2.4.3 Cum analizam fundamental momentul raportarilor

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 16 iulie 2010

Cred ca a sosit MOMENTUL marelui adevar. Din analiza fundamentala pe care trebuie s-o facem va trebui sa vedem cate actiuni sunt corect evaluate la ora actuala prin cotatiile bursiere si cate nu.

Iata incep sa se publice/comunice rezultatele preliminare ale emitentilor la BVB si orice investitor va trebui sa-si evalueze singur pentru actiunile detinute in portofoliu sau aflate in urmarire atat referitor la potentialul de piata cat si cel contabil, mai aproape de realitate.

Asa ca prin intermediul AF vom putea aprecia mai corect stadiul actual al investitiilor noastre si va trebui sa aplicam in functie de aceste rezultate regulile de money management pentru a ne optimiza profitul.

Inainte de toate vom spune ca de exemplu in anul 2006 evolutia generala a bursei a marcat un an pozitiv, dar sub asteptari. Indicele BET a inregistrat cel mai mic randament din ultimii sase ani; vedetele bursei (inclusiv actiunile SIFS) dau semne tot mai clare de oboseala, in timp ce ofertele publice initiale interesante sunt din ce in ce mai urmarite.

In acelasi timp trebuie privita evolutia bursei din Ro ca o piata de regiune care se coreleaza cu celelalte piete emergente. Corelatia dintre piete devine din ce in ce mai puternica, pe masura ce piata noastra de capital se maturizeaza, si incepe sa fie perceputa de investitorii institutionali straini ca apartinand spatiului Europei Centrale si de Est, dominata pana acum de pietele din Cehia, Ungaria si Polonia (acestea din urma, la randul lor, incep sa se coreleze din ce in ce mai semnificativ cu piete mai dezvoltate).

Cauzele acestor corelatii au la baza strategiile similare ale investitorilor institutionali puternici pe pietele dintr-o anumita regiune. Astfel, desi valoarea cumpararilor de actiuni listate la BVB ale investitorilor nerezidenti a reprezentat numai 30% din valoarea totala a cumpararilor (proportie ce se mentine relativ constanta de mai multi ani), acestia au incheiat anul cu o pozitie neta de cumparare (cumparari mai mari decat vanzarile), in timp ce investitorii locali au incheiat 2006 cu o pozitie neta de vanzare.

Astfel, desi inregistreaza o pondere mai mica in tranzactii, investitorii nerezidenti, ce investesc de regula pe termene mai lungi, declanseaza de cele mai multe ori tendintele importante de cumparare sau vanzare pe piata ; investitorii locali, ce urmaresc in general investitii speculative pe termene mai scurte, urmeaza tendintele stabilite in piata.

Desigur o analiza fundamentala a rezultatelor economico-financiare ale emitentilor nu este la indemana oricui, insa nu-ti trebuiesc nici cunostinte economice solide sau de contabilitate pentru a reusi s-o aplici.

Si in acest domeniu orice investitor isi alege sistemul lui de analiza dar si strategia de analiza care i se potriveste cel mai bine. Intre investitori sunt multe diferente legate de suma investita, timpul de asteptare pentru atingerea scopului propus, timpul rezervat activitatii in piata, toleranta la risc etc. De aici si diferentele de analiza a activitatii bursiere.

Vreau sa spun ca nu este deloc simplu insa sper sa rezulte cateva idei bune de urmat si care vor trebui testate apoi de fiecare. Toate acestea nu trebuie sa depaseasca in medie 20 de actiuni pentru a putea fi mai usor de urmarit.

Eu unul nu voi incerca sa prezint asa cum procedeaza unii analisti ca sunt actiuni ieftine in piata care merita investit in ele si care au valoarea indicelui PER, la nivelul unei estimari aproximative a anului 2006, sub 15 si chiar 10, poate cat mai mic cum ar fi Silcotub (4,66), Rompetrol Well Service (8.89), Prodplasat (9,4), Excelent (9,41), Aerostar (9,71) Alro Slatina (10.86) sau chiar SSIF Broker (13.80).

