2.5.3.1.6 Sa vorbim despre linii de trend – etapa 1

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

 Postat de TRAIAN pe 25 aprilie 2014

Sper sa schimb acest punct de vedere al “amicului” nostru fundamentalist prin acest articol si sa-l fac sa inteleaga ca analiza tehnica, graficele acestui gen de analiza contin si datele/raportarile economico-financiare ale emitentilor. Conteaza insa foarte mult sa sti sa analizezi si sa interpretezi corect aceste date.

In alta ordine de idei am participat in anul 2011 la un seminar al domnului dr. Mircea Dologa – un cunoscut trainer in domeniul AT si am avut placuta surprindere sa aflu ca exista oameni extrem de pasionati pentru acest domeniu al analizei tehnice.

Era voba de o doamna din Australia, in varsta de cca. 70 de ani, care (ATENTIE) isi trasa liniile de trend pe hartie milimetrica pentru a avea o PRECIZIE DEOSEBITA. Si aceasta nu era totul, deoarece doamna respectiva facea acest lucru de o viata, adica de zeci de ani.

Va puteti inchipui acest lucru care poate fi atat de senzational acum cand stim ca asa ceva se realizeaza foarte usor prin intermediul platformei de tranzactionare, a softului de AT pus la dispozitie de catre firma de brokeraj sau softul AT ce se poate utiliza free de pe Internet.

PRINCIPIUL ANALIZEI TEHNICE

Odata ce s-a format un TREND acesta RAMANE INTACT pana va fi spart. Aceasta inseamna ca doua sau mai multe varfuri/minime au atins linia de trend si au schimbat directia pietei.

Acest principiu este mai simplu decat pare si anume:

Tinta mea este de a ANALIZA trendul curent folosind liniile de trend si apoi, fie investesc cu trendul curent pana cand acesta este spart, fie sa ASTEPT pentru ca linia de trend sa fie sparta/strapunsa si apoi sa INVESTESC cu noul trend (ce poate fi unul opus celui anterior).

Iata trei actiuni pe care trebuie sa le fac ca analist tehnic pe baza acestui PRINCIPIU ce este respectat de AT:

1. Sa urmaresc evolutia trendului pe baza liniilor de trend;
2. Sa analizez si sa monitorizez strapungerea liniilor de TREND;
3. Sa iau decizia de a investi fie odata cu trendul curent urmarind liniile de trend, fie cu trendul nou odata ce acesta s-a format prin schimbarea directiei pe baza liniilor de trend create.

OK, avem deja doua notiuni tehnice: trend si linii de trend, pe care trebuie sa stim cu ce se “mananca” mai exact si bine ar fi sa fie pe intelesul nostru si nu unul sofisticat.

Pentru trend este simplu deoarece prin Charles Dow, in teoria sa clasica, stim ca un pret al unei actiuni/instrument financiar formeaza o directie, un trend.

CATEGORII DE TRENDURI DUPA TIMP

In functie de durata trendului acesta este de mai multe categorii. Cele mai cunoscute sunt :
1. Trend MAJOR – pentru un interval de timp de 6 luni – 1 an;
2. Trend INTERMEDIAR – pentru 3 – 6 luni;
3. Trend SCURT (pe termen scurt) – sub 3 luni.

Mai exista si trend foarte scurt de cateva zile sau cateva saptamani (2 sau 3 saptamani).

De asemenea masura unui trend este prezentata de linia sau liniile de trend.

CE SUNT LINIILE DE TREND?

Jeffrey Kennedy este unul din analistii vremii care a definit aceste linii de trend in cartea sa “Trading the Line: How to Use Trendlines to Spot Reversals and Ride Trends”.

Asa ca inainte de a defini linia de trend trebuie sa identificam ce este o LINIE pe graficul nostru AT. O linie simpla uneste/conecteaza doua PUNCTE, un prim punct si al doilea punct, as spune eu semnificativ.

Folosind scopul analizei tehnice putem spune ca aceste puncte sunt in mod tipic MAXIMELE si MINIMELE pretului.

Importanta liniei de trend este direct proportionala cu importanta primului punct si celui de al doilea punct, iar acest lucru trebuie tinut in minte atunci cand trasam liniile de trend.

CE REPREZINTA LINIILE DE TREND?
O linie de trend reprezinta
 PSIHOLOGIA pietei, in mod special, psihologia dintre optimisti (bull) si pesimisti (bear). Mai bine zis CINE DOMINA piata in acel timp sau pe un interval de timp.

