2.2.6.1 Analiza procesului investitional – IPO etapa 1

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 30 iulie 2010

Iata este deja confirmata IPO la Transelectrica. In aceasta situatie se pune problema evluarii corecte a potentialului economico-financiar al societatii, in special cel investitional.

Categoria investitorilor cuprinde atat pe cei care efectueaza tranzactii cu pachete mari de actiuni, considerati investitori sofisticati cat si persoanele fizice care pot fi si ele, sau nu, investitori sofisticati.

Procesul alegerii actiunilor este influentat de catre “filozofia” investitionala a fiecarui investitor sau a societatii sale de administrare. In tarile cu piete in formare (ca de exemplu Romania) orientarea predominanta este analiza la nivelul companiilor, spre deosebire de tarile cu piete dezvoltate unde profesionistii din domeniul investitiilor dedica pana la 30% analizei generale a pietei si a ramurilor industriale si circa 10% cercetarii si analizei actiunilor.

Exista doua metode principale de analiza a valorilor mobiliare: analiza fundamentala si analiza tehnica, in continuare ocupandu-ne de prima metoda.

Analiza fundamentala

Metoda urmareste evaluarea actiunilor in incercarea de a gasi valoarea lor intrinseca, pentru analist sursa principala de informatie fiind raportul anual al companiei – viitor emitent.

Analiza fundamentala se bazeaza pe o serie de premise: – Compania isi va desfasura activitatea si in viitor – Compania are o valoare intrinseca – Acesta valoare poate fi determinata pe baza datelor despre companie – Contabilitatea companiei – Impozitele si datoriile pe care trebuie sa le plateasca in perioada urmatoare – Calitatea angajatilor, a personalului din conducere Instrumentele de lucru ale analistului sunt indicatorii financiari dintre care vor fi prezentati in continuare cei mai importanti:

1.Indicatorii de lichiditate

Rata curenta

Formula de calcul :

Active circulante/Datorii curente Interpretare:

Rata curenta reflecta posibilitatea elementelor patrimoniale curente de a se transforma intr-un timp scurt in lichiditati pentru a achita datoriile curente.

Daca valoarea totala a pasivelor curente este mai mare decat valoarea totala a activelor curente atunci acest indicator e subunitar si aceasta ar putea arata ca finantarea pe termen scurt a fost folosita pentru achizitionarea de “active pe termen lung”. ceea ce in mod normal este considerat periculos, cu toate ca exista ramuri pentru care o valoare mai mica decat 1 a acestui indicator este considerata acceptabila.

Lichiditatea generala e considerata satisfacatoare pentru valori cuprinse intre 1.2 si 1.9.

Rata rapida (testul acid)

Formula de calcul :(Active circulante-Stocuri)/Datorii curente

Interpretare:

Rata rapida reflecta posibilitatea activelor circulante concretizate in creante si trezorerie de a acoperi datoriile curente; se scad stocurile deoarece au cel mai putin caracterul de lichiditate dintre activele curente (ele reprezinta activele la care apar cel mai probabil pierderi in cazul lichidarii).

Lichiditatea rapida e satisfacatoare pentru valori cuprinse intre 0.65 si

1. Lichiditatea imediata

Formula de calcul :Trezorerie/Datorii pe termen scurt

Interpretare:

Reflecta posibilitatea achitarii datoriilor pe termen scurt pe seama numerarului aflat in casierie, a disponibilitatilor bancare si a plasamentelor de scurta durata.

Pentru a fi considerat favorabil, indicatorul trebuie sa tinda spre o marime unitara.

2.Indicatorii gradului de indatorare

Rata datoriilor

Formula de calcul :Datorii totale/Active totale

Interpretare: Rata obligatiilor totale la total activ masoara procentajul, din totalitatea fondurilor, asigurat de creditori.

Creditorii prefera rate ale obligatiilor scazute, deoarece cu cat este mai scazuta rata cu atat este mai mare protectia la pierderile creditorilor in cazul lichidarii.

Solvabilitatea patrimoniala

Formula de calcul :Capitaluri proprii/Total pasiv

Interpretare:

Reprezinta gradul in care unitatile patrimoniale pot face fata obligatiilor de plata. Ea este considerata buna cand rezultatul obtinut depaseste 30%, indicand ponderea surselor proprii in totalul pasivului.

3.Indicatori privind utilizarea activelor

Rotatia stocurilor

Formula de calcul : Cifra de afaceri/Stocuri

Interpretare:

Arata influenta stocurilor existente asupra miscarii bilantiere; o valoare ridicata a acesteia arata o situatie favorabila pentru agentul economic. Trebuie facuta precizarea ca datorita faptului ca vanzarile apar de-a lungul intregului an in timp ce stocul se defineste pentru o anumita data e recomandat sa se utilizeze stocul mediu ( (stocul initial + stocul final)/2 ).

