2.5 Analiza tehnica – Introducere. Concepte de baza.

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 11 auguts 2010

De ce analiza tehnica – AT ?

Investitorul care doreste sa fie stapan pe el insusi si sa atinga sigur scopul propus pe orice piata de capital este obligat sa cunoasca analiza fundamentala si/sau analiza tehnica, de multe ori chiar sa le aprofundeze daca doreste sa obtina mai mult cu bani mai putini.

Spuneam candva ca exista foarte putini traderi care stapanesc foarte bine ambele genuri de analize bursiere si sunt si mai putini cei care stiu sa le combine pentru ca rezultanta aplicarii lor sa fie aproape intotdeauna una de succes.

Cei care au obtinut in 2007 un randament de 200%, 300% si chiar mai mult ma pot contrazice spunandu-mi ca nu este nevoie sa sti nici una dintre cele doua analize si ca este suficient : 1) sa achizitionezi pe piata spot 3-5 actiuni mult laudate pe forumul agf.ro ale caror emitenti au inregistrat : a) profituri in ultimii doi ani si b) cresterea evidenta a lichiditatii. Apoi 2) sa astepti sa creasca pretul actiunilor fara sa mai faci ceva. In final, obtii usor un profit de 50% intr-un an de zile si chiar mai mult.
Insa anul 2008 si prima parte a anului 2009 au infirmat aceste supozitii prin evolutii descendente greu de imaginat dpdv fundamental.

Cine este trader adevarat poate aduce contraargumente in favoarea cunoasterii AF sau AT prin urmatoarele motivatii:
– uneori informatiile prezentate pe forumuri bursiere nu sunt cele mai bune si ascund unele mici manipulari in sensul in care unii “investitori” se folosesc de nepriceperea celor noi din jur (asa zisii “guppi”) pentru a-si gasi “frizerii” carora sa le vanda (descarce) unele actiuni care au ajuns la maturitate (au obosit dupa un UP abrupt) pentru a-si marca profiturile.

Odata vazandu-se cu aceste actiuni in brate noii investitori constata in scurt timp ca pretul in loc sa mai creasca el incepe sa scada si cu timpul pierderea se mareste pana cand rabdarea acestuia cedeaza si el va vinde actiunile la un pret cu mult sub cel de cumparare, de multe ori tocmai celui care i le-a vandut, inregistrand astfel o pierdere suficient de mare si poate demoralizatoare.

In acest caz apare necesitatea ca investitorul SINGUR sa-si aleaga piata, instrumentul, momentul si strategia care i se potriveste cel mai bine pentru o investitie reusita. Si uite asa ajungem la obligativitatea cunoasterii AF si /sau AF :

– foarte multi noi investitori se multumesc cu putin (este cazul unuia fricos) sau cu mult prea mult fata de cat poate obtine dintr-o investitie pe un anumit instrument financiar trecand foarte usor dintr-un castigator potential intr-un cert pierzator (este cazul lacomului). Si in aceasta situatie atat AF dar si AT ne ofera argumente/date/tehnici pentru a dominua pierdeea si a optimiza castigul intr-o perioada de timp stabilita.

– este cunoscut faptul ca investitia pe bursa este una cu risc variabil – de la un risc mic la unul mare – iar castigul este direct proportional cu acesta. In acest caz, NIMENI nu ne poate spune cand, cum si mai ales in ce fel putem sa eliminam aceste riscuri deoarece ele fac parte din miscarea bursiera (unii castiga si altii pierd, dar nu tot timpul aceeasi).

In aceasta situatie este bine sa faci parte din categoria celor care castiga mai mult (de regula sume mari) si pierd mai putin (sume mici), iar cine iti ofera acest lucru sunt tot metodele si tehnicile de diminuare a riscului oferite de AT, care de multe ori transforma acest lucru in castig.

– investitia pe bursa este o afacere care tine cont de proportia dintre cati bani investesti si riscurile pe care trebuie sa le controlezi (pare ciudat dar acestea pot fi controlate de orice investitor), iar toate aceste masuri sunt cuprinse in strategia de gestionare a banilor si a riscului, pe care si de aceasta data ti le ofera tot AT sub forma unor metode care se individualizeaza in timp cu profilul tau de investitor.

– un inteles cu caracter general pentru o piata de capital care se doreste puternica : cu cat sunt mai multi investitori stapani pe ei (care reusesc sa inteleaga miscarile bursei, sa interpreteze corect si personal factorii interni si externi ai evolutiei acesteia, atunci fenomene de genul crahului bursier sau al manipularilor grosolane sunt mai greu de realizat (nu imposibil) asigurand astfel existenta unei piete normale si mature.

