2.4.11 AT vs AF sau AT & AF

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 4 aprilie 2014

Imi aduc aminte de o discutie purtata nu de mult pe un forum bursier privind disputa dintre AT si AF, adica dintre analiza tehnica si analiza fundamentala. Fireste ca fiecare a ramas cu parerea lui si convingerile nu s-au schimbat.

Eu nu voi incerca sa aduc invinuiri uneia (cum au facut unii mai putini cunoscatori) si sa laud prea mult pe cealalta. Amandoua genurile au si avantaje si dezavantaje, asa precum profilul unui investitor difera de cel al unui speculator, cel din urma incercand sa profite de marile oportunitati oferite de piete.

Vremea BUY AND HOLD ne-am convins ca a “MURIT” odata cu inceputul crizei din 2007 si incerc sa prognozez ca nu va mai reveni la ce a fost inainte multi ani de aici inainte.
In acelasi timp cand minimele sunt doborate treptat si tot mai agresiv, cand volatilitatea creste masiv (+/-15%) in cateva zile ne permite sa realizam randamente echivalente cu cele pentru 1 an de zile, parca profilul unui investitor “SADEA” nu prea se mai potriveste conjuncturii actuale.

Cine a cumparat in anul 2007 sau chiar 2008 stie ce vorbesc, la fel cine a cumparat fie si in luna iunie 2010 (considerand atunci ca este MINIMUL unui ciclu mai lung de timp) ACUM se poate plange ca bursa este prea dinamica si ciclurile sale sunt tot mai scurte, de la 10 ani la 5 ani si iata acum la cca. 2 ani de zile (2009-2011), probabil in viitor la 1 an de zile.

Pe de alta parte multi dintre cei care acceseaza forumul cu pricina, precum si acest ghid, inca nu stiu exact care sunt caracteristicile acestor doua tipuri de analize si incearca dupa cunostintele lor sa desluseasca intelesul acestei “dispute” inutile, dupa opinia mea, prin prisma datelor, evenimentelor ce se perinda nu numai in aceasta perioada, ci in general si care influenteaza cel mai bine mersul burselor.

Cine poate sa “citeasca” acest mers cat mai bine acela se poate defini ca un cunoscator al bursei, in general sau al unui instrument in special si in mod sigur acesta este scopul acestei cautari dintre cele doua tipuri de analize.

Cred ca, dupa atatia ani de experienta privind cercetarea acestui domeniu, pot sa spun ACUM ca nu exista OMUL (traderul, investitorul) si tipul de analiza dedicat de la inceput. Acest lucru este o cautare PERMANENTA ceea ce da sens flexibilitatii celui in cauza, dar si variatiilor ample ale bursei.

Aceasta asociere intre un profil de investitor si un tip de analiza bursiera se cauta/testeaza o perioada de timp si de abia dupa testarea acestei legaturi OM/ANALIZA bursiera putem spune ce anume se preteaza in cazul fiecaruia.

De aceea, dupa opinia mea, aceasta disputa va exista TOT TIMPUL cand este vorba de investitii pe bursa si NIMENI nu va castiga din aceasta, ba dimpotriva, aceste animozitati sunt “folosite” de “big guys” pentru a starni “valuri” pe bursa, pe o bursa foarte derutata in momente de criza si din care ei pot castiga si mai mult.

In aceasta situatie eu ma erijez ca fiind adeptul folosirii ambelor tipuri de analize, atat analiza tehnica cat si analiza fundamentala, care intr-o acceptiune mai exacta se numeste ANALIZA RATIONALA.

Sa privim lucrurile prin mai multe perspective.
OK, veti spune, stim ca piata are o miscare datorata mai mult unui comportament irational al masei de investitori. Da, asa este daca privesti lucrurile doar prin prisma AF.
De cate ori nu ati vazut pe bursa ca dupa aflarea unor rezultate foarte bune ale unui emitent, chiar peste asteptari, pretul acelei actiuni a scazut cu toate ca bursa creste in general?

De multe ori, NU? Unii spun la aceste comportamente “cumpara pe zvon si vinde pe stire”.
UNDE SUNT ZVONURILE?