Ceea ce voi incerca (poate cu un exemplu sau doua practice, mai tarziu) este sa observam un mod corect de a aprecia valoarea reala a unei actiuni in functie de anumiti indicatori sau indici financiari, impartiti pe categorii si in functie de modul de prezentare oferit de catre emitent pentru o perioada de timp de cel putin 3 ani de zile. Multe din aceste date le includ in jurnalul meu bursier bun la toate.

Totusi de ce avem nevoie de un sistem de analiza sau pur si simplu de AF. Este foarte simplu de raspuns. Atata timp cat economia unei tari se schimba, a unui sector atat la nivel autohton cat si international sau apar cresteri – descresteri in activitatea unei societati pentru a fi cat mai bine informati va trebui sa facem analize, adica sa vedem gradul de influentare a acestor schimbari asupra bursei in general, dar si a pretului actiunilor din portofoliu, in special.

In acest caz vom prezenta in mai multe faze cum se poate face analiza fundamentala a unei actiuni. Vom dori sa vedem ce mai cumparam sau ce am cumparat, daca trebuie sa mai intram sau sa iesim din piata etc. Aici pot fi actiuni testate deja sau din portofoliu dar si o lista de alte actiuni aflate in analiza pentru viitoare achizitii profitabile.

Inainte de a incepe trebuie spus ca pretul unei actiuni de pe bursa este dat de ASTEPTARILE investitorilor fata de acea actiune (dividende, gratuite, profituri, venituri, mcs, atractivitate etc.), care nu intotdeauna reflecta si potentialul emitentului respectiv.

Iata un mod teoretic de analiza fundamentala bazat pe stiri emitent sau cele verificate din presa.
1. Modul in care emitentul se descurca si functioneaza in sectorul sau economic de activitate – eficienta economico-financiara.
– Indicatorii financiari : active totale, active circulante, datorii totale, datorii pe termen scurt, CAPITALURI PROPRII si capital social. Aici este necesar a se vedea distinctia dintre capitalul social si capitalul propriu care de multe ori se confunda……….. (………….). Mai multe date se pot gasi la linkul ….. http://id.central.ucv.ro/cursuri/Bazele%20Contabilitatii%20I/Cap%202a%20(2.1-2.5).pdf

– Contul de profit si pierderi : natura cheltuielilor, pierderi (temporare, repetate), profitul net, rata de crestere a profitului anual/rata rentabilitatii (profit net/venit total, care ar trebui sa fie in jur de 10-15%). Ultimile doua fiind foarte importante. Eu unul compar atat profitul ultimului trimestru cu restul anului, dar si pe mai multi ani. Rata cresterii profitului genereaza de obicei si cresteri in piata. Unii analisti analizeaza profitul operational EBITDA, adica profit inainte de rezultatele financiare, impozit, amortizare.

– Rata rentabilitatii : profitabilitatea cifrei de afaceri, a activelor totale si a capitalului propriu (profit/cifra de afaceri, profit/activ total, profit/capital propriu);

– Riscul companiei : gradul de indatorare, indicele de lichiditate (cati bani are firma, bun in jur de 1.5 sau 1.2)

VALOAREA ACTIUNII PE PIATA
2. Modul in care actiunea emitentului se descurca pe bursa – Indicii de piata ai actiunii – cei mai relevanti. Topuri de actiuni din piata dupa :

– Pretul din piata, care poate fi supraevaluat – daca este cu mult mai mare decat valoarea contabila atunci putem sa ne gandim la sell si subevaluat – este invers si putem sa facem buy. Nu exista inca strategii pentru aflarea pretului corect si de aceea unii vor cumpara si la preturi “supraevaluate” sau vor vinde daca sunt “subevaluate”.

– P/E = pret/profit pe actiune (profit/earnings ratio). Arata gradul corect de evaluare al unei actiuni. Intre 0-5 este puternic subevaluata, 5-10 este relativ subevaluata, 10-15 este evaluata corect si peste 15 incepe sa devina supraevaluata in conditii firesti. Sa nu uitam intervalul pe care se calculeaza (firesc este pe ultimele 4 trimestre).

