2.4.2.1 Actiuni simple la preturi mici vs bluechipsuri

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Putem spune ca piata din Romania a inceput sa se maturizeze si in aceste conditii cele de mai jos prezinta o anume importanta pentru viitorul oricarui investitor al bursei.

In aceasta situatie ne-am gandi ce actiuni sa evaluam in primul rand si de ce.?

Bineinteles ca strategia va avea ca tinta un orizont de timp de cel putin 12 luni, iar dupa vointa chiar mai mult. Nu trebuie sa uitam faptul ca acum cativa ani au fost unele actiuni care se achizitionau la preturi foarte mici si la care nimeni nu a putut concepe ca vor creste cu 1000% sau mai mult (vezi sifs).

Apeland la statistici vom spune ca actiunile care au preturi mici, sub 0.1 lei au avut in ultima perioada sanse mai mari sa creasca decat cele cu pretul de peste 1.0 lei.

Rezulatele acestor statistici au si unele motivatii importante. Una dintre acestea se refera la costuri:
Costul achizitiei a 1000 actiuni cu pretul de cca. 0.1000 este evident mult mai mic decat pentru 1000 actiuni la pretul de 1.0000 sau mai mare.

De ce sa cumpar totusi actiuni cu pret mic/pret redus al unor emitenti care au capitalizare mica sau medie de piata comparabil cu cel al celorlalte actiuni de pe piata.?

In aceasta privinta exista anumite interpretari, fara a le denumi neaparat secrete investitionale si cred ca ar fi bine sa le analizam mai in detaliu.

– In primul rand in mod natural la o crestere fundamnetala generala a pietei de capital cresterea pretului actiunilor ieftine este mai mare decat a celor cu preturi mai mari. Aici as exemplifica cu un exemplu plastic spunand ca un copac TANAR creste mai repede decat creste in acelasi timp unul ajuns la MATURITATE.

Ce legatura poate avea aceasta cu piata de capital? Este clar ca este mult mai greu ca o actiune blue chip al carui emitent are o capitalizare de cateva sute de mil euro sa-si dubleze si chiar tripleze aceasta valoare decat acel emitent a carui capitalizare este de cateva milioane euro. Logic NU? Din acest punct de vedere merita o asemenea analiza asupra evolutiei unor emitenti BVB.

In aceasta privinta Peter Lynch legendarul manager al fondului mutual cu acelasi nume spunea “Specific products aside big companies don’t have big stock moves … “

– Multe actiuni care au pretul mic sunt gresit evaluate, de multe ori SUBEVALUATE deoarece ele nu primesc suficienta ATRACTIE de multe ori chiar SUBIECTIV desconsiderate de unii brokeri care nu iau in calcul vloarea lor reala contabila si performantele economice ale emitentilor in cauza recomandand investitorilor mai mult actiunile blue chips pentru o mai mare siguranta in activitatea proprie oferindu-le clientilor lor “castiguri certe” pe TS.

Daca privim lucrurile din Wall Street vom vedea ca dupa crahul bursier din anul 2000 analistii au scazut foarte mult increderea in companiile mici, insa in timp acestea s-au normalizat.

In acest caz putem spune ca pretul actiunii unui emitent cu capitalizare mica sau medie este mult mai usor influentabil la cresterile datorate ca rezultat al unor evenimente POZITIVE decat cel al actiunilor blue chips.

– Exista o atractie mai mare in randul investitorilor de a cumpara actiuni ieftine la emitenti cu capitalizare mica sau medie. Pe cine nu a intimidat un pret de 50,0 la CERE sau 22.0 la BRD ori 39,0 la TEL.

Acesta este un motiv in plus pentru emitenti sa faca splitarea actiunilor pentru a deveni mai atractive in general si mai putin scumpe. Exista si exemple la polul opus cum a fost cazul BRD care si-a redus numarul de actiuni pe piata cu scopul de a se proteja de influenta unui free float prea mare in piata si comportamentul acestuia.

– Pretul actiunii fiind mic exista o mai mica expunere in piata si aceasta poate tolera mai bine volatilitatea din piata fara a te gandi tto timpul la aceasta influenta asa cum este cazul blue chipsurilor.

Sa spunem ca am cumparat 5000 actiuni la pretul de 0.1000 lei, adica 500 lei. Daca apoi piata coboara cu cca 10% aceasta nu reprezinta decat o pierdere potentiala de 50 lei, deci ce mare pierdere poate reprezenta.

Este evident daca vom cumpara tot 5000 actiuni la BRD atunci vom fi expusi in piata cu 11000 lei, iar pierderea potentiala poate fi in acest caz de 1100 lei. Este o MARE DIFERENTA, de la 50 la 1100 lei.

In conditiile de mai sus lucrurile incep sa devina evidente pe piata din Romania cand din ce in ce mai multi, inclusive brokeri incep sa recomande actiuni cu preturi mici ale unor societati care au capital propriu mic sau mediu dar care au perspective de a se dezvolta mult mai repede decat actiunile blue chips.

In viitorul material vom face o analzia direct la obiect exemplificand cele spuse de mai sus pentru mai multe actiuni.

Speak Your Mind

*