2.2.5.2 Profitabilitatea discutabila a MCS

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de Traian pe data de 30 Iulie 2010

Din pacate la acest articol, dupa ce a fost scris in integralitatea lui, ceva s-a intamplat si o parte s-a sters, inclusiv concluziile generale. In acest caz astazi voi relua partile sterse si le voi adauga la aceasta postare, pastrand aceleasi date de referinta, adica ziua de duminica 25 noiembrie 2007.

Anul acesta BVB (n.r. 2007) a fost caracterizata printr-o abundenta de oferte secundare repetate, care mai de care mai tentante, din partea emitentilor listati la bursa.

Cine a avut mai multe tipuri de actiuni in portofoliu a fost nevoit la un moment dat sa caute din ce in ce mai mult prin buzunare pentru a putea participa integral la subscrierea de noi actiuni puse la dispozitie de catre emitenti cu preturi preferentiale.

Desigur ca au fost situatii in care acelasi emitent a hotarat doua MCS-uri, la perioade diferite, in cadrul AGEA sau au distribuit concomitent si actiuni gratuite.
Sunt convins ca foarte multi au mizat pe participarea la MCS si pastrarea calitatii de investitor activ la emitentul in cauza pentru toata aceasta perioada.

Acum, cand marea majoritate a acestor operatiuni s-au incheiat voi analiza urmatoarele aspecte:

1. randamentul actual al unui investitor care a participat la MCS dupa ce a cumparat actiuni in prima zi dupa data de referinta, adica in prima azi dupa ziua in care AGEA a hotarat MCS si le-a pastrat pana astazi fiind influentat de intrarea in piata a actiunilor de la MCS, dupa caz.

2. voi face calculele privind rentabilitatea unui investitor care a subscris cu o zi inainte de data MCS (adica cu trei zile inainte de data de inregistrare) si le-a pastrat pana in prezent, in aceleasi conditii ca in cazul 1.

Am urmarit doar o parte dintre MCS-urile desfasurate de unele societati, alegand si sectoare diferite de activitate excluzand acele MCS cu dubii (contestatii, cum este cazul SIF3).

Inainte de a trece la analiza concreta as dori sa postez un mic comentariu care poate reliefa adevaratul aspect al unei investitii si modul cum trebuie privita aceasta activitate …

“Se spune, pe Wall-Street, ca durata de viata a unei afaceri bune este cuprinsa intre 50 si 80 de ani. Media pentru companiile „ordinare” este de 30 de ani. Nike are deja 33 de ani si se afla in culmea succesului. In 1972 s-a produs prima pereche de pantofi de sport Nike. Logo-ul firmei, ca si marca, reprezinta o adaptare a semnului victoriei in competitiile sportive din Grecia Antica. Crearea lui l-a costat pe parintele Nike, Phil Knight, incredibila suma de… 35 de dolari.

Acesta a inceput sa vanda pantofi sport in 1963 si avea o cifra de afaceri de 8.000 de dolari. In noul mileniu, firma Nike a intrat cu vanzari-record de 12 miliarde dolari anual. Prin evolutia sa galopanta, afacerea a revolutionat industria pantofilor sport.”

O statistica facuta de BVB in luna septembrie 2007 arata ca ….

Majorarile de capital finalizate in prima parte a acestui an au totalizat peste 100 mil. euro, gradul de subscriere fiind de aproape 95%, ceea ce inseamna ca emitentii care au recurs la astfel de finantari au atras cea mai mare parte a sumelor pe care isi propusesera sa le stranga.

In acea perioada, aproape 30 de companii listate aveau in derulare sau incepusera demersurile pentru realizarea de majorari de capital cu aporturi in numerar, sumele totale pe care acestea isi propun sa le atraga depasind 220 mil. euro.

Este evident ca companiile au profitat de faptul ca sunt bani pe Bursa, iar investitorii vor continua sa subscrie la aceste majorari de capital in lipsa unor listari noi.

Banca Transilvania (TLV) a atras cea mai mare finantare de pe Bursa din acest an, cca. 40,5 mil. euro, fara a fi depasita de Impact (IMP), care isi propune sa adune de la investitori peste 85 mil. lei.