Si totusi ceea ce s-a intamplat de curand, cu aprobarea plafonului de majorare a deficitului bugetar din SUA, nu a mai corespuns cu aceasta regula de baza a bursei deoarece, dupa ce o perioada lunga anterioara de tatonari politice ale congresmenilor americani ce au determinat scaderi masive ale cotatiilor bursiere la actiuni, bursele au avut un MIC REVIRIMENT.

Am zis noi atunci, am sperat mai mult, ca “GATA, bursele isi revin”. Si nu a fost sa fie asa, cu toate ca asteptarile investitorilor au fost mari pentru aceasta aprobare.
Ceea ce a urmat cu ratingul Standard and Poor’s transpus pe bursa am vazut ca nu s-a mai incadrat in nici un tipic anume privind asteptarile investitorilor. Aceasta fiind pe undeva o masura controversata si in prezent analizata de SEC ca o “MISCARE MANIPULATIVA” la scara internationala a creat ceva ZVONURI ce duc pana la marele speculator Soros si INSIDERS ai agentiei respective.

Sunt convins ca nu vom afla adevarul si atunci reactia pietei va fi imprevizibila. Ne aducem aminte ca Soros a mai dat un “TUN” asemanator pe bursa, atunci a fost vorba de lira sterlina si Banca Angliei.

Tot la capitolul de zvonuri recente putem sa adaugam si chestia cu intentia de scadere a ratingului AAA al Frantei datorita deficitului sau bugetar destul de mare, care trebuie vazut in “constructie” cu alarmele privind situatia sistemului bancar din Italia si Spania.

Odata ce Franta este una din marile finantatoare ale fondului de ajutorare a tarilor europene in nevoi, Italia este a treia putere din UE si Spania este o tara la fel de mare, cu mult mai mare decat Grecia, atunci reactiile din piete vor fi pe masura evenimentelor respective.

Este adevarat ca scaderea din mai-iunie 2010 a pietelor straine s-a datorat nu in mod deosebit situatiei deficitului bugetar si datoriilor din Grecia, ci a contagiunii ce se putea transmite si altor tari din PIIGS. Iata ca scaderile de acum sunt mai accentuate decat cele din 2010, fiind similare pe undeva cu cele din toamna anului 2008.

Situatia actuala internationala inca nu este rezolvata, mai ales ca o CORECTIE pe bursa, fie ea si sanatoasa la un trend de crestere de doi ani, se considera valabila pentru o depreciere a indicilor burselor straine de 10-15% fata de maximele de unde a inceput coborarea.

Iata ca minimele din aceasta luna august au marit aceasta depreciere, iar corectia nu mai este corectie ci un downtrend puternic ajungand la cca. 20% si chiar peste 23% cum este cazul indicelui DAX, adica o piata bear veritabila pentru o perioada buna de timp.

O asemenea depreciere medie a preturilor actiunilor unei burse puternice reprezinta, asa cum am spus saptamana trecuta, PANICA si nu una marunta ci una destul de solida ce poate fi “impanata” din loc in loc de cate un rally local de cateva procente marcand in acest fel o piata BEAR pe o perioada mai mare de timp (cateva luni de zile, de la 2 la 6 luni uneori).

Fireste ca acest downtrend mai mare depaseste ajustarea pe care o astepta piata vis a vis de asteptarile investitorilor corelate cu datele fundamentale recente si care nu face decat ca orice stire macro din SUA (vezi piata muncii – cererile de ajutor de somaj sub pragul de 400k, vanzarile de retail) sa fie o reactie inversa la mersul de pana atunci al pietei.
In acelasi timp orice veste negativa din sectorul economic (de ex. sentimentul consumatorului in scadere) nu face decat sa “incurce” si mai mult elementele decizionale ale unui investitor ce se bazeaza mai mult pe AF.

Sincer, in ciuda revenirilor din ultimile doua zile din pietele straine, datele fundamentale nu pot schimba rapid perceptia investitorilor ca perspectiva pentru urmatoarele 3 luni este una buna, mai ales ca agentia Standard and Poor’s a anuntat ca s-ar putea sa vina si al doilea downgrade pentru SUA. Cu toate acestea lumea zvonistica continua …

UN ZVON IN CONSTRUCTIE FOARTE PERICULOS

De curand unii analisti si reviste in domeniu au aratat ca si Germania ar fi in pericol privind cresterea economica, datorita eforturilor facute pentru revigorarea economiei. Asa ca avand in vedere si problemele Frantei pe langa cele ale PIIGS atunci pericolul cel mai mare ar putea fi desfiintarea zonei euro si automat a monedei EURO.

