2.4.5.6 Evaluarea sectorului financiar investitional si FP – etapa 2

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

 

Posted by traian on March 21th, 2013

Am ajuns la finalul evaluarii noastre privind sectorul financiar de investitii de la BVB si vom aborda acum analiza altui indicator financiar din cadrul multiplilor de piata foarte cunoscut si anume P/E, adica pret actiune/castigul unitar net.

Acesta reprezinta timpul in care se recupereaza investitia noastra avand in vedere profiturile ce vor fi realizate in mai multi sau mai putini ani.

Teoretic, cu cat P/E este mai mare cu atat va dura mai mult recuperarea investitiei noastre din viitoarele castiguri, mai ales daca rata profitului net este tot mai mica.

In acest caz ne gandim desigur la profitabilitate ca potential/performanta de recuperare mai rapida sau mai lenta a investitiei.

O comparare dintre P/E unei companii cu P/E altei companii nu este relevanta decat daca companiile sunt din acelasi sector de activitate intern sau extern, iar o alta varianta potrivita este o comparare cu media bursei in care activeazasau sector similar strain.

Pentru ca analiza sa fie relevanta vom face compararea P/E intre SIFS si FP la nivel companii, fata de media sectorului specific de la BVB, cu sectorul european si cu nivelul mediu al BVB.

La nivel companii din acelasi sector

Constatam ca cel mai mic P/E este la SIF3 cu 6.03 si la SIF2 cu 7.15 si totusi …. cel mai mic P/E nu inseamna ca este intotdeauna si o alegere buna de investitii deoarece ar putea fi si o lipsa de atractivitate din partea investitorilor datorita unor performante economico-financiare mai slabe, cum ar fi o profitabilitatea mai scazuta, un grad de indatorare mai mare, o rentabilitate redusa si o lichiditate mai mica etc.

Ei bine din acest punct de vedere eu personal as alege din nou SIF2 chiar daca P/E este putin mai mare decat la SIF3. La fel as avea in vedere pe SIF4.

La polul opus este P/E de la FP, care a ajuns la un nivel ceva mai mare decat restul companiilor din sector, adica la 16.19, caz in care daca profitabiliatea fondului nu va deveni pozitiva si cel putin constanta atunci este posibil ca investitorii sa aprecieze ca pretul actiunii FP este putin supraevaluat fata de media sectorului din care face parte.

Deci cu tot discountul sau destul de mare sa constatam in timp, pe masura raportarilor trimestriale probabil mai slabe teoretic, unele ajustari de pret ale acestei unitati de fond.

Mai observam ca celelalte actiuni SIFS au un P/E cuprins intre 9.92 (SIF1) si 10.5 (SIF5), ceea ce ne-ar da incredere ca acest multiplu de pret este unul acceptabil la o prima apreciere si ca in conditiile in care ne asteptam ca profitul companiilor sa creasca in urmatorii ani suficient de mult (vezi profitabilitatea medie pe ultimii 5 ani) atunci o investitie la o companie SIFS cu un P/E cuprins intre 7-10 este una BUNA in acest moment, insa pentru un orizont de timp de cel putin 3 ani de zile.

La nivel sector intern vs extern
Din tabel rezulta ca pentru sectorul financiar european P/E mediu este de 4.92, care comparativ cu P/E mediu al sectorului similar de la Bucuresti este la jumatatea acestuia.

Concluzia ce rezulta din aceasta comparatie nu este destul de relevanta avand in vedere ca unele mari companii din sistemul energetic cum ar fi General Electric are un P/E de 14.57, iar la nivel Reuters sectorul energetic are P/E de 19.77, deci mai mare decat la FP.

Daca ne vom referi numai la P/E atunci putem spune ca in acest moment actiunile FP sunt putin supraevaluate, insa un bun analist va lua in considerare si ceilalti multiplii de pret, in special P/B sau P/VUAN si va trage concluzia ca pretul actiunii are inca loc destul de desfasurare, iar comparatia o vom extinde la nivelul companiilor similare ce compun acest fond si unde sectorul energetic (petrol, gaze si utilitati) reprezinta cca. 91%.