Daca linia de trend urca, adica este in ascensiune atunci optimistii sunt dominanti, sunt la putere. Daca linia de trend coboara, adica scade atunci pesimistii sunt la controlul pietei.

In plus, unghiul actual al liniei de trend poate determina daca piata este sau nu este EXTREM DE OPTIMISTA sau EXTREM DE PSIMISTA, asa cum se poate vedea din graficul de mai jos.

2014-04-25_2203

CUM TRASAM/DESENAM O LINIE DE TREND? 
Acum urmeaza partea cea mai interesanta. Putem face acest lucru in mai multe moduri.

Linii ORIZONTALE de trend – acestea identifica liniile de rezistenta si liniile de suport (liniile rosii din grafic).

Linii VERTICALE de trend – ele separa momentele in timp atunci cand dorim sa analizam evolutia ciclica (liniile portocalii).

Linii de trend la un UNGHI sau linii DIAGONALE de trend – care identifica evolutia pretului in functie de timp, in fapt analiza concomitenta a pretului si timpului (linii bleu – bearish si linii mov – bullish).

Din aceste motive munca de a trasa linii de trend este esentiala in AT si constituie si o UNEALTA importanta in acest gen de analiza.

BENEFICIILE liniilor de trend

Unul din beneficiile liniilor de trend este ca ele ne ajuta sa distingem deciziile emotionale (gen … “cred ca este timpul sa vand” …) de deciziile analitice (”voi pastra pozitiile pana cand linia de trend crescatoare este strapunsa”)

Al doilea beneficiu oferit de folosirea liniilor de trend este ca in cea mai mare parte ele ne “mentin” pe partea “corecta” a pietei

Atunci cand folosesti liniile de trend este dificil sa pastrezi pentru mai mult timp o actiune in portofoliu, mai ales atunci cand pretul acesteia tot scade. La fel este in sens invers, sa pastrezi o pozitie SHORT atunci cand pretul tot creste. Totusi acest lucru este mult mai usor de urmarit cu ajutorul liniei de trend cand aceasta este strapunsa.

SA DESENAM EFECTIV LINIILE DE TREND
Sa luam mai intai un grafic simplu, poate cel mai simplu

Trasarea unei linii de trend DOWN

2014-04-25_2205

Da, ati recunoscut este graficul zilnic la actiunea SNP – cea mai capitalizata actiune de la BVB si perioada este de acum 1 an de zile, de la trendul CORECTIV (de scadere – bearish) din lunile aprilie-iunie 2010. Este un trend pe termen scurt (sub 3 luni de zile), dar care la randul lui face parte din alt trend bearish intermediar ce a tinut dupa cat se vede pana la finele anului respectiv.

Va veti intreba de unde stim ca se creaza un trend de scadere. Teoria Dow clasica spune ca atunci cand avem MAXIME tot mai mici (lower HIGH) atunci vorbim de un trend coborator ce ne indica ca la control in piata sunt vanzatorii, adica pesimistii.

Daca privim la trendul dinaintea topului realizat la 9 aprilie 2010 vom vedea ca am avut de a face cu o puternica ascensiune a pretului si multi s-au intrebat daca acesta va fi sustenabil si in viitor.

Acum au aparut si temerile ca pretul a crescut foarte mult si unii dintre tematori, poate cei mai tematori, au inceput sa-si conserve profitul incepand EXIT-uri tot mai mari. In acest caz vom cauta doua puncte extreme ale trendului nostru, care vor fi pct de maxime, ca zona de rezistenta a a acestui trend down.

Pe masura ce temerile au inceput sa cuprinda majoritatea pietei si mai ales sub actiunea speculatorilor ce au profitat de saltul realizat anterior, piata a scazut puternic trei zile la rand dand un semnal general de schimbare a directiei acesteia (three crow – un pattern foarte strong la candlestick).

De aici incolo maximele locale inregistrate au fost tot mai joase semn ca in piata cumparatorii activi nu mai au acelasi optimism ca inainte si se recunosc invinsi de agresivitatea vanzatorilor cuprinsi de PANICA ca-si vor pierde si bruma de profit realizat anterior, mai mult emotional avand in vedere prabusirea preturilor asa de brusca si mare.

In acest fel linia de trend a maximelor va forma linia de rezistenta a evolutiei trendului respectiv.

Piata isi cere drepturile ei, mai ales atunci cand oscilatiile UP sunt putin cam exagerate fata de performantele emitentului comparativ cu mersul general din piata si in acest caz incearca un echilibru.

