2.5.3.1.7 Sa vorbim despre lini de trend – etapa 2

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

 Postat de TRAIAN pe 25 aprilie 2014

DEDIC ACEST PARAGRAF PRIETENULUI MEU DRAG MIHAI, care, cu voia Domnului, a ajuns acolo sus plecand de curand dintre noi. Astazi sambata 14 ianuarie 2012 am aflat trista veste si fireste starea mea sufleteasca este cuprinsa de tristete si mahnire.

DUMNEZEU SA-L AIBA IN PAZA si sa vegheze acolo sus asupra odihnei sale vesnice, AMIN. Oricat de devotat as fi acestui domeniu nu pot sa trec asa de usor peste aceste clipe.

Sa lasam putin deoparte mesajele catre noul board al BVB, care prin intermediul noului presedinte Dr. Lucian Anghel, am inteles ca membrii acestuia au primit sau urmeaza sa primeasca punctul de vedere al unui INVESTITOR ROMAN privind ASTEPTARILE pentru viitoarea lor activitate la sefia BVB si sa incercam in cele de mai jos sa aflam mai departe si alte elemente legate de liniile de trend continuand astfel prezentarea anterioara, din etapa I.

Trebuie spus in continuare ca liniile de trend sunt foarte UTILE, poate cele mai utile unelte in munca oricarui investitor, dar mai ales speculator, deoarece ii permite acestuia ca din punct de vedere TEHNIC sa identifice o DIRECTIE a pietei, consistenta acesteia, adica durata acesteia si de ce nu sa vada in ce context local, intermediar sau lung se afla miscarea pietei.

Pe aceasta baza sa ia deci o decizie in cunostinta de CAUZA si nu una orbeste, cum se intampla in multe cazuri trezindu-se ca a acumulat actiuni cand pretul era MAXIM.

Oricum cineva trebuie sa si piarda deoarece piata de capital este cerere-oferta.

Nu intotdeauna o crestere inseamna si o tendinta crescatoare, iar o scadere este o tendinta descrescatoare. In acest caz multi vor spune ca piata are o tendinta inselatoare, ca nu poti sa-i identifici directia.

Din pacate sau din fericire, depinde cum tratezi problema, in putine situatii piata nu are o directie, adica se misca sideway (atat sus cat si jos), dar de cele mai multe ori fie creste, fie scade, insa trebuie sa sti la ce te raportezi intotdeauna.

La o perioada mica de timp, la time short (TS), la una intermediara sau medie (TM) sau la una lunga (TL).

Fara a te incadra in aceste intervale de timp nu poti sa spui ca ai o directie deoarece aceasta trebuie DEFINITA CORECT. Una este sa spunem ca piata are o directie crescatoare si alta este sa spui ca pe termen mediu piata este crescatoare, iar pe termen scurt este descrescatoare ori are o corectie. De aici pornesc si greselile de interpretare ale unui grafic, mai ales cand nu ne raportam la timp si apar multe pierderi.

Un investitor serios se uita pe un interval mai mare de timp, de regula pe TL, iar un speculator nici TS nu este suficient de scurt de multe ori avand in vedere dorinta acestuia de a profita de orice miscare UP/DOWN a pietei.

Din experienta pot sa spun ca a SPECULA fiecare miscare up/down a unei piete este mai puitin profitabila decat cea pe care ti-o ofera marile miscari, marile oportunitati ale pietei si tocmai acest lucru este farmecul bursaritului.

A sti sa urmaresti aceste oportunitati, a le sesiza inceputurile si apoi a merge cu ele cat mai mult posibil este ARTA, nu STIINTA deoarece pe langa pregatirea tehnica si fundamentala necesara este nevoie si de EXPERIENTA, de feelingul care ti-l ofera multi ani de bursa.

Am auzit multi spunand ca au castigat, dar daca ii intrebi cat au castigat pe ultimii 5 ani sau 10 ani de zile vei observa ca ezita sau recunosc ca au pierdut.

Nu conteaza daca ai castigat acum pe 1 luna 5000 de euro, daca in rest ai pierdut pe anul respectiv 10000 de euro sau in fiecare an. Conteaza sa castigi constant si periodic pe un interval suficient de mare, care include contexte si conjuncturi ale pietei diferite.

Sa revenim la problema arzatoare a zilei.

LINII DE TREND PARTEA A DOUA

2014-04-25_2220

Un alt exemplu de utilizare a liniilor de trend este de a uni varfurile extreme cu minimele extreme/semnificative ale unui trend. Acest lucru s-ar parea sa nu foloseasca prea mult ca informatie pentru unii traderi, dar daca vom trasa o linie de trend paralela la aceasta diagonala semnificativa de trend atunci s-ar putea sa observam cam pe unde s-ar putea produce un breakout, fie UP fie DOWN, ca in graficul actiunii SIF3 din anul 2011.

Linia paralela se traseaza la un pct de minim sau maxim zonal si aceasta linie de trend paralela identifica sfarsitul unui trend si inceputul unui trend nou de sens contrar.

Odata ce miscarea pretului incepe sa se inchida sub sau deasupra acestei noi linii de trend putem spune ca miscarea/directia anterioara s-a incheiat si incepe una noua de sens opus.

 

 

 

 

 

 

2014-04-25_2221

Inca un exemplu de linie de trend la graficul de mai sus al actiunii BRD unde ne arata o linie de trend trasata de la un maxim la un minim, ca in exemplul precedent, apoi mai trasam o linie de trend paralela acesteia. Apoi vom muta aceasta linie la cea mai extrema miscare a declinului, iar strapungerea acestei ultime linii de trend semnaleaza completarea declinului, partea lui finala.

