2.2.2 Ce este termen scurt si termen lung ?

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 29 iulie 2010

Cand avem o piata foarte volatila este foarte greu sa definesti ce inseamna termen scurt dar mai ales termen foarte scurt. In aceste conditii se pare ca in mod voit cel care incearca sa estimeze pe termen foarte scurt fara a defini exact perioada doreste ca predictia lui sa fie cat mai incurcata, ceea ce in final il poate avantaja putand alege ceea ce-i convine.

Dar, pentru un investitor care doreste sa stie pozitia aproximativ, adica sa aiba o acuratete mai mare este foarte dificil sa inteleaga o asemenea analiza priceputa doar de cel in cauza.

Este adevarat ca atunci cand vorbim de termen scurt va trebui sa ne raportam in primul rand la tipul pietei si in al doilea rand la intervalul de referinta care cuprinde aceasta notiune.

Am fost curios sa observ cum definesc unii brokeri aceste intervale de timp fata de care ne raportam cand stabilim orizontul de timp de investitie sau cand dorim sa facem o analiza tehnica.

Asa am gasit la Vanguard :
“termen mediu (2-5 ani)”cand vorbim de performante financiare …..

Altii (Standard.ro) nici nu definesc aceste termene lasand impresia ca ar trebui sa cunosti ceea ce ar dori sa spuna
“Pe termen scurt, Albalact pare neatractiva, dar ca investitie pe termen mediu (TM), actiunea se bucura de un potential de crestere ridicat”

Altii (Ziarul financiar) sunt mai precisi, insa perioadele mentionate de acestia difera de ale celorlalti brokeri.
“Potrivit sondajului, 73% dintre brokerii intervievati vad o crestere a indicelui BET in urmatoarele 6 luni, iar 82% estimeaza ca indicele BET-FI va creste in aceeasi perioada. …..”

Asteptarile pe termen scurt sunt mai conservatoare, mai mult de jumatate dintre brokeri sustinand ca cei doi indici vor oscila in jurul valorilor actuale in urmatoarea luna

Tot Ziarul Financiar vine cu alte completari si precizeaza deductibil care este intervalul pe termen mediu si cel pe termen lung ….

“Romanian International Bank (RIB) a majorat azi, cu 1,5 puncte procentuale, dobanzile la imprumuturile in lei acordate, pe termen mediu si lung, persoanelor fizice.

Astfel, pentru creditele cu scadenta de pana la un an, dobanda este de 13% pe an la lei si 11% pentru dolari si euro, iar pentru imprumuturile rambursabile in 1-5 ani de 15,5% pe an pentru lei si 12% pentru dolari si euro”.

Se poate observa că pentru piata financiara/de credite notiunile sunt exacte la obiect, fara echivoc, in schimb la celealte piete fiecare intelege ceea ce vrea, fara a tine cont de anumite principii sau notiuni specializate definite de cei cunoscatori in domeniu.

Pentru a intra si mai mult in ceata nu odata ci de mai multe ori am auzit notiunea “pe termen foarte scurt”, care ne poate duce cu gandul la 1 zi, 2 zile sau chiar mai multe zile … Dumnezeu stie cat.

Si putem continua asa ceva la nesfarsit.

Fara sa se supere pe mine toti cei implicati dar in faza in care toate aceste notiuni se folosesc dupa bunul plac si in functie de conjunctura, daca nu este specificat termenul exact, atunci poti intelege orice vrei, iar estimarea propriu-zisa se dilueaza foarte mult, in final mesajul care doresti sa-l transmiti se pierde mult in ceata.

Si totusi care este scopul acestui articol ?

Acuratetea unei analize tehnice depinde de multi factori, insa ceea ce putem defini exact, chiar de la inceput este aceasta notiune de “termen”.

Sunt convins ca va puneti intrebarea in acest moment (spuneti ca nu este asa :) ) daca putem gasi o asemenea clasificare : termen lung, termen mediu, termen scurt. Ei bine nu veti gasi asa ceva mai ales daca cel in cauza este un daytrader, swing trader sau de pozitie. Ce vei putea gasi insa ? … PRINCIPII si acestea sunt definite foarte bine la site-ul INVESTOPEDIA

Nu voi dezvolta subiectul deoarece va voi lasa pe fiecare sa cititi si sa intelegeti exact ceea ce trebuie fara a va face vreo interpretare.

Voi spune doar ca o investitie in actiuni pe termen scurt sau in alt instrument financiar poate avea o viata de cateva secunde, ore, zile, saptamani cel mult cateva luni. In acelasi timp o investitie pe termen lung poate fi de minim 1 an de zile si maxim de 30 sau chiar mai multi ani de zile.

