2.4.4.2 Evaluari companii si oportunitati de investitii

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Postat de Traian pe data de 16 aprilie 2011

Un bun investitor trebuie sa fie ca un bun si continuu “scormonitor”, adica un om canalizat/focalizat pe a cerceta, analiza, studia si compara piata, mai precis de a o observa, dar si de a cunoaste, identifica ce sunt, cum apar si care sunt oportunitatile din piata.

Aici conotatia de oportunitate trebuie inteleasa ca un factor sau cumul de factori ce influenteaza pozitiv o crestere a preturilor/pretului actiunilor pe o durata considerabila, am zis eu in conditiile actuale de minim 1 an de zile. Atentie nu vorbim de orizontul unui speculator care urmareste aproape toate oportunitatile din piata, mai ales pe un timp limitat de cateva luni, pana la 6 luni, de obicei.

Mai trebuie adaugat ca pe anumite intervale de timp, tocmai datorita acestor diferente de strategii de tranzactionare, piata de actiuni este DOMINATA fie de speculatori, fie de investitori, in functie de aceste oportunitati oferite in acele momente. Daca noi stim ce fel de profil avem atunci vom sti si cand sa actionam in piata, dar mai ales pe ce perioada de timp vrem s-o facem si in functie de aceasta ne vom stabili si tinta de profit, dar si de pierdere potentiala.

Pentru a intelege acest element primordial al oportunitatilor este bine sa explicam sau sa cunoastem la ce anume influente se misca piata si fiindca tot am vorbit de piata de actiuni vom intelege de aici inainte ca obiectul studiului nostru sunt actiunile listate la BVB ce apartin emitentilor inscrisi la diferite categorii ale acesteia.

Daca ar trebui sa enumeram aceste oportunitati de investitie am constata ca lista este destul de lunga si ea trebuie privita diferentiat de la modul general (adica ce influenteaza deopotriva aproape toate actiunile, de fapt toata bursa materializata prin evolutia indicilor sai bursieri), apoi la modul sectorial (adica doar un domeniu al economiei reflectat prin evolutia pretului actiunilor emitentilor din acel domeniu) si pana la cel punctual (adica la o singura companie).

Referindu-ne la BVB – o piata care nu-ti ofera sansa de castig decat daca creste, deoarece, in comparatie cu celelalte piete, la noi nu se practica short selling (vanzari in lipsa), caz in care daca am vorbi de oportunitati de investitie ar fi si cand bursa scade (vezi cazul anilor 2008-2009) si atunci oricine investeste are sansa de a castiga in ambele sensuri, ceea ce pentru o bursa matura si moderna este ceva NORMAL, iar pentru noi investitorii globalizati ar trebui sa fie un deziderat.

Am spus-o si o repet, aceasta ANOMALIE a bursei de la Bucuresti pentru piata spot se datoreaza in special firmelor de brokeraj, cam multe si care nu au potenta financiara de a trece la acest sistem de tranzactionare ce face o bursa PUTERNICA. Aceasta este si una din cauze ce determina pe multi investitori straini, fonduri de investitii straine sa nu vina pe piata romaneasca.

Este adevarat ca unii dintre noi ne-am invatat sa investim stiind ca putem castiga daca bursa doar creste, insa cei care au trecut prin crahul bursier din anii 2008-2009 isi pot da seama ce ar fi insemnat sa poata castiga si pe scadere, pe langa faptul ca lichiditatea bursiera ar creste prin acest sistem ce-ti permite sa investesti pe ambele sensuri de mers.

Oricum acesta este un OF al meu si nu vreau sa va influentez si pe voi cu el. Vorbeam doar de oportunitati si cum se vad ele in lumea moderna si nu in cea antica de la BVB.

Revenind la BVB vom incerca sa definim acest subiect vorbind mai pe larg la ce se intampla sau ar trebui sa se intample la noi la piata de actiuni.

