2.4.2 Cum analizam fundamental o actiune

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Analiza fundamentala trebuie sa constituie baza cunostintelor unui investitor, mai ales incepator, care urmareste sa acumuleze actiuni pentru portofoliul sau.

Deoarece in piata sunt foarte multi emitenti din diferite sectoare de activitate economica va trebui sa ne stabilim pentru inceput cateva repere pentru a putea selecta unii emitenti si a face o estimare corecta in functie de profilul nostru de investitor.

Pentru a vedea ce inseamna a fi investitor pe piata de capital vom arunca o privire la capitolul ““De ce investitor ?”” de la pagina Incepatori si desigur la “Profil de investitor” de la pagina Traian.
Una dintre incercarile evaluarii actiunilor este de a compara “mere cu mere”, adica actiuni din acelasi sector de activitate, ceea ce trebuie avut in vedere daca vrem sa luam o DECIZIE CORECTA de investitii.

Odata cunoscut acest lucru vom purcede mai intai la cunoasterea si aprofundarea modului in care se pot aprecia/estima/calcula indicatorii financiari fundamentali ai activitatii unui emitent folosind urmatoarele calcule :

1. EPS (earnings per share – profitul pe actiune detinuta), adica profitul net/nr de actiuni
2. P/E (price to earnings ratio), adica pret actiune / profitul net pe actiune
3. PEG (projected earning growth), adica P/E / rata cresterii anuale viitoare a profitului net
4. P/S (price to sales), adica pretul actiunii / venitul unitar pe actiune
5. P/B (price to book), adica valoarea contabila a actiunii / pretul actiunii
6. Rata distributie dividend (dividend payout ratio), adica cat din dividend se distribuie actionarilor
7. Randamentul dividendului anual (dividend yield), adica dividendul anual unitar / pret actiune
8. VB (book value – valoarea contabila ), adica total active minus obligatiile de plata
9. ROE (return on equity) – rata rentabilitatii financiare, adica profit net/capitalul propriu x 100 sau (profiit brut – dobanzi – impozite) / capitalul propriu x 100
10. ROA (profit/total active) – rata rentabilitatii economice
Criteriul principal pentru un analist il constituie corelatia dintre rentabilitatea financiara (ROE), rentabilitatea economica (ROA), rata dobanzii aferenta creditelor (costul capitalului) si nivelul impozitelor.

Vom analiza pe rand cativa indicatori mai importanti.
EPS

Asa cum o spune si denumirea, masoara partea din profit ce revine pentru fiecare actiune detinuta. Este un indicator util mai ales din punctul de vedere al actionarului individual, interesat de ceea ce ii revine personal si poate mai putin de rezultatul la nivelul intregii companii.

Luat separat, EPS se poate sa nu spuna mare lucru, mai ales ca nu se pot face comparatii intre companii folosind acest indicator. Este insa extrem de importanta evolutia acestuia pe parcursul unei perioade de timp, pentru a arata daca rezultatul pe care il aduce compania actionarilor se afla pe o traiectorie ascendenta sau nu.

Trebuie avut in vedere si faptul ca numarul actiunilor poate sa se schimbe de la un an la altul, asa ca atunci cand se fac astfel de comparatii profitul pe actiune trebuie ajustat cu modificarea numarului de actiuni, pentru a avea o imagine corecta.

Formula de calcul

EPS = PROFIT NET TOTAL/NR TOTAL DE ACTIUNI

Exista mai multe moduri de a calcula acest indicator, in functie de rezultatul net luat in considerare. O varianta este includerea ultimului rezultat net anual (LFY – last fiscal year), o alta varianta, mai rar intalnita, este utilizarea rezultatului net pe ultimul trimestru (LFI – last fiscal interval), iar cea mai des folosita metoda are in vedere rezultatul net pe ultimele patru trimestre consecutive, adica pe ultimele 12 luni (LTM – last twelve months, sau TTM – trailing twelve months).

