2.4.10 Analiza tehnica vs Analiza fundamentala

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 3 aprilie 2014

Anul 2011 bursier este un an cu totul aparte deoarece el a fost caracterizat pana in prezent de continuarea unei piete BULL (de crestere) inceputa in martie 2009 si incheiata in luna aprilie-mai 2011, dupa care ne-am confruntat cu o veritabila piata BEAR (de scadere), ce continua si in prezent.

Un investitor incepator ar trebui sa-si puna in momentele cheie de luare a unei decizii de intrare sau de iesire din piata vesnica intrebare … In ce fel de piata ma aflu (bull sau bear) si care va fi durata aproximativa a acesteia. Eu as mai adauga si alt element important si anume … Care este ciclicitatea acesteia, adica momentul inceperii si cel al incheierii unei asemenea piete?

Pentru un speculator aceste intrebari se refera la un time frame mai mic, de regula pe TS, daca vorbim de piata de actiuni.
Ca unelte ajutatoare pentru a putea stabili cu o cat mai buna credibilitate aceste momente se folosesc cel mai mult doua tipuri de analize bursiere si anume analiza tehnica si analiza fundamentala.

Nu voi prezenta distinct fiecare tip de analiza, ci voi relua cateva concluzii personale referitoare la “disputa” ce exista intre adeptii celor doua categorii.

SONDAJUL DE PE GHIDUL BURSIER SUSTINE …. ANALIZA TEHNICA

Am inceput mai demult sa realizez un sondaj de opinie in randul cititorilor “Ghidului bursier”, care sa incerce prezentarea unui punct de vedere in acest sens.

Chiar daca numarul respondentilor nu este mare, in medie de 38, avem cateva concluzii care merita analizate in egala masura, asa cum si acestia si-au dat interesul sa raspunda la cele 5 intrebari.

In primul rand din cei 38 care au dat raspunsuri 58% (22) au spus ca folosesc combinatia celor doua tipuri de analize, ceea ce dupa opinia mea este forma cea mai potrivita a unei analize bursiere pentru a lua o decizie de investitii.

Apoi 38% (12) au mizat pe analiza tehnica si doar 5% (2) folosesc analiza fundamentala pentru a lua decizii de investitii. Restul de 5% (2) utilizeaza alt gen de analiza bursiera.
La urmatoarele doua intrebari peste 50% au raspuns ca folosesc AF (10 respondenti) de mai bine de 5 ani sau 38% pentru AT (10 respondenti).

Distinctia se face la cei care folosesc aceste tipuri de analize de numai 3 luni de zile avansul este de partea AT cu 23% (6 voturi) fata de AF care inregistreaza doar 15% (5 voturi). La fel si pentru o vechime de 1-5 ani primul loc il ocupa adeptii AT cu 19% (5 voturi) fata de 10% (2 voturi) la AF.

Interesant devine acum la intrebarea “Cat de eficienta a fost acest gen de analiza” deoarece peste 92% au zis ca este foarte buna (72%) si buna (20%), in cazul AT si doar 60% la AF este foarte buna (28%) si buna (32%) dintre cei chestionati.

Si pentru a nu mai fi nici un dubiu in randul intervievatilor privind alegerea AT ca analiza de baza in luarea deciziilor ultima intrebare pune punctul pe “i” si spune ca 83% (19) au avut castiguri folosind AT si doar 17% (4) au fost multumiti de AF deoarece au castigat de pe urma acesteia.

Trebuie sa spun ca nu sunt adeptul 100% a AT, insa in conditiile actuale, ma bazez mai mult pe acest gen de analiza pentru a investi si a-mi proteja investitia.

Voi argumenta mai jos de ce AT ne spune acum mai mult decat AF si folosind-o avem mai multe elemente pentru a lua o decizie mai aproape de realitate.

PRIVIND IN ISTORICUL ANALIZELOE FACUTE PANA ACUM

Voi da cateva exemple din articolele scrise de mine si care, dupa opinia mea, au o conotatie aparte cand vorbim de AT si mai putin de AF, care fie vorba intre noi are capacitati reduse de a predictiona viitorul pe bursa.

