2.2.6 Participarea la un IPO – oferta primara initiala

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe  30 iulie 2010

Stiu ca sunt foarte multi investitori care isi pregatesc “temele” pentru ziua urmatoare de tranzactionare cu o zi inainte. in special la ore cam tarzii, sa spunem intre orele 22.00 si 23.00 sau in alte cazuri, la inceputul zilei de tranzactionare in intervalul 08.00-10.00.

De fapt nu perioada zilei conteaza ci faptul in sine ca pentru orice zi de tranzactionare orice investitor activ trebuie sa-si stabileasca strategia. Chiar si pentru cei care sunt long pe actiuni exista momente in care trebuie sa ia o anumita decizie pentru a-si proteja investitia.

Se cunoaste ca doar 10% dintre investitori reusesc la sfarsitul anului sa-si adune un profit destul de frumos, care sa depaseasca nivelul inflatiei sau orice alt castig net obtinut din depozite bancare, fonduri mutuale etc.

Sa presupunem ca dintre cei 70.000 de conturi de investitori existente in prezent in piata (sunt mai multe sau mai putine, nu conteaza) 50% sunt long si acestia nu reusesc sa castige suficient la sfarsitul anului.

Se pune intrebarea : De ce oare pierd investitorii daca tot sunt long ? Probabil ca multi si-au pus personal aceasta intrebare si au deja unele mici raspunsuri.

Un prim raspuns ar fi alegerea initiala gresita a actiunilor din portofoliu combinata cu o intrare neinspirata pe un top (eventual chiar pe cel maxim al anului) si scaderea ulterioara a pretului acestora fara a depasi nivelul acumularii efective (exemplu vara anului 2007 si apoi scaderile din anul 2008).

Mai sunt si alte raspunsuri pentru pierderile celor long, dar toate la timpul lor.

Ce ar trebui facut pentru a evita acest lucru pe langa faptul ca dpdv fundamental o actiune trebuie sa fie bine verificata inainte de a o achizitiona? Pai, este evident ca trebuie parasita acea actiune si sa facem intrarea pe o alta actiune cu o posibilitate mai mare de crestere in timp.

Dintre oportunitatile pe care ni le ofera bursa as cita in primul rand IPO.

Ce este de fapt IPO?

Un IPO este o oferta publica initiala de vanzare de actiuni ale unei societati inchise, in urma careia emitentul devine societate deschisa listata la bursa, la una din categoriile acesteia.

Toata activitatea se deruleaza pe baza unor acte normative in vigoare (OUG 25, 28, 165/2002, a Legii 31/1990, modificata si a Regulamentului CNVM).

Oferta poate fi primara (valori mobiliare propuse de emitent spre a fi subscrise la data emisiunii pentru a fi plasate pe piata) sau secundara (pachet de valori mobiliare emise in prealabil).

Durata unei asemenea oferte este cuprinsa intre 5 zile (cazuri mai rare) si 6 luni (un timp destul de lung, perioada in care banii sunt blocati in valorile mobiliare subscrise).

Distribuirea valorilor mobiliare din oferta publica se poate realiza pe BVB sau Rasdaq, iar in urma desfasurarii acesteia compania este detinuta public.

Decizia privind listarea trebuie anuntata intr-o perioada de maxim 30 de zile de la depunerea cererii.

Un rol important in analiza acestor oferte il prezinta anuntul publicitar si prospectul subscrierii. Exista si subscrieri cu drept preferential pentru actionarii existenti la data de inregistrare.

Pretul de oferta

Acesta poate fi determinat (cunoscut) sau determinabil (in acest caz anuntul de oferta si prospectul va contine marja de pret si criteriile de determinare).

Exemple curente de IPO

Iata un prim exemplu este cel referitor la IPO Transelectrica f mult asteptat de investitori, unii dintre ei fiind “pregatiti” de mult timp. De regula cine a reusit sa subscrie inca de la inceput la acest gen de oferta a avut de castigat ulterior mai ales in conexiune cu existenta unei conjuncturi favorabile la listarea acestor actiuni pe bursa.

Cateva considerente ne vor ajuta sa intelegem mai bine fenomenul actual:

1. Domeniul de activitate este unul de varf si foarte important pentru functionarea economiei unei tari mai ales in conditiile unui cresteri ec-financiare determinate de dezvoltarea ritmului investitional.

2. Se poate realiza o preluare de catre o societate actionara care sa introduca un management mai performant si modern cu consecintele pozitive de rigoare pe termen mediu si lung.

3. Poate fi atras un capital f important pentru o dezvoltare a activitatii cu rezultate eficiente.

4. In conditiile in care domeniul in cauza (energetic) atat la nivel mondial cat si intern este printre cele de varf emitentul in cauza nu poate avea decat profituri importante, o parte din acestea putandu-se intoarce la actionari sub forma unor dvd, care la nivel de segment de activitate se poate ridica cu mult peste media bursiera.

Si totusi datele prezentate pana in prezent sunt insuficiente pentru luarea unei decizii de a subscrie si de regula este bine sa fie studiat prospectul de subscriere si ulterior luata o decizie.

Totusi, in functie de numarul valorilor mobiliare de subscriere, acest IPO este posibil sa aiba sau nu o influenta asupra preturilor unor actiuni cu lichiditate si randamente convenabile in sensul realizarii unor exituri pentru participarea la oferta. In aceasta privinta nimeni nu poate sa spuna ce va fi neavand toate datele necesare.

Deocamdata cam atat si voi continua in zilele urmatoare cu date tehnice si nu neaparat principiale care sunt mai mult de documentare.

Comments

  1. That is really attention-grabbing, You are an overly skilled blogger. I have joined your feed and stay up for in search of more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks

Speak Your Mind

*