In aceste conditii am ales urmatoarele MCS la actiuni : TLV, ARAX, ARCV, CERE, BIO si BRK.

Vom presupune ca pentru fiecare emitent am cumparat in cele doua situatii de mai sus de 10 ori minimul de actiuni necesare care face dovada ca respectivul este actionar al emitentului si are dreptul sa participe la MCS.

Calculul isi propune ca in situatia actuala, dupa executarea MCS si introducerea actiunilor noi in piata, sa vedem care este profitabilitatea in cele doua cazuri la suma investita (cumparare actiuni si plata subscrierii integrale) avand in vedere pretul ex MCS si pretul actual la numarul de actiuni detinute.

CAZUL I
Randamentul obtinut pentru actiunile cumparate la data de referinta (data hotararii AGEA) in cazul participarii la MCS.

Iata si datele, prezentate sub forma :
Actiunea
pret data referinta/pret teoretic ex MCS/pret ex MCS/ pret minim dupa intrarea actiunilor MCS /pret actual. In functie de aceste date se calculeaza randamentul actual pentru intreaga perioada avand in vedere si preturile ajustate dupa intrarea actiunilor MCS.

TLV
1.1 / 0.70114 / 0.71 / 0.83 / 0.815
In acest caz randamentul (inclusiv deducerea privind costul subscrierii actiunilor preferentiale) este de + 11.5%.
Observam ca in ciuda scaderilor din ultima perioada pretul se mentine peste cel teoretic si cresterea reala actuala este de + 16.2%.

Aceasta se datoreaza in special rezultatelor foarte bune obtinute de emitent inclusiv la Q3 dar mai ales ca efect al increderii investitorilor ca societatea va fi la inaltimea asteptarilor lor si ca la sfarsitul anului rezulatatele vor reflecta aceste asteptari.

Totodata demonstreaza o atractie permanenta a investitorilor fata de aceasta actiune considerata foarte stabila si in conditiile actuale. Merita urmarita in continuare.

ARAX
2.81 / 0.3915 / 0.6 / 0.235 / 0.255
Randamentul de aceasta data nu exista, pretul actiunii, in ciuda rezultatelor bune si constante ale emitentului a inregistrat un declin foarte mare mai ales dupa intrarea actiunilor in piata in ziua de 21.11.2007, deficitul perioadei analizate fiind foarte mare si anume de – 40%.

Daca vom dori sa calculam deficitul fata de pretul teoretic vom obtine un rezultat negativ elocvent (-34.9%).

Principalele cauze ar fi in primul rand o supraevaluare a pretului pietei in prima parte a anului, dar si datorita zvonurilor privind intentia unui MCS si mai ales a accentuarii presiunii vanzatorilor care au primit in portofoliu actiunile MCS din ultima parte a perioadei de calcul.

Concluzia personala este ca in cazul raportarii preliminare de la sfarsitul de an, daca rezultatele se vor inscrie in nota generala a anului 2007 (si nu are cum sa nu fie asa, se va vedea la Q4) este posibil sa revedem o remontare a pretului in sens pozitiv acesta putand atinge pe TS o crestere de cca. 25-30%, mai ales daca revenirea va fi generala. In caz contrar cresterile vor fi conjuncturale si temporare.

ARCV
3.1 / 2.67 / 1.4723 / 1.55 / 1.55 (nu am inclus perioada care reprezinta al doilea MCS, o voi face cand se va inchide ciclul – dupa intrarea actiunilor in piata).
Este cunoscut faptul ca emitentul a hotarat in cadrul AGEA la data de referinta (27.04.2007) sa acorde cu titlul gratuit 750 actiuni la 100 detinute si era de asteptat ca acest lucru sa se reflecte POZITIV in randamentul actiunii.

Cu toate acestea pana pe data de 25 noiembrie pretul actiunii a suferit o depreciere de 12.5%, iar fata de pretul teoretic valoarea actiunii a scazut cu cca 42%. Este o depreciere mai mult decat semnificativa si o cauza importanta a fost scaderea generala a indicilor bursieri dar si schimbari la nivelul detinerilor actionarilor semnificativi (ex. Morgan Stanley), la care adaugam si o mica supraevaluare anterioara.