Intre aceste doua termene de investitie este termenul MEDIU – mai putin folosit in ultima perioada, care de regula pentru actiuni cuprinde un interval intre 1-10 ani (vezi Investopedia), dar cel mai mult acesta se asimileaza cu 1 an de zile.

In acest caz termenul de investitie este foarte subiectiv nefiind NIMIC consacrat sau standardizat. Regula de baza pe care trebuie s-o respecte un analist este de a stabili fie si subiectiv ce tip de investitie este si mai ales durata acesteia cat de cat exacta in timp fara a lasa liber la interpretari colaterale.

Acum veti intelege de ce atunci cand un broker/investitor de pe o piata de actiuni va face referiri la TS, TM sau TL fara sa defineasca intervalul acestuia de timp atunci in fond el nu va SPUNE NIMIC. A gandi tu cu mintea lui ceea ce a vrut sa spuna este pierdere de TIMP.

Asa ca pe termen foarte scurt poate fi orice pornind de la cateva secunde, ore, la cateva zile ceea ce este cu totul altceva, iar acest lucru il auzim tot mai des in emisiunile si presa de specialitate fara ca cineva sa delimiteze perioada aleasa mai mult in mod subiectiv.

Pentru a ma intelege mai bine voi incerca sa incadram evolutia indicelui BET pe termen scurt, adica pe cel mult 1-2 saptamani si in acest caz vom folosi un grafic si parametrii adecvati acestei analize. Trebuie spus ca in functie de tipul investitiei vom alege si graficul potrivit, dar si parametrii corespunzatori pentru o estimare cat mai corecta.

Pentru o scurta exemplificare va voi directiona la analiza tehnica cu ajutorul mediilor mobile.

Graficul zilnic al indicelui BET pentru urmatoarele 2 saptamani
(acest grafic a fost introdus astazi 14 ianuarie 2009, el fiind sters probabil in ziua respectiva – deci sunt adaugate 2 zile in plus fata de data publicarii articolului. Astfel el se poate verifica si cu prognoza de acum 2 zile – o proba mai reala de atat nici ca se poate).

bet-13-ian-09

Comentarii :
– graficul contine cele doua linii ajutatoare ale mediilor mobile de 20 si respectiv 50 de zile (SMA 20 si SMA 50) ale caror semnale indica pastrarea unei mici tendinte de scadere pentru un interval mai mare de 1 luna de zile, insa pe intervalul ales de 2 saptamani putem sa consideram o crestere a trendului in conditiile in care acesta va depasi pe rand cele doua medii mobile si se va instala confortabil deasupra liniei mediei exponentiale de 5 zile.
– o consolidare a directiei de crestere o vom putea observa peste cca. 3-4 zile daca SMA 20 va depasi SMA 50 si aceasta din urma va trece sub EMA 5. In caz contrar scaderile vor continua.
– consider ca sfarsitul de saptamana ne-ar putea aduce indicele BET in apropierea liniei superioare a triunghiului usor ascendent deja creionat, adica in zona lui 3.080 puncte, iar depasirea acestei linii ne va putea propulsa saptamana viitoare cu cca. 350-400 puncte, adica in apropierea maximului Intraday din zona 3.350-3.400 puncte, care va fi si un punct de rezistenta foarte STRONG.

Parerea mea este ca sunt putine sanse pentru asa ceva.
– daca privim primul nivel de extensie Fibonacci de la 23.6% = 3.800 puncte fata de trendul coborator definit de perioada 02 iunie 2007 – 27 oct 2008 (max 2007/min 2008) vom constata ca acest nivel este departe de a fi punct de intoarcere . In cest caz, putem aprecia tinta noastra finala de profit sub acest nivel, adica la 3.400 (sa zicem la 3.350), iar prima marcare de profit partial la 3.100 puncte pentru a putea preveni o pierdere de profit in cazul in care indicele va intoarce la atingerea maximului anterior.

Toate aceste manevre le vom urmari prin semnalele MACD aflat in apropierea unui punct de intrare si sustinut posibil chiar de maine de oscilatorul FastD, care poate depasi nivelul de 20 dand semnal de continuare a miscarii UP sau poate reveni in zona de supravanzare.

Cele de mai sus desigur sunt interpretari subiective si le voi folosi orientativ pentru a putea monitoriza planul de investitii la actiunea SNP si TLV (aici am temeri pentru o puternica speculatie si o iesire din piata destul de abrupta, asa cum s-a facut si se va mai face pe unele actiuni cu influente conjuncturale, care poate orienta pe moment si piata).

Speak Your Mind

*