2.2.5 Ce sunt actiunile gratuite, dividendele si MCS ?

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 30 iulie 2010

CINE BENEFICIAZA DE DIVIDENDE (GRATUITE SAU MCS)?
Titlul de mai sus a fost determinat in primul rand de mai multe intrebari care mi-au fost adresate de curand si care ar fi de genul urmator :

“Buna ziua! Sunt incepator la bursa si nu-mi este clara chestia cu dividendele sau actiunile gratuite care se acorda. De ex. daca eu nu am detinut o actiune timp de un an voi primi dividend proportional cu perioada detinerii sau voi primi dividend pentru tot ce detin la data de referinta?
In cazul majorarii de capital primesc toti detinatorii actiuni indiferent de perioada detinerii?
Va multumesc!”

Inainte de toate ar trebui ca eu sa multumesc celui de mai sus sau celor in cauza care au incredere in mine. Ma voi bucura oricand pentru asemenea interventii. Denota preocupare si interes ceea ce nu poate decat sa-mi faca placere.

Voi incerca ca in textul de mai jos sa fiu cat mai la obiect si explicit.

CE SUNT DIVIDENDELE?
Societatile profitabile repartizeaza actionarilor sai o parte sau tot profitul net anual obtinut pentru a recompensa fidelitatea si increderea acestora in societate.

Hotararea privind:
· cuantumul din profitul obtinut cuvenit actionarilor;
· data de inregistrare la care se ia in considerare calitatea de actionar asupra caruia se resfrange aceasta plata;
· modalitatile prin care se face plata dividendelor,
toate acestea sunt propuse de consiliul de administratie a societatii emitente printr-un comunicat, care convoaca la o anumita data AGA, prilej cu care se aproba/hotaresc cele de mai sus in conditiile unui cvorum de minim 51% dintre actionari.

Actionari care au drept de vot la AGA respectiva sunt cei inregistrati la DATA DE REFERINTA stabilita anterior tot intr-o AGA special organizata in acest scop.
Iata de ce este important ca fiecare actionar sa participe activ la hotararile AGA care ii sunt favorabile scopului ales.

CE INVESTITORI BENEFICIAZA DE DIVIDENDE ?
Odata hotarata DATA DE INREGISTRARE, cei care vor beneficia de plata dividendelor sunt numai actionarii aflati in evidenta actionariatului emitentului care detin cel putin 1 actiune la data respectiva chiar daca anterior nu au avut asa ceva in portofoliul propriu.

Sa luam un caz concret … CA al emitentul X a convocat AGOA in data de 28 aprilie 2006 si a propus ca data de inregistrare pentru a putea primi dividende sa fie 19 mai 2006. Cei care au drept de vot la AGOA din 28 aprilie sunt actionarii inregistrati la data de referinta din data de 10 martie 2006,

In acest caz, daca un investitor doreste ca dupa data de 28.04.2006 sa beneficieze de gratuitele/dividendele propuse cu ocazia convocarii AGOA va trebui sa detina/achizitioneze actiuni X cu cel putin 3 zile lucratoare inainte de data de inregistrare propusa si aprobata de membrii AGOA, adica mai exact din data de 16 mai 2006.

De ce 3 zile lucratoare? De fapt cele 3 zile reprezinta timpul limita stabilit prin regulamentul CNVM pentru ca REGISCO/depozitarul central (registrul unde sunt inregistrati toti actionarii emitentilor la bursa, inclusiv miscarile acestora) sa poata opera/inregistra la zi situatia actionarilor tuturor emitentilor.
Situatia este identica atat pentru primirea de catre investitori a dividendelor/gratuitelor cat si pentru participarea la majorarile de capital social.

Ca o prima concluzie:
Dividendele se primesc de orice actionar (chiar daca acesta detine 1 singura actiune la emitent) daca la AGOA se hotaraste ca o parte din profitul net anual al societatii (poate fi si 100% din profit) sa fie platit actionarilor acestuia care la data de inregistrare (stabilita si aprobata tot in AGOA) detin (sunt inscrisi) ca actionari la emitentul respectiv.

DE UNDE SE POT PRELUA INFO PRIVIND DIVIDENDELE ?

Datele si hotararile AGOA ale emitentilor pot fi luate fie de pe site-ul bvb.ro din sectiunea “Cautare stiri” prin introducerea simbolului cautat sau de pe site-ul Vanguard/Tradeville (cine este client) din meniul Startrade, optiunea “Societate/Dividende” selectand bursa si anul completata cu stirile ulterioare transmise de emitent la BVB si preluate de Vanguard/Tradeville, in situatia in care s-au facut precizari suplimentare.

Pentru exemplificare eu am ales sif2.

Daca aceasta cautare este mai dificila atunci mult mai usor este ca apeland telefonul compartimentului actionariat al firmei in cauza sau al filialei (daca exista in orasul de resedinta) – date care pot fi preluate de pe site-ul BVB din meniul “ Emitenti …“, optiunea “Informatii despre companii ……” sa vi se comunice la specific modul de plata al dividendelor.

Ex. Sif2 are telef/fax 0234-576740 / 0234-570062; adresa de e-mail sifm@sifm.ro; si site-ul www.sifm.ro

Daca si acest lucru este anevois va puteti deplasa la sediul firmei sau filialei, puteti folosi posta electronica deoarece orice firma serioasa are asa ceva, faxul este si el bun in aceste situatii sau o procura pentru cineva din localitatea de resedinta etc.