Am putea crede ca de fapt se urmareste desfiintarea acestei monede, caz in care s-ar putea sa vedem cateva state europene, nu numai periferice, in stare de faliment. Sunt zvonuri, dar dupa cate am vazut aceste zvonuri actioneaza foarte virulent si schimbator ceea ce ne determina sa fim foarte atenti la sentimentul pietei.

Aici intervine AT
Am vazut saptamana trecuta cum indicele fricii VIX a urcat in apropierea maximului din anul 2010 cand acesta a atins nivelul de 48.20, similar cu un sentiment de MARE FRICA/PANICA.

Sa vedem cum a evoluat in continuare acest indice ce masoara nivelul sentimentului de “frica” din pietele de options de pe bursele americane, pe baza indicelui S&P 500.

vix-15-aug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce observam?

Ca pragul de 48.20 de acum 1 an de zile nu a fost depasit deoarece marti dupa aprobarea majorarii plafonului de deficit bugetar nivelul sentimentului de frica s-a oprit la 48.06 pct marcand astfel un double TOP si fireste asa ceva ne anunta o posibilitate de intoarcere, adica de scadere a sentimentului de frica.

Mai vedem ca o piata BULL cat de cat mai lunga s-a inregistrat cand nivelul indicelui VIX a coborat sunt nivelul MA 50 (in cazul nostru este sub 22 pct.), caz in care se constata o accelerare a cresterii sentimentului de OPTIMISM din piete.

In aceasta faza apar investitorii mai agresivi ce-si asuma un RISC mai mare decat marea majoritate deoarece sentimentul POZITIV inca este fragil si mai are pana va incepe sa DOMINE piata.

Acestia actioneaza in intervalul MA 50 si MA 200 (in cazul nostru 19 pct), iar sub MA 200 sunt restul de investitori, cei conservatori de cursa LUNGA (maxim 2-3 ani in conjunctura actuala), daca si conditiile internationale devin mai favorabile.

Revenirea sentimentului, dupa cat se observa, este una mai greoaie decat agravarea celui negativ si s-a realizat in trepte, perioada in care PESIMISMUL nu a disparut complet deoarece va incerca sa nu piarda din tarie asa de usor.

Dpdv fundamental lucrurile dupa cum sunt acum “asezate” nu ne ofera prea multe sanse de a constata curand o schimbare radicala de situatie cu toate tentativele de escapada a indicilor pe vechile paliere unde sentimentul era de un OPTIMISM COMPLET.

Ceea ce ne face sa ramanem evazivi si sa asteptam si alte CONFIRMARI din partea pietei pana a lua o decizie importanta de investitii sunt declaratiile sefului Bancii Mondiale privind situatia “periculoasa” din UE. Parca, dupa atatea vesti deloc pozitive, nici nu-ti mai vine sa te uiti la burse si sa astepti stiri/vesti mai bune. Oare, un sef de banca, la acest nivel, stiind care este situatia mondiala, ar fi trebuit sa procedeze in acest mod punand “gaz pe foc”? Sunt intrebari care mi le pun la fel de bine cum mi le-am pus si in legatura cu downgrade-ul SUA la vremea repectiva.

Si totusi constatam ca nivelul indicelui VIX scade indepartand sentimentul de panica si transformandu-l intr-unul de PESIMISM incercand ceva sperante in viitor fara a sti cand. O parte din aceste sperante ni le-a oferit FED, care a spus ca v-a mentine dobanda la cel mai redus nivel inca 2 ani de zile, ceea ce inseamna ca va sprijini in continuare economia SUA. Deocamdata sunt numai sperante, care s-au vazut in piata chiar daca asteptarile investitorilor erau pentru inca un QE.

Daca ne uitam mai bine la graficul VIX ne putem da seama ca un moment bun de intrare in piata este daca oscilatorul RSI, care semnifica nivelul puterii relative din piata, ramane sub pragul de 66 si mai ales de 50 – zona neutra.

