2.2.5.1 Cum functioneaza un MCS pe piata autohtona?

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 30 iulie 2010

Iata o tema zic eu interesanta si, care trebuie sa recunosc, imi creaza unele dificultati pentru a ma face inteles de toti si sper sa si reusesc in cele din urma.

De fapt materialul mi-a fost sugerat de o intrebare pusa de un investitor, care pana in prezent nu s-a mai intalnit cu evolutia pietei unei actiuni in ziua sau zilele urmatoare introducerii la tranzactionare a actiunilor subscrise sau primite gratuit si cuvenite investitorilor emitentului care a facut anterior o MCS.

Problematica este si simpla si complexa in acelasi timp si aceasta depinde foarte mult de punctul de referinta – emitent sau actionar.

Desigur ca orice MCS din punctul de vedere al actionarului/investitorului, fie ca este cu subscriere sau acordare de gratuite, are ca obiectiv principal obtinerea unui profit mai mare prin aceasta oportunitate – cresterea numarului de actiuni din portofoliu in mod preferential sau gratuit si implicit a valorii actiunilor de piata la nivel emitent/portofoliu.

Si la una si la cealalta emitentul urmareste o actiune de fidelizare a actionarilor sai si, dupa caz, un spijin financiar pentru anumite investitii ulterioare, care in fond tot pentru cointeresarea actionarilor se fac.

Exista un element distinct, care intotdeauna va genera discutii in contradictoriu, si anume faptul ca nu intotdeauna un MCS este si favorabil unui actionar (mai ales minoritar) si care se vede nevoit sa ramana cu banii blocati atat timp cat cineva a dat in judecata emitentul care a facut MCS sau cat CNVM a anulat operatiunea din anumite ratiuni, pe care un minoritar mai greu le va intelege.

Pe de alta parte exista situatii in care un emitent are suficient de multi actionari loiali care isi pastreaza actiunile fara a le vinde sau le vand numai cand au nevoie de bani si in cazuri extreme, o cadere generala a bursei, iar actiunile primite in urma MCS constituie gura de oxigen pentru restructurarea portofoliului sau orice altceva.

Totusi trebuie sa stim cateva elemente definitorii care pot interveni si chiar influenta in cazul introducerii la listare a actiunilor rezultate in urma MCS:

– cine sunt actionarii majoritari ai emitentului, care este piata emitentului si gradul de participare al acestora, gradul de subscriere la MCS si atitudinea lor in general fata de viitorul emitentului (o manifestare de cumparare poate insemna si o crestere a pretului in aceste momente)?

– nu trebuie uitat ca profitul obtinut din vanzarea actiunilor respective se impoziteaza ceea ce face ca de multe ori pretul din zilele de introducere sa nu scada prea mult, iar uneori chiar sa creasca in timp pentru a acoperi acest impozit, daca acestia doresc neaparat sa le valorifice;

– care este free flotul actionariatului ? (se stie ca acestia sunt cei minoritari si urmaresc mai mult incasarea profitului pus la dispozitie de emitent sub diferite forme : dividende, “profiturile” cuvenite din vanzarea la pretul pietei a actiunilor gratuite primite sau subscrise). Daca acesta este suficient de mare (peste 10-20%) atunci poate vom avea si o volatilitate destul de mare in piata;

– volumul vanzarilor inainte de data de inregistrare prezinta in general o tendinta importanta a categoriei actionarilor care-si marcheaza fara a participa la MCS si care o pot face pentru tot pachetul sau numai o parte din el. Uneori din acest pofit unii investitori fie isi platesc subscrierea la ceea ce a ramas in portofoliu, fie rascumpara actiunile dupa data de inregistare la preturi joase urmarind un profit rezonabil pe TM sau TL (unii o fac chiar si pe TS, dar acestia sunt putini).

– unii investitori isi spun ca, in ziua introducerii la tranz a actiunilor cuvenite la MCS, deoarece volumul acestora fiind foarte mare, pretul poate scade foarte mult uitand de elementele de mai sus sau de faptul ca pretul actiunii s-a ajustat in ziua imediat urmatoare datei de inregistrare. De aceea fiind multi care cunosc acest lucru vor fi putini vanzatori in piata, care vor astepta preturi mai bune de valorificare. In acest caz, preturile pot creste daca a existat sau s-a mentinut in general acelasi interes in piata actiunii respective.

Mai conteaza si alte elemente cum este conjunctura/situatia speculativa de acum :
– piata este in scadere si multi investitori se asteapta ca piata sa mai scada si atunci acestia vor aplica doua strategii – unii vor vinde pentru a-si marca oricum profitul chiar daca acesta este mic si pentru a nu pierde si mai mult (acestia sunt mai putini fiind si lichiditatea mica), iar altii vor astepta momente mai bune stiind ca piata isi va reveni si va prinde un pret mai bun chiar daca intre timp preturile la alte actiuni “tinta” vor creste intre timp).

– nu trebuie sa uitam ca piata este o “lupta” intre bear si bull. Asa cum se stie acum este o piata bear, asa ca exista ceva frica in piata, speculatorii si rechinii sunt in mediul lor si daca actiunea este performanta cu atat mai mult batalia va fi mai “dura”. De regula inving bear deoarece sunt majoritari si sunt mai bine organizati (este vb de institutionali) si care pot duce piata acolo unde vor ei (vezi ex. istorice).

