2.5.5.1.3 Cai de a masura linia trendului

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Saptamana trecuta, mai exact luni, in prima zi, indicele american a depasit pentru a doua oara o zona foarte importanta privind evolutia acestei burse puternice pe o perioada mai mare de timp, sa spunem deocamdata pentru cel putin 3 luni de zile insemnand inclusiv finalul acestui an foarte solicitant pentru investitori, in general.

2014-04-26_1325

Este vorba de zona din jurul liniei mediei mobile simple de 200 zile, iar ziua de luni marca o noua testare a acestei zone la scurt timp dupa ce s-a atins un top al rally-ului din luna octombrie de la 1292.66 pct. si realizarea unui salt lunar de 20.3% (min./max = 1074.77/1292.66 pct de baza), unul dintre cele mai mari din ultimii 40 de ani.

Ceea ce a fost interesant pana atunci a fost ca acest TOP a fost retestat pe volume de tranzactionare tot mai mari si oricine isi putea da seama ca din partea investitorilor exista un interes in ascensiune pentru a acumula in piata si aceasta nu pe termen scurt ci cel putin pentru 1 an de zile, daca nu chiar 5 ani de zile.

Cei care cumparau actiuni in piata pareau convinsi ca directia acestui TREND, TARIA/PUTEREA lui dupa 12 luni sau un multiplu de 12 luni va fi de crestere si ca acest lucru le va aduce un PROFIT pentru investitia facuta in acele clipe.

Fireste unii si-au pus intrebarea … ce ANUME determina aceasta majoritate a investitorilor sa creada ca peste 1 an sau 2 – 5 ani nivelul trendului actual al indicelui S&P 500 va fi cu mult mai mare decat nivelul de 1300 pct de baza.

Spuneam atunci ca am depasit un prag de rezistenta foarte SOLID din acest an si ca ne putem astepta la noi cresteri, probabil o continuare a rally-ului anterior, dar …. ca este necesara o confirmare a acestei miscari in urmatoarele 1-3 zile.

Cred ca ati retinut bine ca aici vorbim de PUTEREA UNUI TREND si ca nu am specificat inca durata aproximativa cat acest trend poate avea directia actuala. Mai remarcati ca acest grafic de mai sus este unul zilnic valabil pentru analiza evolutiei unei actiuni si are de regula se coreleaza si cu semnalele oferite de un grafic saptamanal, eventual lunar.

Analistii tehnici sau tehnicienii utilizează graficele AT pentru a face o analiza cu o gamă largă de titluri de valoare şi de a face prognoze privind evoluţia previzibilă a preţurilor acestora. În acelaşi timp având un anume tip de grafic testat si retestat traderii vă pot spune când să cumperi sau să vinzi, iar aceasta ii separa pe traderii de succes de restul traderilor.

Ceea ce stim de atatia ani, zeci chiar sute de ani este ca directia de evolutie a pretului unei actiuni depinde de TREND si ca acesta nu poate fi decat unul ascendent, descendent sau lateral (de ambele parti).

Desigur ca investitorii vor sa cumpere pe un trend UP (bullish), vanzatorii vor sa vanda pe un trend DOWN (bearish), iar speculatorii verosi apreciaza ca fiind convenabil si un trend SIDEWAY daca are o volatilitate insemnata.

Vom vorbi in articolul de fata de mediile mobile deoarece acestea constituie un MIJLOC/UNEALTA foarte utila pentru a determina/identifica directia, dar si taria acesteia, adica rezistenta tendintei unui pret al actiunii din piata.

Mediile mobile sunt una dintre cele mai populare şi uşor de utilizat instrumente disponibile pentru orice trader. Elementele de baza, dar si alte date necesare unei bune cunoasteri al acestui subiect (mediile mobile) le puteti gasi si la“Ghidul bursier – Mediile mobile”.

Reamintesc ca o medie mobila simpla este formata prin calcularea preţului mediu al unei actiuni de peste un anumit număr de perioade (zile, saptamani, luni etc), media mobila exponentiala pune accentul pe dinamica recenta a pretului, in defavoarea perioadelor mai vechi. Accentul pus pe preturile mai recente depinde de perioada specificata in calculul mediei mobile. Cu cat perioada mediei mobile exponentiale este mai scurta, cu atat accentul pus pe preturile recente este mai mare.

Modul de calculare a mediei mobile exponentiale este mult mai complicat decat cel al mediei mobile simple. Cel mai important de retinut este ca media mobila exponentiala este mult mai sensibila la dinamica recenta a pretului.
Alegerea uneia din formele mediei mobile depinde in mod direct de stilul si preferintele fiecarui participant la piata.

De exemplu: o medie simpla de 10 zile se calculează prin insumarea preţurilor de închidere pentru ultimile 10 zile şi totalul se imparte la 10.