Am relatat aceste evenimente pentru a intelege PSIHOLOGIA pietei pe un asemenea trend DOWN pentru a nu considera ca tragem intre doua puncte doar o simpla linie, care in fond inseamna trairile pietei.

Daca vom reusi sa intelegem toate aceste legaturi incercand sa fim parte la aceste actiuni si sa avem aceleasi trairi atunci suntem alaturi de piata.

Daca nu, vom trasa linii de trend DOWN cand de fapt sunt linii UP. Cred ca pana aici ati inteles ceva mai mult.

Sa continuam cu alte linii de trend si alt grafic, insa cu acelasi emitent SNP.

Trasarea unei linii de trend UP

2014-04-25_2206

Am ajuns si la final de an 2010 si asa cum stim de regula finalul de an pregateste inceputul anului viitor, in cazul nostru al anului curent 2011.

Constatam la inceput o crestere destul de apriga (linia de trend subtire), care incearca sa se mai tempereze (si bine a facut deoarece am fi vazut din nou o corectie ceva mai mare) semn ca avem cumparatori in piata tot mai dornici sa acumuleze asteptand rezultate pe masura din partea finantelor anuale ale emitentului.

Din acest motiv linia de trend UP va urmari unirea a doua puncte extreme, de aceasta data minimele. Este important ca acestea sa fie tot mai mari (higher LOW) pentru a avea un trend UP.

Aceasta inseamna ca la controlul pietei sunt optimistii si ca atare cumparatorii sustin pretul, iar vanzatorii observa a pot vinde si mai sus, adica sa incaseze un profit ceva mai bun, devin tot mai rari in piata cedand locul investitorilor increzatori in evolutiile viitoare de pret.

In acest fel noii cumparatori, pentru a fi siguri ca vor acumula actiuni performante si vor pirnde chiar de la inceput acest “urcus” vor salta pretul realizand noi topuri, care vor fi tot mai mari decat cele anterioare.

Putem spune ca unghiurile liniilor de trend UP difera in prima etapa, pentru ca ulterior sa ne inscriem pe o linie a minimelor tot mai crescatoare ce formeaza linia de suport a directiei trendului creat.

Daca vom extinde aceasta linie de suport a minimelor extreme vom vedea ca vom obtine un suport destul de solid si de lung ce “reazama” tendinta de crestere a pretului si de unde acesta se intoarce mereu pe tendinta de urcare. Aceasta tendinta va dura cat timp aceasta linie de suport nu va fi strapunsa. Odata strapunsa putem gandi o schimbare de TREND, un trend opus de scadere.

LINII PARALELE DE TREND

2014-04-25_2206

Am ales un nou grafic, de aceasta data a emitentului AZO, care a avut in acest an o evolutie foarte interesanta – numai de CRESTERE si din acest motiv vom folosi pentru o volatilitatea INSEMNATA anuala liniile de trend paralele pentru a putea vedea liniile de suport-rezistenta in diferite etape ale evolutiei acestui emitent INTENS cautat de investitorii romani.

Este unul din emitentii BVB care si-a pastrat tendinta de crestere pe tot parcursul intrebului an pigmentat intr-o perioada scurta de un trend de consolidare (evolutie sideway), care semnifica un echilibru intre optimisti si pesimisti, in fond intre cumparatori si vanzatori.

Am lasat intentionat si evolutia volumelor de tranzactionare pentru a observa mai bine “presiunea” din piata pe un anumit trend up/down.

Avem o linie UP MEDIANA delimitata la inceputul trendului anului – un trend MAJOR crescator – de minimele extreme considerate si ca zone de suport posibile.

Daca vom extinde aceasta linie de trend de SUPORT si vom trasa paralel cu ea la extremele varfurilor locale ale preturilor actiunilor AZO vom putea trasa linia de trend de rezistenta care va delimita in multe ipostaze intoarcerile de trend up/down realizate in perioade foarte scurte de timp.

Remarcam ca pe parcursul evolutiei din prima jumatate a anului curent avem tatonari ale maximelor pentru o desprindere dincolo de aceasta linie de rezistenta (o evadare in decor), dar care au fost mai mult niste breakout-uri false (incercari neconfirmate de piata). In acelasi timp alternativ vedem o tatonare, zic eu mai mult speculativa de spargere a liniei de suport (cea mediana) care au fost mai mult niste pullback-uri scurte.

Mai constatam cum in partea a doua a anului curent este sparta in final linia de suport mediana (linia groasa) a pretului actiunii AZO semn ca sunt mai putini cumparatori in piata si ca treptat vanzatorii simt ca “terenul se clatina putin si este cazul sa faca exituri ceva mai in forta.

