2.5.2.1 Teoria Dow – aprofundare elemente de baza

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 26 iulie 2010

Vom continua teoria lui Dow prezentata in cartea lui Hamilton si exemplificata la piata din Ro.

Hamilton si Dow admit ca teoria Dow nu este singura pentru a invinge piata. De fapt ea este un cumul de indicatii si principii pentru a ajuta investitorii si traderii cu studiul propriu despre bursa. Teoria Dow prezinta un mecanism util investitorilor pentru a-si elimina unele emotii care nu ar trebui sa–i influenteze in luarea deciziilor pentru piata.

Cand analizezi piata trebuie sa fii sigur ca esti obiectiv si observi corect ceea ce vezi. Cand esti long vrei sa urmaresti numai miscarile bullish ale pietei si sa ignori orice semnal bearish. Invers, pentru un investitor short, acesta urmareste numai semnale negative ale pretului si ignora semnalele pozitive bullish.

De fapt teoria Dow iti arata calea de a lua decizii clare. De aceea metodele de identificare ale trendului primar sunt clare si nu dau voie la interpretari.

Cei care aplica teoria Dow nu tranzactioneaza mai mult de 4-5 ori pe an. Trebuie sa ne amintim ca tehnica intraday, de zi cu zi si chiar posibile miscari secundare sunt destinate manipularilor, dar pe un trend primar tranzactiile devin imune la manipulari.

In loc sa urmaresti minimele si/sau maximele unui trend secundar mai bine te ajustezi la unul primar care nu are fluctuatii asa serioase.

Un trend crescator primar se caracterizeaza in primul rand prin maxime mai mari (higher high) decat cele anterioare.

MISCARILE PIETEI
Atat Dow cat si Hamilton au identificat trei tipuri de miscari ale pretului : primar, secundar si tertiar. Unii mai spun in loc de primar = major, secundar = mediu si de tertiar = minor sau zilnic

Miscari PRIMARE – TRENDUL MAJOR
Acestea sunt reactiile pietei care dureaza de la cateva luni la cativa ani si reprezinta trendul cel mai puternic al pietei. Aceste miscari sunt tipice unei piete bullish (de crestere – UP) sau bearish (de scadere – Down). Odata ce acesta a fost identificat el ramane pe aceeasi directie pana intervine o cauza majora care schimba directia trendului curent.

sif5_primar-dow

Lungimea si durata trendului nu pot fi determinate sau daca se incearca acest lucru acuratetea nu este buna. Este foarte dificil sa folosesti unele reguli pentru a determina aceste caracteristici.

Adevarul este ca NIMENI nu poate spune cand se va termina trendul primar. In fond teoria Dow pune la dispozitia investitorilor cateva unelte pentru a identifica trendul primar si de a merge cu el.

Important este sa-l identifici, sa prinzi marile miscari ale acestuia si sa mergi impreuna cu el.

 

 

 

Miscarile SECUNDARE – TRENDUL MEDIU

Aceste miscari dureaza de la cateva saptamani pana la cateva luni. El este de fapt o miscare contrara trendului primar si de regula este reactionar ca natura. Se identifica de multe ori cu o CORECTIE a trendului primar (pozitiva pe un trend bearish – un rally ca reactie sau NEGATIVA pe un trend primar bullish).

sif5_sec-dow

Miscarea secundara este necesara deoarece ea stopeaza sau dimimueaza miscarile speculatorii. Corectiile indiferent de ce natura sunt (bull, bear) sunt necesare deoarece tin speculatorii la distanta. In schimb aceste miscari necesita studiu atent si analize serioase din partea investitorilor.

Cel mai mult investitorii gresesc in aprecierea miscarii secundare care se realizeaza la inceputul unui nou trend primar.

Important este cat de departe poate merge un trend secundar inainte ca acesta sa afecteze trendul primar. ? Vom vedea acest lucru in alt capitol.

Miscarile TERTIARE – TRENDUL MINOR
Sau fluctuatiile zilnice – dureaza cateva zile si pot fi impreuna cu trendul primar sau impotriva acestuia. Acestea pot fi periculoase si ireale. A face pe aceasta tema predictii este foarte dificil si de multe ori ele sunt supuse esecului sau hazardului.

De multe ori o exagerare a acestor estimari poate conduce la greseli si pierderi semnificative deoarece ele au la baza mai mult emotiile investitorilor care sunt greu de apreciat atat ca intensitate cat si ca directie.

Este foarte important ca sa cunoastem miscarile secundare dar si cele primare ale trendului atunci cand analizam un grafic si o tendinta zilnica. Corelarea dintre cele trei prezinta o acuratete mai mare in luarea deciziilor.