Daca trendul unei actiuni este deasupra liniie acestei medii (MA 10 zile sau SMA 10 zile) inseamna ca piata/investitorii cumpara actiunea respectiva la preturi mai mici decat media pe ultimile 10 zile. Aceasta inseamna o atractie in crestere in piata si deci mentinerea acestei directii cat timp trendul actiunii ramane deasupra acestei medii mobile simple.

De regula, traderii profesionisti din pietele de actiuni lucreaza pentru perioade mai scurte de timp (sub 50 zile) cu medii mobile exponentiale folosind numerele Fibonacci (3, 5, 8, 13, 21, 34, 55 perioade/zile), la care adauga obligatoriu pe cea clasica simpla de 200 perioade/zile. Mai sunt folosite si mediile mobile exponentiale de 89, 144, 233 zile/perioade chiar si mai mult, in functie de trader.

Probabil ca stiti ca aceste categorii de medii mobile se aleg de trader in functie de profilul acestuia (investitor sau speculator), dar si de orizontul de timp ales (TS, TM si TL).

Sa nu credeti ca toate instrumentele/actiunile evolueaza dupa acelasi tipic, adica odata ales de exemplu EMA 34 aceasta este valabila pentru alegerea directiei pretului atat la indicele S&P 500 sau CAC40 ori FTSE.

Fiecare piata (instrument/actiune/indice) are caracteristicile sale si acestea depind de comportamentul majoritatii investitorilor activi in acea piata pentru o perioada de timp, adica se misca mai mult sau mai putin fata de unele medii mobile la anumite perioade.

Pentru a te “sprijini” pe sistem/piata (to lean on the system), asa cum spun traderii profesionisti, trebuie sa “simti” acest comportament in functie de evolutia trendului fata de anumite linii ale mediilor mobile, cum ar fi cazul nostru.

Cine este de mai mult timp prezent pe o piata ( un indice/o actiune etc) si cunoaste cum sa foloseasca aceste unelte numite mediile mobile nu se poate sa nu observe cum se comporta un TREND fata de o anume medie mobila (un parametru al acesteia), fata de doua mobile (doi parametrii) sau in cazul cel mai fericit fata de trei medii mobile (trei parametrii/perioade) avand in vedere unele SEMNALE ce pot fi oferite inclusiv de pozitia acestor medii mobile ce actioneaza de multe ori fie ca PRAGURI DE SUPORT sau de REZISTENTA.

Nu vom relua ceea ce este deja prezentat in cursurile indicate mai sus din Ghidul buriser ci doar vom concluziona ca pentru a putea stabili/estima directia, dar si puterea trendului pe o anume directie trebuie sa avem in vedere trei moduri de analiza in privinta mediilor mobile:

1. Cand media mobilă este în creştere, tendinţa/trendul actiunii este considerat UP. În cazul în care media mobila este în scădere, tendinţa este considerată DOWN.

Daca luam cazul graficului nostru si analizam trendul indicelui S&P 500 (1253.23) fata de media mobila simpla MA 200 zile (1273.20) vom spune ca pe TM si chiar TL tendinta este de scadere usoara, am putea spune ca exista o mica indecizie din partea pietei deoarece ecartul dintre MA 200 si linia de trend a indicelui este una modesta putandu-se schimba oricand. In acelasi timp directia liniei MA 200 este aproape orizontala incercandu-se o mica consolidare conjuncturala a bursei americane cu punctarea temporara a unei cresteri locale scurte.

2. O altă metoda de identificare a directiei unui trend este de a compara preţul actiunii/nivelul indicelui fata de linia/pozitia unei medii mobile. În cazul în care preţul este mai mare decât media mobila, tendinţa este considerata bullish. Daca preţul este sub media mobila, atunci trendul este considerat bearish.

Am vazut ce inseamna sa alegem o medie mobila pe o perioada mai mare de timp (MA 200) si ca consideram ca atat timp cat MA 200 se afla deasupra liniei de trend vom avea o piata BEARISH ce poate dura 1 an sau chiar mai mult timp.

Ne-am propus in acest caz sa devenim mai mult speculatori decat investitori deoarece conjunctura ne impune acest lucru daca vrem sa profitam de oportunitati. In acest caz vom analiza pozitia indicelui fata de mediile mobile exponentiale mai joase ca timp si anume fata de EMA 21 zile (linia verde).

Asa cum se observa pe termen scurt EMA 21 a actionat ca un prag de rezistenta/suport pentru evolutia indicelui S&P 500 moment in care linia MA 200 s-a miscat in sus si deasupra indicelui (vezi perioada august si aproape toata luna septembrie 2011), respectiv MA 200 s-a miscat in jos si apoi usor lateral ramanand deasupra indicelui cu o foarte mica exceptie.

