gandesc sa aplic tehnica swing trading intr-un tunel mai ponderat, ajustat fata de limitele de mai sus, adica intre 3.9500 (zona acumularii) si 4.6000 (zona distributiei). Scopul : optimizarea profitului potential afectat putin de scaderile preturilor actiunilor din ultima perioada si utilizarea oportunitatii momentelor actuale.

IN CONCLUZIE
– teoria Dow, cu ipotezele si teoremele sale, este si va ramane valabila tot timpul deoarece stabileste principiile de baza privind formarea, identificarea si consolidarea trendului primar, secundar si zilnic, de care depind miscarile in bursa. Cand se poate schimba MAJOR directia unui trend primar : atunci cand factorii care au format trendul primar devin nefavorabili : recesiune, depreciere globala la nivel macroeconomic;

– cel care stie sa identifice CORECT directia trendului primar, fie ca este crescator (maxime mai mari si minime mai mari) sau coborator (minime mai mici si maxime mai mici) va STI SIGUR si ce STRATEGIE DE INVESTITII sa foloseasca si pe ce perioada de timp.

– la fel se cunoaste cand poate apare o schimbare de trend (un reversal), cand trebuie sa intre in piata dupa un reversal, care este rolul si cum se manifesta o corectie normala sau una artificiala/fortata in piata;

– cunoscand cele de mai sus vom putea sa ne reducem pierderile intr-o piata cu riscuri cum sunt cele pe actiuni (spot);

– studiul pietei este un studiu empiric.

Speak Your Mind

*