In acest caz, in cursul anului, indicele P/E poate fi folosit si pentru a previziona evolutia pretului actiunii utilizand profitul bugetat – un P/E mai mic calculat la profitul bugetat este un semn de subevaluare. Unii vor incerca sa calculeze anticipand rezultatele financiare bazandu-se pe rezultatele anterioare. Un posibil pret viitor = P/E * profit/actiune

Exista in anumite sectoare de activitate alte incadrari (ex sistemul bancar etc.) Toate acestea sunt grosiere si ar trebui comparate cu valoarea medie a sectoarelor similare de pe alte piete – eu unul ma uit pe www.yahoo.com/finance sau alte site-uri. Dar si aici mare atentie privind sectoarele si tarile care se compara si fie apropiate cu cele din tara noastra.

– P/B. pret pe valoare contabila = price to book. Acesta ia in calcul capitalurile proprii ale firmei si estimeaza increderea pietei in potentialul actiunii/ Daca pretul de piata este sub P/B atunci este un semnal de alarma. Daca acesta este sub 1 – subevaluare. Intre 1 si 2 este evaluare corecta si peste 2 este supraevaluare. Pentru calcul vom folosi ultimul pret al actiunii si valoarea capitalurilor proprii de la ultima raportare

Intre P/E si P/B exista unele corelatii care se pot face si care reprezinta potentialul firmei.

Se mai pot face corelatii intre profit si datorii (inclusiv pe termen scurt), precum si intre profituri si active sau capitaluri proprii.
In ultima faza se poate calcula si rata acordarii dividendelor acolo unde este cazul comparand valorile cu cele istorice.

Exista site-uri straine, in special cele care evidentiaza performantele societatilor comerciale listate la bursa unde pe langa multi indicatori se mai folosesc si indicatorii de free cash flow.

FCF sau free cash flow este abilitatea unei societati de a genera bani, venituri si in cele din urma profituri.
Ea este o modaliatate/masura a performantei financiare a unei societati de a calcula dinamica disponibilitatilor banesti reale din care se scad cheltuielile de capital.

Cu alte cuvinte FCF este suma de bani pe care o societate este disponibila sa o genereze dupa ce a pus separat banii ceruti pentru intretinerea si dezvoltarea de baza a firmei.

Adica mai concret FCF sunt disponibilitatile banesti care rezulta insumarea profitului net si a fondurilor cu amortizarea. In contabilitatea din Ro nu exista un asemenea indicator insa el poate fi determinat din insumarea celor doi sau in expresie analitica din indicatori care exprima capacitatea financiara a emitentului. Atat profitul brut, profitul net cat si amortizarile sunt evidentiate separat.

In mare, capacitatea financiara a unei societati comerciale, ca de ea este vorba mai pe sleau, este exprimata prin valoarea unor indicatori financiari de bonitate si care se gasesc in bilantul contabil la anexa 9. Se pot vedea si analiza foarte usor.

Pe de alta parte FCF este important deoarece permite societatii de a urmari oportunitatile care sporesc valoarea actiunilor sale, inclusiv cele din piata de capital.

Este adevarat ca investitorii Wall Stree sunt focalizati pe asa ceva deoarece le permit sa urmareasca noile oportunitati de crestere/performante ce pot fi oferite de catre emitenti: noi achizitii, plata dividendelor, reducerea datoriilor etc. De aceea multi investitori cred ca FCF ofera o mai mare si corecta imagine asupra abilitatii societatii de a genera venituri si implicit profituri.

Trebuie notat insa ca un negativ FCF nu este asa de rau prin el insusi. Ar putea fi totusi un semn ca firma face mari investitii si daca acestea vor aduce mari venituri, atunci strategia cea mai buna de estimare este cea de a amortiza pe termen lung investitia din fondurile proprii.

Speak Your Mind

*