In primul articol scris in urma cu peste 2 ani si 6 luni “Se inrautatesc predictiile AT ?”, adica cu putin timp inainte de atingerea minimelor anului 2009 spuneam ……

Este clar ca, in lipsa unor date fundamentale ca puncte de referinta pentru o analiza bursiera, dar mai ales datorita faptului ca suntem pe o piata BEAR ciclica, cu unele rally-uri pe post de corectii pozitive, ne vom baza cca. 30-40% pe elementele analizei tehnice in cadrul analizelor noastre, poate mai mult decat vad unii colegi.

Cand vorbim de acest domeniu vom gasi multe pareri si solutii, iar o metoda, care sa defineasca o predictie cat mai aproape de realitatea viitoare, nu exista si nici nu va exista niciodata.

Si uite asa, de mai bine de cateva zile AT-isti din mai multe colturi ale lumii, folosind tehnici diferite, vin sa ne spuna ca pe un target (o perioada anume) indicele american X sau Y (si am spune prin asta marea parte a economiei SUA – si automat o parte importanta a economiei lumii) poate fi in cadere libera, chiar cu inca 30% sub nivelul actual (ex. SPX de la 900 la 600 puncte).

Aceasta nu ar fi mare lucru, dar cand vom avea BOTTOMUL estimat, de abia atunci vom vedea un efect major in ciuda unor corectii pozitive, si anume un nivel de 600 puncte pentru SPX sau pentru BET-FI un prag la 5000 puncte.

Si totusi acum Wall Street urca destul de bine dupa ce BLS a comunicat ca a crescut nr. somerilor pe ianuarie 2009 cu cca. 600.000 oameni. Asa ca ma gandesc ca va urma o descarcare tehnica poate chiar saptamana viitoare, deci ATENTIE monitorizare zilnica.

Si totusi ne poate explica cineva ACUM ce sa poate intampla in viitor ? Desigur, NU.

Explicatii de genul ca asa spune teoria Elliott, pe care o repeta unii AT-isti, adepti ai acestei teorii, nu multumeste si nu va multumi pe cei care nu stiu sa citeasca un grafic “weekly” si asta nu din vina lor.

Pur si simplu acestia asteapta explicatii pe intelesul lor, mai mult fundamental decat tehnic. Eu daca vreau pot face ca un grafic AT sa urce sau sa coboare in viitor dupa cum vor “muschii mei”.

Se uita aici de gradul de subiectivism, care ti-l da pe de o parte experienta ta ca AT-ist si in al doilea rand de alegerea parametrilor, punctelor si unghiurilor de evolutie stabilite, care nu sunt decat subiective.

Daca la aceasta vom adauga si modul personal de interpretare (citire) al graficului, iata ca avem destule suspiciuni pentru a nu da crezare in totalitate acestor predictii.

Orice predictie, fie si pe TS, trebuie luata ca un element orientativ si ea se va ajusta pe parcurs in functie de miscarea bursiera.

PRIMA CONCLUZIE:
Pe 9 martie 2009 indicele american S&P 500 atingea intr-adevar minimul recesiunii globale la 666 pct (deci nu neaparat 600 pct cat a fost predictia), in schimb indicele roman BETFI a avut minimul la 7861 pct realizat putin mai devreme, adica pe 24 februarie 2009 si nu neaparat la 5000 pct.

Al doilea material se refera la “Vom avea pe TS o noua piata BULL sau …. ?” din data de 8 martie 2009, exact in ziua in care pietele americane au atins minimul anului 2009 ….

Mai trebuie spus ca foarte multi analisti tind sa creada ca prognozele Chinei pentru 2009 privind cresterea economica de 8% sunt mai mult o bula de sapun si ca nu au fundament real.

Asa ca, de unde ar putea veni pe termen scurt un semnal pentru o noua piata bull ?

In primul rand ne-ar putea contrazice specialistii firmei de cercetari Standard and Poor’s, care in luna decembrie 2008 afirmau ca minimul anului 2008 la SPX ar putea fi depasit in anul 2009 doar cu 50 puncte, adica pragul minim de suport al anului ar fi in zona 700 si ca pornind de la acest punct piata ar creste pana la finalul anului cu cel putin 20% tinta fiind totusi 1025 fata de inchiderea de la sfarsitul anului 2008.

Argumentul lor forte se bazează pe mai multe argumente:
In primul rand pe deprecierea foarte mare actuala a indicelui, care se apropie de cele mai mari din istoria acestuia (ex. scaderea de 54% pentru 1937-1938).