Faptul ca emitentul face reale progrese de a se inscrie pe o piata imobiliara autohtona cotata pe locul 2 in regiune pe acest sector, ne da sperante ca pretul va recupera pana la sfarsitul trim I 2008 cel putin 50% din aceasta depreciere.

CERE
18.0 / 3.1428 / 3.3 / – / 2.85
La acest emitent s-a facut subscrierea de 6:1 actiune detinuta la pretul preferential de 0.5 lei.
Asa cum se va observa actiunea, cu toate volatilitatile avute in intervalul 01.10 – prezent, trecand si peste data de inregistrare din 19.10.2007 cand pretul s-a ajustat putin desupra pretului teoretic (+5%), evolutia pretului se mentine foarte bine in ciuda scaderilor generale ale bursei realizand doar o scadere a randamentului cu 5%, iar fata de pretul teoretic sa inregistram actual o coborare cu 9.3%.
In aceste conditii, dar numai pe o revenire a bursei putem sa ne asteptam la preturi care vor depasi zona lui 3.5 lei, adica exista conditii ca pe TS sa inregistram un reviriment solid. In caz contrar ne vom mentine pe o consolidare a trendului actual care poate oscila in jurul valorii de 3.0 lei.

BIO
0.96 / 0.578 / 0.645 / – / 0.535 (la data de 25 noiembrie 2007)
Deprecierea randamentului perioadei este oarecum redusa (-10.2%), care nu difera mult de scaderea fata de pretul teoretic (-7.44%). Acest lucru, in contextul in care alte actiuni au avut scaderi importante de cca 3-4 ori mai mari, reprezinta un indiciu bun pentru pastrarea actiunilor in portofoliu si sperante in cresteri pe TS care oricum vor depasi cifra de 15-20%, bazandu-ne pe factorul stimulativ al unei burse cu tendinte de crestere.

BRK
3.07 / 2.72 / 2.05 / 2.26 / 2.44

Este la a treia MCS, primele actiuni au intrat in piata pe data de 10.08.2007 ca efect al fuziunii cu SSIF Compania Romana de Investitii Investco SA, a doua transa a intrat in perioada analizata pe 9.11.2007 avand data de inregistrare pe 24.08.2007. Acest eveniment s-a suprapus cu data ex MCS aprobata in cadrul AGEA (data de referinta 25.10.2007).

Oricum pretul teoretic de 2.72 lei a fost depasit in sens negativ, in primele zile cu 8% pentru ca apoi sa atinga un minim pe 23.11.2007 la nivelul de 2.26 lei, adica o depreciere maxima a perioadei de 16.91% . Randamentul perioadei fata de pretul de referinta a fost depreciat cu 15% nefiind departe de deprecirea pretului actual fata de cel teoretic de 10.29%.

Avand in vedere ca in acesta perioada am avut o intrare de actiuni ca urmare a MCS hotarat in august peste care s-a spuprapus o scadere generala a bursei de peste 26%, dupa parerea mea consider ca investitorii au o buna incredere in performantele si potentialul emitentului, mai ales ca este singura SSIF listata la bursa.

Daca avem in vedere ca in fiecare an acest emitent a scos pe piata actiuni cu preturi preferentiale la valoarea nominala de 0.5 lei (cu sau fara prima de emisiune) atunci un moment bun de intrare pentru o participare anticipata la un viitor MCS care aduce si profit este exact in momentul intrarii in piata a actiunilor de la MCS.

Daca avem in vedere si deprecierile substantiale mai putin fundamentale din aceasta perioada putem spera ca o investitie in acest moment la BRK poate aduce pe TS un profit minim de cca 15-20%, iar pana la ex data MCS-ul urmator de cca 75% (de la 0.7741 la 1.3762) sau de 250% fata de maximul anului urmator (de la 0.7741 la 2.8625) in preturi ajustate. Desigur ca aceste randamente nu se datoresc numai MCS-urilor ci in primul rand datorita rezultatelor financiare.

