2.2.5.5 Ce reprezinta T-3 pentru primirea dividendelor

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de Traian pe data de 4 mai 2011

Voi porni de la o intrebare pe care mi-a pus-o un investitor cu cateva zile in urma privind conditiile in care un actionar/investitor la BVB poate primi dividende pentru rezultatele inregistrate de emitentul respectiv in anul anterior odata ce aceste sume au fost aprobate de AGOA in anul curent.

Am mai facut comentarii pe aceasta baza si lucrurile sunt destul de clare cel putin pentru mine de mult timp, mai ales ca am fost beneficiarul acestor dividende ani de zile.

Si totusi nu am vrut sa fiu doar eu cel implicat in acest subiect si atunci am apelat la mai multe institutii implicate in acest proces si anume Depozitarul Central, operatorul de piata BVB si un intermediar – firma de brokeraj.

Ce a spus Depozitarul Central?
In primul caz am trimis, asa cum stiti, un email doamnei Mariana Stefanescu, care a avut amabilitatea sa trimita solicitarea colegului sau, domnul Stefan Baiasu de la Depozitarul Central (tel 021-4085829), pe care l-am gasit destul de greu.

Iata intrebarile si raspunsurile respective:

1.Care actionari/investitori sunt indreptatiti sa primeasca dividende aprobate de AGOA pentru societatile comerciale listate la BVB si SIBEX – piata spot? Ce conditii trebuie sa indeplineasca acestia?

Raspuns DC
Actionarii indreptatiti sa primeasca dividende sunt cei inregistrati in registrul actionarilor emitentului la data de inregistrare aprobata de AGOA. (Legea 297/2004).

2. Ce societati au fost de acord sa distribuie dividendele cuvenite actionarilor pentru rezultatele financiare din anii 2009 si 2010 prin Depozitarul Central.

Raspuns DC

In anul 2010 Depozitarul Central a distribuit dividende pentru SIF Moldova, IAR SA Ghimbav si Remat SA Ialomita.

Deoarece, asa precum intuiti, nu m-a multumit raspunsul primit mai sus am insistat la departamentul juridic al Depozitarului si am clarificat ceva mai mult cu domnul Robert Pana – juristul institutiei.

Acesta mi-a spus ca reglementarea privind necesitatea celor trei zile lucratoare dinainte de data de inregistrare provine din timpul afectat pentru decontarea OPERATIUNILOR cu cash din conturile creditoare si debitoare ale clientilor pentru tranzactiile ce se fac zilnic la BVB prin intermediul sistemului bancar.

Insa nici aici nu am fost multumit, mai ales ca acesta mi-a spus ca datele primite sunt ale intermediarilor – firmelor de brokeraj pe baza unui sistem electronic si operatiunea este de natura tehnica si de management. Cine doreste mai multe date se poate instrui din REGULAMENT Nr. 13/ 2005
privind autorizarea şi funcţionarea depozitarului central, caselor de compensare şi
contrapărţilor centrale si REGULAMENT nr. 1 al BNR din 23 februarie 2005 privind sistemele de plati care
asigura compensarea fondurilor*) – Republicare, precum si Codul Depozitarului Central.

Ce spune INTERMEDIARUL?

Astfel am discutat si cu un reprezentant al unei firme de brokeraj de la BVB, care mi-a confirmat ca intr-adevar un actionar primeste dividend daca la finele zilei de tranzactionare T-3 zile calendaristice acesta detine acele actiuni (deci doar in ziua respectiva), ceea ce inseamna ca acesta fie a detinut din urma actiunile emitentului in cauza, fie le-a cumparat in acea zi si nu le-a instrainat pana la finele zilei de tranzactionare.

Tot aici am aflat ca pentru unele instrumente emise la BVB de firmele din strainatate perioada de decontare este si de 5 zile, avand in vedere procedurile bancare de decontare cash existente intre bancile acestor tari.

Totusi am aflat ca intermediarul nu este decat INTERMEDIAR intre client (cont individual persoana fizica si juridica sau cont global) si operatorul de piata cu care este conectat. La Depozitarul Central acesta nu furnizeaza NIMIC ci doar operatorul BVB.

