2.2.5.6 Ce reprezinta data EX dividend?

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de Traian pe data de 6 mai 2011

Saptamana viitoare majoritatea actiunilor pietelor spot vor avea sedintele bursiere cand actionarii mai pot cumpara actiuni la emitentii care au aprobat dividende pentru anul 2010 in cadrul sedintelor AGOA, conform datelor de inregistrare stabilite. Ma refer aici in special la actiunile SIFS care urmeaza sa distribuie aceste bonificatii celor in drept.

Odata cu iesirea din companie a sumelor cuvenite acestor dividende se produce si o decapitalizare bursiera, o diminuare a capitalizarii bursiere a acesteia. Din aceste motive si pretul din piata actiunii emitentului respectiv va scade, adica se va ajusta cu valoarea respectiva pe actiune.

Astazi 06 MAI 2011 a fost data ex DVD pentru actiunea SIF2 – SIF Moldova. Actionarii care au detinut ieri actiuni SIF2 la finalul sedintei de tranzactionare de la BVB (ora 16.25) sunt singurii care vor primi ca dividend brut suma de 0.0900 lei/actiune, ceea ce inseamna un randament brut al dvd/actiune de

0.0900 / 1.2650 = 7.2%, conform pretului din data comunicatului SIF Moldova (25.02.2011) pentru convocarea AGOA, prilej cu care s-a adus la cunostinta investitorilor despre aceasta intentie a emitentului.

Daca vrem sa fim si mai scrupulosi atunci vom vedea ca dividendul net/castigul net adus fiecarui investitor/actionar al SIF2 este de 0.0900 – (0.0900 x 0.16) = 0.0760 lei/actiune, ceea ce ar corespunde unui randament net de 6%. A se nota acest ASPECT IMPORTANT.

Daca privim la evolutia pretului SIF2 de ieri 05 MAI 2011 vom constata ca acesta a evoluat in marja : MAXIM/1.4030 lei si MINIM/1.3840 lei, pretul de inchidere fiind la 1.4000 lei si volumul de tranzactionare de 2.7 mil. actiuni (dublul volumului mediu din ultimile 10 zile).

Ieri traderii si-au calculat cat ar trebui sa fie ajustat TEORETIC pretul din piata al actiunii SIF2 in prima zi de EX dividend si rezultatele acestora au fost :

Pretul de inchidere – Ajustarea (randamentul net al dvd/actiune) = 1.4000 – (1.4000 x 0.06) = 1.4000 – 0.084 = 1.3160 lei.

Pentru randamentul brut de 7.2% ajustarea pretului actiunii SIF2 la data EX dvd ar fi de
1.4000 – 0.101= 1299 lei/actiune.

Putem aprecia ca marjele acestei ajustari a pretului actiunii SIF2 ca urmare a distribuirii unui dvd de 0.0900 lei/actiune ar putea fi intre 1299 lei si 1.3160 lei.

Daca pretul inchide mai mult spre partea superioara a acestui interval atunci increderea investitorilor este mai mare in aceasta actiune, insa trebuie sa luam in calcul si conjunctura in care ne aflam, asa ca ajustarea ar putea continua in zilele urmatoare, insa nu cu mult sub pretul mediu al zilei de astazi.

In acelasi timp modul in care a evoluat astazi pretul actiunii SIF 2 in ziua de ex DVD poate fi luat ca referinta pentru celelalte actiuni SIFS din saptamana viitoare si de aceea trebuie sa avem in vedere acest aspect.

CAT A FOST PRETUL SIF2 la deschiderea sedintei de tranz de azi 06 MAi?

06 MAI 2011, ora 13.50
Pai nu este greu de aflat si anume de 1.3200 lei. Maximul pana acum este de 1.3300 lei si minimul de 1.3130 lei.

2256-1

Acum la ora 22.30 dupa inchiderea sedintei de azi de la BVB observam ca s-a indplinit o caracteristica a acestor evenimente de ajustare si anume ca pretul de inchidere de la ex DVD este superior celui teoretic calculat si anume pretul ajustat in final a fost de 1.3300 lei, adica o scadere de 5%, cu 2% mai jos decat ajustarea teoretica pentru randamentul brut al dividendului la SIF 2.