La nivel mediu BVB
Si atunci nu ne ramane decat sa comparam acest indicator individual al fiecarui SIFS cu cel mediu al BVB de 12.73 si sa constatam ca doar la FP indicatorul P/E este putin peste acest nivel, ceea ce ne arata o atractie mai mare fata de acest FOND din partea institutionalilor rezidenti si nerezidenti activi la BVB, atractie ce se va mentine cu atat mai mult daca performantele societatii vor creste in viitor.

Acest lucru se poate realiza NUMAI daca economia Romaniei va creste peste prognozele facute pana in prezent si desigur daca economia globala se va revigora.

EVOLUTIA ACTIUNILOR SIFS si FP in anul 2011.
Raportul nefavorabil din SUA privind situatia din piata muncii din luna iunie a generat o perceptie destul de negativa pe toate pietele de capital, ceea ce a facut o modificare esentiala in sentimentele categoriei de investitori ce au o aversiune mai mare fata de riscuri.

O buna parte din acestia vad tot mai aproape o revenire la recesiune (double dip) si din aceste motive toate pietele straine au avut ajustari importante in prima zi a saptamanii curente, in medie cu 2%.

Ziua de luni a inceput cu o scadere mai putin agitata la bursa asiatica, care a continuat destul de agresiv pe piata europeana cu corectii de peste 2.3% (Franta si Germania). Aceasta diminuare a nivelurilor ascendente anterioare din cele doua piete, dar si o inlocuire a dominatiei optimistilor cu EXIT-urile fortate si agresive ale pesimistilor americani a facut ca indicii de pe Wall Street sa ne arate adevaratele asteptari “tinute mai mult la cutie” de catre majoritatea investitorilor activi.

2457

Indicele fricii VIX a urcat din nou si destul de repede deasupra celor doua linii de rezistenta oferite de MA 50 (17.8) si MA 200 zile (18.52) dand de inteles ca sentimentul pietelor este unul PESIMIST cu o tendinta ca acesta sa devina din nou dominant in piete si deci scaderea indicilor pitelor de actiuni sa continue.

Cat timp? Atat timp cat nivelul VIX se va mentine deasupra acestor linii de reper, dar mai ales fata de EMA 21 ce actioneaza pe TS ca o linie de rezistenta/suport in functie de sentimentul dominant al pietelor.

Uitandu-ne la variatia de ieri de cca. 2% in sens negativ a bursei americane ne putem da seama ca baza din ultimile luni ramane PESIMISMUL si ca ascensiunea de la inceputul acestei luni nu a fost decat un “joc tehnic” pentru a vedea o corectie mai mare, in final. In aceasta saptamana, dar si in urmatoarele vom asista la reactia pietelor la comunicatele trimestriale (Q2) ale companiilor listate la burse. Deocamdata rezultatele primei companii raportoare – ALCOA – prezinta rezultate ceva mai bune, dar acestea au avut ca influenta cresterea pretului la produsul de baza, aluminiu si alumina.

Pentru trimestrul aprilie-iunie, venitul net la Alcoa a totalizat 322 de milioane de dolari, sau 28 cenţi la actiune. Comparabil cu trimestrul similar din anul 2010 aceste venituri sunt duble. Atunci Alcoa inregistra 136 de milioane de dolari si 13 cenţi pe actiune.

Trebuie spus ca analiştii au vazut un castig de 33 cenţi per acțiune. Veniturile au totalizat 6.59 miliarde dolari comparativ cu 5.19 miliarde dolari în trimestrul anterior. Wall Street prognoza veniturile Alcoa la 6.28 miliarde dolari pentru trimestrul II/2011. Cu toate acestea ieri pretul actiunilor Alcoa s-au depreciat cu peste 0.4% pe fondul general al evolutiei bursei de pe Wall Street demonstrand inca odata accentuarea temerilor de moment.