CAZUL II
Randamentul realizat pentru actiunile cumparate cu 3 zile inainte de MCS, fata de data de inregistrare, in cazul participarii la MCS

Datele sunt prezentate sub forma
Actiunea
pret inainte de data inregistrare /pret teoretic ex MCS/ pret minim ex MCS/pret minim dupa intrarea actiunilor MCS /pret actual . Randament actual calculat pentru intreaga perioada la pret ajustat dupa intrarea actiunilor MCS.

TLV
1.07 / 0.70114 / 0.71 / 0.83 / 0.815
Vom proceda la fel ca mai sus si vom obtine in aceleasi conditii un randament real de + 14.52%. Concluziile se mentin la acelasi nivel ca in primul caz.

ARAX
2.71 / 0.3915 / 0.6 / 0.235 / 0.255
Actiunea nu a inregistrat randament in aceasta perioada, ba dimpotriva deficitul este mai mare decat in primul caz si anume de -45.15%.

ARCV
4.68 / 2.67 / 1.4723 / 1.55 / 1.55
Era de asteptat ca pretul actiunii sa creasca foarte mult (+ 51%) in perioada 27.04 – 16.05.2007 (data de referinta – data de inregistrare) avand in vedere rezultatele foarte bune raportate de emitent la sfarsitul anului si confirmate la trim I 2008, dar si datorita atractiei unui MCS in acest sector de activitate mai ales in randul fondurilor de investitii straine consacrate pe piata de capital autohtona si bune cunoscatoare a economiei interne.

CERE
19.0 / 3.1428 / 3.3 / – / 2.85
Ne mentinem punctul de vedere mai ales ca pretul ex MCS nu a crescut foarte mult fata de cel ex referinta, iar diminuarea randamentului se inscrie exact ca cea a deprecierii pretului fata de valoarea teoretica.

BIO
0.93 / 0.578 / 0.645 / – / 0.535
Emitentul a oferit dreptul investitorului fidel de a subscrie la un pret de 5 ori mai mic decat cel din piata (0.1 lei fata de 0.535 lei) cate 735 actiuni la 1000 detinute si care nu a determinat o depreciere foarte mare mai ales in prima zi de subscriere, pretul ajustat scazand doar cu 30% fata de o depreciere teoretica calculata la 38% (de la 0.93 la 0.578 lei).

Putem de fapt considera ca asteptarile investitorilor au fost in prima zi de subscriere cu 8% mai mari decat pretul teoretic. Acest fapt a contat mult in deprecierea ulterioara, randamentul perioadei trecand in zona negativa si pozitionandu-se in zona lui -7.44%.

Daca evaluam deprecierea perioadei avand in vedere cele doua extremitati (pret ex MCS si pret actual) vom observa o coborare a randamentului cu 17% ( de la 0.645 la 0.535).

La nivelul acestor valori putem aproxima o revenire maxima a pretului pe TS pana in zona lui 0.65 lei, adica o crestere de peste 17%.
Deoarece ulterior acestea au ajuns sa fie chiar negative, scazand cu cca 7.44%.

BRK
2.92 / 2.72 / 2.5 / 2.26 / 2.44 (si inca nu avem intrarea actiunilor ultimului MCS)

Imi mentin punctele de vedere de la cazul I adaugand ca deprecierea fata de data dinaintea datei de inregistrare este de 11.9%.

CONCLUZII GENERALE
– participarea la un MCS trebuie sa fie decisa in baza unei analize serioase avand in vedere mai multe aspecte dintre care esentiale sunt: data intrarii, modul de participare, destinatia capitalului atras si profitabilitatea emitentului, sectorul de activitate, strategia aleasa pentru a optimiza profitul urmarit.

– nu toate si nu in orice conditii participarile la MCS sunt rentabile si de aceea trebuie foarte bine aleasa strategia. Din pacate la noi ajustarea preturilor dupa MCS (fireasca) este mult influentata de slaba lichiditate din bursa, specularea momentelor de scadere si accentuarea deprecierii preturilor in mod artificial, blocarea pe termen lung a intrarii actiunilor in piata.

– exista o diferentiere la nivelul actiunilor care au facut MCS in sensul in care unele actiuni suporta mai bine ajutarea preturilor dupa MCS (depinde si de volumul MCS) si reusesc sa remonteze mai repede diferenta de pret.

Speak Your Mind

*