2.4.8 Indicatorii financiari ai crizei creditului – cap. 1

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 29 iulie 2010

Este evident ca sectorul financiar al creditarii este la ora actuala la nivel international unul dintre cele mai “calde” sectoare vizate de multe administraţii si banci centrale.

In acelasi timp el este vizat si de catre toti specialistii economici care doresc sa estimeze din timp anumite schimbari, atat pozitive cat si negative in evolutia acestui gen de criza, dar si al unei crize economice in general, care a avut drept cauza creditul ipotecar si apoi creditul in general.

Probabil ca analistii mai cu experienta cunosc ca la nivelul economiei USA, atat in presa dar si in revistele de specialitate, sunt analizati 5 indicatori ai crizei creditului:

LIBOR – cred ca stie toata lumea – este rata interbancara oferita la Londra. Ea este baza pentru incheierea multor contracte financiare – incluzand si creditele IPOTECARE si cele pentru studenti fiind un semn al increderii bancilor, una in cealalta. Cu cat este mai mare rata cu atat este neincrederea mai mare pentru ca bancile sa-si imprumute banii una celeilalte.

Bonuri/Certificate de Trezorerie – de obicei pentru 3 luni. Investitorii cumpara de regula active fara risc iesind din pietele de actiuni, fonduri mutuale, obligatiuni si in acest caz ei se vor orienta spre hartii de tezaur pe termen scurt. Cu cat aceste instrumente se tranzactioneaza mai mult la categoria celor care au maturitatea mai mica ca termen cu atat mai mare este neincrederea in sistemul financiar.

TED Spread – diferenta relativa dintre certificatele de tezaur si dobanda LIBOR masurata pe trei luni. Indicatorul reprezinta gradul de presiune/accentuare a crizei creditului in piete. Daca comparam cu standardele istorice, presiunea este inaltă fata de media de 25 puncte de bază (0,25%) de la 2002 la 2006. Cu cat este spread-ul/anvergura mai mare cu atat mai mare este temerea/nelinistea.

Hartii comerciale – datoriile pe termen scurt care intervin intre banci si firme mari de afaceri, uneori numai pentru cateva zile. O rata mai mare face mai dificila misiunea afaceristilor de a obtine banii necesari pentru cheltuielile zilnice.

Obligatiuni pe termen scurt, de regula cu maturitatea de 1 an de zile. Cu cat sunt mai mari recompensele la obligatiuni cu atat mai mult se indica o scadere a dorintei de obtinere a imprumutului pentru afaceri. In acest moment recompensele au crescut foarte mult semnaland o aversiune fata de riscuri.

Vom incerca sa facem o analiza punctuala a acestor indicatori in aceste momente deoarece sunt mai multe pareri care spun ca “ceva se misca” si in sens pozitiv.

Dupa parerea mea, cred ca este prematur sa vorbim despre asa ceva si mai bine vom astepta sa vedem rezultatele dupa primele 2 luni ale Q4, deoarece ele ne vor spune exact unde suntem.

Totodată analistii, chiar si pesmisti cum este Nouriel Roubini spuneau in 2008 in interviurile lor ca deocamdata punctul de jos al actualei recesiuni economice nu a fost atins si ca aceasta se va intampla de abia in anul 2009, probabil dupa sem I.

Pana una alta este bine de vazut cum a evoluat pretul caselor din SUA in ultimele luni, ultima fiind in septembrie 2008 si din cate se observa situatia nu este deloc buna la modul general. La fel se poate observa care este perspectiva pe piata futures la casele din SUA in conditiile actuale.

Totusi, hai sa incercam sa dam ceva raspunsuri cititorilor care mi-au scris pe email si carora le multumesc pentru interesul lor deosebit pentru acest gen de analize.

In acest caz voi afisa niste grafice pe care va trebui sa le gasim acolo unde trebuie.

1. LIBOR – London Interbank Offered Rate
Ratele LIBOR influenteaza semnificativ valoarea dolarului american pentru pietele deschise unde se realizeaza tranzactiile bancare. Aceste tranzactii pot creste sau scade abilitatea de a face imprumuturi exprimate in moneda USD.

Orice afacere, care are nevoie de un depozit in dolari in afara SUA, va fi nevoita sa aiba in vedere ratele LIBOR -Dollar practicate la contractele financiare de la Londra.
Pentru urmarirea ratelor dobanzii LIBOR la 1 zi, 1-2 saptamani, 1-12 luni vom aspecta linkul Economagic.com si la Chicago Mercantile Exchange

Iata si graficul care ne intereseaza cel mai mult este la rata LIBOR pe trei luni pentru moneda DOLAR SUA.

libor-30-noi-08

Observam ca pana la sfarsitul anului 2008 (30.11.2008) rata dobanzii LIBOR negociata la Londra a scazut semnificativ in zona lui 2,2%, mai ales dupa masura politicilor monetare luate de bancile centrale ale statelor implicate, insa aceasta a venit dupa o crestere la fel de importanta anterioara. Se poate constata totusi ca minimele actuale LIBOR la Dolar sunt inca departe de cele din perioada 2003 – 2004, care au ajuns la valoarea de 1%.