Deci pe TS indicele a avut o miscare DOWN fiind pozitionat sub EMA 21 si apoi a realizat un rally atat timp cat s-a situat deasupra EMA 21.

Va puneti intrebarea unde ANUME TREBUIA UN SPECULATOR SA INTRE IN PIATA pentru a se folosi de oportunitatea privind intoarcerea trendului dupa realizarea unui MINIM al anului 2011 de la 1074.20 pct de baza pentru indicele american S&P 500?

Ar trebui in acest caz sa corelam mai multe semnale si sa luam decizia in functie de ele:
– linia MA 200 este superioara atat mediilor mobile mai scurte ca perioada, dar si trendului si incepe sa scada dupa ce a avut o crestere continua anterioara;

– cele doua medii mobile mai scurte incep sa creasca (atentionand parca … “vezi urmeaza o crestere …”), iar cea de monitorizare atenta, cu durata cea mai scurta, incepe sa intersecteze de jos in sus a doua medie mobila cu durata ceva mai lunga (EMA 13 > EMA 21);

– nivelul oscilatorului RSI a depasit nivelul de 50 si s-a instalat confortabil in zona pozitiva (peste acest nivel). Acesta trebuie corelat si cu realizarea unei divergente pozitive a histogramei MACD urmarind cresterea ecartului acesteia.

Confirmarea noii piete bullish o ofera pozitia liniei MACD in zona pozitiva ce va deveni superioara liniei de semnal. Cei mai curajosi speculatori mai fac o corelatie a celor trei semnale de mai sus cu schimbarea pozitiei liniei MACD fata de linia de semnal chiar daca aceasta inca se afla in zona negativa, o zona ce ne indica posibile scaderi pentru piata. Este ca si cum ai vrea sa “furi la mustata” MAREA INTRARE.

3. O a treia cale privind estimarea viitoarei tendinţe este de a compara pozitia deplasarii unei medii mobile exponentiale pe termen scurt fata de o medie mobila pe termen lung. Dacă miscarea mediei mobile scurte este peste miscarea medie mobile mai lungi atunci tendinta este considerata bullish. Dacă miscarea mediei mobile mai scurte este sub media mobila mai lunga atunci tendinţa trendului este considerata bearish.

Atat timp cat MA 200 > EMA 21 si chiar fata de EMA 13, iar trendul indicelui este sub MA 200 putem spune ca tendinta pe termen mediu si lung este bearish. Aceasta nu inseamna ca in anumite conditii, pe termen scurt, piata nu poate fi si bullish.

Daca ne vom restrange timeframe-ul la TS atunci atat timp cat EMA 13 > EMA 21 si nivelul indicelui este deasupra celor doua medii mobile atunci directia acestuia este de crestere. Daca linia EMA 13 incepe sa scada, iar cea a EMA 21 isi continua cresterea incercand sa strapunga de jos in sus linia EMA 13 atunci tendinta de crestere se va diminua, iar odata ce EMA 21 se instaleaza deasupra EMA 13 ne putem astepta ca directia indicelui sa fie DOWN pe termen scurt si foarte scurt. Acest lucru devine mai accentuat odata ce trendul trece sub cele doua medii mobile in pozitia specificata, iar ecartul acestuia fata de cele doua medii devine tot mai negativ.

CE AVEM ACUM LA INDICELE S&P 500?

Inainte de a face analiza tehnica voi spune cateva date privind situatia actuala din Europa:

– somajul din Spania a crescut foarte mult ajungand in unele zone si la 30% (Nord) si situatia pietei muncii din aceasta tara a devenit cea mai grea din UE (somajul este cel mai ridicat, peste 23%);

– dobanda la care se imprumuta tarile PIIGS a crescut incepand cu luna august foarte mult ajungand, de exemplu, la cca. 180% pentru obligatiunile de stat la 10 ani emise de Grecia si la peste 55% pentru cele similare emise de Italia sau 36% ale Spaniei.

Toate aceste “salturi” la imprumuturile suverane externe, in ciuda asa zisului “plan de finantare” al UE si FMI, nu fac altceva decat sa faca presiune pe economie, de fapt pe scaderea cresterii economice;

– Grecia este gata sa explodeze deoarece opozitia doreste alegeri anticipate, dupa ce s-a cerut demisia primului ministru, care a fost obligat astfel sa renunte la referendum. Concluzia este ca avem tensiuni ridicate in Europa si ca nici Romania nu poate fi ocolita atat timp cat premierul Boc apeleaza la calm pentru mentinerea “stabilitatii economice”.