OPORTUNITATI GENERALE DE INVESTITII:

Una dintre marile oportunitati urmarite de marii traderi atunci cand este vorba de pietele de actiuni in general este chiar performanta pietei de actiuni respective. De regula o piata de actiuni masoara pe cat posibil si performanta economiei unde isi desfasoara activitatea emitentii acestei piete cu conditia ca acestea sa fie reprezentative.

Din punctul meu de vedere, iterat si cu alte ocazii, bursa de la Bucuresti nu reflecta pe ansamblu mersul economiei noastre, mai ales ca aici sunt putine societati cu capital mare si respectiv capitalizare importanta comparabila cu a emitentilor de pe alte piete.

La aceasta vom adauga inca un element esential si anume ca la BVB nu sunt reprezentate toate sectoarele din economie, iar acolo unde totusi sunt multe din ele nu sunt deloc reprezentative. Marile firme care sustin economia tarii si ce participa efectiv si apreciabil la formarea PIB nu sunt listate la bursa, asa ca ne putem da seama despre potentialul bursei autohtone si gradul ei de reprezentativitate.

Eu daca as fi un fond mare de investitii, poate un hedge fund sau un fond mutual strain, m-as orienta spre o piata similara cu a noastra (una emergenta), insa cu o expunere redusa chiar daca performantele economice imi dau de inteles ca acestea incep sa se miste intr-o directie plauzibila. Pentru aceasta voi compara evolutia preturilor din piata (a indicilor bursieri) atat cu mersul economiei, dar si cu al celorlalti indici bursieri straini.

In faza in care in trim. I/2011 bursa din Romania s-a situat in topul cresterilor burselor din regiune (locul III indicele BET dupa indicele Sofix al Bulgariei – locul II si cel al bursei din Ucraina – locul I) fireste ca centrul atentiei fondurilor straine s-a mutat spre zona Europei Centrale si de Est, deci inclusiv spre tara noastra.

Pentru a vedea daca o investitie pe piata romaneasca este o oportunitate generala trebuie sa ne uitam la ce se uita si marii investitori strainii si anume la evoluţia economiei României pentru şase luni comparativ cu tarile din regiune.

Asa ca vom privi la un recent sondaj al institutului austriac ZEW, care ne va indica ca economia Romaniei s-a îmbunătăţit în aprilie, devenind cea mai bună din Europa Centrală şi de Est (ECE), după ce în martie România se situa pe locul trei în această privinţă. La sondaj au participat 84 de experţi financiari în perioada 28 martie-11 aprilie. Raportul ZEW/Erste include din Europa Centrală şi de Est date despre Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Turcia.

Vom vedea ca indicele care măsoară aşteptările experţilor financiari referitoare la parcursul economiei tarii noastre în următoarele şase luni a urcat cu 5,5 puncte, la 50 de puncte, maximul între statele analizate din ECE. România a urcat pe prima poziţie după ce ţările aflate pe primele două locuri în martie au înregistrat scăderi, respectiv de 12,2 puncte la 40,4 puncte pentru Ungaria şi 22,4 puncte la 28,9 puncte în cazul Croaţiei. În urma României s-au situat Ungaria şi Slovacia (30,2 puncte).

Pentru Europa Centrală şi de Est, indicele percepţiei analiştilor a înregistrat o îmbunătăţire de 4,8 puncte, la 18,7 puncte.

În funcţie de percepţia situaţiei economice actuale, România se află pe penultima poziţie în regiune, la fel ca în martie, în pofida unei îmbunătăţiri de 7,6 puncte a indicelui aferent, la -22 puncte. Singura economie cu o situaţie mai slabă este Croaţia, după o scadere de 9,3 puncte faţă de martie, la -23,7 puncte. A treia economie din regiune evaluată negativ este Ungaria, ocupanta ultimului loc în martie, dar care a consemnat însă o majorare de 17,9 puncte, la -14,6 puncte a indicelui privind situaţia actuală.

