2.2.5.3 Atractia dividendelor – criteriu de investitie, partea I

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Realizat de TRAIAN la 18 martie 2011

Stim ca anul 2010 nu a fost un an deloc stralucit pentru economia romaneasca. Ba dimpotriva putem spune ca recesiunea a fost la ea acasa, in plus masurile de austeritate au afectat si mai mult consumul ce ocupa locul prioritar in formarea PIB-ului din anii de crestere economica si cu toate acestea sunt destule companii listate la Bursa din Bucuresti ce se intrec care mai de care sa ia ochii actionarilor, dar si a celorlalti emitenti din sector cu dividende cat mai atragatoare.

Pentru a vedea ce inseamna dividend atragator, mai ales in aceasta perioada cand economia incearca sa vada capatul tunelului, cred ca ar fi indicat sa vedem ce dividende ofera sau au oferit in anii anterior cateva companii cunoscute din alte tari ale lumii, unde economia tarii respective este in plina recuperare sau nici nu a fost afectata de recesiunea globala din care am iesit de ceva timp.

Inainte de toate haideti sa vedem ce este un dividend si ce rol joaca in viata unui investitor conform lucrarilor de specialitate in domeniu.

CE ESTE UN DIVIDEND?

Potrivit noului cod fiscal notiunea de dividend capata o noua infatisare, astfel:

Dividendul este o distribuire în bani sau în natură, efectuată de o persoană juridică unui participant/actionar la persoana juridică, drept consecinţă a deţinerii unor titluri de participare/actiuni la acea persoană juridică, exceptând unele cazuri.

Decizia de a distribui dividende este luata in cadrul AGOA odata cu aprobarea situatiilor financiare anuale (in special in luna aprilie). Profitul net obtinut de societate se poate distribui actionarilor ca dividend numai dupa acoperirea rezervelor legale si statutare, precum si a pierderilor din anii anteriori.

O companie poate decide dupa consultarea AGOA sa nu plateasca dividend si sa reinvesteasca profitul, acesta urmand sa fie alocat la rezerve sau profit net nerepartizat. Pentru a putea beneficia de dividend, un actionar trebuie sa detina actiunile in portofoliu la data de inregistrare stabilita in cadrul AGOA (calculate in avans cu 3 zile lucratoare necesare Depozitarului Central sa opereze aceste repartitii).

Stim ca incepand cu luna mai 2010 Depozitarul Central are doua servicii pentru actionari, daca emitentii sunt de acord si anume :
1) actualizarea datelor actionarilor prin oficiile postale din Romania.
2) distributia de dividende cuvenite actionarilor tot prtin oficiile postale.

Profitul net nerepartizat din anii anteriori este o sursa de distributie a dividendelor atunci cand firma nu a inregistrat profit sau un profit prea mare si doreste sa recompenseze totusi actionarii (a se citi mai mult actionarii majoritari). Asa se explica de ce unii emitenti pot plati un dividend mai mare chiar daca profiturile AU FOST CEVA MAI MICI fata de anul anterior.

De aceea cel mai IMPORTANT lucru in a evalua managementul unui emitent este modul in care s-a construit profitul si mai ales ce a contribuit la acesta, precum si sursele de finantare ale dividendului. Un management slab este acela ce incearca sa propuna plata unui dividend rezultat dintr-un credit de imprumut.

POLITICA DE DIVIDEND
Scopul final al activitatii unei firme este maximizarea avutiei actionarilor. Acest lucru se poate face in 2 modalitati :

– prin distribuirea de dividende si/ sau

– prin evolutia favorabila a valorii de piata a firmei.

Politica de dividende joaca un rol important in relatia companiei cu actionarii sai si are o influenta mare asupra evolutiei firmei pe piata. Una dintre deciziile dificile pe care managementul unei companii trebuie sa o ia se refera la procentul de castig care urmeaza sa fie distribuit sub forma de dividende si procentul care va ramane la dispozitia firmei pentru a fi reinvestit.

In general firmele repartizeaza dividendele intr-un procent care sa urmeze de obicei o evolutie crescatoare constanta cunoscandu-se faptul ca fluctuatiile mari de la o perioada la alta sunt de natura sa afecteze negativ increderea investitorilor. Exista situatii justificate in care mediul economic general defectuos (vezi o criza economica) ar justifica alta politica a dividendului cand firma retine tot castigul pentru refinantare, reinvestire.

