2.2.3 Ce este un portofoliu de actiuni?

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 20 decembrie 2010

Un portofoliu personal de actiuni este o listă a societatilor în care aţi investit. Puteţi verifica portofoliul in fiecare zi pentru a urmari preţurile actiunilor si de a gestiona riscurile de pe piaţa de actiuni de-a lungul timpului.

Chiar dacă nu aţi pus încă banii în companii, este încă inteligent pentru a crea un portofoliu si de a urmări performanţa fiecarei societati in parte. In acest mod se poate lua o decizie in TIMP de a cumpara sau de a pastra banii in cont. Pentru aceasta fiind necesara doar o legatura online la Internet si un cont gratuit la o firma de brokeraj sau de cercetare in domeniul companiilor listate la bursa.

Veti adauga simbolurile actiunilor selectate (de ex.din domeniul tehnologic, bancar, industrial, IT etc.) si veti crea un portofoliu virtual (fara a introduce si bani reali in actiuni) vizualizand informatiile despre companiile respective in mai multe formate.

Se pot crea portofolii multiple urmarind recomandarile firmei de brokeraj, precum si castigurile raportate de acestea trimestrial, semestrial si anual.

Pentru cei care sunt obisnuiti cu pietele financiare este bine de urmarit paginile de la www.finance.yahoo.com, la www.google.finance.com, www.reuters.com pentru actiunile din portofoliul dumneavoastră.

Utilizaţi site-ul Wall Street Survivor pentru a crea şi gestiona un portofoliu. Acest site vă permite de a forma un portofoliu personalizat şi, de asemenea, sa faceti tranzactii practice primind $100,000 de bani virtuali pentru a-i cheltui pe actiuni.

Asa veti vedea actiunile din portofofliu intr-un tabel convenabil si-l veti gestiona usor in continuare.

Un exemplu pentru stabilirea unui portofoliu de valori personale se poate face prin intermediul Zignals.

Acest instrument gratuit de gestionare a portofoliului afişează actiunile, împreună cu grafice şi statistici cu privire la societati în acelaşi ecran.

Puteţi vizualiza valoarea totală, profitul net, alături de investiţia iniţială a actiunilor, care se actualizează în timp real.

Puteţi importa, de asemenea, portofoliul de informaţii în format CSV, care va permite vizualizarea intr-un format tip program de calcul tabelar foarte util pentru multi analisti pasionati.

Recapitulam in aceasta faza despre elementele necesare pentru crearea unui portofoliu de actiuni virtual

  • Acces Internet
  • Conturi de brokeraj, asa cum este contul WEB de pe www.finance.yahoo.com
  • Calculatoare
  • Software-ul personal financiar

Faceti click pe inregistrare/Sign In apoi urmati instructiunile pentru a va inregistra pe Yahoo.

Faceti click pe Creare langa cuvantul portofolii si apoi creare portofoliu nou.

Numiti portofoliul si stabiliti moneda de schimb (ex. USD). Daca nu stiti un simbol cautati-l in Lista Symbol (Look up Symbol).

Dupa ce ati configurat foaia de portofoliu alegeti Terminat pentru a incheia sesiunea de lucru. Adaugati inainte de aceasta orice alte caracteristici va sunt necesare pentru gestionarea portofoliului. Veti salva pagina web respectiva pentru a o putea gasi cu usurinta.

Blocul din dreapta paginii va va oferi cateva link-uri catre stirile privind aceste companii si alte date necesare, un grafic al pretului actiunii, precum si alte stiri recente.

Pentru a face modificari in portofoliu veti allege EDIT, iar pentru salvare veti selecta Finished.

Speak Your Mind

*