In aceeasi masura ne indica si indicatorul de baza MACD prin inversarea pozitiilor intrand pe valori negative la inceput in zona pozitiva si apoi prin trecerea in zona negativa, care va marca momentul desprinderii spre OPTIMISM.

Iata care este MAREA DIFERENTA dintre AT si AF. La ora actuala datele fundamentale nu ne arata CEVA BUN, care merita sa ne agatam pentru a face o investitie. Intrebati mai multi specialisti, economisti si vedeti ce parere au … majoritatea va vor spune ca mai bine tinem banii la banca cu toate ca acestea nu ofera o dobanda REAL POZITIVA, adica este sub nivelul ratei inflatiei anualizate.

Eu am un PRINCIPIU, pe care il respect si care nu trebuie sa fie si impartasit de orice investitor … Daca am o oportunitate si asteptarile mele sunt mai mari decat ceea ce-mi ofera alte instrumente bancare atunci IMI VOI ASUMA riscul de a incerca sa castig mai mult decat imi ofera un depozit bancar a carei dobanda este controlata/scazuta de banca. Aceasta este LIBERTATEA pe care mi-o doresc si care DEPINDE numai de mine.

Am vazut cum in luna aprilie 2011 am spus pe acest ghid ca cresterile de atunci au ajuns sa fie nesustenabile (acest lucru nu ti-l spune AF ci AT) si am recomandat atunci fie o iesire/marcare PARTIALA de PROFIT, fie o iesire TOTALA avand in vedere mai multe semnale, dar si procesul CICLIC al evolutiei bursiere.

Am mai vazut ca lucrurile se inrautatesc cand VIX a trecut deasupra MA 200 si apoi MA 50 si atunci am spus o ramanere pe CASH daca acest ecart se pastreaza si mai ales daca depasim nivelul de 30. Sper ca multa lume a inteles de ce am spus in urma cu cateva saptamani ca trebuie sa FIM pe cash cam 80%. Poate unii nu m-au crezut si sunt convins ca acestia au fost adeptii AF neavand date cu care sa compare situatia fundamentala de atunci.

Rolul AT este de a anticipa ceea ce AF va releva mai tarziu la nivel de asteptari/perceptii si acest LUCRU A FOST CEL MAI BINE DEMONSTRAT in aceasta perioada. Datele sunt in piata, sunt pe grafice. Cine a respectat SEMNALELE AT a avut de castigat cine nu, STIE mai bine in ce situatie este SPERAND ca piata sa-si revina mai sus de unde a scazut.

Acum datele fundamentale ne arata ceea ce graficele AT au estimat in urma cu 2 saptamani (a se vedea formatiunile clasice de “cap si umeri” si valurile lui Elliott pentru indicele S&P 500).

Acum cei care interpreteaza datele fundamentale – bancheri, economisti, analisti financiari spun ca este mai bine sa stai pe cash, insa o spun cu intarziere si desigur sunt defazati fata de momentul luarii deciziei.
CE NE SPUNE AT DESPRE PIATA AMERICANA?
Pentru aceasta vom analiza graficul indicelui american S&P 500.
spx-2-august

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interpretare:

Asa cum a evoluat indicele S&P 500 in ultimile doua luni (iulie-august) putem vorbi de un downtrend al carui maxim a fost la 1347 (mai jos decat maximul anului de la 1370) si minim la 1101.54 putin deasupra nivelului minim al anului 2010 de la 1010), care a fost si un maxim al lunii septembrie 2009. Aceasta a insemnat o depreciere de 18.3% sau de 20% fata de maximul anului curent.

Este daca vreti un downtrend impresionant, cel mai mare pentru perioada 2009-2011, mai ales ca acesta a survenit la un an dupa cel din aceeasi perioada a anului trecut de la 1219 la 1039, destul de mare si acesta pe care il putem asimila cu o CORECTIE deoarece a avut doar 15% depreciere medie a pietei americane.