Miscarile zilnice sunt importante mai ales atunci cand le putem grupa cu cele din alte zile pentru a reusi sa semnalam o formatiune grafica importanta (pattern) care sa indice o miscare CLARA in piata.

sif5_tertiar-dow

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etapele pietei primare BULL si BEARISH
Aceste etape sunt comune celor doua tipuri de miscari si se refera fie la starile psihologice ale pietei sau ale miscarilor pretului. O piata bull primara (vezi grafic primar SIF5 pe ultimii 5 ani) este definita ca o piata cu o crestere sustinuta pe termen lung in care conditiile pozitive ale afacerii ajuta la cresterea cererii pentru actiuni.

O piata primara bear se defineste ca un declin sustinut pe termen lung prin deteriorarea conditiilor afacerilor si in secundar prin scaderea cererii fata de actiuni.

In ambele piete sunt miscari secundare care nu conteaza fata de trendul major (asa cum este graficul SIF5 – miscare secundara)

PRIMA ETAPA A PIETEI BULL – ACUMULAREA

Prima etapa a acestei piete este o larga distindere a ultimei reactii a pietei bear. Pesimismul, care a fost excesiv la sfarsitul pietei bear inca mai domina la inceputul pietei bull.

Este o perioada cand investitorii nu sunt activi in piata de actiuni, stirile despre emitentii din piata sunt defavorabile, slabe si evaluarile sunt la minimele istorice.

Este momentul in care cei numiti “smart-money” incep sa acumuleze actiuni. Acestia observa cu rabdare valoarea la propriile actiuni pentru un timp mai lung. Actiunile sunt ieftine, dar nimeni nu pare ca le doreste.

Aceasta este etapa in care Waren Buffett a acumulat in vara anului 1974 cand toata lumea ii spunea ca este nebun, iar acum este unul dintre cei mai mari investitori.

Intotdeauna in aceasta etapa actiunile incep sa caute minime si apoi usor sa creasca. Cand cu adevarat piata incepe sa creasca exista o mare volatilitate multi investitori sunt neincrezatori intr-o piata bull care a inceput deja.

De fapt traderii bear nu renunta asa usor la avantajele create si ei incearca sa proclame ca piata bear nu s-a incheiat. De fapt momentul declinului se leaga de existenta unei miscari secundare in piata iar minimul curent ajunge deasupra minimului anterior (higher low).

Dupa aceasta urmeaza o perioada de liniste pentru a consolida noua miscare faza in care traderii bear se conving ca este cazul sa-si schimbe strategia si apoi trendul UP va incepe sa avanseze.

Cand caderea anterioara este depasita atunci incepe a doua urcare si astfel piata bull primara se confirma (vezi grafic primar).

MAREA MISCARE – Etapa a doua a pietei PRIMARE BULL
Este de regula cea mai lunga (cateva saptamani) in care preturile actiunilor avanseaza cel mai mult. Este perioada marcata prin cresterea conditiilor afacerilor si cresterea valorii actiunilor.

Castigurile incep sa creasca din nou si increderea capata volum. Este considerata etapa cea mai usoara pentru a face bani doar participand la evolutia puternica a trendului bull cand un numar din ce in ce mai mare de investitori participa la aceasta miscare.

EXCESUL – a 3 a etapa a pietei PRIMARE BULL
Ea se remarca printr-o excesiva speculatie si aparitia unei presiuni inflationiste. In aceasta etapa investitorii sunt foarte activi in piata, evaluarile sunt excesive si increderea este extraordinar de inalta. Este de fapt imaginea in oglinda a primei etape de inceput al pietei bull.

Exista si o axioma a bursei Wall Street “Cand taximetristi iti ofera un pont pentru bursa atunci maximul acesteia nu poate fi departe

Etapele pietei BEAR
ETAPA I – DISTRIBUTIA la piata primara BEAR
Asa cum acumularea este prima etapa a pietei primare bull si distributia marcheaza inceputul pietei bear. La fel cum “smart money” incep sa realizeze ca conditiile afacerii nu sunt linistite – asa cum incearca sa para in realitate – ei incep sa vanda actiuni. Investitorii sunt inca implicati in piata, iar cumparatorii sunt inca insistenti.

Este putin pentru a indica o piata bear mai ales ca conditiile afacerii raman bune. Oricum pretul actiunilor incep sa piarda cate putin din atractie si declinul incepe sa se manifeste.
In timp ce piata se depreciaza este putin credibil ca o piata bear a inceput si foarte multi analisti raman inca bullish.