– din 9 octombrie 2007 la 20 noiembrie 2008 indicele SPX a coborat cu 52% fiind cea mai mare depreciere de dupa cea de 89% din 1929-1932.Toate cele 10 sectoare ale indicelui au scaderi pornind de la 22% la 74% sectorul financiar. In cele din urma 125 din cele 128 firme ale sectorului subindustriei au scazut.

– numai declinul anului 2008 a atins recordul de 40%, care a fost al doilea declin dupa cel din 1931 de 47%
– fata de nivelele de retragere ale trendului crescator din 2002-2007 declinul SPX a atins 103%, care comparativ cu media retragerilor de 73% pentru castigurile pietelor bull inseamna ceva mai mult pentru evolutia actuala.

Ei bine, explicatiile specialistilor se bazeaza pe faptul ca dupa un nou minim, mult mai jos decat cel anterior piata va incerca o retestare a topului realizat dupa acest minim care a fost cu 21% mai sus (752+21%). Asa ca de ce nu am avea un nou trend BULL. Logic nu, dar trebuie si sustinut cu ceva.

Suntem in prezent la a 16-a piata bear de la cea din 1929 si aceasta se va incheia si ea in cele din urma. Istoria spune ca in primele 40 zile de la revenirea la normal cresterea medie a pietei poate fi de 33%.

Si totusi, iata ca si aceste afirmatii au fost infirmate de piata deoarece minimul acestui an deocamdata este de 666.5 puncte, adica sub pragul estimat de marii specialisti de la SPX.

Analiza tehnica vs Analiza fundamentala
Datele economice din acea vreme nu prevedeau existenta unei piete bull in perspectiva si mai ales cu o intensitate asa cum s-a demontrat mai tarziu, in schimb analistii tehnici au facut asemenea prognoze destul de realiste, care sustin utilitatea mai buna a acestui gen de analize.

Interesant este momentul in care am analizat recesiunea 2007-2009 in articolul “Analistii despre unde poate ajunge recesiunea actuala ?” exact in zilele in care aceasta isi atingea apogeul pe bursa, dar lasam “loc” pentru noi scaderi ce s-ar putea produce in urmatorii 2 ani de zile.

Aceasta analiza are legatura si cu graficul de mai jos foarte ilustrativ in conditiile actuale.

bad-time-1929-2009

In primul rand evolutia indicelui Dow in Marea Depresiune:

– prima coborare abrupta sau mai bine spus crahul bursei a durat 2 luni (3 septembrie – 3 noiembrie 1929), timp in care indicele a scazut abrupt cu 47,9% situatie care nu a mai fost repetata ulterior.

A fost un adevarat CRAH BURSIER ISTORIC
– pentru intreaga perioada de coborare acest indice a scazut in final pana la 89,2%, iar durata a fost de 34,2 luni (3 sept 1929 – 8 iulie 1932), adica de 2 ani si 10 luni.
Indicele S&P500 a avut o evolutie interesanta in perioadele urmatoare specifice altor doua piete bear, astfel :

1. Pe timpul crizei petrolului din anul 1973- indicele a scazut cu 48.2% in perioada 11 ian 1973 – 3 martie 1974, adica 20.7 luni (1 an si 8 luni)

2. Pe timpul crahului tehnologic al dot.com-ului din anii 2000 cand deprecierea totala a fost de 49.1%, iar perioada acesteia a fost 24 martie 2000 – 9 octombrie 2002, adica 30.5 luni (2 ani si 6 luni).

Perioada actuala a pietei BEAR:
Recesiunea actuala a determinat pana in prezent o depreciere a indicelui Dow de 54.51% de la 14.164.,53 la 6.443,27 puncte (acum este 6.626,24), corespunzator nivelului anului 1996, iar indicele S&P500 a coborat si el pana la 57.39%, de la 1.565,15 la 666.79 (acum la 683,38 puncte).

Comparativ cu primele 2 luni de depreciere ale pietei din 1929-1932 cand indicele Dow a coborat cu 47,9%. acest prag a fost ulterior batut de pietele bear de abia spre finalul perioadelor : dupa 20 de luni la criza petrolului si 28 de luni pentru dot.com. Pragul crahului din 1929 a fost depasit de piata actuala de abia dupa 14 luni (adica in luna decembrie 2008).