EPS poate fi calculat fie luand in calcul numarul de actiuni de la finalul perioadei de raportare, fie avand in vedere o medie ponderata a numarului de actiuni pe parcursul perioadei analizate.

Comparand doar profiturile (castigurile) obtinute de doua companii este acelasi lucru cu a compara preturile actiunilor acestora, adica analizate separat acestea nu prezinta o mare relevanta in luarea deciziei.

Si intr-un caz si in celalalt se uita ca fiecare companie are un numar de actiuni diferite, ceea ce conteaza foarte mult.

Sa luam un exemplu.
Compania A si B au un profit net fiecare de cate 1000 lei, dar compania A are 100 actiuni in timp ce compania B are 500 actiuni. In acest caz actiunile carei companii veti cumpara ?
De aceea acest indicator este o “unealta” numai pentru compararea actiunilor emitentilor.

Indicatorul se estimeaza numai pe o perioada de un an de zile, in caz contrar datele sunt eronate.
Calcul : PROFITURI NETE TOTALE / NUMARUL TOTAL DE ACTIUNI
Pentru cele doua cazuri A si B valoarea EPS difera si aceasta este evidenta :
A : 1000/100 = 10
B : 1000/500 = 2
Multi ar inclina sa se “arunce” sa cumpere actiunea A deoarece are EPS mai mare, insa valoarea EPS luata singular nu este suficienta pentru o decizie corecta. Va trebui sa abordam si ceilalti indicatori.

Totusi inainte de a merge mai departe este bine sa spunem ca avem trei categorii de EPS
– trailing EPS – valoarea EPS pe anul anterior;
– curent EPS – valoarea curenta a EPS pe anul in curs, care este in proiectie;
– forward EPS – valoarea EPS ce va fi proiectata in viitor.

P/E

Este cel mai des utilizat multiplu de evaluare a companiilor cotate la Bursa. Motivul este simplu : scopul final al oricarei firme este obtinerea de profit, iar dimensiunea acestuia da, in ultima instanta, valoarea firmei.

Indicatorul poate fi calculat impartind valoarea totala de piata a companiei la profitul total. Exista mai multe posibilitati de a calcula PER-ul, in functie de profitul utilizat: PER pe ultimele 12 luni, cu profitul cumulat pe ultimele patru trimestre, PER pe ultimul an fiscal, cu profitul pe ultimul an fiscal incheiat, sau chiar pe un singur trimestru.

Bineinteles, comparatiile intre doua sau mai multe firme sau intre perioade de timp diferite pentru aceeasi firma nu se pot face decat cu PER-uri calculate folosind acelasi tip de profit.

O alta modalitate este folosirea unor estimari de profit pentru acea companie, ceea ce poate arata daca pretul actual este convenabil, avand in vedere perspectivele viitoare.

Teoretic, pentru un investitor un PER mai mic este mai convenabil, pentru ca inseamna o recuperare mai rapida prin intermediul profitului investitiei facute initial. In practica, PER-ul depinde mult de pretul actiunii, iar acesta la randul sau depinde de asteptarile pietei in privinta companiei sau a sectorului de activitate.

Un pret de piata mic poate insemna ca investitorii in general se asteapta ca in viitor compania sa aiba rezultate mai proaste, iar daca asta se intampla pretul ar putea cobori si mai mult. Pe de alta parte, un PER mare poate insemna fie o supraevaluare a companiei, fie asteptari foarte optimiste din partea pietei.

In general, companiile din sectoare de perspectiva, cum ar fi IT, biotehnologie etc. au PER-uri mai mari, in vreme ce companiile din sectoare cu perspective mediocre au PER-uri mai mici. De aceea e bine ca atunci cand se face o comparatie a PER-urilor mai multor companii, acestea sa fie din acelasi sector de activitate.

Asadar PER este indicatorul la care se uita majoritatea investitorilor cand doresc sa aleaga o actiune sau mai multe actiuni si aceasta spune multe deja, dar nu este suficient pentru o alegere finala si corecta in totalitate.