Piata FUTURES si influenta EX DIVIDEND asupra pretului CONTRACTELOR SIF5

Cine tranzactioneaza atat pe piata de actiuni (spot) cat si pe piata de derivate/futures ale caror active suport sunt actiuni tranzactionate pe piata de la BVB stie sau ar trebui sa stie ca aceleasi ajustari de pe piata spot se vor realiza si pe piata futures, insa adaptate acestui gen de instrument, astfel incat influenta pietei spot sa nu afecteze marimea pozitiilor deschise de traderi pe futures.

Noi vom lua cazul activului suport SIF5 si a contractului acestuia futures cu scadenta cea mai apropiata, adica pe iunie 2011, unde si lichiditatea este importanta.

CALCULUL AJUSTARII SI DATA EX DIVIDEND LA ACTIUNEA SIF 5

Comunicatul emitentului SIF 5 Oltenia din data de 10 martie 2011 prin care se convoca AGOA anunta pe toti actionarii inregistrati la data de 16 mai 2011 vor primi un dividend brut de 0.075 lei pentru rezultatele din anul 2010, cu mult mai mic decat cel din anul 2009 care a fost de 0.1600 lei/actiune.

Calculul randamentului dvd brut este referitor la pretul actiunii SIF5 din data de 10.03.2011, adica de 1.5300 lei:

0.075 / 1.5300 = 4.9 %

Deci dividendul net / actiune va fi de 0.063 lei, iar randamentul net este de 4.2%.

Asa ca ajustarea teoretica a pretului actiunii SIF5 la data EX dvd poate fi cuprinsa intre 4.2% si 4.9%.

Pe data de 11 mai 2011, deci miercuri saptamana viitoare este ultima zi in care investitorii mai pot participa la primirea acestor dividende ce vor fi repartizate de emitentul SIF5 Oltenia din rezultatele anului 2010 in valoare bruta de 0.075 lei/actiune.

Pe data de 12 mai 2011 pe piata spot se va aplica AJUSTAREA pretului actiunii SIF5 prin cererea si oferta pietei, care in mod sigur va avea in vedere acest lucru, probabil o scadere de 4.5-5% a pretului de inchidere a zilei anterioare.

Cum se procedeaza la piata FUTURES?

Avem in acest caz urmatoarea formula de calcul a ajustarii dividendelor pentru piata futures:

S = (N x M x Div)

unde: N – numar pozitii, M – marimea contractului (multiplicatorului), Div – valoarea in lei/actiune a dividendului brut acordat.

Aceasta situatie este reglementata de art. 64 alin (5-7) din Regulamentul nr.4 al Bursei de la Sibiu

“(5) În cazul în care, un emitent ale cărui actiuni constituie activ suport pentru un instrument financiar derivat tranzactionat pe piata reglementată administrată de S.C. BMFM S.A. Sibiu, publică decizii referitoare la majorarea/diminuarea capitalului social sau acordare de dividende sau alte drepturi, iar pe piata instrumentului financiar respectiv există pozitii deschise, S.C. BMFM S.A. Sibiu va proceda la suspendarea de la tranzactionare a instrumentelor derivate pe actiunea respectivă.

(6) Suspendarea instrumentelor financiare derivate mentionate la alin. (5) se va face începând cu sesiunea de tranzactionare din ziua T-3 (unde T este data de înregistrare pentru actiunile în cauză), cu 30 de minute înainte de închiderea sesiunii de tranzactionare pentru actiunile respective pe piata de referintă pe care se tranzactionează acestea, dar cu cel putin 5 minute înainte de închiderea sesiunii de tranzactionare pentru respectivele instrumente financiare derivate pe piata reglementată administrată de S.C. BMFM S.A. Sibiu.

(7) Reluarea la tranzactionare a instrumentelor financiare derivate suspendate în baza prevederilor alin. (5), se face conform procedurii descrise în ANEXA 3 din prezentul regulament în termen de maxim 7 zile lucrătoare de la data suspendării lor, dar nu înainte de reluarea tranzactionării activului suport.”