Desi managementul unei firme ar prefera pastrarea dividendului pentru a fi reinvestit, acesta fiind o sursa foarte convenabila de finantare, totusi, pentru a pastra o buna relatie cu investitorii compania trebuie sa le acorde acestora un dividend rezonabil.

In stabilirea acestui procent, managerii unei companii trebuie sa tina cont de urmatoarele:

gradul de indatorare al firmei – in cazul in care aceasta are nevoie de finantare trebuie sa evalueze toate celelalte modalitati de finantare si sa-si stabileasca un raport optim intre capital si datorii.

De asemenea, trebuie evaluata si usurinta cu care firma are acces la surse alternative de finantare (ex de la banci prin sistemul de creditare).

gradul de lichiditate al firmei – in cazul in care firma decide repartizarea unui anumit volum de dividende trebuie sa fie sigura ca detine suficiente lichiditati pentru a le acoperi.

gradul de profitabilitate al firmei – o firma cu rezultate nesatisfacatoare nu va putea repartiza la nesfarsit dividende din rezultatele perioadelor precedente.

legislatia in domeniu

diverse limitari impuse de contractele de finantare semnate de firma cu diverse institutii

Un factor important in influentarea valorii de piata a unei firme este tocmai politica de dividende. Cresterea stabila a dividendelor acordate an de an este un element cheie in stabilizarea pretului actiunilor pe piata.

De aceea, atunci cand managementul stabileste politica de dividende trebuie sa fie atent ca prin deciziile pe care le ia sa nu influenteze negativ evolutia firmei pe piata.

O decizie de stopare a platii dividendelor poate fi un semnal ca evolutia firmei nu este una tocmai buna.

Repartizarea unui nivel excesiv al dividendelor intr-o anumita perioada poate duce la cresterea fortata a valorii de piata a unei firme, aceasta devenind mult mai scumpa pentru potentialii investitori. Acest lucru se intampla de regula ca o masura de protectie in situatia unei intentii de preluare. Pretul este crescut artificial in scopul descurajarii achizitiei

PLATA DIVIDENDULUI
Se face in termen de 6 luni de la data cand s-a tinut AGOA unde s-a hotarat aceasta distribuire.
Modalitatile de plata pot fi diverse : direct la emitent, prin Depozitarul Central la oficiile postale daca emitentul opteaza pentru asa ceva, prin cont bancar etc. De regula CA-ul emitentului este insarcinat cu aceasta responsabilitate si va comunica oficial modalitatile de plata concrete dupa data hotararii AGOA.

PLATA IMPOZITULUI PE DIVIDEND
Potrivit codului fiscal impozitul datorat pe dividendul brut este de 16% si el sa plateste de compania care distribuie dividendul pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a stabilit plata acestuia. Important pentru noi este ca vom primi dividendul net (minus taxele de transmitere – postale, comision bancar etc) fara impozitul datorat ce se retine obligatoriu la emitentul in cauza.

Ca urmare ele nu va apare in declaratia fiscala a persoanelor fizice la veniturile anuale impozitate fiind deja retinut.

Ca o chestiune colaterala trebuie adus aminte ca în perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2009 inclusiv, veniturile din tranzacţionarea titlurilor de participare pe piaţa autorizată şi supravegheată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare au fost NEIMPOZABILE.

Este bine de stiut ca in conturile contabile ale firmei ce plateste dividend exista un cont numit “Dividende de plata” (contul 457) unde se tine evidenta tuturor actionarilor ce urmeaza sa primeasca dividend si unde sunt trecute si toate dividendele prescrise actionarilor care nu le-au ridicat/primit dupa un termen de asteptare de 3 ani de la data stabilirii platii acestora.

Indicatori financiari de evaluare a dividendelor
Vom gasi de multe ori in literatura de specialitate cativa indicatori care ne vor indica eficienta diferita a unor emitenti in functie de valoarea dividendului atat la nivel indice, sector de activitate sau chiar la nivel bursa, la modul general.