Pe de alta parte volatilitatea foarte mare din acest an, nemaintalnita in anii anteriori, indica totusi, ca vrem sau nu vrem, prezenta unei mari neincrederi la nivelul tranzactiilor interbancare si aceasta poate reveni oricand cu toate nivelele minime actuale.

Deci neincrederea privind acordarea sau preluarea de credite intre banci ramane in piata financiara.

2. Bonuri de Tezaur pentru 3 luni din SUA
Daca analizam evolutia istorica dar si zilnica vom observa ca rata dobanzii la 3 Mounth T-BILL pe ultimele 3 zile a fost cronologic de 0.13 (24.11), 0.10 (25.11) si 0.05 (26.11) fata de un maxim de 5.05 din 26.02.2007 sau de maximul istoric de 17.14 din 11.12.1980.

As aminti ca pentru ultima criza din 2000 – 2003 minimul acestui instrument financiar, care se are in vedere pe timpul unei crize economice, deci si al crizei creditului, a fost de 0,8 realizat in data de 16.09.2003.

Concluzia este ca pe masura ce rata discountului acestui instrument scade exista o presiune tot mai mare de plasamente din partea investitorilor, care incearca sa se protejeze parasind pietele cu riscuri concomitent cu realizarea unor masuri de protectie si din partea emitentului – Guvernul SUA, ale caror resurse oarecum diminuate nu mai pot sustine o cerere asa de mare.

Deci o crestere continua a ratei dobanzii acestui instrument pe termen scurt T-BILL 3 MONTH ar putea reprezenta un inceput de scadere a aversiunii fata de pietele de capital cu riscuri, o retragere a capitalului de pe pietele de T-BILL pe termen scurt si plasarea acestuia pe alte piete de capital, inclusiv cu riscuri.

3. TED SPREAD – diferenta dintre rata dobanzii LIBOR la Dolar pe 3 luni si rata recompensei la bonurile de tezaur la USA tot pe 3 luni.

Multi analisti spun ca acest indicator poate fi un nou indice VIX in conditiile actuale si de aceea cu atat mai mult il vom studia mai amanuntit. Asa ca el a devenit cel mai important indicator ce trebuie urmarit deoarece pana cand nu vedem o schimbare in bine la nivelul bancilor nu vom putea estima nici schimbarile la nivelul economiei globale.

Graficul acestui indicator T (de la T-BILL), iar ED de la EuroDollar la LIBOR (spread este diferenta dintre cele doua) poate fi vizualizat si analizat mai bine pe site-ul Bloomberg

Aici sunt ceva schimbari importante in conditiile pietelor monetare, unde ratele acestora sunt in ZONA DE ALERTA ROSIE. Indicatorul Ted Spread ramane inca deasupra celor 2%, adica la 2,18%.

Daca avem in vedere ca in situatia crizelor valoarea lui ajunge la 1% si chiar aproape de 0% atunci putem presupune ca loc de scadere inca exista si merita sa monitorizam acest indicator in continuare.

Un grafic pe 2008 la TED SPREAD este prezentat mai jos :

ted

Concluzii:
– primul top din 2008 la indicatorul TED, adica cel din data de 22 ianuarie, indica prin cresterea destul de mare a spread-ului (1,44) ca riscul din piata va fi mare. Acest semnal a fost intarit la urmatorul top, mai mare decat cel anterior, adica la 20 martie cu spread-ul de 2.036, chiar daca minimul din 14 februarie (0,78512) a trecut sub nivelul celui anterior din 16 ianuarie (0.82632).

Pe parcursul 2008 si acest minim din 14 februarie a fost depasit pe 27 mai cand a fost inregistrat minimul anului de la 0.7553. Ceea ce s-a intamplat la acest indicator in ultimele 3 luni de zile, sept-oct 2008, este mai putin credibil deoarece de la un minim de 1.04276 din 5 sept am avut o crestere de 344% pana la maximul anului de 4.636 din 10 octombrie (cand au fost si minimele anului) cu topuri locale din ce in ce mai accentuate (18 sept, 29 sept, 3 oct).

Masurile aplicate ulterior, in lant, dupa atingerea topului anului, de catre majoritatea tarilor puternice s-au resimtit la fel de brusc asa cum a crescut si SPREAD-ul, insa minimele atinse (22 octombrie la 2.535 si la 11 noiembrie la 1.74871) sunt departe de minimele anului sau ale unei crize a creditului. Deci ne putem astepta la noi scaderi fapt care evidentiaza ca minimul crizei este departe.

Putem concluziona ca atata timp cat TED SPREAD este mare (chiar si 1% este mare, dar mai ales valoarea actuala de 2,18%), inseamna ca frica bancilor de a se imprumuta este mare cu atat mai mult cu cat ratele instrumentelor cu risc 0 au o volatilitate mare.

Valoarea actuala este apropiata de cea mai mare valoare a indicatorului din anul 1987. Cred ca toti stim ce a fost in octombrie 1987 ? Din pacate ne putem astepta in continuare la o piata si mai volatila.

Inainte de a incheia prima parte a acestui articol voi recomanda celor pasionati de criza creditelor sa studieze acest link. dar si a scrierilor lui Nassim Nicholas Taleb despre crize economice in general.

Speak Your Mind

*