2.5.2 Teoria Dow – primii pasi in AT

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 26 iulie 2010

Desigur ca in anul 2009 multi investitori au urmarit in timp inchiderile de pe bursele Wall Street, Asia si Europa. Ceea ce a frapat este faptul ca in timp ce pe bursa americana s-au inregistrat uneori noi corectii negative suficient de mari (-2.09% Dow, – 2.51% Nasdaq si -2.66% S&P 500), care s-au resimtit la fel de intens si pe pietele de capital europene (-1.31% Dax, -1.48% CAC 40, -1.21% FTSE), iata ca bursele asiatice (cu putine exceptii) au avut in aceeasi zi cresteri importante in special indicele SSEC Shanghai chinez (+3.47%).

In aceste conditii am incercat sa aflam cauzele acestor evolutii “contrarian” ale bursei chineze comparativ cu celelalte burse broad.

Iata ce surprize am putut afla pentru acea perioada din anul 2009:
1. Ben Bernanke nu are de gand sa ia masuri de stopare a deprecierii dolarului (unii chiar ar spune ca politica aplicata este stimulativa pentru reducerea balantei comerciale si asa foarte mare la nivelul acestei tari), dar in fond el nu o poate face decat daca va creste rata dobanzii de referinta.

Aceasta insa va influenta in mod nefavorabil recentele masuri adoptate in domeniul creditului ipotecar, problema care a dat si va da multe batai de cap pana se vor elimina efectele directe ale acesteia.

Ne intrebam ce s-ar intampla daca Bernanke ar aplica acum masura cu cresterea ratei dobanzii FED, mai ales ca piata americana financiara si de capital inca nu s-a stabilizat, ba dimpotriva este incinsa, iar indicii Year Bond Treasury cu maturitatea de 30, 10 si 5 ani au la fel scaderi ca marime aprox. cu cea a indicilor pe actiuni (-1.12% TNX 10 ani si -1.91% FVX la 5 ani).

In aceste conditii este firesc ca investitorii sa se orienteze spre alte piete de investitii potentiale, asa cum este cazul celei din China.

Dar de ce piata chineza ar fi una dintre acestea? Raspunsul il gasiti mai jos.

2. China a raportat la Q1/2009 ca GDB (PIB la noi) a inregsitrat o crestere cu 11.9% – mai mare decat cea planificata mai ales in ciuda unor “asigurari” care preziceau ca ritmul ar scade. In fapt China a trecut de la hot la white hot.

In aceste conditii asteptarile investitorilor se potrivesc cu datele raportate si ele se regasesc in cresterea recenta a preturilor actiunilor bursei din Shanghai.

Voi mai aminti despre bursa americana ca in ciuda unei usoare corectii a bondurilor nu putem defini clar trendul viitor atata timp cat si piata futures este destul de short.

O scurta privire asupra unui grafic comparativ dintre acesti indici este relevanta.

Grafic baza indicele 5 Year Treasury (FVX) cu indicele de 10 ani si S&P500 si Dow.

bond5aug

Fiindca tot am vorbit de teoria Dow, haideti sa vedem ce este aceasta.

TEORIA DOW

Este punctul de plecare in domeniul analizei tehnice. Aceasta teorie a functionat timp de 100 de ani ea ramanand valabila si in prezent pe orice piata de capital.

Dezvoltata de Charles Dow, reluata de William Hamilton si articulata de Robert Rhea, teoria Dow se adreseaza nu numai analizei tehnice si actiunii pretului dar si psihologiei pietei. Multe din ideile ei au devenit si sunt axiome ale bursei de pe Wall Street..

Cele prezentate mai jos sunt puncte de vedere extrase din cartea “The Dow Theory” a lui Robert Rhea. Totodata multe din conceptele Dow au fost dezvoltate avand in minte indicii medii Dow din domeniul transp CF si industrial. De aceea trebuie retinut ca teoria se aplica foarte bine la actiuni daca consideram piata actiunii ca un grup de indici (vezi indicii Dow industrial, utility, transportation si composite).

Charles Dow a fost redactor la Wall Street Journal si a realizat doar cateva editoriale despre conceptele sale aplicate mai mult la media domeniilor industrial si de tp CF, iar in timpul vietii sale nu a scris nici o carte despre asa ceva.

Cel care a scris primul despre aceasta teorie a fost S.A. Nelson in cartea “The ABC of market speculation”, prelunad cateva concepte din editorialele lui Dow.

Totusi cel care a redefinit teoria Dow si care este valabila si in forma actuala transpusa intr-o carte a fost William Hamilton. Totodata el a continuat munca lui Dow la acelasi jurnal publicand mai multe articole despre teoria Dow in perioada 1902-1929. In anul 1922 Hamilton a scris a doua carte “The stock market barometer“, prin care a adus mai multe explicatii asupra acestei teorii.

In fond teoria consta din ipoteze si teoreme

IPOTEZE
Inainte de a accepta aceasta teorie va trebui sa fim de acord cu un numar de ipoteze care trebuiesc respectate fara rezerve.

1. Manipularea trendului primar nu este posibila.
Cand se dispune de sume mari de bani exista deja tentatia de a manipula. Hamilton nu a argumentat nimic referitor la posibilitatile pe care le-ar avea speculatorii, specialistii sau oricine altcineva implicat in piata pentru a putea manipula pretul. El a calificat aceasta regula insistand ca este imposibil sa manipulezi trendul primar.