Totodata vom gasi pe site-urile de specialitate straine cativa termeni utilizati sa exprime aceasta forma de atractie si cointeresare pentru actionari si modul ei de evaluare.

1. Randamentul dividendului RD (dividend yield – DY)
Reprezinta raportul dintre dividendul pe actiune DA (dividend share – DS) si pretul din piata (Price-P)

RD = DA / P sau DY = DS / P

2. Rata de distribuire a dividendelor RDD (dividend payout ratio – DPR)
Indica cat din profitul net disponibil (PnD) reprezinta dividendul de plata (DP)

RDD = DP / PnD sau DPR = DS / PN

3. Rata de retentie RR (Retention Rate)
Reprezinta procentul din profitul net distribuibil reinvestit in societate:

RR = (Profit net disponibil – Dividende declarate) / profit net disponibil

RR = 1 – dividend payout ratio

ANUL 2011 ANUNTA DIVIDENDE RECORD PENTRU BVB?

Stim deja, ca doar de aceea suntem investitori, ce dividende au propus unii emitenti si urmeaza a fi aprobate in cadrul AGOA de catre actionari. Am vazut care sunt politicile generale de dividend promovate sau nu de acestia si mai ales ce impact major sau minor au avut aceste intentii asupra pietei din perioada anuntului privind convocarea AGOA pentru aprobarea rezultatelor financiare pe anul 2010 si a modului in care se va face repartitia profitului net acolo unde este cazul.

Cred ca NIMENI nu este impotriva de a le da o scurta prezentare la cele mai importante deoarece acestea nu sunt asa de multe precum pare situatia.

SECTORUL FARMACEUTIC PE PRIMUL LOC

Voi incepe cu sectorul farmaceutic unde intr-adevar comunicatele emitentilor listati la BVB ne pun serios pe ganduri privind randamentele dividendelor pe anul 2010

Societatea farmaceutica ZENTIVA Bucuresti
(simbol SCD)

ZENTIVA Bucuresti (simbol SCD) RANDAMENT DE DVD de cca. 30%, adica 0.2998 lei/actiune aplicat la un pret de referinta de 0.991 lei din data de 17 martie 2011

Societatea Zentiva Bucuresti are ca actionar principal grupul francez Sanofi Aventis prin firma VENOMA HOLDINGS LIMITED NICOSIA CYP cu 212,57 mil. actiuni, adica 50,98%. Alt actionar important este ZENTIVA NV AMSTERDAM NLD cu 99,7 mil. actiuni si 23,9%, precum si alti actionari cu 104.6 mil actiuni si 25%.

Observam ca ce propune grupul de baza Sanofi Aventis ce detine cca. 78% se si aproba. Propunerea pentru anul 2010 este distribuirea unui dividend brut de 0,1376 lei/actiune din profitul net realizat in 2010 si un dividend suplimentar de 0,1622 lei/actiune din rezervele constituite din profiturile anilor precedenti, potrivit convocatorului Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor publicat pe BVB in data de 17.03.2011.

Data in care va avea loc AGOA este 28 aprilie 2011 si data de referinta este de 15 aprilie cand toti actionarii de la sfarsitul zilei respective au drept de participare si de vot la AGOA. Data de inregistrare propusa este de 16 MAI 2011. Deci cei care la sfarsitul zilei de 11 mai 2011 vor detine actiuni la SCD numai aceia vor avea dreptul de a primi un dvd de 0.2998 lei/actiune incepand cu data de 20 mai cand vor incepe platile acestora.

Daca ne uitam ca in ziua de joi 17 martie 2011, data cand actionarii au cunoscut oficial ca exista aceasta propunere, atunci vom observa ca pretul actiunii SCD a inchis in ziua respectiva la nivelul de 0.991 lei, care va fi si pretul de referinta pentru calculul nostru.

CALCUL RANDAMENT PE DIVIDEND :

RD (SCD) = 0.2998 / 0.991 = 30.25%

WOW, as vrea sa spun ca de cand sunt eu pe bursa nu prea am vazut un randament la dividend asa de mare. Impresionant, NU?

Probabil veti intreba doua chestiuni:

1) Care este motivul acestui profit mare care sta la originea unui randament de dividend asa de mare (peste 30%).
2) Poate societatea sa faca repartitii sub forma de dividend din rezervele mai vechi sau recente ale societatii?