Am mai aflat ca decontarile CASH cu Depozitarul Central se fac doar printr-o singura banca colectoare (de exemplu Libra Bank), chiar daca operatiunile cu clientii se fac prin conturile mai multor banci agreate, cu care firma a incheiat contracte de prestari servicii.

Si uite asa ajungem unde toate drumurile noastre duc la MECA si anume la BVB – operatorul de piata.

Ce spune operatorul de piata BVB?
Imi confirma ca un investitor detinator al actiunilor cu trei zile calendaristice inainte de data de inregistrare si care apare ca inregistrat in registrul actionarilor la data de inregistrare aprobata de AGOA, NUMAI acela va primi dividende distribuite de emitent.

Totodata in fiecare zi de tranzactionare, dupa incheierea sedintei operatorul BVB furnizeaza/TRANSFERA Depozitarului Central pe baza unui sistem electronic toate tranzactiile facute de fiecare intermediar, la fiecare instrument financiar operat la bursa in ziua respectiva (aceasta se intampla la T-3 zile calendaristice).

Avand in vedere programul bancilor implicate in aceste operatiuni de decontare CASH a tranzactiilor efectute in ziua T-3 aceasta decontare intre conturile institutiilor implicate (intermediari – Depozitarul Central) se poate desfasura si in zilele urmatoare T-2 si T-1, astfel incat la data de inregistrare T, in registrele actionarilor societatilor emitente sa fie nominalizati acei actionari ce detin actiunile cu trei zile in urma.

Acum cred ca intelegem ca doar la anumite ore din ziua de lucru a bancilor se fac aceste transferuri de cash si daca acestea au fost depasite ele se fac a doua zi si tot asa.

Asadar toate aceste operatiuni de decontarea a CASH-ului pentru fiecare operatiune facuta de orice client sau cont global se fac dupa programul de tranzactionare si intre conturile mai multor banci cu banca Depozitarului Central rezultand acest termen T-3 si de aceea este doar o singura data de inregistrare.

Asa ne vom regasi in scriptele si evidentele fiecarei companii aflata in evidenta Depozitarului Central ca actionari la DATA de INREGISTRARE, dar efectiv actionari in piata emitentului cu trei zile calendaristice in urma.

Exista situatii cand aceasta perioada de decontare a CASH-ului este si de 2 zile calendaristice cum este la titlurile de stat.

Sper ca acum este destul de clar pentru oricine este interesat de acest proces.

Deci daca azi miercuri voi cumpara actiuni sau am deja actiuni la un emitent atunci de abia luni voi apare ca actionar in scriptele emitentului respectiv chiar daca maine le voi vinde pe toate. Iar daca luni este data de inregistrare pentru a primi dividend atunci doar astazi mai am sansa sa fiu actionar cu DREPT de a primi suma cuvenita prin DVD, daca pana acum nu am cumparat actiuni la emitentul in cauza.

Si un exemplu practic tot mai discutat fiindca tot vorbim de actiunile FP si ce s-a aprobat la AGOA

“3. Aprobarea repartizarii profitului net pentru anul financiar 2010 si a datei de înregistrare dupa cum urmeaza: valoarea bruta a dividendului 0,03141 lei/actiune si data de înregistrare 16 mai 2011. Plata dividendelor va demara începând cu 30 iunie 2011. Acest punct a fost aprobat cu majoritatea drepturilor de vot.”

Aceasta inseamna ca cei care au drept de a primi acest dividend de 0.03141 lei/actiune sunt cei care in data de 11 mai 2001 detin actiuni FP la finele acelei zile.

In ziua de 12 mai se mai numeste si ziua de EX DVD si atunci pretul actiunilor vor suferi o ajustare corespunzatoare cu randamentul dividendului aplicat la pretul de inchidere din ziua de 11 mai 2011, asa cum se asteapta cei din piata in aceste momente. Randamentul dvd pe actiune TEORETIC este de 5.2%.

Speak Your Mind

*