Dupa o moderata urcare, exista o reactie secundara care retrage o parte din declin. Se spune ca aceasta reactie din timpul pietei bear este calma si fara fluctuatii. Un mare procent al pierderilor din piata se produc in acest MOMENT cand de fapt unii investitori au impresia ca piata bull mai are forta si cand “smart money” isi marcheaza in liniste profiturile inainte de aparitia corectiei, care oricum se va produce.

Aceasta ultima rasuflare rapida si neasteptata revigoreaza piata bull anterioara si proclama ca aceasta este inca activa. Totusi, reactia mare la a doua miscare UP din piata va fi mai joasa decat topul anterior (lower high).

Dupa ce acest lucru s-a realizat maximele oscilatiilor ce se formeaza vor fi tot mai mici decat cele anterioare, iar minimele acestora vor fi la fel mai mici ca cele precedente (lower low) – vezi trendul secundar down.

Dupa realizarea unui maxim mai mic, o spargere sub minimul anterior ar trebui sa confirme ca aceasta a fost a doua etapa a unei piete bear.

MAREA MISCARE – etapa a doua a pietei BEAR.
Ca si piata primara bull, etapa a doua a pietei bear ofera miscari mari. Aceasta este cand trendul down a fost identificat si conditiile afacerilor incep sa se deterioreze.

Castigurile se diminueaza, profiturile se reduc, veniturile la fel. Atata timp cat acestea se deprecieaza vanzarile de actiuni din piata vor continua.

DECALAJUL- Etapa a 3 a a pietei BEAR
La un maxim al pietei primare bull, speranta este permanenta si depaseste ordinele zilei. In schimb spre sfarsitul unei piete bear toate sperantele se pierd si actiunile sunt tot mai in scadere. Evaluarea este joasa dar vanzarile inca continua si investitorii urmaresc sa vanda indiferent cum.

Stirile firmelor participante la bursa sunt rele, economia este slaba si cumparatorii sunt la mare cautare. Piata va continua sa scada atata timp cat rezultatele sunt slabe. Odata ce actiunile reflecta o posibila revenire ciclul incepe din nou.

SEMNALE PIATA
Teoria Dpw a indentificat 4 teoreme separate care se adreseaza identificarii trendului : semnale de cumparare/vanzare, volumul si perioada de consolidare – range. Semnalele de cumparare/vanzare sunt cele mai importante in piata si servesc pentru a identifica trendul primar fie bullish sau bearish.

Celealte doua teoreme – volumul si consolidarea – nu sunt considerate instrumernte in identificarea unui trend primar. Volumul este folosit pentru o confirmare statistica a etapelor pietelor bear si bullish, iar range-ul (consolidarea) pentru identificarea perioadelor de acumulare si distributie.

IDENTIFICAREA TRENDULUI
Consider ca aici gresesc foarte multi investitori cand doresc sa-si aleaga momentul intrarii in piata sau al posibilitatii estimarii evolutiei unui trend intr-o perioada de timp data. De aceea unii mai neinitiati isi aleg momentele nepotrivite pentru intrarea sau iesirea din piata.

Cel mai important lucru este sa sti sa “vezi” directia corecta a trendului, perioada lui de manifestare si modul in care trebuie sa fi alaturi de el.

Vom face analiza pe graficul cresctor primar bull de mai sus.
Primul pas este de a identifca trendul individual al actiunii folosind analiza maximelor si minimelor pentru a identifica corect trendul. UP sau DOWN.

Un trend UP este definit prin preturi care formeaza o serie de varfuri/topuri urcatoare (HIGHER HIGHS – maxime mai mari) si minime tot urcatoare (HIGHER LOWS – minime mai mari).

Contrar un trend coborator (DOWNTREND) este definit de preturi care formeaza o serie de maxime in scadere (LOWER HIGHS – maxime mai mici) si minime la fel in coborare (LOWER LOWS – minime mai mici) – vezi graficul miscarii secundare.

Odata ce trendul a fost identificat acesta ramane valid pana cand cauza sau cauzele MAJORE se vor inversa ca influenta in piata (vezi rezultatele foarte bune ale emitentilor – UP sau slabe – DOWN).

Un trend coborator este valid pana cand se formeaza un prim higher low – un minim mai inalt decat cel anterior si care creaza un avans depasind reactia maxima anterioara. Chiar daca s-a format o asemenea tendinta nu inseamna ca s-a produs o schimbare de trend. Pentru aceasta este nevoie de inca o confirmare

O schimbare a trendului se confirma atunci cand reactia maximului anterior este depasita de evolutia trendului, caz in care numarul cumparatorilor din piata depaseste pe cel al vanzatorilor (volumul cererii este mai mare decat al ofertei).

Speak Your Mind

*