In cazul de mai sus putem spune ca deprecierea a fost mai lina si ca efectele recesiunii actuale nu au fost asa de dure precum se spune in comparatie cu Marea Depresiune si ca pornind de la acest considerent nu vom putea aprecia adevarata gravitate a situatiei actuale.

Asa ca piata bear este in continua desfasurare pornind din 9 octombrie 2007 cand indicii si-au inceput coborarea. Deci pana in prezent avem doar 16.9 luni de piata bear, adica 1 an si 4 luni, iar minimele atinse treptat au depasit pe rand pietele bear cele mai apropiate si anume pe cele din anii 2000-2002 si 1973-1974 fiind departe ca valoare relativa de cea din 1929 cu cca. 33-35%.

Din aceasta cauza unii ar fi indemnati sa spuna ca piata actuala se va putea opri doar cand indicii Dow si SPX vor scadea pana la 89-90% fata de punctul initial de coborare. Ori aceasta ar insemna ca fata de acum indicii sa mai scada pana la un nivel al indicelui Dow la 1.400 puncte, iar pentru SPX la 156 puncte.

In aceste condii ar insemna ca fata de nivelurile absolute actuale, in timp de cca 1-2 ani indicii sa se mai deprecieze fiecare in parte cu 78% Dow, respectiv cu 76% SPX fata de ultimile minime atinse de 6443.27 si respectiv 666.79 din data de 6 martie 2009 (vom nota aceasta data).

Admitem ca teoretic asa ceva este posibil in urmatorii 2 ani (ultimele estimari privind o revenire la normal ar fi anul 2011), mai ales ca de la inceputul acestui an avem deja deprecieri de cca. 20% in doua luni de zile.

A TREIA CONCLUZIE:

Recesiunea 2007-2009, care nu s-a incheiat decat teoretic la Q3/2009 (zona euro) isi continua existenta demonstrand ca este cea mai mare dupa Marea Depresiune Economica cand indicele Dow a scazut in perioada 1929-1933 cu cca. 89% atat cat au scazut indicii romani in perioada iulie 2007-februarie 2009. Poate ca revazand graficul de mai sus cei care inca mai sunt optimisti vor vedea REALITATEA cu proprii ochi.

Si a venit si MINIMUL din anul 2010, iar analiza tehnica facuta atunci a scos in relief ca indicele S&P 500 era supraevaluat cu cateva procente bune fata de ceea ce piata incerca sa ne prezinte in acele momente.

Am putea spune ca graficele de la articolul din “Predictii sofisticate – S&P 500 la 400 pct. ?” din data de 5 Iunie 2010 sunt o combinatie a ceea ce inseamna o analiza RATIONALA in care semnalele AT sunt combinate uniform cu cele ale AF.

Dovada cea mai buna este analiza de atunci a celor doua grafice.

Graficul 1 – evaluarea S&P composite in functie de 3 factori

2.4511-1Autorul analizei de mai sus pune in discutie valoarea adevarata a indicelui S&P composite in functie de acesti trei factori de influenta :
– relatia dintre indice si trendul de regresie
– relatia dintre rata ciclica a P/E si indice folosind castigurile obtinute in 10 ani de zile
– rata Q, adica pretul total al pietei divizat la costul de inlocuire al companiilor din portofoliul indicelui.
Interpretare grafic :
Indiferent fata de ce criteriu comparam evolutia S&P Composite vom constata o supraevaluare de 27%, 33% si 39% a indicelui la nivelul lunii mai cand indicele a fost 1125.
Va trebui sa mai prezentam un grafic al trendului regresiei acestui indice pe mai multi ani pentru a vedea o tendinta si unele date din care sa extragem ceva concluzii cel putin teoretice.

Graficul trendului regresiei la indicele S&P Composite din ultimii 140

24511-2

O perspectiva bearish”

Varful marcat in anul 2000 a fost unul foarte mare, de 160% — adica dublul celui din 1929. In perioada analizata indicele a fost deasupra trendului regresiei timp de 18 ani.

Minimul de 6% in zona de negativa a fost in luna martie 2009. Ulterior la inceputul lui iunie 2010 acesta se situeaza la 33% fata de regresie.