Definirea SPARGERII LINIEI DE TREND – BREAKOUT

Nu cumva asteptati aceste momente ca find cele mai potrivite pentru a intra odata cu un nou trend si a-l urmari? Eu cred ca da, deoarece este una dintre strategiile cele mai folosite pe langa cea a pragurilor de suport si rezistenta pentru a stabili un reversal de trend (schimbare de trend sau de directie).

 

 

 

 

 

 

 

2014-04-25_2222

 

Avem pe grafic o linie de trend UP ce uneste un minim extrem de un maxim extrem si doua linii de trend paralele la aceasta, trasate prin doua pct de extrem ale unei portiuni din miscarea pretului actiunii. Atunci cand pretul incepe sa sparga aceasta linie, miscarea anterioara s-a incheiat.

Fireste ca nu este asa de simplu sa observi cand este gata un breakout corect si nu unul fals, ultimul intorcandu-ne la vechiul trend. Deci cand avem un breakout adevarat, realizabil si in timp?

Unii investitori cred ca inchiderea deasupra sau sub linia de trend paralela indica o spargere a acesteia. Traderii profesionisti considera ca au un breakout UP sau DOWN veritabil atunci cand pretul incepe sa se miste deasupra unui maxim – liniei de rezistenta sau sub un minim – liniei de suport (vezi grafic), care sunt liniile paralele trasate la liniile de trend diagonale intre extremele semnificative ale miscarii pretului.

De exemplu strapungerea din pct. A a liniei de trend paralele nu este si un breakout. In schimb spargerea liniei de trend in pct. B este un breakout veritabil. In acest caz maximul barei/lumanarii este sub linia de trend este un breakout corect.

Asa cum observam nu neaparat pretul de inchidere sa fie sub linia de trend strapunsa ci pretul maxim al barei sa fie sub aceasta linie de trend. In acest caz vom avea un SEMNAL DE VANZARE (sell-off).

In acelasi mod vom analiza si un breakout UP cand minimul barei trebuie sa fie deasupra liniei de trend, ceea ce inseamna ca miscrea veche inceteaza si avem o noua miscare pe o noua directie.

Psihologic putem spune ca piata incepe sa fie controlata treptat tot mai mult de cumparatori la un breakout UP sau de vanzatori la un brealout DOWN, ca in graficul nostru.

2014-04-25_2223

Avem un declin al pretului si vrem sa vedem unde am putea avea un breakout pentru a incerca o intrare/acumulare in piata si sa profitam de un urcus al pretului care sa ne aduca ceva profit.

Am trasat linia de scadere diagonala down si linia de trend paralela acestuia la un pct de extrem (maxim/rezistenta). Dupa ce s-a realizat breakout-ul UP in pct. C vom trasa linia diagoala inversa ce uneste minimul local recent si varful probabil unde se va realiza un rebound invers, in fapt un trend corectiv la ascensiunea recent inceputa.

Vom continua trasarea si a liniei paralele de trend la realizarea primului pct de extrem (in cazul nostru un minim – pct de suport) si avem astfel canalul nostru de prêt in care ar putea evolua acesta si de ce nu si urmarirea momentului cand s-ar putea produce un nou breakout de aceasta data unul down (ca in grafic). Aceste linii de trend trasate paralel ne ofera o serie de informatii mult mai utile decat capitalul social al unei actiuni sau marja de profit a altei companii listate la bursa.

Avem cum s-ar spune PSIHOLOGIA maselor pe bursa, in fond putem anticipa atunci cand intra sau ies din piata atat cumparatorii cat si vanzatorii, ceea ce ne-ar indica daca avem o piata optimista sau pesimista putand lua decizii in cunostinta de cauza, adica cunoscand mersul pietei.

TREND este un raspuns previzibil al pretului la nivelurile de suport/rezistenta ce se schimba in timp. Ca exemplu, caracteristica definitorie a unui trend ascendent este ca preturile fac rebound atunci cand ajung la nivelul de sprijin, adica atunci cand fac noi maxime sau noi minime.

În cazul în care analiza trendului nu dezvăluie o tendinta perceptibila, este, probabil, deoarece nu există nici un trend. Linie de trend ne ajuta, de asemenea la identificarea formaţiunilor de preţ (patternurilor) care au propriile lor semnificaţii predictive.

Pentru o analiza mai buna a trendului cel mai bun este sa incepem cu mai multe perioade de timp (time frame) – zilnic, saptamanal sau in timpi mai scurti pentru a identifica nivelele de suport si rezistenta corespunzatoare.

Această abordare are avantajul de a evidenţia cele mai importante niveluri de suport/rezistenţă, mai intai cele minore de pe time frame-uri mai scurte si reduc sansele de a face un EXIT pe baza unui trend de scurta durata în timp ce avem in desfasurare un alt trend pe termen mediu sau lung.

Sa procedam astfel pentru un trend UP, mai ales in ceea ce priveste modul in care vom alege pct. semnificative pentru trasarea liniei de trend, de regula trei minime ascendente. Gaselnita este data de modul in care identificam formatiuni (patternuri) ce ne vor semnala un nou trend.

Dar aceasta parte si ultima, ceva mai sofisticata s-o lasam pentru viitor.

 

Speak Your Mind

*