2.2 Ce este planul de afaceri ?

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 26 iulie 2010

Am observat ca regula principala pentru ca orice investitie sa reuseasca este existenta unui plan, si nu al oricarui plan ci al unuia de investitii serios.

Ce este planul de investitii/afaceri ?

Daca ar fi sa-l citam pe Joe DiNapoli din cartea “Trading with DiNapoli Levels” ar trebui sa spunem ca un plan de investitii este un set de reguli care guverneaza toata investitia. Aceste reguli pot fi definite ca doua moduri de abordare a investitiei : una cu o judecata flexibila si alta mai rigida, cu mai putina judecata.

Prima modalitate ar trebui sa contina atatea reguli cate sunt posibile, astfel incat investitorul sa stie cu o anumita acuratete cand investeste BINE (fara a face greseli) si a doua cand nu stie acest lucru.

Tot el spunea ca planul sau de investitii cuprinde cunostinte si implementari pentru :
1. controlul propriu al banilor
2. mecanismele pietei
3. analizele trendului si directiei acestuia (oscilatori si indicatori tehnici)
4. evaluarea supravanzarii/supracumpararii
5. tehnicile de intrare in piata
6. tehnicile de iesire din piata

Deocamdata vom aborda doar la mecanismele bursiere.

2. Mecanismele pietei de capital – sa zicem BVB
Putina istorie nu strica.
Pentru inceput voi caracteriza piata noastra de capital.
Mecanismele ei au fost cristalizate in 1990. Prima lege a pie22ţei a fost Legea 52 din anul 1994 cand s-a infiintat CNVM. BVB a fost reinfiintata in 1995 dupa 50 de ani. In 1996 a fost infiintata a doua piata – Rasdaq, dupa modelul american Nasdaq.

In 1997 avem deja piata de derivate de la Sibiu, iar in 2000 avem si primele obligatiuni. Anul 2005 aduce si primele drepturi de preferinta aferente MCS. Tot in acelasi an avem transferul bursei Rasdaq pe platforma BVB, fara a se realiza reglementarea acesteia.

Daca ne referim la emitentii BVB vom observa ca in anul 1999 am avut un maxim de 127 firme pentru ca in anul 2008 sa ramanem la doar 68 cu toate IPO-urile ulterioare. Nici preturile actiunilor nu au evoluat de la inceput favorabil acestea scazand pana in 1998 pentru ca ulterior sa vedem o ascensiune a acestora timp de mai multi ani.

Situatia din anul 2010 cred ca este foarte bine cunoscuta. Vom adauga desigur tranzactionarea titlurilor de stat reusita de abia in 2008.

Mai multe date despre mecanismele bursiere romanesti se pot gasi la BVB – Ghidul investitorului la bursa. Mecanismele de tranzactionare prezentate de piata de la Sibiu difera de cele de la BVB.

Tranzactionarea virtuala

Asa ca va trebui sa ne familiarizam cat mai bine tranzactionand virtual pe ambele piete si sa observam ce greseli facem pentru a le evita pe parcurs. Acest exercitiu are rolul de a ne reda increderea in propriile forte si interpretari, precum si pentru a ne obisnui cu descoperirea acelor oportunitati de care suntem siguri in aplicarea regulilor stabilite.

O regula importanta este ca nu vom tranzactiona atunci cand nu suntem siguri de trend sau de aplicarea ordinului de cumparare/vanzare ori a stop lossului si ca vom astepta acele momente cand stapanim aceste reguli simple.

Iata ce spunea W.D. Gann in noiembrie 1935 despre tranzactionarea virtuala si inchiderea tranzactiei intr-un articol denumit “What you must know before you start trading“:

IN LOC DE CONCLUZIE:

Sunt multe reguli care fac parte din categoriile de mai sus si care reflecta caracteristicile unui plan de investitii. Sunt convins ca daca veti fi atenti la activitatea voastra din piata le veti putea identifica si singuri (numai daca vreti asa ceva).

Eu am selectat doar trei si acestea sunt evidentiate si explicitate foarte bine tot de acelasi W.D.Gann, ale carui analize si studii au fost, sunt si vor fi prezente in viata oricarui investitor (ca vrea sau nu vrea acest lucru).

Iata-le, asa cum sunt prezentate in cartea sa “Truth of the Stock Tape“:
1. Mergi cu trendul si nu impotriva lui. Exista timp atat pentru a cumpara cat si pentru a vinde.
2. Paraseste actiunea/actiunile care-ti aduc pierderi. Alege acele actiuni care-ti convin, care sunt in favoarea ta.
3. Trebuie sa sti cand sa parasesti piata. Determina cand trendul tau se schimba de fiecare data. Atat cu prima ocazie cat si in alte dati.

Fiecare dintre investitorii de succes au propriile reguli, chiar daca multe dintre acestea sunt comune. Difera interpretarea acestora si mai ales modul lor de implementare.

Fara a da o conotatie anume as vrea sa aduc in atentie urmatorul fapt : viata unui om lucreaza in cicluri, asa cum ne inchipuim ca fac si actiunile. Asa ca omul isi va atinge maximul si nu va sti cand va fi acesta. Timpul de facut bani multi ajunge la un final si acesta ar trebui sa pastreze ceea ce a acumulat si nu sa incerce de a face mai mult.
Asa ca cea mai importanta REGULA pentru orice om, mai ales investitor este “SA STIE CAND FACE EXITUL”.
Dupa ce un om a facut bani, el trebuie sa stie cand sunt destui, apoi sa se opreasca si sa pastreze ceea ce a obtinut.

Speak Your Mind

*