2.4.7 Predictia analizei fundamentale

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 17 aprilie 2014

Predictia pretului unei actiuni este mai mult apanajul domeniului analizei tehnice deoarece aceasta are la baza o serie de instrumente/unelte care concura uneori uniform la realizarea unei estimari a datelor istorice cat mai aproape de realiate. Am numit aici unele modele/formatiuni grafice tip bullish patern sau bearish patern : triunghi ascendent, cap si umeri, canal descendent sau bullish/bearish candlestick : engulfing, harami, hammer, morning star si multe altele.

Pentru cei care evalueaza companiile pentru unele posibile achizitii activitatea de estimare a evolutiei viitoare este mult mai complexa si are legaturi directe cu conjunctura globala economica, piata acestor companii, pozitia lor in piata, produsele si activitatea de management.

Aceasta de regula ocupa mult timp si multe cunostinte, unele specializate. Atata timp cat majoritatea investitorilor nu au cunostinte economice sau de MBA aceasta munca de estimare a potentialului unui emitent este cu atat mai dificila. Avantajul este ca profitand de resursele Internetului putem culege despre o companie foarte multe informatii. Ceea ce este mai greu este legat de interpretarea lor.

Sunt multe definitii legate de analiza fundamentala – AF. Iata una : AF este metoda de evaluare a activitatii financiare si operationale ale unei companii, in special vanzari, castiguri, active, datorii, management, produse, competitie.

Desigur ca multi ne-am pus intrebarea : Ce cumperi cand cumperi o actiune a unei societati?
Ei bine, raspunsul majoritatii este “CASTIGUL” si acesta poate fi un raspuns corect.

Dar mai adaugam o intrebare : Daca rezultatele firmei se publica trimestrial atunci pretul zilnic al actiunii de ce este dirijat/determinat ?
Raspunsul posibil trebuie sa aiba legatura cu faptul ca pretul unei actiuni reflecta ASTEPTARILE investitorilor in castigurile viitoare ale companiei aduse/ajustate la zi, indiferent ca sunt pe TS sau TL.

Din aceste motive miscarea preturilor unei actiuni sau a mai multor actiuni este data mai putin de rezultatele anterioare si mai mult de viitoarele castiguri. De aceea de multe ori se ignora trecutul (aici este diferenta fata de predictia AT care se bazeaza mai mult pe istoric). De aceea noi vom fi ingrijorati de ce va fi maine, de castigurile potentiale din viitor si nu de cele de ieri.
Aceasta explica de ce un emitent poate depasi asteptarile in castiguri dar pretul din piata poate cade semnificativ si invers. De aceea performantele actuale ale unei actiuni pot fi : EPS, P/E si PEG in scadere, adica avem un trimestru foarte bun insa pretul poate sa scada.

Asa ca este bine de stiut ca ceea ce conteaza la estimarea AF a unui emitent sunt CASTIGURILE VIITOARE. Dar, ca si la AT, nici in cazul AF, NIMENI nu stie ce castiguri vor fi in viitor. De aceea ne vom orienta dupa asteptarile generale macroeconomice sau ale economiei globale realizate de specialisti, precum si a evolutiei sectoriale din care face parte emitentul.
Asa ca nu vom avea prea mari asteptari pe TS si TM in domeniile cuprinse de criza actuala pornind de la sectorul creditelor financiar-bancare, al marfurilor in general afectate mult de reducerea consumului, deci a cererii si multe altele.

Ne vom orienta dupa anumiti indicatori macro esentiali cum ar fi CONSUMUL si vom urmari ce sectoare a afectat acesta in special sau ceea ce va afecta in viitor pe o criza prelungita la care se adauga si o recesiune a carei lungime nu o putem estima. Nimeni nu stie ce efecte si cat va tine conjunctura actuala economica, insa ne putem astepta si la ceva mai rau dar si mai bine, in functie de efectele masurilor luate

Singurele elemente/repere vor fi desigur masurile pe care le vor lua guvernele si bancile centrale, care trebuie spus ca in ultima perioada s-au intetit. Cand vor apare primele semne de ameliorare a situatiei actuale (in special in tarile care au generat aceasta criza, am citat SUA) atunci putem vorbi de o schimbare.

Un element important este CAND ne asteptam ca viitoarele CASTIGURI sa apara ? Peste 1-2-3 ani sau cat timp ? Acest lucru se transpune in piata prin cat suntem noi dornici sa platim azi pentru castigurile care vor veni peste 2-3 ani ? Nu putem estima acest lucru insa putem spune ca este mai putin decat vom plati pentru urmatorul trimestru.

Exista doua adevaruri aici : 1) este valoarea banilor in timp; 2) riscul suplimentar asociat cu cresterea incertitudinilor in paralel cu trecerea timpului. Adica multe se pot intampla in asteptarile noastre in cei 2-3 ani estimati.

Asa ca putem sa ne asteptam la multe, iar miscarea pretului si a volumului din piata va comunica direct aceste schimbari de comportament. Voi adauga la aceasta si o usoara unda de optimsm sau de pesimism, care exista deopotriva in piata, fara a se detasa unul SIGUR si definitiv ceea ce inseamna ca este posibil sa vedem o stabilizare temporara.

Asa ca dpdv al predictiei fundamentale factorul predominant din piata este tot cel psihologic general. Urmariti-l si veti sti unde va aflati, pe ce parte a trendului pietei.

Speak Your Mind

*