2.3 Legislatie, norme, regulamente piata de capital

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 16 iulie 2010

Foarte multi investitori care au auzit de bursa nici nu au rabdare sa cunoasca cadrul legal si normativ care reglementeaza viitorul domeniu unde urmeaza sa activeze.

Este o mare greseala sa te faci ca cunosti cand de fapt nu cunosti nimic despre acel domeniu si te grabesti sa treci mai repede peste etapele esentiale pentru a ajunge unde ? ….  sa tranzactionezi pe bursa si sa castigi cat mai repede.

Foarte multi se bazeaza pe faptul ca se descurca cu un soft instalat pe calculator si incearca sa-l descifreze direct fara a mai incerca sa vada ce are la baza. Se uita un lucru esential, ca cel care iti pune la dispozitie o platforma de tranzactionare este o societate de servicii de investitii financiare – SSIF, adica INTERMEDIARUL, deoarece conform legislatiei in vigoare un investitor nu poate tranzactiona direct pe piata de capital.

Aceasta SSIF depinde la randul ei de un operator de piata, a carui activitate este in stransa relatie cu toate SSIF-urile conectate si beneficiare ale serviciilor sale, care la randul lor au prevazute norme clare de functionare, altfel ar fi un haos.

Ei bine, fiindca cineva trebuie sa reglementeze la nivel national acest domeniu foarte vast exista o singura institutie abilitata sa faca acest lucru si anume in cazul nostru CNVM – Comisia Nationala de Valori Mobiliare, care are stabilite la randul ei atributii clare. Ea se subordoneaza Parlamentului Romaniei.

Deci, pentru a concluziona intr-o prima forma, un investitor initiat trebuie sa cunoasca ca va relationa in activitatea sa cu urmatoarea retea institutionala:
– emitent/societate comerciala listata la bursa, pe baza Legii nr. 31/1990 a societatilor  comerciale;
– SSIF – Societatea de Servicii de Investitii Financiare/broker,  al Regulamentului 06 din 2006 al CNVM de functionare al acestora;
– Operatorul de piata, in cazul nostru BVB (Bursa de Valori Bucuresti), SIBEX (bursa de marfuri de la Sibiu), dar si cu alti operatori de piata de capital unde SSIF-ul investitorului este autorizat ca broker sa activeze (cum este cazul BT sau Intercapital ori …. ), inclusiv pe pietele externe, mai nou, pe baza codului BVB si a altor regulamente bursiere.
– CNVM – Comisia Nationala de Valori Mobiliara unde are voie sa faca plangeri pentru nerespectarea normelor specifice pietelor de capital, conform Legii 297/2004 privind piata de capital din Romania.

Ei bine avem o sumedenie de relatii, toate statornicite unele cu altele si chiar intrunit, unde intervin depturile si obligatiile fiecaruia, dar si ale noastre ale investitorilor. Iata necesitatea de a cunoaste aceste reglementari ce sunt prezentate pe site-urile institutiilor in cauza.

In plus va trebui sa cunoastem foarte bine legisaltia de functionare a societatilor comerciale/emitentilor sa stim ce si cum sa le pretindem niste drepturi ce se cuvin investitorilor sai. In acelasi timp sa stim si alte legi, norme care se leaga de oblgatiile noastre fata de celelalte institutii ale statului in calitate de contribuabil si detinator de venituri obtinute din vanzarea de valori mobiliare.

Voi cita doar cateva asemenea acte normative pe care suntem obligati dupa Constititie si legi sa le cunoastem. Vom constata ca dupa ce le cunoastem lucrurile ni se par mai usor de inteles.

Speak Your Mind

*