Durata de recuperare a creantelor

Formula de calcul : (Total creante/Cifra de afaceri)*360

Interpretare: Indica ritmul incasarii creantelor concretizate in clienti, debitori. Cu cat marimea acestui indicator este mai mica cu atat creantele se incaseaza mai rapid

Durata de rambursare a datoriilor

Formula de calcul :(Datorii totale/Cifra de afaceri)*360

Interpretare: Indica ritmul achitarii datoriilor fata de terti ale agentului economic; valori mici ale acestui indicator arata ca societatea isi achita obligatiile mai rapid.

Rata utilizarii activelor fixe

Formula de calcul :(Cifra de afaceri/Active fixe)*1000

Interpretare: Arata cifra de afaceri la 1000 lei active fixe; cu cat acest indicator este mai mare cu atat este mai bun.

Rata de eficienta a activelor circulante

Formula de calcul :(Cifra de afaceri/Active circulante)*1000

Interpretare: Arata cifra de afaceri la 1000 lei active circulante; indicatorul este mai bun cu cat este mai mare.

Viteza de rotatie a activelor circulante

Formula de calcul :(Active circulante/Cifra de afaceri)*360

Interpretare: Arata durata unei rotatii si este favorabila daca are valori mici.

4.Indicatorii Profitabilitatii

Marja profitului net

Formula de calcul :Profitul net/Cifra de afaceri

Interpretare: Indica marimea profitabilitatii agentului economic; O rata a profitului ridicata indica o profitabilitate mare a agentului.

Rata rentabilitatii activelor

Formula de calcul :(Profitul net/Active totale)*1000

Interpretare: Indica profitul net obtinut la 1000 lei active totale; cu cat este mai mare este mai bun.

Rata rentabilitatii capitalurilor proprii

Formula de calcul :(Profitul net/Capitaluri proprii)*1000

Interpretare: Indica profitul net obtinut la 1000 lei capitaluri proprii; cu cat este mai mare este mai bun.

5.Indicatorii de evaluare a pietei

Un grup final de indicatori se refera la pretul actiunilor firmei comparat cu veniturile si valoarea inregistrata pe actiune. Acesti indicatori arata ce cred investitorii despre performantele trecute ale firmei si despre perspectivele de viitor.

Venitul pe actiune (Earning per share-EPS)

Formula de calcul :Profitul net/Numar de actiuni

Rata pret/castig (Price Earning Ratio-PER)

Formula de calcul :Pretul pe actiune/Profitul net pe actiune

Interpretare: Rata pret/castig arata cat de mult sunt dispusi sa plateasca investitorii pentru a castiga o unitate (de exemplu leu) din investitia facuta.

O valoare mare a indicatorului poate insemna o actiune scumpa, dar poate insemna si increderea pietei in perspectivele companiei. Comparatiile intre diverse companii pot fi facute numai daca indicatorul a fost calculat pentru aceeasi perioada financiara.

Acest indicator este folosit pe scara larga de catre analistii financiari si furnizeaza informatii valoroase investitorilor avand totusi anumite limite: – Folosirea de standarde contabile diferite duce la valori diferite ale veniturilor – Situatiile in care companiile sunt total comparabile sunt rare – Comparatiile la nivel international sunt periculoase, standardele si conventiile fiind diferite

Valoarea neta a activelor pe actiuni (Net Asset Value per share – NAV)

Formula de calcul :(Capital social + Rezerve)/Numar de actiuni

Interpretare: Indicatorul arata ce ar primi un actionar daca firma ar fi lichidata si activele vandute la valoarea din bilant.

Raportul Pret/NAV Formula de calcul :Pretul curent al ctiunilor/NAV Interpretare:

Indicatorul arata cat va plati piata pentru o unitate a valorii nete a activelor Limite ale analizei indicatorilor

Desi analiza indicatorilor este utila in finante ea are limite, din care unele sunt date mai jos:

1. Multe firme includ un numar mare de diverse departamente in industrii diferite, facand dificila elaborarea unui set coerent de indicatori medii industrial pentru scop comparativ; analiza indicatorilor e mai eficienta pentru firmele mici.

2. Inflatia a distorsionat mult bilanturile contabile, astfel incat analiza firmelor de varsta diferite poate duce la erori daca nu se fac anumite corectii.

3. Factorii sezonieri, pot perturba analizele indicatorilor (ex: viteza de rotatie a stocurilor).

Speak Your Mind

*