Pe pagina operatorului de piata de la Sibiu exista mai multe webminarii unde traderi pot sa se instruiasca asupra acestor categorii de ajustari pe care le efectueaza piata de la Sibiu in cazul unor evenimente corporative ale emitentilor ale caror actiuni de pe piata regular de la BVB sunt si active suport pentru aceasta categorie de contracte futures.

Asadar, operatorul pietei de la Sibiu, va da un comunicat in ziua de 11 mai (marti efectiv) ca incepand cu ora 15.55 minute, adica cu 30 minute inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare a activului suport SIF5 de la BVB, se va suspenda tranzactionarea contractelor futures, care au ca baza acest activ suport.

” Stimati clienti, va anuntam ca astazi 5 mai 2011 la ora 15:55 derivatele cu activ suport SIF2 existente pe piata Sibex vor fi oprite de la tranzactionare in vederea efectuarii operatiunii de ajustare conform dividendului aprobat de 0.0900 lei/actiune, urmand a-si relua tranzactionarea maine”

In faza urmatoare – pana la sfarsitul zilei de 11 mai – toate conturile LONGERILOR (cumparatorii de pozitii DESIF5) se vor credita cu suma reprezentand valoarea dividendului brut aferent respectivelor pozitii deschise (vezi suma de mai sus S), iar pretul contractului (costul mediu al contractelor) va scade cu valoarea ajustata respectiva noii marimi a pozitiilor deschise.

In acelasi timp in conturile tuturor SHORTERILOR (cei care au pozitii nete de vanzare) vor fi debitate cu aceeasi suma, iar pretul contractului short creste corespunzator cu aceasta ajustare.

In fapt shorterii debiteaza ceea ce ar pierde longerii prin ajustare, dar in final nimeni nu pierde nimic deoarece shorterii cedeaza longerilor ceea ce piata spot le ofera in mod gratuit, fara ca acestia sa fi muncit ceva la acest aport DOWN datorat acordarii dvd. actionarilor pietei spot.

In fapt se realizeaza inchiderea tuturor pozitiilor ramase deschise la sfarsitul zilei din 11mai 2011 si deschiderea de noi pozitii prin creditarea/compensarea contractelor LONG cu suma ce va fi primita de un actionar pe piata spot cuvenita dividendului distribuit/actiune tinandu-se cont de multiplicatorul contractului fts (1000) si debitarea contractelor futures SHORT cu aceeasi valoare.

In ziua EX DVD, adica pe 12 mai 2011 in conturile traderilor futures vor apare aceste modificari astfel incat raportat la modificarea/ajustarea din piata spot din acea zi nimeni nu pierde, nimeni nu castiga, nici longerii si nici shorterii pe piata futures datorita acestei ajustari din piata spot.

In fapt un cumparator de contracte DESIF5 va primi acelasi dividend ca si pe piata spot cu diferenta ca acesta este primit mai repede decat pe piata spot.

Care a fost reactia pietei spot la ex DVD din anul 2010 pentru actiunea SIF5?

Acum un an de zile pe data de 22 martie emitentul SIF5 Moldova a convocat AGOA pentru a hatara distribuirea unui dividend de 0.16 lei/actiune, ceea ce pentru pretul de 1.77 lei din ziua respectiva reprezenta un randament brut de 9.1%.

Deoarece data de inregistrare de anul trecut privind inregistrarea actionarilor cu drept de primire a acestui dividend a fost de 17.05.2010 vom urmari mai jos ceea ce s-a intamplat in ziua de 13.05.2010 pe piata futures la contractul DESIF5_IUN_2010 pentru a putea cunoaste mai bine modul cum se va misca pretul acestui instrument in functie de ajustarea din piata spot de la EX. DVD

Graficul la MINUT al contractului futures SIF5_IUN_2010 la EX DVD

2256-2

In ziua de 12 mai 2010 piata la SIF5_IUN_2010 a fost oprita la ora 15.55 la pretul de 1.8110 lei/contract.