Constatam ca in trecut declinul maxim a fost in medie de 50% sub trend. Daca S&P se va asterne pe REGRESIE atunci in viitorul apropiat, probabil 2010 ar putea ajunge la 845.

Daca indicele ar continua declinul si in anul 2011, dar si in 2012, asa cum se prezinta din grafic, un nivel minim comparabil cu celelate bottomuri istorice ar putea ajunge la 400 pct.”

Acestea sunt punctele de vedere ale unor analisti din SUA care compara evolutia economiei americane, aceea pe hartie, cu unii indicatori de influenta ce exista in realitate si care piata deocamdata nu le scoate in relief, dar in situatii majore agravante le poate atinge.

Eu personal nu sunt de acord cu acest punct de vedere, insa nu putem sa excludem si alte variante pe care ni le ofera analistii mai experimentati decat noi si care ne pot sesiza din timp anumite tendinte.

Deocamdata sunt niste predictii mai “sofisticate”, poate mai greu de inteles pentru multi, dar care sunt vehiculate prin piete.
Asa au fost poate unele si in anul 2006 sau 2007, ori 1997-1998 inaintea crizei din anii 2007-2009 sau 2000-2003. Fireste ca putini le-au dat dreptate atunci, iar ulterior au fost nevoiti sa recunoasca adevarul faptelor prezise cu ceva timp in urma de unii analisti mai insistenti. Cine stie ce ne rezerva viitorul ? Noi trebuie sa fim pregatiti pentru orice.

Cine ofera atatea date de care multi nu tin cont la vremea respectiva, dar care in timp se adeveresc a fi CORECTE? Pai NIMIC altceva decat analiza grafica, adica analiza tehnica.

In final voi mai adauga unele concluzii pe care le-am prezentat pe acest ghid in acest an , iar momentul aparitiei lor spune mult mai multe despre utilitatea AT.
PRIMUL SEMNAL DAT DE AT …. APRILIE 2011

Va continua MISCAREA DOWN a pietei americane (indicele S&P 500)?

Analistii straini, in majoritatea cazurilor spun ca DA. In acest caz indicele S&P 500 nu va putea depasi topul de la 1343 (valul 5 major) atins dupa un minim la 1010 din anul 2010 (nivelul de 38.2% Fibonacci aplicat trendului down din 8 oct. 2007).

Cu toate acestea suntem acum pe o corectie ceea ce ne poate duce mai jos la un prim prag de suport din zona 1284 si urmatorul la 1265.
Acest prag corespunde cu o miscare CORECTIVA down de tipul ABC Elliott aplicata noului rally de pana la 1332 (adica nivelul de 78.6% Fibonacci).
Daca corectia va fi ceva mai profunda atunci pragul ultim ar in zona 1240.

Presupunem deci ca nu peste mult timp ne vom intalni cu aceasta corectie si unii

dintre noi vor dori sa se protejeze la o accentuare a ei, mai ales prin prisma incetarii programului QE2 din iunie 2011, dar si a unei posibile bule a pietei de bonuri de tezaur americane ce se poate genera.
Incheiam atunci aceasta scurta analiza cu … E TIMPUL SA FACEM O PAUZA.

AL DOILEA SEMNAL AL PIETEI
Pe 26 iunie spuneam ca o concluzie la analiza indicelui S&P 100 ca ….
“Asa cum se observa incepand cu anul 2000 cand indicele a inregistrat un top (peak) trendul evolutiei din ultima decada este unul DOWN deoarece varfurile multianuale sunt tot mai joase comparativ cu evolutia S&P 500 unde intr-adevar varful din 2007 depaseste pe cel din anul 2000, iar minimele urmeaza aceasta tendinta down prin pozitii din ce in ce mai joase.

Ultimul minim este cel din martie 2009 fata de care trendul actual a atins in doua randuri unele topuri anuale evidentiate prin corectii anuale ciclice de cateva procente menite sa dea un impuls mai mare pentru atingerea topului urmator.

In faza actuala suntem pe o CORECTIE a ciclului anual curent in plina desfasurare, care incearca sa aiba aceeasi amplitudine cu cea din anul 2010, mai ales pe o conjunctura mult mai nefavorabila decat cea de anul trecut.