Pe pietele dezvoltate acest indicator este serios luat in seama pentru investitii, insa la noi se respecta mai putin fiind multe actiuni supraevaluate sau subevaluate puternic.
Compararea se face si intre P/E ale actiunilor unei burse cu ale altor burse, acelasi lucru se intampla si la nivel sectorial.

Fiind vb de sectoare voi enumera cateva dintre cele mai reprezentative ale BVB dpdv al “capitalizarii bursiere”:
– bunuri de capital
– bunuri de folosinta indelungata
– bunuri de larg consum
– energie
– servicii financiare
– materii prime si materiale de baza
– farmaceutice si servicii medicale.

In prezent P/E al BVB este in jur de 14 (septembrie 2010).

Calculul este relevant la sfarsitul anului. Se pot face si calcule intermediare pe baza raportarilor trimestriale sau semestriale, insa si acestea se vor calcula tot pe baza raportarilor din ultimile 12 luni de zile sau pentru 12 luni de zile (9 raportate si 3 estimate, cum ar fi calculul din luna octombrie).

Indicatorul arata relatia dintre pretul actiunii si profiturile emitentului, adica el exprima durata de recuperare a unei investitii intr-o actiune (pretul platit pe actiune) din profiturile obtinute de emitent.

Formula de calcul:

PRET ACTIUNE / PROFIT PE ACTIUNE sau PRET ACTIUNE / EPS

In exemplu de mai sus luam cazul companiei A si vom spune sa pretul actiunii acesteia este de 10 lei in acest caz P/E este 10/10 = 1.

Cu cat valoarea lui este mai mica cu atat este mai bine pentru investitori, iar investitia este mai eficienta. Indicatorul mai arata cat de dornica este piata sa plateasca emitentului pe o actiune. Daca P/E este mare atunci inseamna ca in acel moment cu atat este de acord piata sa plateasca pe emitent pentru castigurile ce le va obtine.

In situatia in care asteptarile investitorilor sunt mari fata de viitoarele performante ale emitentului atunci ne putem astepta la valori destul de mari ale P/E.

Pentru P/E nu exista valori normale izolate ci acesta se compara cu un indice P/E de referinta, fie la nivel sectorial sau bursier.
In conditii normale exista cateva repere de comparatie pentru indicele P/E al unei actiuni aflata pe o piata matura, normala :
– sub 5 actiunea este puternic subevaluata
– intre 5 si 10 actiunea este subevaluata
– intre 10 – 15 este valoare rezonabila
– intre 15-20 supraevaluare cu diferite trepte
Pe o piata emergenta aceste valori pot fi upgradate cu 5-10 puncte in functie de sectorul de activitate avand in vedere ritmul mediu de crestere sectoriala.
De aceea va trebui sa vedem evolutia P/E pe o perioada mai mare de timp, perioada in care si profitul net se poate schimba.

Foarte multi investitori fug de actiuni care isi mentin valorile P/E mult timp sub 5 deoarece considera ca este un “vot de neincredere” din partea investitorilor, dar printre multe actiuni de acest fel sunt si “diamante“, care asteapta doar sa fie descoperite, iar cine o va face nu are decat de castigat.
Si atunci care este valoarea corecta a lui P/E pentru o actiune eficienta? Voi cita doar cateva criterii:
– are valoarea P/E sub valoarea medie sectoriala fie din tara sau corelata cu sectoarele similare de pe alte burse straine din regiune, inclusiv cele puternice;
– are valoarea P/E sub valoarea medie a bursei respective;
– valoarea indicatorului este data si de increderea investitorului de a plati pentru castigurile posibile urmatoare ale emitentului ceea ce inseamna ca exista incredere in piata pentru realizarea de noi castiguri substantiale de catre emitentul in cauza. Alt investitor poate sa nu aiba increderea asa de mare si crede ca P/E este supraevaluat ceea ce numai piata va demonstra.

Pe piata din Romania, din pacate, datorita absentei raportarilor periodice ale multor emitenti acest indicator este mai greu de determinat corect si cu atat mai greu sa se compare cu o valoare medie sectoriala.