Volumul de 4524 pozitii ce apar la ora 19.19 este generat de softul de operare de la Sibiu care inseamna inchiderea tuturor pozitiilor aflate in piata dupa suspendarea sedintei de tranzactionare din data de 12 mai si deschiderea a tot atatea pozitii la preturile corectate corespunzator dividendului primit de un actionar SIF5 de pe piata regular de la BVB.

In ziua de 13 mai 2010, adica in ziua ex DVD pentru actiunea SIF5 de la bursa din Bucuresti pretul unui contract la deschidere a fost de 1.6950 lei contract, ceea ce a insemnat o ajustare a pretului futures DESIF5 cu 6.4%.

Ulterior pana la finele zilei de tranzactionare aceasta ajustare a ajuns maxim la 8.4% corespunzator unui pret minim al zilei de 1.6601 lei/contract. Observam ca ajustrea teoretica de 9.1% calculata mai sus nu a fost depasita in prima zi de tranzactionare, insa dupa cate stim trendul era unui descendent si pretul FTS (din piata futures) a scazut in continuare, dar nu datorita acestei ajustari a unui eveniment corporativ.

Pentru a mai vedea ceva ne vom uita la biasul dintre pretul contractului futures si al activului suport din cele doua zile. In ziua de 12 mai 2010 biasul a fost de 210 pct de baza (de la 18.110 la 1.7900 lei), iar in ziua de 13 mai la ex dvd a fost de 101 pct de baza (de la 1.6701 la 16600 lei). Adica mai mic decat in ziua anterioara, adica un semnal ca piata fts este pregatita pentru scaderi mai mari in viitor.

Pe piata spot ajustarea pretului actiunii SIF5 s-a facut la ex dvd cu 7.3% fata de pretul de referinta de 1.7900 lei din ziua de 12 mai la cel de 1.6600 lei din ziua respectiva, care a fost si cel mai aproape de minimul zilei.

CONCLUZII:

Evenimentul corporativ privind aprobarea distribuirii de dividende la un emitent listat la piata regular BVB implica ajustari ale pretului actiunii acestuia corespunzatoare randamentului dvd brut pe actiune calculat la data comunicatului pentru convocarea AGOA si modul in care se face decapitalizarea bursiera a acestuia.

Faptul ca astazi pretul la SIF2 a inchis in crestere fata de evolutia zilei, o zi nu tocmai obisnuita pentru actionarii acesteia, trebuie privita in contextul in care toata piata a incercat o revenire scurta dupa cateva zile bune de scadere,ca urmare a unor vesti bune venite azi dinspre piata muncii americana.

Pentru ca aceste ajustari de pe piata regular sa nu influenteze marimea contractelor futures se fac unele operatiuni de decontare cash de catre operatorul Sibex impreuna cu Casa de Compensatie Romana. Acestea vizeaza creditarea conturilor ce contin pozitiile long deschise in piata la finele zilei T-3 fata de data de inregistrare si debitarea conturilor pozitiilor short deschise in aceeasi zi cu suma dvd ce revine acestor pozitii avand in vedere factorul de multiplicare.

In final, daca piata spot sufera unele transformari asupra pretului actiunii din piata pentru unele beneficii ce vor intra in conturile actionarilor cu drept de a primi DVD de abia peste cateva luni, pe piata futures respectiva acestui activ suport sumele intra mult mai repede in conturile longerilor decontate din conturile shorterilor fara ca ambele categorii sa sufere modificari ale marimii pozitiilor deschise in piata la data ex dvd.

Oricum cei care au unele ordine lasate mai de mult in piata ar fi bine sa fie atenti la aceste ajustari de preturi pentru a nu fi surprinsi de varatiile destul de mari, care de multe ori au fost tinta speculatorilor pentru a prinde unele preturi bune de intrare in piata. De regula aceste GAP-uri DOWN ce se produc ca urmare a acestor evenimente se acopera ulterior in timp si profitul este de multe ori unul asteptat in piata, fie pe TS ,fie pe TM.

Speak Your Mind

*