Raspunsul la prima intrebare este ca grupul Sanofi Aventis a stabilit ca centru de productie inca din anul 2010 societatea Zentiva din Romania si ca activitatea a mers foarte bine la export. In acelasi timp se asteapta ca in anul 2011 sa fie lansate 15 noi produse farmaceutice si sa creasca profitul corespunzator (stim ca o societate buna de portofoliu este cea care detine un segment de piata important in regiune si daca promoveaza noi produse cu care castiga si mai mult piata din sectorul respectiv. Desigur ca politica de dvd este inca un criteriu de a aprecia managementul acestei firme).

Mai stim ca in anul 2010, dar si in anul 2011, printre sectoarele cele mai vizate la investitii de actiuni este si cel farmaceutic (altele sunt energetic si ind. prelucratoare). Cum la noi exportul a mers si merge foarte bine multi ochi vor fi atintiti spre acest domeniu.

Un alt scop urmarit de managerii Zentiva este de a creste valoarea actiunii si pe piata fiindca aceasta conteaza cand este vorba de active si deci de a atrage cat mai multi investitori. Eu personal vad o investitie buna in aceasta societate pentru urmatorul an de zile.

La a doua intrebare un bun contabil v-ar spune ca :

Potrivit informatiilor cuprinse in sectiunea 8.9.3. „Alte rezerve” din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve: rezerve legale, rezerve statutare sau contractuale si alte rezerve.

Rezervele legale se constituie anual din profitul entitatii, in cotele si limitele prevazute de lege, si din alte surse prevazute de lege.

Rezervele legale pot fi utilizate numai in conditiile prevazute de lege.

Rezervele statutare sau contractuale se constituie anual din profitul net al entitatii, conform prevederilor din actul constitutiv al acesteia.

Alte rezerve neprevazute de lege sau de statut pot fi constituite facultativ pe seama profitului net pentru acoperirea pierderilor contabile sau in alte scopuri, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.

CEVA DEMN DE RETINUT

Asadar, daca aceste rezerve, constituite pe seama profitului net al anii precedenti, sunt facultative nu statutare, nefiind constituite conform unor prevederi din actul constitutiv, acestea pot fi repartizate pe dividende.

Repartizarea rezervelor pe dividende se poate efectua in urma adunarii generale a actionarilor prin care se decide schimbarea destinatiei din rezerve in dividende.

Inregistrari contabile:

1068 = 457
“Alte rezerve” “Dividende de plata”

Asa ca valoarea totala a dividendelor Zentiva se ridica la 125 mil. lei (aproape 30 mil. euro), fiind apropiata de valoarea dividendelor pe care le va distribui in acest an BRD. Stim ca Sanofi Aventis controleaza circa 78% din acţiunile Zentiva şi va încasa dividende de 97,5 mil. lei (23 mil. euro).

Fondurile americane administrate de Artio deţin circa 2,86% din acţiunile producătorului de medicamente şi ar urma să primească dividende de circa 3,57 mil. lei (850.000 de euro). Capitalizarea companiei este în prezent de 413 mil. lei (98 mil. euro).

Sa privim putin la evolutia pretului actiunii SCD din ultimii 4 ani de zile, cu accent pe perioada dinaintea cumunicarii CA privind convocarea AGOA si propunerea de distribuire a dividendelor.

Grafic zilnic al SCD din perioada 2007-2011

2253-1

INTERPRETARE:

Constatam ca doar in prima zi de dupa prezentarea oficiala a comunicatului CA al Zentiva la BVB, adica pe 18 martie – vineri pretul actiunii a urcat brusc la maximul tunelului de variatie de 14.93% la un pret stabil si unic OLHC de 1.1390 lei, cu un volum foarte mare de peste 190.000 actiuni, comparativ cu zilele anterioare, dar mult mai mic decat volumele istorice de cateva milioane, de top din anii 2009 (14 mil in sept.) si 2010 (10 mil. in februarie).