– nu in ultimul rand cunoscand bine elementele de mai sus cu timpul greselile de investitii se reduc, castigurile iau locul pierderilor devenind predominante si investitorul capata incredere in fortele proprii si in sistemul PROPRIU de investitii ceea ce simplifica foarte mult factorul psihologic care joaca rolul PRINCIPAL in viata unui trader de SUCCES. Credeti-ma, stiu ce vorbesc si nu este gluma.

Acestea au fost doar cateva argumente cu toate ca sunt mult mai multe care ne conduc la ideea evidenta ca pe unele piete de capital fara AT un investitor devine un “guppi” pentru orice trader serios si cunoscator, dar mai ales pentru “rechinii speculatori” care vaneaza tocmai aceste “lacune” ale noilor investitori si credeti-ma tot timpul vor fi asa ceva atat timp cat evolutia omenirii nu se va opri in loc.

Cu ce incepem ?
Am primit de curand un email al unui investitor care doreste neaparat sa invete despre AT si nu stie cu ce sa inceapa mai ales ca facea referire la multitudinea de indicatori tehnici care exista (o parte dintre uneltele AT, care acum sunt cateva sute – clasici, simpli, compusi, inventati special pentru o piata de capital anume etc.).

Asa cum se vede AT este un intreg UNIVERS si este firesc sa te sperii de acest necunoscut si de multele lui ecuatii fara raspuns, de multe ori chiar renunti. Ar fi mai simplu sa ai un mentor care sa te indrume, dar cum asa ceva nu exista sau se gaseste mai greu va trebui sa descoperi singur drumul corect batatorind poate aceleasi poteci pe care multi inaintea ta le-au strabatut fara a fi SIGUR tot timpul ca vei ajunge la un bun rezultat.

Eu voi incerca sa usurez ca timp si poate eficienta, in mai multe capitole (pagini) descoperirea mai rapida a acestui drum, care nu este unul standard deoarece asa ceva nu exista chiar daca uneltele AT sunt aceleasi. Se spune ca exista atatea sisteme de investitii bazate pe AT cati investitori sunt in piata. Totusi pentru reusita foarte mult conteaza ca modul de reflectare si interpretare al acestora sa fie cat mai obiectiv.

Tocmai pentru aceasta ai nevoie de cateva resurse importante personale :
Resursele necesare investitorului pentru reusita in aplicarea cu succes a elementelor de baza ale AT.

– timp liber la dispozitie (la inceput cate 2-3 ore zilnic, apoi minim 1 ora/zi);
– pasiune, perseverenta, disciplina si incredere in fortele proprii;
– ceva bani pentru cumpararea unor carti de specialitate ale AT (nu neaparat best seller cu toate ca acestea te conduc mai repede pe drumul cel bun – nu inventam ceva nou ci trebuie sa cunoastem ce-i mai bun si care ni se potriveste);
– sa fii clientul potential al unui SSIF care fie are o platforma tehnica de tranzactionare aproape completa dpdv al AT sau care sa-ti ofere acces online la baza de date a preturilor istorice ale actiunilor (daca este vb de piata spot BVB) sau/si la alte piete externe pentru alte instrumente financiare.
– curajul de a o lua de la capat nu o singura data ci de atatea ori cat este nevoie pentru a ajunge la scopul propus, mai intai virtual si apoi REAL. (un profit sigur si frumos). Trebuie stiut ca in acest caz se poate ajunge la performante foarte bune dupa minim 1 an sau poate 2-3 ani de studiu sustinut, in functie de capabilitatea fiecaruia.

De regula, un trader profesionist isi atinge rangul dupa 3 ani de studiu continuu, zilnic 8 ore si 7 zile pe saptamana. Daca nu ai reusit la testarea virtuala dupa cca. 2 saptamani sa ai numai castiguri inseamna ca nu esti pe drumul cel bun si fie renunti, fie iti schimbi optica de abordare in mod radical.

Cine stie ca nu poate realiza acest lucru mai bine sa nu se apuce de AT si sa ramana la AF investind pe o piata care se bazeaza mult pe asa ceva, dar si randamentele sunt mai reduse, iar timpul investitional este mai lung.

Pe pietele externe unde se tranzactioneaza toate instrumentele financiare firmele de brokeraj pun la dispozitia fiecarui investitor multiple si complexe sisteme de investitii, care au la baza multi indicatori tehnici sau alte unelte AT ori pur si simplu firma iti ofera ca informatii mai mult decat este necesar pentru luarea unor decizii investitionale (momentul intrarii/iesirii, take profitul, stop lossul, alerte/semnale din timp, recomandari pentru achizitii noi sau pentru instrumentele din portofoliu, analize complexe si complete etc.).