Astfel, acestia au reusit sa puna stapanire pe piata dand ocazia cumparatorilor sa-si retraga din cereri in speranta ca pot acumula la preturi ceva mai joase. Teama devine dominanta.

GAP-ul mare de la finele lunii octombrie marcheaza un eveniment FOARTE OPTIMIST DEOSEBIT in activitatea societatii Azomures (intrarea in arena a unui mare investitor strain, care a devenit actionar majoritar – deci noi sperante pentru performante mai bune in viitor).

Acesta a facut sa vedem un SALT demn de o buna companie de la categ. I de la BVB si trendul sa revina puternic strabatand in nici doua zile liniile de rezistenta (foste suport) trasate pe grafic fara a depasi si ultima linie de rezistenta, in fapt rezistenta de la inceputul trendului UP al anului.

Vorbind de psihologie se poate vedea foarte clar cum piata nu a putut sustine aceste elan de alpinist si s-a corectat automat in ziua urmatoare cand oscilatiile up-down zilnice ale pretului actiuni au intrat in partea inferioara a liniie de supot mediana.

Aceasta devine astfel in conditiile actuale linia de rezistenta pentru trendul AZO, probabil pentru finalul acestui an, ceea ce inseamna ca maximul anului din 1 noiembrie de 1.5890 lei/actiune nu va mai fi atins in 2011 si nu chiar asa de curand, mai ales daca trendul coboara si sub linia ultima de suport trasata pe grafic.

Vineri sentimentul pietei AZO s-a incheiat optimist si ne putem astepta la o revenire pe trend crescator, insa nu putem creste certitudinea decat dupa ziua de luni cand vom vedea pozitia trendului fata de aceasta ultima linie de suport.

ATENTIE 
Un breakout corect sub linia de suport este atunci cand maximul Intraday al zilei este
 SUB aceasta linie deSUPORT si nu atunci cand este strapunsa partial linia de suport. Concret “lumanarea” trebuie sa fie complet sub linia de suport. Ideal ar fi sa avem o confirmare de 1-3 zile in acelasi conditii. Idem si pentru un breakoutPESTE linia de REZISTENTA.

PRIMA CONCLUZIE A folosirii liniilor de trend paralele

O linie de trend trasata acum 1 saptamana, 1 luna sau chiar 1 an de zile o putem regasi in evolutia viitoare si ea va actiona ca atare – linie de suport / rezistenta – fata de pozitia trendului nostru curent si aceasta ne poate indica din timp o intoarcere/schimbare de TREND si deci un punct de INTRARE/IESIRE din piata la momentul oportun – o decizie de investitii.

LINIILE de rezistenta si suport sunt cele mai cautate puncte de contact ale trendului si acestea pot fi indicii cat mai corecte pentru luarea unor decizii de investitii.

Exemplul de mai sus este pentru o linie de suport care leaga minimele extreme si care la un moment dat trendul poate cobora mai mult spre alte zone de suport mai joase in cazul strapungerii acesteia realizandu-se la un ecart egal fata de linia de rezistenta trasata initial.

Pentru o linie de rezistenta ce leaga maximele extreme se poate gandi in sens invers un exemplu de linii paralele egale ca distanta unele fata de altele. In ambele cazuri putem vorbi de linii de simetrie, linii mediane.

A DOUA CONCLUZIE a liniilor de trend paralele

Liniile de trend de suport secundare (vezi grafic AZO) sau de rezistenta secundare paralele constituie praguri STRONG de suport de unde trendul poate avea o intoarcere de directie si o revenire destul de masiva pe vechiul trend. De regula in aceste zone se iau deciziile pentru o miscare mai importanta in piata.

Zona oferita de aceste linii de trend paralele secundare (suport sau rezistenta) sunt si de ciclare a evolutiei trendului, Intelesul este ca ca pretul revine in aceasta zona cel putin inca data sau de mai multe ori testand “taria/puterea” acestei linii.

Psihologic tradus este ca sentimentul unei piete (cumparatori/optimism sau vanzatori/pesimism) nu poate dura la nesfarsit si odata atins un punct acesta poate fi retestat pe o ajustare ciclica a sentimentului respectiv.

Pe baza acestui fenomen de ciclicitate putem estima in viitor cu ajutorul liniilor paralele unde va fi minimul/maximul pentru un rebound in piata.

Aceasta inseamna ca este bine sa avem rabdare si in acelasi timp sa fim pregatiti oricand pentru schimbarea directiei pietei.

Speak Your Mind

*