Am trasat doua evolutii posibile in conditiile actuale si anume :
1. continuarea corectiei actuale pana la limita amplitudinii celei din anul 2010 (am avea atunci o corectie sanatoasa) si o intoarcere spre limita superioara a trendului DOWN decadal;

Ulterior vom vedea testarea acestei limite superioare si o schimbare de directie cu realizarea unei corectii cu tinta – un BOTTOM mai jos decat minimul din anul 2009. Aceasta inseamna amanarea pentru cateva luni sau 1 an a atingerii unui bottom mult mai profund decat corectiile anuale sanatoase de pana acum.

2. accentuarea corectiei actuale si incercarea testarii minimului din anul 2009 in urmatoarele luni de zile ”

Iar concluzia finala a fost ca ” … as putea estima ca prima varianta a evolutiei S&P 100 este cea mai apropiata de adevar si ca deprecierea actuala va fi o CORECTIE SANATOASA, adica una cuprinsa intre 10-13%. Ce va fi dupa aceea ramane de vazut.”

AL TREILEA SEMNAL OFERIT TOT DE AT

Formatiunea CAP si UMERI la indicele S&P 500 din data de 31 iulie 2011

24511-3

Interpretare:

Asa dupa cum se observa pe graficul din ultimii 2 ani de zile avem in acest an 2011 o posibila formatiune grafica clasica “HEAD AND SHOULDERS” – cap si umeri, care de regula se incheie cu o scadere destul de accentuata in momentul in care trendul atinge linia “neckline” – adica gatul formatiunii DOWN cap si umeri.
Capul acestei formatiuni clasice este de la 1370 pct din aprilie. Umarul stang (LS) este topul din februarie de la 1344 si umarul drept (RS) este topul din luna iulie de la 1356.
Constatam ca daca trendul coboara spre linia gatului atunci punctul de contact ar putea fi tot in zona 1260 pct, iar o strapungere sub acest nivel ar insemna realizarea acestui semnal privind o depreciere importanta a acestui indice.
Sansele sunt destul de mari pentru a se realiza o depreciere din acel punct al carui ecart maxim poate fi cat distanta de la cap la linia gatului, adica dupa calculele noastre in zona 1127 pct. (o depreciere de cca. 12,2% fata de palierul actual).

Asa ca estimarea specialistilor care utilizeaza metodele clasice ale AT este ca: SCADEREA va continua inca 2-3 zile existand posibilitatea ca aceasta sa fie destul de grava dincolo de pragul de suport de la 1260 cu cel putin inca 100 pct, probabil la 1127 pct., adica cu inca minim 12% depreciere fata de palierul de vineri 28 iulie 2011.

Nj suntem departe de acele momente si AT ne spunea ca vom avea o “prabusire” destul de importanta a pietei americane, care pentru BVB putea fi destul de mare. A fost un semnal mai concludent ce nu a fost luat in seama de foarte multi ci de abia dupa ce am avut prima cadere MARE din luna august.

AL PATRULEA SEMNAL STRONG
In data de 3 august 2011 spuneam la concluzii dupa ce s-a dat votul in Congresul american privind majorarea deficitului bugetar al SUA bazandu-ma pe toate cele de mai sus si desigur “impresionat” de reactia pietelor straine cu scaderi de peste 7% (DAX) si 11% (CAC)

” Asadar situatia pentru urmatoarele 3 luni nu este deloc una atractiva dpdv investitional, iar riscurile celor ce vor investi sunt pe masura evenimentelor viitoare, pe care va fi greu sa le intuim. Eu mi-as pastra si mai mult banii cash cu dobanda la banca si poate doar 20-25% i-as mai investi la BVB. Fireste as gandi bine la ce actiuni as pastra banii, unele dintre sectoare fiind cel energetic si utilitati.”

UN ULTIM SEMNAL DE PROTEJARE A INVESTITIILOR

Pe 5 august 2011 la analiza facuta pentru indicele american S&P 500, de fapt o continuare a celei CAP SI UMERI din 31 iulie 2011, lucrurile au devenit EVIDENTE privind realizarea unei piete BEAR ale carei minime putea depasi cele mai pesimiste asteptari ale noastre.