Deocamdata BVB, dar si piata de la Sibiu duc lipsa de asa ceva si iata inca un motiv in plus pentru ca tu investitorul SINGUR ONLINE sa studiezi AT cat mai bine in conditiile viitoarelor instrumente financiare diversificate.

Unii specialisti spun ca AT este in acelasi timp arta si stiinta, eu spun ca este pasiune si necesitate pentru orice trader adevarat.

Inainte de a trece efectiv la aflarea resurselor necesare cunoasterii AT este indicat sa vedem care sunt regulile de baza ale acestui domeniu:

– alegerea indicatorilor tehnici sau interpretarea semnalelor oferite de acestia se va face numai dupa ce am studiat si analizat vizual graficul/TRENDUL – liniile de trend/de pret (formarea lor, dinamica, directia, schimbarea de directie) si formatiunile grafice (patternuri).
– stabilirea unui sistem propriu de investitii nu trebuie sa contina mai mult de 2-4 indicatori tehnici dintre cei mai uzuali cunoscuti. Cei mai multi indicatori tehnici sunt nefolositori in general, insa alegerea lor se face pentru o cat mai buna filtrarea a semnalelor oferite (buy/sell, supravanzare/supracumparare, breakout/pullback, atingerea unor nivele de retragere sau expansiune).

Pentru ca un indicator să fie eficient în prognozarea evoluţiilor viitoare, el ar trebui:
• să ofere un semnal corect;
• să emită semnalul cu o perioadă de anticipare suficientă, astfel încât să justifice acţiunea de vânzare / cumpărare;
• să fie valabil o anumită perioadă de timp.

– se introduc in grupul indicatorilor folositi cel mult cate unul pentru fiecare categorie in parte (pret, volum, volatilitate etc.);
– lacomia si frica poate transforma o strategie de succes intr-un faliment si atunci este necesar ca pregatirea in domeniul AT sa mearga in paralel cu cea psihologica de baza (disciplina, rabdare, autodeterminare, incredere), dar si cu metodele de control al banilor si al riscului.
– chiar daca ai vazut un grafic facut de altcineva inainte de a lua o decizie verifica datele acestuia pe graficul propriu corespunzator sistemului de investitii folosit cu succes;
– odata ce un sistem de investitii a fost testat si a adus un randament bun in conditii reale acesta nu se mai schimba ci doar se perfectioneaza.

Resursele informationale ale AT
1. Cartile de specialitate AT – multe din ele sunt best seller sau biblii ale predecesorilor nostrii din acest domeniu si care peste sute de ani inca sunt aplicate cu mult succes de specialisti.
Cum facem rost de aceste carti?
– pe suport electronic prin intermediul prietenilor (asa am inceput eu);
– prin schimb de carti pe suport electronic intre pasionatii de AT;
– cumparare de pe site-urile straine specializate;
– cumpararea cartilor traduse in lb. romana din librarii.

Cu ce carti specializate AT incepem?
Aici parerile sunt impartite deoarece trebuie mai intai sa cunoastem bazele AT si apoi sa alegem acele carti (eu le-as spune biblii), care dezbat cel mai bine aceste elemente, trecand de la una la cealalta, in mod progresiv si dupa ce le-am aprofundat teoretic si mai ales practic indiferent cat dureaza deoarece multe elemente se coreleaza intre ele pentru a da un sistem cat mai apropiat de stilul fiecaruia de a investi.

2. Paginile WEB profilate pe educatia/trainingul in AT pentru orice nivel si care vor fi inserate pe parcursul prezentarii
3. Paginile SSIF din Romania care prezinta informatii despre tematicile AT.
4. Discutii, schimburi de experienta de pe unele forumuri bursiere care trateaza asa ceva (interne si externe)
5. Cursuri, seminarii organizate de Asociatia brokerilor, de BVB, de SSIF (ex. Tradeville, Intercapital Invest etc.)
6. Intalniri cu investitori de succes care au aplicat AT cu succes.
7. Reviste de specialitate (I & P)
8. Web – seminarii straine organizate de experti renumiti in acest domeniu cu participarea activa la seminariile online organizate de acestia.

Mai sunt si alte mijloace dar pentru inceput sunt suficiente primele 4.

Ce este Analiza Tehnica?
AT este o metoda de evaluare a valorilor mobiliare (actiuni, obligatiuni…) prin analiza statistica a seriilor de date generate de activitatea acestora de piata: preturi si volume tranzactionate. Pentru simplitate le vom denumi in continuare actiuni, dar trebuie avut in vedere ca, de fapt, ne referim la orice tip de valoare mobiliara tranzactionata pe o piata.