Avand in vedere aceste topuri si tinand cont ca si alte actiuni de la BVB au avut cresteri cateva zile la rand tot pe aceeasi baza (un interes deosebit al investitorilor fata de emitentii ce recompenseaza substantial actionarii fideli) putem estima destul de usor ca si luni, posibil si marti sa vedem cresteri semnificative la acest emitent farmaceutic.

Daca privim in acelasi timp la “refacerea” pretului SCD dupa downtrendul de 85.7% inceput in 6 iulie 2007 la maximul Intraday de 1,8500 lei/actiune si incheiat in 15 decembrie 2008 la minimul Intraday la pretul de 0.2650 lei/actiune vom constata un lucru foarte interesant si anume ca pretul s-a apropiat de nivelul de retragere Fibonacci de 61.8% situat in zona 1.2440 lei. Nu stiu cate actiuni de la BVB se afla in aceasta pozitie. Din cate stiu nu prea multe.

Pe aceasta baza am putea deduce ca un prag de rezistenta foarte SOLID este in acesta zona si ca avansul pretului se va lovi de aceasta bariera in drumul sau UP.

Parerea mea este ca, in conjunctura internationala actuala usor favorabila si pe baza unui interes in crestere al investitorilor fata de emitentii care acorda dividende la randamente pe care nici indicii BVB nu stim daca le vor atinge in acest an, pretul actiunii SCD va face un breakout usor fortat peste acest prag si ulterior va reveni sub acest nivel ce va deveni din nou prag de rezistenta pe TS destul de solid.

Mai vedem cum pretul actiunii SCD este de o buna perioada (mai exact de la inceputul rally-ului din noiembrie 2010) superior fata de nivelul mediu al indicelui BET al BVB, care se scalda in zona nivelului de retragere de 38.2% Fibonacci.

Acest avans fata de media bursei spune ca exista suficiente sanse ca pretul sa aiba o crestere mai sustinuta decat media bursei in urmatoarele 12 luni si parca seamana ca elan cu cel inceput in martie 2009.

Daca dorim confirmari privind continuarea cresterii ne vom uita la oscilatorul RSI care a depasit vineri pragul de 66 ce marcheaza un sentiment cat mai optimist al investitorilor fata de aceasta actiune de top al sectorului FARMA de la BVB, iar trecerea acestui oscilator in zona de supracumparare ne va elimina anumite dubii firesti.

In acelasi timp am mai marcat o linie la nivelul indicatorului DMI al miscarii directiei si putem afirma ca potentialul de crestere inca exista si acesta se va putea limita pana la atingerea unui nivel de 50 pentru linia ADX care in prezent a ajuns la 43.44, iar linia directiei miscarii pozitive +DM a facut un salt specific acestei actiuni in unele momente.

Sunt convins ca multi se vor intreba “Sa cumpar acum, adica luni la un pret care poate fi cu inca 15% fata de pretul de referinta de vineri de la 1.1390 lei/actiune sau sa astept sa particip doar la distributia de dividende ca tot obtin 30% randament?”

Decizia este GREA mai ales daca luni pretul va fi stabil si in piata nu vor fi multe ordine la vanzare (in ASK), iar ordinul tau nu va putea sa fie executat ca askul va ramane gol sau va fi executat si dupa aceea va scadea deoarece cei care au vrut sa speculeze acest moment s-au convins ca presiunea la cumparare nu va fi suficienta si pretul va scade apoi mult si vor pierde din frumosul profit realizat pana in prezent.

Cine va face piata la SCD, dupa parerea voastra? Am vazut ca actionarul majoritar poate “jongla” piata doar cu cateva sute de mii de actiuni din cele cateva sute de milioane detinute in prezent. Oare ce urmareste el prin aceste dividende?

Nu cumva sa creasca pretul actiunii din piata si implicit valoarea firmei, a activelor acesteia. Va avea el interesul sa scada pretul actiunii mai mult decat permite piata in general? Eu unul nu cred asa ceva.

Va fi totusi o fluctuatie UP/DOWN pana la data de inregistrare din 11 mai 2011, perioada in care unii vor fi multumiti sa-si marcheze profitul dar si sa participe la distributia de dividende, insa vor avea in vedere sa vanda atat cat vor primi la un pret destul de mare stiind bine ca pretul va scadea la un moment dat, probabil dupa data de 11 mai sau chiar putin inainte (depinde de evolutia din piata) si deprecierea poate fi aproape exact cat a fost randamentul dvd. (sa zicem intre 20-30%).