MODALITATI DE PLATA ALE DIVIDENDELOR

Este posibil ca fiind actionar la mai multe societati sa existe stabilite diferite modalitati de plata a dividendelor, facile sau mai putin facile (unii emitenti nu accepta plata decat cu prezenta obligatorie a actionarului la sediul firmei din orasul X).

In calitate de actionar al unei societati este absolut necesar ca fiecare sa ne cunoastem in primul rand drepturile dar si obligatiile firmei fata de noi actionarii sai cat si invers.

Mai jos voi da un exemplu stabilit pentru acordarea si plata dividendelor la sif2 in anul 2005

Societatea Simbol dvd Data de referinta Data AGOA Observatii
SIF MOLDOVA SA SIF2 600 5/10/2005 4/232005 divid brut sursa oficiala

Astfel in cadrul AGEA din data de 23.04.2005 s-a aprobat cu majoritate de voturi plata dividendelor prin serviciile Companiei Nationale de Posta. Romana -Directia Regionala de Posta Bacau pentru actionarij care detin peste 95 actiuni.

Exceptiile de la regula generala sunt:
a) Pentru actionari – persoane juridice, plata dividendelor se poate face prin transfer bancar, cu prezentarea documentelor solicitate privind dreptul de exercitare asupra contului indicat.

b) Pana la data punerii la dispozitie a dividendelor in vederea platii prin servicii postale se poate face plata la solicitarea actionarilor – persoane fizice prin transfer bancar, Cu prezentarea documentelor solicitate privind dreptul de exercitare asupra contului indicat, sau prin casierie.

c) Plata dividendetor neridicate se va face de catre SIF Moldova la cererea beneficiarului.

Pentru actionarii care detin sub 95 de actiuni, plata se face la solicitarea acestora prin casierie.
In cazul actionarilor decedati dividendele urmeaza a se plati dupa efectuarea transferului actiunilor pe numele mostenitorilor, la solicitarea acestora prin transfer bancar sau casierie.

In cazul unui client Vanguard/Tradeville, la timpul respectiv, acesta a completat formularul de dividende indicat la meniul Startrade – Societati – Dividende cu preluarea datelor fie de pe site BVB sau chiar de la simbolul respectiv, optiunea “Info companii” si l-a trimis pe fax la emitent pentru a comunica modalitatea aleasa pentru plata dividendelor cuvenite, cu datele de identificare cuvenite insotit de o copie a cartii/buletinului de identitate.

Pentru o usoara rezolvare a solicitarii (platii dividendelor) eu as recomanda comunicarea unui cont bancar (eu am ales contul de card) deoarece operatiunea de alimentare se face mai repede si perceperea unui comision poate fi mai mica decat contravaloarea mandatului postal, cu consecintele de rigoare.

Exemplul sif2 privind plata dividendelor se potriveste cu mici exceptii si la celelalte sifs.

La sif 5 , conform hot AGEA din 24.05 2005, plata dividendelor s-a facut pentru actionarii a minim 100 actiuni cu domiciliul in Bucuresti, Craiova, Pitesti, Alexandria, Slatina, Targoviste, Dr TR Severin, Rm Valcea, Giurgiu prin intermediul bancii BCR , sucursalele fiind comunicate in timp.

Pentru ceilalti detinatori a cel putin 100 actiuni plata s-a facut prin mandat postal. Restul detinatorilor au putut primii banii similar ca la sif2. Un caz aparte a fost pentru cei care au detinut actiuni sub 100 buc plata dividendelor s-a facut direct la casieria sif5 din Craiova.

Amintesc ca la sifs, de regula dividendele sunt brute asa ca dividendul net rezulta dupa deducerea impozitului aferent de 16% din cel brut, iar prescrierea dreptului de a solicita plata dividendelor cuvenite neridicate se face dupa 3 (trei) ani de la data tinerii Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor.

Platile efective pentru primirea dividendelor sau operarea acordarii gratuitelor, precum si plata actiunilor cuvenite actionarilor in cadrul mcs de obicei dureaza intre 1 luna (IMP) si 6 luni de zile (ex. SOCP), majoritatea fiind de 6 luni.

NOUTATE FATA DE ANUL TRECUT
Conform noilor reglemenatri ale CNVM ..

Pentru transferuri de actiuni subscrise prin unele SSIF (vezi Vanguard/Tradeville) si/sau actiuni gratuite dobandite ca urmare a unor detineri de actiuni in portofoliul este necesara completarea unui Act Aditional la contractul de intermediere. La aceasta se adauga extrasul de cont pe care-l obtine investitorul personal de la Regisco/depozitarul central cu numarul de actiuni si valoarea acestora, precum si formularul tip de transfer actiuni (model SSIF) completat si transmis pe fax sau posta la intermediar.

Inca o completare de ultima ora (tot pentru VGD/Tradeville) este ca in schimbuil unei procuri SSIF-ul poate obtine extrasul de cont pentru dvd, mcs, gratuite si acestea sunt operate in contul clientului in cauza.

Comments

  1. Ce înseamnă MCS? Ms.

    • MCS este majorarea capitalului social, adica operatiunea prin care se adauga noi actiuni la capitalul social ca urmare a majorari acestuia.

Speak Your Mind

*