Fireste ca este bine sa cunoastem de la ce pornim (adica aceste doua mari piete bear secundare) si vom spune ca daca anul trecut pietele si-au revenit deoarece FED a pompat iar bani tipariti in pietele de obligatiuni cumparand de 600 mld. dolari bonuri de tezaur acum situatia este cu totul alta. Nu avem deocamdata inca un QE3 si se pare ca nici nu vom avea deoarece FED a lasat doar sa se inteleaga acest lucru, insa sub o alta forma.

Asa cum se mai observa d epe grafic am avut 4 zile de tatonari cu volatilitati foarte mari unde pragul de suport ce ramane in conditiile date un SUPORT STRONG este la 1125 pct si un prag de rezistenta temporara la 1175.

Aceasta rezistenta a fost vineri strapunsa ajungand la 1178 insa dupa cum se constata pe VOLUME TOT MAI MICI, semn ca se testeaza piata, iar aceasta inca nu este convinsa ca directia UP este sustenabila si dpdv fundamental pentru a rezista mai mult timp.

Unde va fi IMPACTUL privind o desprindere mai mare UP?

Pai este CLAR ca pe un BREAKOUT ce se poate realiza in acest zile si daca indicele va depasi nivelul de vineri de 1178 pe VOLUME IN CRESTERE. Aceasta desigur ca nu este suficient si ca va trebui asteptam CONFIRMAREA 1-3 zile. Nu ne vom grabim deoarece am vazut ce am patit saptamana trecuta cand am crezut ca este un REBOUND real si nu a fost. Piata a infirmat “testarea pietei UP de catre “big guys” si nivelul indicelui a revenit de unde a plecat.

Semnale de crestere sunt slabe deoarece RSI este inca pe un trend down, deci nu vedem o divergenta POZITIVA la acest oscilator, dar ea poate apare daca nivelul RSI se apropie de zona de 50 si o va depasi. La fel si MACD inca nu a schimbat pozitia cu linia de semnal, chiar daca histograma acesteia a marcat o usoara divergenta UP fara a trece insa in zona pozitiva dand mai mare incredere investitorilor pentru a cumpara la preturi medii mai mari decat cele din ultimile 2 saptamani, de ex.

Daca aceste SEMNALE UP se adeveresc, iar volumele confirma putem spune ca piata devine iar atractiva pentru investitori, insa MODERAT.
Deoarece vorbim de o revenire pe usoara crestere va fi interesant cum va tatona si chiar strapunge indicele S&P 500 nivelele de retragere ale acestui recent downtrend, care inca nu s-a incheiat. Vorbim aici in eventualitatea unui breakout la 1178 REUSIT si nu RATAT (FALS).

+161.8% –> 1498.69428
+138.2% –> 1440.76572
Maxim –> 1347
76.4% –> 1289.07144
61.8% –> 1253.23428
50.0% –> 1224.27
38.2% –> 1195.30572
23.6% –> 1159.46856
Minim –> 1101.54
-138.2% –> 1007.77428
-161.8% –> 949.84572

Deci putem vedea ca un posibil prag de rezistenta mai SOLID ar fi la 1250 acolo unde piata a avut de multe ori un prag de suport. Acesta inseamna ca fata de minimul de 1101 ar fi o ascensiune de 13.6% sau fata de limita superioara de unde se poate realiza breakout-ul de 6.2%

CONCLUZII FINALE:
O corelatie armonioasa intre modul de interpretare corecta a datelor fundamentale, precum si a realismului asteptarilor investitorilor care se regasesc toate pe graficele de AT ne poate conduce spre unele randamente mult mai bune decat daca facem investitii “buy and hold”.

Pietele sunt prea dinamice si USOR de INFLUENTAT cu zvonuri usor de fabricat pe o criza sistemica nu numai globala pentru a mai spera ca ce a fost acum 2-3 ani va mai fi si in viitor.

Putem s-o spunem cu voce tare ca pietele de capital au urcat mai mult artificial pe baza interventie pe de o parte a FED si pe de alta parte a marilor banci care folosind instrumente adecvate de tip “levier” si short selling au stimulat pietele dupa care ele s-au retras.

Cine a pierdut? Cei care au sperat mai mult si nu au stiut sa “citeasca” psihologia pietei, de fapt a “big boys” care fac piata intotdeauna dupa criterii mai putin cunoscute de noi sau acceptate.

Speak Your Mind

*