Pentru Europa Centrală şi de Est, indicele situaţiei economice curente a urcat cu 20,2 puncte, la 22,5 puncte.

Aşteptările referitoare la evoluţia bursei de la Bucureşti s-au îmbunătăţit în aprilie, indicatorul privind evoluţia indicelui BET, care include cele mai lichide zece acţiuni de pe bursă, avansând cu 6,6 puncte, la 51,4 puncte. Indicatorul privind perspectivele indicelui NTX, pentru Europa Centrală şi de Est, a urca cu 5,4 puncte, la 53,8 puncte. Specialiştii financiari au cele mai ridicate aşteptări pentru bursa din Polonia, urmată de România şi Turcia.

In acelasi timp tot ca mare fond strain de investitii imi voi aduce aminte cum dupa noua luni de scaderi din anul 2008 piata de actiuni din Romania, prin indicele sau BET, se situa pe ultimile trei locuri din cele 84 burse din lume investigate de firma britanica Bespoke Investment Group cu -56%, insa acest fapt trebuie corelat cu o crestere anuala medie de 45% in perioada 2004-2007. Scaderi mai mari au avut bursa din China si din Ucraina cu 56% si respectiv 68%.

Daca tot ma refer la statistici voi releva faptul ca “Castigurile din pietele emergente raman solide si exista motive sa ne asteptam la o imbunatatire in comparatie cu pietele dezvoltate“, au spus analistii Citigroup in luna martie 2011, dupa ce au aparut rezultatele din luna februarie a.c.

PRIMA CONCLUZIE:

Avand in vedere noile perceptii ale analistilor straini privind economia tarii noastre din ultimile 6 luni de zile putem spune ca asteptarile fondurilor straine fata de piata de actiuni autohtona s-au schimbat in sens pozitiv. Totodata pornind de la performantele recente si actuale ale indicilor bursieri de la BVB in regiune ce se situeaza in topul randamentelor bursiere din regiune putem estima cu certitudine ca emitentii de la BVB devin destul de atractivi pentru investitorii straini ce sunt constienti ca bursele straine nu le mai pot oferi aceleasi oportunitati de investitii ca incepand cu primavara anului 2009

Va INTREB, daca voi ati fi managerul unui asemenea fond de investitii de ACTIUNI si stiind performantele burselor din lume, ati include in strategia voastra de investitii si bursa din Romania ? Intrebarea nu este numai retorica ci va determina sa incercati sa ganditi asa cum ar face-o cei in cauza pentru a analiza mai bine perspectiva pietei noastre de actiuni din urmatoarele 12 luni.

Eu unul sunt convins ca asa se va intampla deoarece marile fonduri au ca obiectiv urmarirea acelor oportunitati generale importante ce le-ar putea aduce profituri insemnate, mult mai mari decat pietele puternice ce par sa-si fi consumat elanul.

Asa ca eu, in calitate de investitor, vad o OPORTUNITATE GENERALA privind investitia pe piata de actiuni romaneasca incepand mai ales cu aceasta luna, dar mai ales cu luna mai 2011 chiar daca unii brokeri au spus ca multe actiuni si-au atins limitele in primul trimestru al anului curent.

Urmatoarele 12 luni sunt si trebuie sa fie o cotitura IMPORTANTA in evolutia bursei de actiuni din Romania avand in vedere masurile de crestere a capitalizarii bursiere, precum si ofertele de vanzare si privatizare anuntate de stat, iar un factor catalizator va deveni o eventuala fuziune a celor doua burse, cea de la Bucuresti si cea de la Sibiu, precum si clarificarea statutului emitentilor pietei Rasdaq.

Orice investitor mare ce urmareste deopotriva evolutia economiei globale corelata cu cea a pietelor de actiuni broad isi va cauta noi oportunitati odata ce aceasta se va stabiliza la nivelul tarilor cu economii puternice si tinta lor se va dirija spre acele economii in plina refacere ce ofera si un potential mai mare de crestere. Romania, asa cum s-a vazut, este inclusa pe o asemenea lista.