In acest caz foarte mult conteaza evolutia in piata a pretului, a cresterii lichiditatii si a increderii investitorilor in castigurile viitoare ale emitentilor, care pot fi fabricate sau umflate artificial, iar investitorii minoritari sunt la mana insiderilor sau marilor investitori care cumpara informatii sau “fac piata” unei actiuni.

PEG
Este un indicator care poate masura gradul in care o actiune este sau nu supraevaluata, mai ales in cazul in care P/E este peste media sectorului sau bursei.

Calcul : PEG = P/E / CRESTEREA ANUALA ESTIMATA A PROFITULUI

Daca o societate are P/E = 30, iar cresterea anuala a profitului estimata in urmatorii ani este de 20% atunci PEG este 1,5.
Daca luam in considerare ca pentru PEG valoarea convenabila este 1 , atunci pentru cazul nostru rezulta ca pretul actiunii include o parte din profitul estimat in viitor ceea ce inseamna ca eu ca investitor cheltueisc mai multi bani pentru acelasi profit prognozat. In aceasta situatie imi voi cauta alta societate care are PEG cel mult egal cu 1 sau in apropierea acestuia.

Trebuie amintit ca indicatorul PEG fiind bazat pe estimari nu este asa sigur si convingator, mai ales daca profiturile sunt estimate pentru mai multi ani si de aceea unii analisti folosesc si date istorice pentru o estimare mai apropiata de realitate aratand potentialul de crestere al profitului societatii respective.

Nu intotdeauna un PEG supraunitar este defavorabil existand situatii cand acesta indica faptul ca emitentul urmeaza sa atinga ritmuri de profitabilitate mai mare , la fel cum nici un PEG sub 1 nu arata intotdeauna o investitie buna si mai degraba o scadere a ritmului de crestere a profitului. De aceea el trebuie corelat intotdeauna cu EPS, P/E si P/B comparand valorile cu cele sectoriale.

Acest indicator se preteaza acelor investitori care folosesc stilul cresterilor la un pret rezonabil (GARP).

VB – valoarea contabila
Valoarea unei companii reflecta cat de mult a crescut acea companie si daca aceasta reflecta pretul din piata. Sunt mai multe cai pentru a defini aceasta valoare. Una dintre ele este capitalizarea bursiera sau altfel spus cati bani ai nevoie pentru a cumpara toate actiunile din piata la pretul zilei.

Calcul : ACTIVE TOTALE – OBLIGATII DE PLATI

O alta cale de a estima valoarea unui emitent este de a te uita in evidentele contabile (biliantul contabil) si a vedea valoarea ei contabila. Adica daca compania si-ar inchide acum portile VB este ceea ce ramane dupa vanzarea tuturor activelor si s-au achitat mai intai toate obligatiile de plati.

De aceea cu cat este mai mare VB cu atat creste afacerea companiei si are abilitatea de a genera profituri si de a creste.

P/B
Investitorii care se uita dupa actiuni strong/de valoare, in piata nu sunt deloc putini. Unii ii numesc value investors (adica investitori care se decid in functie de valoarea emitentului si care se multumesc cu actiuni la care nu se asteapta cresteri impresionante).

Ei cumpara aceste actiuni care au mereu valoare si le pastreaza pentru o perioada mare de timp fara a se impacienta de miscarea pietei avand incredere in valoarea acestor actiuni si in puterea, dar mai ales “sanatatea” lor de a genera mereu profituri.

Caculul acestei rate este :

P/B = PRETUL ACTIUNII / VALOAREA CONTABILA A ACTIUNII

Cu cat P/B este mai mic cu atat mai bine pentru luarea unei decizii de cumparare..

Corelatia dintre ROE si ROA

Dacă rata dobânzii este mai mare decât rata rentabilităţii economice (ROA), atunci rentabilitatea financiară (ROE) va fi mai mică decât cea economică. În aceste condiţii întreprinderea nu poate contracta împrumuturi pe termen mediu şi lung, iar pe piaţa financiară nu prezintă interes deosebit pentru investitori.