Si ar mai fi si alte date daca vrem sa trecem pe continentul american (vezi piata muncii sub estimari), dar pe moment ne oprim aici cu datele fundamentale si vom trage concluziile AT la indicele american S&P 500:

– punand accent pe dinamica preturilor din ultima perioada ne vom axa pe graficul zilnic al indicelui pe semnalele oferite de EMA 13 si EMA 21 ca fiind cele mai apropiata de evolutia din ultima perioada si care ne pot prezenta unele evolutii posibile pentru urmatoarele saptamani, 2-3 luni.

– in acest caz pozitia indicelui fata de aceste doua medii mobile si pozitia dintre aceste medii mobile ne indica inca CRESTERE, dar o crestere fragila ce se poate schimba in scadere daca trendul coboara si mai mult ajungand sub aceste medii mobile.

– o pastrare a pozitiior actuale : EMA 13 > EMA 21 si trendul deasupra acestora ne va indica o continuare a cresterii, in care eu acum nu cred prea mult avand in vedere alte semnale AT.

– o plafonare a cresterii mediilor mobile, in primul rand a lui EMA 13 (adica investitorii ofera preturi tot mai mici decat media exponentiala din ultimile zile) urmata de a o scadere a liniei acesteia cu trecerea ei sub linia EMA 21 ne va indica o accentuare a scaderilor pretului actiunilor din indicele S&P 500 si observarea faptului ca investitorii incep sa ofere preturi medii de cumparare la perioade tot mai lungi.

– o scadere a liniilor mediilor mobile scurte (EMA 13 si EMA 21) ne va indica faptul ca vanzatorii au devenit dominanti in piata si ca ei dicteaza directia pietei (adica DOWN). In acest caz un prag de suport mai puternic va fi in zona EMA 21, adica la 1225-1230 pct de baza, iar trecerea sub acest prag va insemna noi scaderi.

– important de urmarit ce se va intampla cu pozitia liniei MACD ce tinde sa treaca sub linia de semnal, ceea ce va insemna ca se da tonul la scaderi, dar acestea nu pot fi asa de accentuate cat timp se intampla in zona pozitiva a acestui indicator tehnic. Aceasta miscare DOWN va fi semnalata deopotriva si de realizarea unei divergente negative a histogramei MACD ce pare a fi la un pas de a se realiza.

ASTAZI, luni 7 noiembrie 2011, la o saptamana (7 zile) dupa atingerea topului din aceasta luna, sunt sanse ca sa vedem o miscare DOWN a indicelui american S&P 500 si fireste a celorlalte burse, eventual maine, marti 8 noiembrie. Vedeti ceva interesant in cele spuse in ultima fraza?

Am vorbit de 7 ZILE ca interval intre un top si miscarea de astazi. Daca ne aducem aminte vom putea spune ca CIFRA 7 reprezinta un NUMAR CICLIC folosit in AT, dar si in astrologie fiind un numar magic, pitagoreic, care se regaseste mult in Biblie si in istoria multor popoare.

Va spun toate acestea ca exista o multituidine de modalitati de a “vedea” o miscare in piata in momentul in care te familiarizezi cu ele si le perfectionezi.

CONCLUZII LA CONCLUZII:

1. Este sigur sa cumparam la suport in uptrend (cand pretul face higher highs si higher lows), la prima, a doua sau a treia atingere. De la a patra atingere, pretul are sanse mai mari sa sparga suportul. Idem si cand vine vorba de rezistente.

2. Pentru schimbari de trend, este bine sa monitorizam dimensiunea corectivelor dintr-un trend bearish. In momentul in care apare o corectiva care o depaseste pe cea mai mare IN TIMP (ca numar de bare/perioade), iar pretul face higher highs si higher lows, avem semnal de cumparare (este bine sa asteptam ca pretul sa testeze un high precedent, ca sa cumparam, altfel riscam sa cumparam chiar intr-un “mini-top”). La fel si pentru o schimbare de trend din bullish in bearish.

Cand este piata puternica si cand este slabita

Iata ce spune W.D. Gann, marele analist:

Un instrument financiar este in cea mai puternica pozitie dupa o scadere prelungita, cand pretul incepe sa faca higher bottoms, in special dupa un declin abrupt, rapid, in care raliurile au fost mici. Dupa ce s-a facut al doilea sau al treilea higher bottom, iar top-ul raliului precedent a fost depasit, instrumentul este in cea mai puternica pozitie.

Bottomurile in urcare indica intotdeauna puterea pietei si, de obicei, incepe un avans de la al 3-lea sau al 4-lea higher bottom, care urca pentru o perioada lunga de timp cu reactii (retracement-uri) mici.

O piata este slabita atunci cand face lower tops. Al 3-lea sau al 4-lea lower top este cel mai bun loc pentru a vinde.”

 

Speak Your Mind

*