Voi mai face o analiza a evolutiei BET de la BVB comparativ cu cea a indicelui american S&P 500 de aceasta data pentru Small CAP, adica pentru companiile cu capital mai mic. De ce acest lucru?

Deoarece asa cum este capitalizarea la ora actuala a emitentilor de la BVB o comparatie mai apropiata de realitate este cea cu emitenti de calibru similar de pe pietele straine si in acest caz cea mai apropiata comparatie pe care o fac fondurile straine privind pietele emergente este fata de indicele american SML (adica S&P 500 Small Cap), iar un succes al acestora este daca castigul lor este dublul acestui indice.

Grafic saptamanal al indicelui S&P 500 Small Cap (SML)

 

small-capsspx

Ce observam comparativ cu cresterea indicelui BET de la BVB pentru aceeasi perioada de timp (25 luni)?

1. Indicele BET a crescut MAXIM cu 235% de la 1833/27 febr 2009 la 6154/2 aprilie 2010, iar in prezent cu scaderea din ultima perioada acesta are un avans de numai 232.7%, indicele american SML a facut un salt maxim de la 181.32 (martie 2009) la 454.85 (obtinut acum 3 saptamani), adica 150.9%, iar reducerea din ultimile 2 saptamani a fost doar 7% diminuand aceasta ascensiune la doar 143.8%.

2. In acest an 2011 avansul indicelui BET se inscrie la 19.8% avand in vedere extremele (min/max Intraday), iar cel al indicelui american de numai 6% (de la 417 la 442). Deci o diferenta considerabila, care spune in acelasi timp ca elanul pietei americane s-a redus foarte mult

A DOUA CONCLUZIE

Pe baza unei comparatii mai realiste a bursei autohtone (indicele BET) cu o piata de actiuni straina similara ca potential – dupa capitalul emitentilor (indicele american S&P 500 Small Cap) performantele emitentilor de la BVB performeaza cu mult peste, atat pe intreaga perioada de revenire de la minimul recesiunii economice, dar si in acest an. Aceste date corelate cu momentul in care se afla economia romaneasca prezinta elemente CLARE pentru realizarea unei investitii ce poate oferi un randament cel putin dublu fata de pietele broad – factor determinant in alegerea unei oportunitati pentru fondurile straine de investitii, adica o MARE OPORTUNITATE de investitii deschisa acestora.

OPORTUNITATI SECTORIALE la BVB:
Nu voi relua ceea ce am discutat in articolele precedente privind potentialul emitentilor bursei romanesti de a performa in urmatoarele 12 luni ci voi vorbi de aportul pe care il aduc si-l vor aduce companiile din anumite sectoare economice la formarea PIB-ului si implicit au sanse mai mari de crestere deoarece acestea vor fi si tinta investitorilor mari atat autohtoni cat si straini.

Odata ce economia globala isi va reveni existand semne destul de evidente ca acesta este drumul ei actual si cum celelalte economii ale tarillor lumii au scos in evidenta ca refacerea lor s-a bazat mult pe mersul ascendent al unor sectoare ce s-au metinut cat de cat chiar si atunci cand recesiunea era in toi este de la sine inteles ca si la nivelul economiei romanesti odata iesita din recesiune se va regasi un fenomen aproape similar.

Desigur ca vom avea in vedere si specificitatea economiei tarii noastre, care doar in anumite domenii rivalizeaza cu alte economii din zona, dar si din alte tari si care este evident se bazeaza pe consum, dar si pe sectorul privat al multinationalelor.