Dow 12,505.76 -151.44 -1.20%

Nasdaq 2,802.62 -57.19 -2.00%

S&P 500 1,319.49 -24.31 -1.81%

10 Yr Bond(%) 2.9170% -0.0990

Oil 94.43 -0.72 -0.76%

Gold 1,555.20 +6.40 +0.41%

Asa cum s-au prezentat datele macro comunicate pana in prezent in primele doua luni ale trimestrul II/2011 este posibil sa vedem ceva date/comunicate ceva mai slabe decat asteptarile investitorilor, dar care sunt partial cuprinse in preturile actuale, asa ca aceste rapoarte la Q2 nu vor aduce modificari esentiale in evolutia burselor din urmatoarele luni.

Fiindca am tot analizat sectorul serviciilor financiare de la BVB cred ca este bine sa analizam graficul zilnic comparativ al acestuia din anul 2011.

Graficul zilnic al sectorului financiar de investitii de la BVB.

2457-2

Variatiile pretului actiunilor SIFS si FP din acest an ne indica si o fluctuatie a asteptarilor investitorilor ce le detin.

Suntem deja la inceputul partii a doua a anului 2011 – dupa 18 luni de la iesirea din recesiunea globala si la un trimestru de la iesirea din recesiunea tarii noastre – si am vazut care sunt sentimentele recente ale burselor straine, dar am observat si modul cum se misca bursa romaneasca in acest an.

Sectorul financiar de investitii de la BVB s-a miscat foarte bine in primele 4 luni ale anului cand am constatat cresteri de maxim 34% la SIF2 sau de 31% la SIF5 pe fondul consumarii treptate a sentimentului ponderat optimist al iesirii din recesiune.

Ulterior, aproape tot ce s-a acumulat in aceasta parte a anului s-a pierdut in totalitate la doua din cele 5 actiuni SIFS in mai putin de 2 luni (SIF3 si SIF1) si la restul s-a observat o depreciere substantiala de peste 25%

In prezent, dupa o incercare tardiva si esuata de a se face un breakout deasupra RANGE-ului ce a tinut aproape 2 luni (vezi indicele BETFI care a depasit maximul apropiat de la pragul de rezistenta din zona 23.300 pct.) vedem o intoarcere in limitele tunelului de consolidare ce a cuprins toate actiunile SIFS.

Perdanta anului este actiunea SIF3 care este in teritoriul NEGATIV mai jos cu cca. 6.83%, iar topul este ocupat in ordine de SIF2, SIF4 si SIF5 cu o crestere anualizata de 10%, dar si de SIF1 cu 1.85%. Inconditiile pesimismuluin actual este posibil ca acest avans al celor trei actiuni SIFS de pe “podium” sa se reduca si mai mult, insa este greu de acceptat acum (1-2 saptamani) ca vor pierde agoniseala din acest an.

Exceptie fata de evolutia actiunilor SIFS este miscarea numai DOWN a pretului unitatii de fond FP ce inregistreaza o depreciere specifica de cca. 18% fata de prima zi de listare din 25 ianuarie 2011. Dupa opinia mea aceasta miscare este una nefundamentala, ci mai mult speculativa datorita presiunii la EXIT.

Pe de o parte a despagubitilor care-si vand tot mai mult actiunile primite in conversie fie la 1 leu, dar in special la media ultimilor 60 de sedinte de tranzactionare (prezenta acestei ultime categorii in piata se poate ridica si la 6% din actiunile FP, atat cat statul roman a realizat aceasta ultima conversie), precum si a SPECULATORILOR ce au achizitionat actiuni la FP fie prin OTC (pret estimat la 0.2500 lei/actiune) fie la piata neagra (pret cuprins intre 0.1 lei si 0.5 lei).

Asa ca scaderea pretului la FP, in conditiile date poate continua si in saptamanile viitoare.

Daca vrem sa facem o medie a variatiei anuale a acestui sector vom vedea ca sectorul financiar de investitii se afla doar cu putin deasupra liniei neutre, adica cu 2.26% crestere anuala.

Am putea spune pe aceasta baza ca piata de capital nu este asa de darnica cum se prezinta datele fundamentale ale celor 6 societati de la BVB fiind deoacamdata mai putin increzatoare in aceste date financiare, insa putem spera la o revigorare SEMNIFICATIVA in partea a doua a anului curent.