Un potenţial cumpărător poate fi însă interesat de o asemenea situaţie, în cazul în care îi oferă avantaje în negocierea preţului, precum şi dacă are în vedere anumite posibilităţi de sporire a eficienţei firmei, în baza unor programe proprii de redresare, este unul din principalele motive care determină investitorii să achiziţioneze firme falimentare.

Pentru un analist, însă, care are în vedere evaluarea acţiunilor companiei respective, acest fapt nu prezintă interes.
Dacă rata dobânzii va fi egală cu rata rentabilităţii economice, atunci va fi egală şi cu rata rentabilităţii financiare. În acest caz, structura capitalului nu este în măsură să influenţeze decizia de cumpărare a acţiunilor.

Cea mai interesantă situaţie este cea în care rentabilitatea economică este mai mare decât rata dobânzii la capitalurile împrumutate, compania se află într-o situaţie favorabilă, ea realizează o rentabilitate financiară şi un profit mai mare.

În plus firma va putea apela la credite, pe termen mediu şi lung, pentru finanţarea activităţii, asigurându-şi astfel un profit suplimentar în viitor. În acest caz acţionarii pot beneficia de efectul de levier al îndatorării întreprinderii.

Efectul de levier este pus in evidenta de relatia : Datorii / Capital propriu

Referitor numai la indicatorul ROA, acesta poate da si unele rezultate false daca in calculul acestuia nu se includ si datoriile cu dobanzile aferente imprumutate de companie pentru a realiza afacerea.

In primul calcul valoarea contabila este artificial redusa cand in realitate ea este mai mare (vezi datoriile, imprumuturile aferente) si automat indicatorul devine mai mic in caz real uneori ajungand chiar negativ ceea ce marcheaza neobtinerea profitului.
Mai sunt si alte situatii in care valoarea contabila este artificiala si de aceea trebuiesc avute in vedere toate cheltuielile contabile aferente afacerii.

O companie sanatoasa va avea un ROA cuprins intre 13% – 15%.

RECOMANDARI:
– este bine ca indicatorul sa se analizeze pe o perioada de cca 5 ani de zile pentru o estimare mai corecta si a elimina unele date anormale;
– compania care poate stoarce mai mult profit cu aceleasi active este o INVESTITIE MAI BUNA pe termen lung.

Aceasta a fost teoria si pentru a fi inteleasa cat mai bine trebuie sa vedem o analiza fundamentala facuta ca la CARTE. Este vorba de IPO la actiunea “Transelectrica”facuta de Intercapital.

Cu cat analizam mai multe asemenea studii fundamentale vom incepe sa intelegem mai bine cu ce sa mananca activitatea bursiera si vom dori sa fim in pas cu ea.

La fel s-a intamplat cu IPO la “ALUMIL” cand oferta acestuia (subscris in anumite conditii dubioase de 15 ori) nu a fost decat o mare speculatie ca in prezent aceasta actiune sa ajunga la un pret de echilibru in jurul valorii de 6,5 lei .

Stau si ma gandesc ce i-a determinat pe unii sa cumpere dupa listare chiar si la pretul de 9,0 lei cand era clar ca este un pret SUPEREVALUAT. Dar pentru a va convinge mai bine cititi singuri oferta primara initiala facuta acestui emitent si trageti concluziile.

IN CONCLUZIE :
Cine doreste sa stapaneasca bine “asa zisele” secrete ale bursei este bine sa inceapa cu inceputul .. sa cunoasca cat mai bine activitatea si performantele reale ale emitentilor din portofolii sau ale celor la care doreste sa acumuleze actiuni, dar si indicatorii lor financiari

Comments

  1. 1. EPS (earnings per share – profitul pe actiune), adica profitul net/pret actiune?
    asa ai trecut …nu e profit net/nr de actiuni?

Speak Your Mind

*