AT nu-si propune sa evalueza valoarea intrinseca a respectivelor valori mobiliare. In schimb, cauta sa identifice scheme de comportament si valori ale unor modele si indicatori pe baza carora sa poata determina comportamentul viitor al preturilor actiunilor.
Acest tip de analiza a devenit foarte popular in ultimii ani si tot mai multi investitori considera ca din comportamentul “istoric” al unei actiuni se poate “smulge” o informatie relevanta privind compotamentul sau viitor.

Utilizarea “istoriei” n-ar trebui sa constituie o surpriza. Si aceia care utilizeaza Analiza Fundamentala privesc intotdeauna si la performantele trecute utilizand raportarile fiscale din anii anteriori pentru a determina cresterea viitoare.

Diferenta dintre cei ce practica AT si acestia este ca primii considera ca “miscarile” preturilor sunt predictibile, ca aceste miscari (trenduri) continua pana cand ceva le modifica si ca, pana cand acea schimbare intervine, nivelurile de pret sunt predictibile.
AT este un instrument formidabil, dar majoritatea este de acord ca este cu mult mai eficienta atunci cand este combinata cu elemente de Analiza Fundamentala.

Care sunt elementele de baza ale AT?
Orice bun AT-ist trebuie sa cunoasca cel putin urmatoarele elemente de baza
1. Graficele care prezinta evolutia istorica a pretului
– Tipuri de grafice (Graficele cu linii. Graficele cu bare. Graficele Candle Stick, Graficele Punct si Cifra. Histograma pentru volum. Orizontul investitiei).

2. Teoria si valurile lui Eliott (Definitie. Elemente importante ale teoriei. Explicarea trendurilor).
3. Liniile de trend
– Configuratii clasice (Dreptele de trend. Trend ascendent. Trend descendent. Trend de consolidare. Dreapta de suport. Dreapta rezistenta. Reversibilitatea suport/rezistenta.

4. Sirul lui Fibonacci.

5. Modelele grafice (patternurile) clasice
– Configuratii de consolidare (Patrulatere. Canalul de trend. Steaguri si fanioane. Triunghiuri. Reprezentari grafice)
∙ Configuratii de reversibilitate (Cap si umeri. Varfuri si minime duble. Varfuri si minime triple. Configuratia tip V. Configuratia tip pana. Configuratia tip farfurie. Configuratia tip diamant).
∙ Decalaje si Recuperari Procentuale (Obisnuite. De desprindere. De continuitate. De varf. Tipuri de recuperari procentuale)

6. ANALIZA TEHNICA- CANDLE STICK
∙ Notiuni de baza (Istoric. Avantaje. Deosebire Graficele cu bare si Candle-Stick) inclusiv analizele expertului Steve Nison

Configuratii candlesticks
∙ Configuratii de intoarcere (Hammer&Hanging Mann. Engulfing pattern. Dark-cloud cover. Piercing pattern. Reprezentari grafice)
∙ Configuratii Stars (The Morning Star. The Evening Star. The Morning and the Evening Doji Star. The Shooting Star. Harami. Tweezers tops and bottoms. Belt-Hold lines. Upside gap two crows. Mat hold pattern. Three block crows)
∙ Configuratii de intoarcere (Counterattack lines. Three mountains/three rivers. Dumpling tops. Fry Pan bottoms. Tower tops/bottoms)
∙ Configuratii de consolidare (Ferestrele. Upward and downward gap tasuki. High-price si low-price gapping plays. Gapping side-by-side white lines. Rising and falling three methods. Three advancing white soldiers)
∙ Magicul Doji (Reprezentare. Gravestone Doji. Doji ca nivel de support/rezistenta. The tri-star)
∙ Candle stick si diferite tehnici de analiza (Interpretarea configuratiilor. Candle stick si liniile de trend. Spring and upthrusts. Candle Stick si media mobila. Candle stick si MACD. Candle Stick si oscilatorul RSI. Candle Stick si oscilatorul stochastic. Candle stick si Momentum)

6. Indicatorii tehnici si oscilatori de baza sau specifici.
∙ Indicatori (Media Mobila: simpla, ponderata si exponentiala. Stabilirea semnalelor de cumparare si vanzare)
∙ Oscilatori (Momentum, RSI, Indicatorul Stochastic, Media mobila convergenta MACD)
∙ Dreptele lui Gann (Punctul pivot. Unghiurile si Graficele lui Gann).

7. Management de Portofoliu (Reguli de tranzactionare, Principiile lui Dow. Graficul investitorului, Risc si Capital Management).

Speak Your Mind

*