Intraday sau tranzactiile de zi cu zi, precum si miscarile secundare posibile pot fi manipulate. Aceste miscari scurte de la cateva ore la cateva saptamani pot fi subiectul unei manipulari de catre institutionali si speculatori prin stiri negative si zvonuri.

El spunea ca actiunile individuale pot fi manipulate. Exemplele de manipulare de regula se termina in acelasi mod : actiunile urca si apoi coboara si constinua in final trendul primar.

Ca exemplu pentru BVB putem aminti despre cazul CNVM si decizia acestuia cu anularea pragului la grupuri concertate comunicata bursei cu 1 zi intarziere dupa ce ea a fost luata. Aceasta nu a putut influenta decat relativ si numai pe TS doar sectorul SIFS.

Subiectul se poate extrapola in cazul in care la capitalizarea actuala a BVB si a volumului zilnic de tranzactionare de 20-30 mil euro sau de 5-7 mil. euro un fond de investitii mai mare poate manipula chiar piata intreaga, insa si aceasta pe o perioada scurta de timp (datorita lipsei lichiditatii) fara a schimba esential trendul primar.

Revenind la prima ipoteza si la conditiile actuale ale bursei autohtone iata prima concluzie:
trendul primar al bursei autohtone este de CRESTERE si conform primei ipoteze a teoriei Dow aplicata la BVB acesta se va mentine oricat vor incerca unii institutionali sau speculatori (ceea ce se intampla in prezent) sa manipuleze piata unei actiuni sau a mai multor actiuni, modificarea va fi temporara si conjuncturala.

Chiar daca se poate manipula o actiune este mai greu s-o faci cu o piata intreaga. Din pacate, asa cum am mai spus bursa din Bucuresti este una fragila si nu puternica, care sa reziste la “socuri” mari speculative .

2. Piata reflecta toate informatiile disponibile
Orice poate fi cunoscut este deja reflectat in piata prin pret. In acest caz pretul este suma totala a tuturor sperantelor, starilor de teama si asteptarilor tuturor investitorilor activi sau mai putin activi.

Miscarile ratelor dobanzilor bancare, a asteptarilor privind profiturile viitoare, proiectia veniturilor, alegerile si orice altceva care sunt incluse in pretul pietei unei actiuni. Pot apare si situatii neasteptate insa aceastea nu afecteaza piata decat pe o perioada scurta de timp, in timp ce trendul primar ramane neschimbat ca directie.

Hamilton mentioneaza ca uneori piata ar putea reactiona negativ la stiri bune. Explicatia consta in faptul ca stirea a ajuns de mult in pret depasind cu mult momentul publicitatii. Aceasta explica cea mai veche AXIOMA a bursei Wall Street “CUMPARA PE ZVON SI VINDE PE STIRE”

In acest caz, la BVB au fost si vor mai fi nenumarate exemple mai ales legate de comunicatele emitentilor privind rezultatele economico-financiare trimestriale cand deja pretul are inclus in el asteptarile investitorilor privind performantele emitentului in cauza. De regula aceste asteptari sunt mai mari decat rezultatele obtinute.

Cel mai elocvent exemplu este momentul raportarilor la primul semestru la majoritatea actiunilor BVB si aceasta perioada de scaderi atat de bine cunoscuta analistilor fundamentali.

Aici voi introduce un grafic saptamanal din luna iunie 2007 al actiunii SIF5 de pe piata spot autohtona.

sif5-5iul

COMENTARII PRIVIND EVOLUTIA VIITOARE A LUI SIF5
Deoarece avem acest grafic voi face unele comentarii pe baza lui pentru saptamana viitoare:

– trendul tertiar actual este unul coborator (vom vedea mai jos ce inseamna acest lucru) bazat pe un recul general al intregii piete, dar si al sectorului SIFS care au resimtit poate mai mult decat altele aceasta depreciere (ex. la SIF5 dupa o crestere anterioara de 42% scaderea curenta a fost de 14%).

– exista o divergenta intre linia MACD saptamanala, care este inca in crestere si directia trendului actiunii aflata in scadere de 2 saptamani fara ca aceasta din urma sa prezinte ceva semnale de intoarcere.

– oscilatorul RSI (invatat de curand) a trecut dincolo de linia de supracumparare fiind in scadere evidenta si apreciez ca acesta va mai scade dincolo de nivelul actual (64,86) chiar daca vom avea o mica tentativa de revenire pe trend crescator. In conditiile in care indicii europeni si mai ales cei americani mai scad atunci nivelul actual al RSI va cobori.

– un prim nivel de suport poate fi la intersectia trendului cu SMA 10 sapt, adica la 4.1600 lei (nivelul de 50% Fibonacci).

– un prag de suport mai solid este la 3.8150 corespunzator nivelelor de rezistenta anterioare mai apropiate si reprezentative. Acest nivel este apropiat nivelului de retragere al lui Fibonacci de 76,4% aplicat trendului crescator anterior inceput in sapt cu 8 iunie 2007.

Din aceste analize simple rezulta ca este posibil sa ne mai intalnim cu scaderi la actiunea SIF5 si de ce nu cu atingerea consecutiva doua zile la rand a unor noi minime (le putem spune double bottom in zona primului suport, dupa care exista ceva sanse de revenire cu un inceput de consolidare de pret pentru putine zile.

Ne oprim aici cu aplicarea teoriei Dow care are si ea imperfectiunile ei si pe care le vom descoperi impreuna.

Data viitoare vom vorbi despre MISCARILE PIETEI (primara, secundara, tertiara) cu exemplificari la aceeasi actiune din graficul de mai sus.

Speak Your Mind

*