Cine ne poate spune cum sa tranzactionam actiunea SCD in urmatoarea perioada? In primul rand experienta si in al doilea rand folosind o strategie ce va tine pasul cu “forta” ce va domina piata la SCD. Cred ca speculatorii deja s-au gandit la o manevra de BUY-SELL-BUY la momentele pe care le va oferi evolutia acestei actiuni.

Cine nu va simti “pulsul” acestei evolutii ii recomand doar sa participe la achizitii pe minimele swing-urilor ce vor veni, daca pana acum nu au aceste actiuni in portofoliu sau sa-si aleaga alte oportunitati mai “calme”.

Emitentii FARMA de mai jos nu prezinta un interes deosebit pentru dvd distribuit asa ca doar le vom cita cateva date.

Farmaceutica REMEDIA Deva (RMAH)

Farmaceutica Remedia Deva (RMAH) propune un dividend brut de 0,006 lei/actiune, nivel dublu fata de cel distribuit în 2010. Oricum valoarea dividendului pe actiune la pretul din piata dupa anunt a fost de 0.22 lei/actiune, o valoare nesemnificativa.

Compania vrea sa repartizeze pentru dividende suma de 636.000 de lei, reprezentând circa o treime din profitul net obtinut anul trecut (32.5%), care s-a cifrat la 1,96 mil. lei (465.000 de euro). Data cand a convocat AGOA este 21 aprilie 2011, iar data de referinta pentru participarea actionarilor este de 8 aprilie. Data de inregistrare este de 11 mai 2011, adica actiunile trebuiesc detinute la sfarsitul zilei de 6 mai 2011.

Remedia Deva vrea sa aloce o alta treime din profitul de anul trecut, respectiv 650.000 de lei, pentru a rascumpara actiuni de pe Bursa în vederea recompensarii salariatilor. Compania va propune rascumpararea unui pachet de pâna la 3,06% din capital la preturi cuprinse între 0,1 lei si 0,5 lei pentru o actiune Remedia.

Actionarul majoritar al Remedia este omul de afaceri Valentin Norbert Tarus, care detine pe cont propriu circa 66% din actiuni, în timp ce firma AHG Vermogensverwaltung are o participatie de 16,5% din companie.

BIOFARM
Deoarece firma a propus un randament mult mai mic decat Zentiva, de 2,5%, adica de 12 ori mai mic, nu voi face multe comentarii, insa voi spune ca este prima data cand acest emitent acorda dividende dupa ce a fost admisa la BVB de la piata Rasdaq (din 2005).

Data de convocare AGOA este pe 19 aprilie 2011, cu data de referinta din 08 aprilie 2011. Data de inregistrare este de 9 mai 2011, adica hotararea este valabila pentru actionarii inregistrati la sfarsitul zilei de 4 mai 2011 (cele 3 zile sunt valabile pentru activitatile de operare de la Depozitarul Central).

Graficul comun al actiunilor RMAH si BIO din ultimii 4 ani

2253.2

Constatare:

Nici nu trebuie sa mai facem alte interpretari, mai ales ca reactia pietei se observa dupa comunicatul facut de emitentul Biofarm (17 martie 2011) si Farmaceutica Remedia (16 martie), adica preturile au luat o mica corectie de moment, iar revenirea este la palierele de echilibru din zilele anterioare.

Dintre cele doua firme farmaceutice o revenire si evolutie ceva mai buna este la actiunea BIO, care s-a apropiat in anul 2009 si 2010 de pragul de 38.2% Fibonacci, tendinta pe care incearca s-o aiba si in acest an, insa ascensiunea este foarte lenta.

Poate in partea a doua a anului sa vedem un reviriment mai mare spre zona de 0.2500 lei/actiune, ca pe baza randamentului pe dvd de 2,5% sunt slabe sperante.

Inchei aici prima parte al acestui subiect si voi continua maine cu partea a doua (sectorul SIFS, energetic, bancar, ind. prelucratoare, constructii).

Comments

  1. frumoase lectii -analize+mod de gindire.

Speak Your Mind

*