Pentru a observa acest lucru ne vom uita pe un tabel realizat de profesorul dr. in economie – Cezar Mereuta, care a facut cercetari timp de 15 ani in domeniu si care a intocmit o analiza a topului 100 unde companiile romanesti au cea mai mare cifra de afaceri pentru decada 2000-2009. Acesta a extras rezultatul concluziilor sale sub forma unui tabel cu 30 de firme din Romania ce se regasesc in fiecare an din perioada amintita, adica varfurile economiei Romaniei.

Tabelul este foarte interesant si este preluat de pe site-ul contributors.ro al lui Alin Theodor Ciocarlie.

 

cresteri-2000-2009

Daca il veti urmari cu atentie veti vedea ca foarte multe societati aflate printre cele mai cotate 30 de companii din tara sunt nelistate la BVB. De fapt din cele 30 de firme prezentate in tabel doar 8 sunt listate la bursa din Bucuresti si unele au chiar o reprezentare redusa in privinta capitalizarii chiar daca sunt companii puternice (TEL si TGN fiind inca cu capital de stat). De aici si concluzia ca piata de actiuni din Romania nu reprezinta economia acestei tari decat intr-un procent foarte redus.

Iata cateva concluzii ce rezulta din analiza acestui tabel destul de reprezentativ, dar si a altor date statistice la fel de interesante din aceeasi perioada :

1. Din cele 470.000 companii active in anul 2009 cca. 5% adunau la un loc aprox. 82% din cifra de afaceri realizata in acel an.

2. Topul 100 realizat in fiecare an reprezinta cca. 25% din economia romaneasca si este foarte reprezentativ privind variatia profitabilitatii firmelor autohtone. Aceasta inseamna un mare grad de concentrare pe anumite companii la nivelul economiei.

3. Cele 30 companii din tabel cumuleaza cca. 50% din cifra de afaceri si 73% din profiturile celor 10 topuri ale perioadei analizate.

4. Merita sa extragem concluziile profesorului Mereuta spuse acum de curand ….
În mod paradoxal, în anul care are o creştere a producţiei industriale cu 5,5% şi a industriei prelucrătoare cu 6%, a valorii adăugate din industrie cu 5,1%, cu atingerea unei valori record a exporturilor de 37,25 mld. Euro faţă de 33,7 mld. Euro în 2008 şi cu un grad de acoperire a importurilor prin exporturi de 80%, România a înregistrat o creştere negativă de -1,3% (…) Principala explicaţie a acestei stări de fapt constă în prăbuşirea sectorului de construcţii în al doilea an consecutiv (2009: -13,3%; 2010: -10,7%)!”.

In fapt in toti cei 10 ani doar 2 companii de constructii se regasesc in topul 100 (Energomontaj cu 4 prezente si Hidroconstructia cu 9 prezente).

5. Sectoarele cele mai bine reprezentate in top 100, dar si pe bursa sunt cel petrolier (SNP si RRC), apoi energetic (TEL, TGN) si industriei prelucratoare (Arcelor Mittal, Alro, Oltchim). Celelalte societati care nu sunt reprezentate pe bursa sunt din sectoarele : petrol, comert, servicii comunicatii, transporturi aeriene si CFR, industria prelucratoare. Pe ansamblu trebuie sa facem distinctie intre cele care au cifra de afaceri mai mare, dar si o rata medie a profitului convenabila si cele care nu au profitabilitate pozitiva adica au pierderi.

Dintre cele 30 companii din tabel putem extrage ca cele mai mari rate MEDII ale profitului din prima decada a actualului mileniu sunt realizate de : Lafarge (39%), Orange (35%), Vodafone (29%), Transgaz (27%), Alro (16%), Coca Cola (12%), OMV Petrom (10%).

Constatam ca din acestea doar 3 sunt listate pe bursa si in functie de aceasta putem considera ca un emitent este de succes daca in ultimii 10 ani sau hai sa fim mai ingaduitori, in ultimii 5 ani (asa cum prezinta datele si Reuters) are cel putin o rata a profitului mediu anual de 17% sau cel putin pe acolo.

