2.5.1.2 Sistem de investitii – resursa de baza

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 26 iulie 2010

Exista multi investitori care confunda un sistem de investitii cu o strategie de investitii. Intre cele doua categoriii investitionale diferentele sunt foarte mari si acestea pot fi extrase din cele de mai jos.

Un exemplu de strategie de investitii care se poate aplica atat pentru o piata de actiuni cat si pentru una futures este “Profinacci” care are la baza teoria numerelor lui Fibonacci valabile de cca 755 de ani.

Este doar un exemplu, iar pe langa aceasta tehnica exista o sumedenie de strategii unele clasice iar altele mai noi chiar individualizate care se pot aplica doar la o anume piata de capital (forex, actiuni, derivate etc).

Spre deosebire de o strategie un sistem de investitii este caracterizat printr-o serie de criterii principale enumerate mai jos care sunt definitorii mai mult psihologiei si personalitatii investitorului. Un sistem executat disciplinat poate aduce beneficii importante mai ales cand se foloseste in conditiile unei piete corecte, normale cu o lichiditate importanta si voltailitate acceptabila.

As recomanda celor doritori un articol scris in sistem scoala de la linkul …

http://iitm.com/Trading_System_Development_Articles.htm

Totodata as enumera cateva sisteme de investitii care circula prin site-urile specializate : CEDAR CREECK, Primary S & P ; Secondary S & P, Chronos 1 sau la linkurile …

www.trading-systems.info/Chronos1/Chronos-1.htm

http://www.tradingsystemsexpert.com/

sau descrise in carti cum ar fi ..

The World Trading System – 2nd Edition: Law and Policy of International Economic Relations by John H. Jackson (Paperback – Oct 10, 1997)
Reforming the World Trading System: Legitimacy, Efficiency, and Democratic Governance (International Economic Law) by James Harrison and Ernst-Ulrich Petersmann (Paperback – Aug 11, 2005)
Reclaiming Development in the World Trading System by Yong-Shik Lee (Hardcover – Jan 30, 2006

Orice sistem de investitii trebuie sa contina urmatoarele elemente principale:

– un sistem de reguli de intrare (BUY)

– un sistem de reguli de iesire (SELL)

– un sistem de reguli pentru controlul riscului si al banilor

Prin folosirea unui sistem mecanic (de regula prin indicatori tehnici) se elimina starile subiective/emotionale/psihologice care stau la baza multor pierderi bursiere.

Voi face doar o mica paranteza pentru a explicita importanta existentei dar mai ales a aplicarii unui sistem de investitii corect si riguros.

Investitorii bancari sau institutionalii (smart money) cheltuiesc pe un asemenea sistem de investitii o groaza de bani (sa zicem in medie cca 250 k $). Cred ca oricine isi poate inchipui ca nimeni nu investeste o asemenea suma pana nu este convins ca poate castiga cel putin dublul ei intr-un timp relativ convenabil.

Oare este cineva atat de credul incat sa accepte ca exista un sistem unic de investitii (standard) care odata aplicat este valabil oricarei piete de capital si pentru orice tip de investitor ? Si acest lucru il vom putea descifra din cele de mai jos.

La o prima vedere am putem afirma ca exista atatea sisteme de investitii cati investitori sunt pe bursa. Pentru a obtine profit unii folosesc valoarea de piata a actiunii (ex. W Buffet), altii investitiile de moment (oportunitati) si nu in cele din urma exista investitori care utilizeaza semnele astrologice.

Multi gresesc intr-o privinta esentiala si anume aceea ca marea majoritate nu folosesc un sistem de investitii caracteristic temperamentului lor si incearca sa se modeleze dupa sistem ceea ce este foarte dificil.

Deci un prim mare ADEVAR : folositi sistemul de investitii care se potriveste temperamentului propriu si pe care il intelegeti cel mai bine.

Unii investitori urmaresc sa faca cursuri pentru a cunoaste cel mai profitabil si de succes sistem si cand constata ca aplicandu-l pierd in continuare bani dau vina pe el ca si cum acesta ar fi un MARE NEADEVAR uitand ca cine l-a construit nu putea cuprinde in el toate temperamentele si psihologia investitionala.

In aceste conditii pentru un investitor incepator este recomandat sa foloseasca un sistem mediu investitional si nu unul cel mai de succes. Investitorul va constata ca in cazul aplicarii variantei doi mai mult va pierde decat va castiga bani.

A alege un sistem de investitii este in primul rand un lucru foarte dificil dar si o munca de tatonare/testare a sistemelor de investitii cunoscute, care realizeaza cele mai bune castiguri.

Alegerea unui bun sistem depinde de o serie de criterii dintre care cele mai importante sunt :

1. Sa ofere cca 80% de tranzactii castigatoare.

2. Sa nu realizeze mai mult de 5 pierderi peste valoarea medie a castigurilor din tranzactii

3. Sistemul trebuie sa fie mecanic fara a necesita interventia investitorului

4. Sa nu necesite ajustari sau reglaje ale datelor in dinamica (in timp)

5. Algoritmul sau regulile de aplicare ale sistemului trebuie sa se bazeze pe date istorice pentru minim 5 ani fara a se adapta pe termen scurt sau la modele nerepetitive.

6. Sa aiba ca scop o piata lichida pentru a se putea executa lejer ordinele cu o minima alunecare.

7. Sa asigure profituri in orice gen de piata (crestere, scadere, range).

8. Un prim mijloc de verificare al calitatii sistemului investitional este bazat pe performantele sale istorice testate deja.

9. Inainte de a selecta un sistem ar trebui ca acesta sa fie capabil de a cuantifica riscul unei pierderi care ti s-ar produce atat financiar cat si emotional (adica ti-ar fi convenabil). In acest sens se poate alege suma necesara investitiei care trebuie sa reprezinte pierderea maxima istorica din ultimii 5 ani la care se adauga comisioanele si alte taxe.

10. Profitul minim net anual sau mai degraba media profitului net anual ar trebui sa fie de doua ori pierderea maxima din ultimii cinci ani.

In particular piata futures prezinta riscuri mari care nu se preteaza la orice personalitate a investitorului dar si la situatia financiara chiar daca aceasta asigura si castiguri mai mari.

Vom continua in viitor si cu alte exemple utile.

Speak Your Mind

*