2.4.1 Analiza fundamentala – ABC-ul

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Incheiam acum cateva zile un articol despre analiza fundamentala cu urmatoarele cuvinte …

“Asa ca astept cu mare interes colaborarea pe care mi-o doresc si eu de foarte mult timp”
M-am luptat si ma lupt la modul sincer pentru a da la o parte “slaba” colaborare in acest domeniu, mai ales cu cei pasionati de bursa, insa eu sper in continuare ca numai impreuna vom reusi sa ne educam in afaceri, inclusiv pe bursa, invatand unii de la ceilalti.

Mi-ar fi placut sa vad o mai mare participare din partea celor care cunosc bine despre mecanismele bursiere si vor sa ajute deoarece sunt convins ca exista printre cititori multi oameni bine pregatiti, care pot ajuta cu stiinta lor. Inca mai astept.

Pana atunci ma voi documenta singur (de ati sti cum trece timpul si cate sunt de cunoscut in acest domeniu !) si voi incerca sa transmit atat cat pot din ce acumulez.

Fiind vorba de acumulat cunostiinte si avand in vedere ca se apropie rezultatele preliminate ale emitentilor, cand vom avea nevoie sa evaluam personal performantele societatilor, va voi prezenta o carte care poate fi considerata ABC-ul modern al analizei fundamentale.

Cartea se numeste “Finante” si este scrisa de Ion Stancu, profesor la ASE.
Ea se poate procura de la Libraria ASE – Bucuresti sau de la Editura economica fiind a treia editie a cartii scrise in 2002.

Partile mari componente ale acesteia sunt:
1. Bazele finantelor intreprinderii
2. Functiile, organizarea si functionarea pietei financiare in Romania
3. Comportamentul rational al agentilor economici in mediu cert
4. Evaluarea activelor si decizia de investire in mediu probabilistic
5. Teoria financiara si gestiunea portofoliului – rentabilitatea si riscul valorilor mobiliare
6. Evaluarea patrimoniala si financiara a intreprinderii
7. Evaluarea intreprinderii in conditii de inflatie
8. Practica financiara
9. Diagnosticul rentabilitatii intreprinderii etc.
Caclulul coeficientilor de elasticitate (beta si alfa) care masoara volatilitatea – riscul de piata al valorii mobiliare.

Cartea este scrisa mai mult pentru specialistii in domeniu (studenti ai facultatii de profil) insa poate fi foarte bine folosita si de noii investitori, care doresc sa-si faca singuri evaluarile privind potentialul emitentilor din portofoliu si mai ales sa cunoasca ABC-ul elementelor de analiza fundamentala, atat la nivel corporatist cat si macroeconomic.

In acest sens am selectat cateva exemple:
1. Valoarea patrimoniala a companiei, adica activul net reprezinta diferenta dintre activul total si datoriile totale mentionate in bilantul contabil al acesteia. Principalul obiectiv fundamental al emitentului ar trebui sa fie maximizarea acestui activ net, iar sursa de baza este cresterea profitului net, adica profitabilitatea societatii.

2. Un alt obiectiv major al emitentului ar trebui sa fie maximizarea averii investitorilor de capital, care in unele situatii intra in contradictoriu cu maximizarea profitului. In acest caz ne orientam in special la fluxurile nete de trezorerie (cash flow).
In acest caz vom avea marimi diferite pe termen scurt intre cele doua valori, insa pe termen LUNG marimea profitului (potentialitatea contabila) este aproape ca cea a cash flow-ului (potentialitatea monetara) prin decalajele in timp dintre veniturile si cheltuielile din contul PROFIT-PIERDERI si incasarile si platile perioadei.
Diferentele pe termen scurt dintre cele doua elemente profit-cash flow sunt oferite de modificarile de dobanda, curs valutar, inflatie, insolvabilitate.

PRINCIPIILE de baza ale FINANTELOR
a. Relatia rentabilitate – risc (investitiile in proiecte mai riscante trebuie sa ofere o speranta de rentabilitate proportional mai mare)
b. Pretul timp al banilor (o suma de bani primita astazi valoreaza mai mult decat una primita in viitor)
c. Fluxul net de trezorerie (cash flow-ul) este mai important, nu profitul (in evaluarea proiectelor de investitii se considera venituri cash flow-ul obtenabil si nu profiturile estimate)
d. Cash flow-uri marginale (evaluare investitii ca diferenta dintre cash flow cu investitii si fara investitii)
e. Fiscalitatea influenteaza deciziile financiare (tratament diferit fiscal al actionarilor si imprumutatorilor firmei)
f. Atentie la concurenta (sau de ce proiectele de investitii superprofitabile dureaza asa de putin ?)
g. Eficienta pietelor de capital (ele reactioneaza rapid si la preturi corecte)
h. Problema mandatarii (maximizarea averii actionarilor depinde si de bunastarea managerilor)
i. Rentabilitatea noua si risc nou (ele trebuie sa mearga impreuna cu cele ale firmei).

Totodata sunt convins ca multi cunosc ca piata financiara din Ro este formata din:
1. Piata monetara si valutara – a transferurilor pe termen scurt (sub un an)
2. Piata de capital, de asigurari si cea imobiliara – a transferurillor pe termen lung (peste un an)
Piata de capital (cea care ne intereseaza pe noi este formata din trei categorii de agenti economici (care emit ordine – inclusiv institutionalii, intermediarii si cei de control si supraveghere – CNVM).

Rentabilitatea valorilor mobiliare.
Am fost intrebat de multe ori care este rentabilitatea investitiilor mele si cum o calculez.
In primul rand un bun investitor ar trebui sa stabileasca tinta profitului sau la valori mult mai mari decat dobanda bancara si mai ales peste rata inflatiei anualizate. Adica profitul sau trebuie sa acopere consumurile viitoare in functie de ofertele pietei de capital.

Speak Your Mind

*