Ca punct de referinta pentru analiza noastra eu voi alege totusi ca rata profitului sau profitabilitatea sa fie pozitiva, cel putin 7% atat cat a fost maximul din anul 2007 (vezi graficul de mai jos), iar daca se apropie de media de 17% a celor trei emitenti de mai sus de la BVB cuprinsi in top 100 atunci cu atat mai performant este acel emitent, mai ales ca economia tarii a avut si inca are unele probleme cu revenirea pe crestere.

Conform analizei profesorului Mereuta in primii doi ani de dupa recesiunea 2000-2003, adica 2004 si 2005, rata profitului este, atât la nivelul topului 100 cât şi la nivelul sistemului economic, în jur de 5%.

Anii 2006 şi 2007 sunt cei în care profitabilitatea “a explodat”, care consemnau “boom-ul” economic de excepţie ajungand in medie la peste 7%.

Anul 2008 aduce începutul crizei care s-a confirmat în 2009, iar profiturile companiilor din top 100, dar şi ale celor din întregul sistem, au coborât sub cele din anul 2004, adica sub 2% in anul 2009.

Graficul profitului brut mediu al companiilor romanesti in perioada 2000-2009

 

profit-2009-2000

As dori sa fac o mentiune mai ales ca de obicei se confunda profitul cu profitabilitatea si sa le definim mai clar pe amandoua. Profitul brut sau rezultatul brut ori castigul brut (earnings) este diferenta dintre venituri si cheltuieli, iar rata profitului denumita si profitabilitate este raportul dintre profitul brut si cifra de afaceri.

Aici apare inca un element si anume cifra de afaceri care pentru multi este o nebuloasa, asa cum am observat eu din diferitele discutii. Ce este cifra de afaceri?

Iata o forma simplificata si la obiect.
Cifra de afaceri insumeaza toate incasarile/veniturile firmei rezultate din acte de comert intr-un an de zile: vanzari de bunuri materiale, prestari de servicii, depuneri la banci si institutii financiare, acordarea de credite, operatiuni bursiere. Ea mai este denumita de contabili si “venituri” sau “vanzari”.

A TREIA CONCLUZIE

Alegerea acestui criteriu numit rata profitului mediu anual corelata cu cifra de afaceri este un element important in selectionarea unui emitent performant, iar compararea acestuia cu cele mai reprezentative companii din sector, dar si la nivelul intregii economii este absolut necesara pentru a lua o decizie cat mai corecta de investitie.

Avand in vedere cele de mai sus va puteti da seama de ce eu ca investitor m-am gandit anterior inca inainte de a incepe acest an investitional la sectoarele : petrolier, energetic, farmaceutic si industria prelucratoare combinand datele de mai sus cu cele analizate la nivel extern privind sectoarele care au performat cel mai bine in tarile puternice, dar mai ales cu cele cu care tara noastra intretine relatii economice de baza.

Cu toate acestea, asa cum am mai spus, eu personal anticipez putin rolul revenirii treptate a sectorului constructii in cadrul economiei tarii si acest lucru se va vedea mai bine anul viitor, probabil dupa trim. I/2012, insa deocamdata cel de infrastructura va fi predominant, iar cel imobiliar va mai dura pana isi va reveni simtitor.

Eu zic sa ne oprim aici cu toate ca simt ca vreti sa ma desfasor si la nivel microeconomic, adica la o firma listata la bursa, insa o voi lasa pe faza finala a evaluarii, care va fi cadoul meu de PASTE (“iepurasul meu”) pentru voi cititorii acestui blog.

Atunci vom vedea cum trebuie sa interpretam/diagnosticam o companie dintr-un anumit sector economic atat dpdv al cifrei de afaceri, profitului, ratei profitului-profitabilitatea si alti indicatori economico-financiari, dar si multipli de piata de baza necesari pentru o evaluare cat mai corecta al unui emitent.

Speak Your Mind

*