“M-au intrebat ieri (n.r. 4 august) mai multi colegi de piata cum sa procedeze deoarece au cumparat ceva mai sus (la minimele din iunie, probabil) si acum au deja o pierdere de 10% fara a sti ca va fi o asemenea corectie secundara a tututor burselor lumii. Raspunsul meu atat pentru ei cat si pentru altii care sunt in aceeasi situatie este ca NICIODATA nu stim ce va urma (vezi lebada neagra cu toate ca deficitul din SUA si criza datoriilor suverane erau cunoscute) si din aceste motive, inclusiv pe piata de actiuni, sunt mereu pericole/riscuri.

O investitie pe bursa fara a admite aceste riscuri este un simplu joc de noroc si atunci trebuie sa ne gandim ca putem sa si pierdem, iar pentru a nu pierde prea mult ci doar atat cat acceptam este bine sa ne limitam la acea suma, deci sa folosim SL (stop la pierderi). Odata atins SL marchez efectiv pierderea si astept sa vina vremuri mai bune. N-o voi marca inseamna ca accept orice pierdere si nu conteaza cat va scade bursa deoarece am fost de acord cu asa ceva.

A nu fi constient ca pot sa si pierd pe bursa este un lucru INADMISIBIL pentru o gandire logica si atunci, fie nu mai joc pe bursa deoarece nu pot accepta pierderi si voi tine banii la banca sau la ciorap, fie ma hazardez SPERAND ca acea investitie in timp (1, 2, 3, 5 ani) va fi profitabila.

Insa a trai din sperante inseamna mult STRES, ne afecteaza sanatatea si in unele cazuri chiar mai grav.

Ca investitor cu ceva experienta pot spune cu certitudine ca cine are aversiune la pierderi acela nu este BUN pentru investitii pe bursa si va pierde mai mult decat si-a calculat (daca si-a calculat asa ceva?).

Oricum trebuie sa asteptam intalnirea BCE privind situatia din Italia si Spania, dar si a FED privind un posibil QE3 ce vor rezolva poate de moment crizele prin care trec tarile respective.

Este mai mult decat evident ca trecem prin perioade poate mai dificile decat cele din 2008 cu falimentul bancilor americane si pentru aceasta, asa cum am spus este bine sa stam pe cash.

Cine nu suporta acest lucru poate sa incerce o expunere de cel mult 20% pe actiuni SOLIDE (care au avut variatii mai lente in aceasta perioada si care au performante financiare notabile) sau sa se diversifice, insa pe piete cu riscuri minime (aur, titluri de stat, depozite, unele fonduri mai mult monetare). .
Cat timp va astepta? Atat cat considera necesar ca este confortabil cu acea investitie. Daca nu esti confortabil atunci ai o MARE PROBLEMA pe care TU SINGUR trebuie s-o rezolvi.

Tin bine minte cand am spus ca eu voi fi 50% pe cash avand in vedere situatia de atunci, era acum 2-3 saptamani. Saptamana trecuta am spus ca voi investi doar 20% in actiuni si ma gandesc la inca 20% in fonduri cu expunere redusa in actiuni.

Nimeni nu m-a intrebat de ce, insa din articolele mele faceam o comparatie cu situatia din octombrie 2008.
Iata, se pare ca am ajuns acolo. Nu spun ca cineva trebuie sa tina cont de parerea mea, ar fi o greseala deoarece fiecare are personalitatea lui, insa SEMNALE am aratat destule, mai ales in timp, in functie de evenimentele recente.”

CONCLUZIA FINALA: 
Primele semne oferite de AF au aparut mai mult la finele lunii septembrie si inceputul acestei luni cand deja reglementatorii si sefii de state ale lumi au recunoscut ca economia globala va avea o noua recesiune, probabil in anul 2012.

Pana in aceasta faza au fost suficiente motive/semnale AT care ne-au anticipat o asemenea piata BEAR si poate eu nu am fost destul de “scormonitor” pentru a arata ca un bun investitor poate avea suficiente unelte AT pentru a-si anticipa miscarile evitand pierderile mari si “controland” cat de cat piata.

Daca nici din aceste EXEMPLE PERSONALE adeptii AF nu sunt convinsi ca AT poate sa fie mult mai eficienta privind castigurile bursiere atunci marea lor “cunoastere” bursiera are ceva lacune.

Nu doresc sa fiu convingator cu cei care nu cred in “armele” AT privind sansele acestui tip de analiza pentru a “razbi” in lupta de pe bursa, insa pentru mine, experienta de atatia ani mi-a dovedit acest lucru cu prisosinta.

Speak Your Mind

*