Conditia este cresterea economiei romanesti cel putin la nivelul prognozat (1,5% in 2011 si de peste 4% in anul 2012) si o calmare a factorilor ce influenteaza negativ mersul burselor straine, adica a economiilor straine puternice (criza datoriilor suverne, plafonarea deficitului bugetar al SUA, piata muncii in general, cresterea inflatiei, nerelaxarea sistemului de creditare bancar, piata imobiliara din China).

Este posibil ca evolutia acestui sector sa ramana o perioada in tunelui de consolidare din ultimile 4 saptamani si NUMAI rezultatele la Q2, mai intai ale companiilor straine si apoi din luna august de la BVB sa mai schimbe configuratia actuala.

Pe moment situatia Greciei pare usor atenuata, insa la orizont apar noi nori negrii pe harta tarilor europene cu datorii suverane mari, la care vom adauga negocierile si presiunile lui Obama pentru depasirea plafonului maxim de 14300 mld dolari privind datoria maxima acceptata a bugetului guvernului SUA.

CONCLUZII FINALE:

Mai mult ca sigur ca factorii care au condus la deprecierea asa de importanta din ultimile 2-3 luni de zile vor continua sa faca presiune asupra sentimentelor investitorilor si in cazul in care acestia nu-si vor atentua forta, ceea ce inseamna ca por fi mai multe date negative in piata, atunci revenirea pe crestere va fi mai greoaie sau intarziata.

Avem un prag important pe 2-3 august privind soarta deficitului bugetar al SUA si pe moment exista unele sperante ca lucrurile se vor aranja favorabil, insa nu avem o certitudine. Probabil ca pe parcurs vom afla mai multe date. In aceste conditii cred ca declansarea cresterilor in sezonul specific acestora (toamna) se va face lent.

Oricum, dupa opinia mea, in contextul actual voi alege un optimism relativ usor spre unul bun, ceea ce inseamna ca prognozele mele pentru acest an nu se vor ridica mai mult decat s-a realizat la topul anului, in luna aprilie. Aceasta inseamna un randament anualizat de cel mult 30%, in cazul fericit pentru indicele BETFI. In cazul invers as putea spune ca nu ne vom ridica cu prea mult fata de situatia actuala, posibil inca un 7-10%.

Voi avansa si o estimare a anului 2012, care, MARE ATENTIE, este un an cu alegeri parlamentare si este posibil sa avem unele surprize mai putin placute, insa totusi haideti sa ne pastram optimismul avand in vedere estimarile specialistilor privind mersul economiei globale. In acest caz putem aprecia ca vom avea crestere, ceva mai mare decat anul 2011, insa nu cu mult mai mare date fiind alegerile respective.

Cat va fi mai mare? Spuneam candva ca indicele BETFI ar putea ajunge la 50.000 pct in trim. I cand de regula sunt cresterile anului pentru o piata bull, insa de atunci si pana acum lucrurile s-au schimbat radical, asa ca ne vom restrange putin estimarile la o zona in jurul cifrei de 40.000 la nivelul anului 2012 (chiar putin deasupra), care corespunde nivelului de retragere Fibonacci de 38.2% aplicat trendului down din anii 2007-2009.

Aceasta inseamna deopotriva o depasire a maximului din anul 2010 care a fost la 34.500 Intraday si o REVENIRE mai solida pe trendul UP anterior inceput in martie 2009 in situatia in care linia de trend inferioara MIN 2009 – MIN 2010 va fi testata si strapunsa de jos in sus. Pentru aceasta estimare POZITIVA putem calcula si un posibil randament de 74% din acest moment sau de 45-50% numai pentru anul 2012.

Repet este cazul FERICIT in conditiile actuale, insa asa cum stim LEBADA NEAGRA poate actiona oricand cu N variante pesimiste, insa eu zic sa nu ne lasam prada momentului actual ce va fi depasit.

Vorba prietenului nostru Bibi “TOO BIG TO FAIL”.

Speak Your Mind

*