Cred ca un moment bun de vanzare pentru actiunile MCS va fi atunci cand si piata ii va oferi un prilej bun de achizitie a altor actiuni mai profitabile – un rebound si o lichiditate in crestere cand vom vedea si transferuri interesante.
Acest lucru nu se va intampla daca actiunea este profitabila, pretul actual (in fond costul mediu ajustat) fiind si asa subevaluat fata de randamentele si potentialul acesteia.

Nu in cele din urma la unii emitenti unde s-a facut MCS cu subscriere va creste capitalizarea si automat prin aceasta lichiditatea pe piata dar si interesul investitorilor fata de aceste actiuni cu facilitati chiar daca unele dintre ele inca sunt blocate/nerezolvate (ex. SNP din 2006, SIF3 din 2007). De multe ori in aceste situatii observam si operatiuni DEAL seriose.

Voi lua un caz de MCS la o actiune si anume TLV, care este deja consacrata in acest domeniu si voi face un grafic saptamanal al momentulu introducerii la tranzactionare din anul 2006.

Graficul saptamanal al actiunii TLV in perioada 15 sept 2006 – 21 sept 2007

2251

 

 

 

 

 

 

 

Cateva date caracteristice :

Anterior acestui eveniment unii specialisti preconizau doua situatii: 1. vanzarea actiunilor detinute in urma MCS si 2. unii dintre investitori sa-si vanda dinainte un numar echivalent de actiuni in contul celor gratuite si subscrise, iar pe acestea noi sa le pastreze in continuare.

Iata ceea ce s-a intamplat de fapt:

– suspendarea actiunii TLV a fost de 10 zile, de la 18.09 la 28.09.2006 (joi), perioada pentru operarea la registru, care s-a prelungit datorita unor nereguli la nivel Depozitar Central/Regisco de atunci nou infiintat. De regula acest transfer nu dureaza mai mult de 3 zile;

– participatia de atunci era cea mai mare din partea BERD cu 15%, alti actionari cu maxim 5%;
– data cand s-au introdus la tranzactionare actiunile cuvenite prin MCS = 28 septembrie, cand pretul a inchis pe crestere la 1.04 lei. Deci crestere …..

– profitul obtinut pe sem. I/ 2006 a fost de 16.47 mil euro, adica cu 13% mai mare ca in 2005 perioada similara;

– majorare capital la 392.8 mil lei cu 156 mil lei si 1.56 mil actiuni subscrise cu 0.1 lei;
– cu 1 zi inainte de suspendare pentru introducere la BVB pretul TLV a oscilat intre 0.950 si 1.02 lei inchizand in final la 1.02 lei. Au existat interpretari ca sumele obtinute din vanzare s-au transferat in actiuni BRD, iar altii au spus ca datorita introducerii la tranz a gratuitelor;
– lichiditatea medie a actiunii in jur de 2.5 mil lei/zi;

– evolutia pe anul 2006 a urmarit la inceput o crestere de pana la 1.51 lei, ca apoi sa fie corectii majore odata cu piata, pentru ca spre finalul lunii inunie sa aiba cresteri mari, consolidandu-se la un pret ajustat de 1.15 lei. In faza suspendarii pretul TLV a oscilat intre 1.05 – 1.07 lei.

– in prima zi de introducere dupa 2 saptamani de suspendare investitorii s-au suparat pe TLV si au urcat pretul actiunii cu 2.94%, urcand si lichiditatea bursei foarte mult.

– la aceste cresteri, precum si la viitoarele evolutii au contribuit si performantele emitentului si a domeniul destul de atractiv pentru investitii. Sa nu uitam ca anul 2006 a fost anul preaderarii, iar momentul introducerii la bursa a actiunilor MCS a corespuns cu raportul favorabil privind aderarea Romaniei la UE.

Putem observa ca in perioada listarii din anul 2006 pentru actiunile TLV au fost factori psihologici importanti pentru investitii – o bursa in general pe crestere dupa raportul favorabil de la Strasbourg (chiar daca PER-ul a ajuns la 35, unul dintre cele mai mari de la BVB), iar perspectivele Q3 erau favorabile cresterii pretului.

La aceasta se adauga perioada destul de mare in care actionarii au avut posibilitatea sa-si transfere actiunile de la registru la contul personal al SSIF.

Oricum dupa cate se vede factori stimulatori nu prea au fost in anul 2008, as zice dimpotriva, insa in contadictoriu as pune in balanta fidelitatea actionarilor fata de emitent, cumpararile masive ale insiderilor anterioare si situatia nefavorabila unor vanzari masive pe piata, bursa fiind pe scadere.

In aceste conditii am estimat pentru anul 2006 la TLV, cu ocazia introducerii la cotare a actiunilor MCS, mai mult o consolidare dupa o incercare de scadere dinaintea suspendarii actiunii de la bursa.

Ce voi face eu? Le voi pastra in portofoliu asteptand o situatie mai favorabila, incercand si o mica piramidare folosind punctele extreme ale oscilatiilor perioadei de dupa introducere.

Speak Your Mind

*