2.2.1.3 Filozofia mea de investitii pe bursa – cercetare etapa 3

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 28 iulie 2010

Iata si surpriza promisa, ce va fi si realizarea unui pas in plus, dar foarte IMPORTANT, pentru alegerea unui portofoliu de succes.

Sunt convins ca putini v-ati gandit la tema de mai jos, dar fara aceste elemente de BAZA (filozofia de investitii si procesul de cercetare) un investitor mai ales neinitiat, dar si initiat, nu vor reusi sa puna in aplicare ceea ce au extras pana acum din baza de date acumulata.

FILOZOFIA MEA DE INVESTITII
Mai facem inca un pas important si ne vom stabili care este filozofia personala de investitii.
Desigur ca in aceasta privinta putem discuta mai multe aspecte si nu inseamna ca odata stabilita aceasta va ramane inflexibila. Ea se poate adapta din mers la evolutia fenomenului bursier.

In faza actuala filozofia mea de investitii se bazeaza pe urmatoarele principii:
1. Investitii in emitenti cu capital mediu si mic
Nu exclud investitia in emitenti cu orice marime a capitalului, insa in conjunctura actuala am o atractie mai mare catre emitentii care au un capital mic si mediu deoarece acestia au o rata a cresterii si flexibilitatii mai mari decat celelalte companii.

In mod istoric, pe termen LUNG, este demonstrat ca aceste companii vor supraperforma rezultatele companiilor cu capital mare.

2. Baza investitiei este propria analiza/cercetare
Cred ca un proces de cercetare propriu riguros si disciplinat este indispensabil pentru a descoperi oportunitatile bune de investitii. Aceasta nu exclude combinarea lor cu cercetarile in domeniul economic, precum si in cel fundamental de baza al emitentilor.

3. Investesc in “afaceri bune”
Aceasta inseamna ca tratez orice investitie ca pe o afacere propriu-zisa. Comparativ cu cei speculatori, “o afacere buna” nu inseamna neaparat “o mare actiune” si aceasta include obligatoriu toate acele afaceri pe care le si intelegem. Nu poti sa apreciezi o afacere daca este buna numai daca o si cunosti bine.

Aceasta inseamna ca prim munca si analiza serioasa trebuie sa descoperim din timp acele companii solide cu perspective bune de a creste cu ajutorul unei echipe manageriale puternice.

4. Investesc in GARP
GARP – Cresterea companiilor la preturi rezonabile.
Atunci cand doresc sa fac o investitie la un emitent insist pe o cumparare la pret rezonabil pentru a-mi maximiza castigul si a-mi minimiza riscul (teoria money management si risc management). Ce ar fi insemnat sa cumpar la preturile din anul 2007 si mai ales de multi bani ?

Trebuie sa facem distinctia dintre o buna afacere si O ACTIUNE MARE.
In timp ce ne uitam/cautam acele companii cu perspectiva LUNGA de crestere aceasta nu insemna ca va trebui sa SUPRAPLATIM, adica sa platim mai mult pentru acea crestere.

Asa cum unii oameni de afaceri urmaresc gresit in businessul lor fie o crestere distincta sau un anumit stil de valoare fara a tine cont de relatia dintre ele, ei bine un bun investitor trebuie sa aiba decizii bazate pe ambele elemente (valoare si crestere), iar aceasta inseamna sa privim CRESTEREA unui PRET rezonabil – GARP.

PROCESUL CERCETARII LA NIVEL BURSIER
Asa cum trebuie sa avem un plan de afaceri asa trebuie sa avem bine definit, dar si bine respectat (adica cu o disciplina la fel de riguroasa) un proces cat mai profesionist al cercetarii/analizei in domeniul bursier.

Ca vrem sau nu vrem trebuie sa ne integram sau sa avem bine stabilite elementele cunoasterii pe baza careia vom lua cea mai grea decizie si anume aceea de a STI efectiv in ce investim, dar mai ales DE CE investim in acea actiune.

Din analiza datelor de mai jos veti constata ca acest proces este partea CEA MAI IMPORTANTA a activitatii noastre de investitori si cea care ar trebui sa ne ofere si acuratetea necesara pentru a lua decizia de a investi cu un procent cat mai mare de reusita.

Poate peste 50-60% din decizia de investitii se regaseste in aceste elemente ale procesului de cercetare a pietelor de capital si al economiei, in general.

CATEGORIILE PRINCIPALE ALE PROCESULUI DE CERCETARE
1. Cercetarea macroeconomica de SUS in JOS.
Ea ofera imaginea de MARE PERSPECTIVA pentru toate deciziile de investitii personale formand cadrul general de analiza necesar.

Consta in :
– evaluarea starii si directiei economiei mondiale, regionale si locale (interne)
– evaluarea starii si directiei pietei/pietelor de capital in care dorim sa activam
– identificarea anumitor sectoare economice/industrii de investitii
– gestionarea expunerii la riscuri la nivelul pietei globale, a influentei factorilor de baza la nivel global, dar si local.

Concret trebuie sa incepem cu :
– o ampla si intensa analiza a factorilor macroeconomici la nivel global, in special a indicatorilor de conducere a cresterii economice (leadings economic, ii vom vedea impreuna mai tarziu).

– abordarea unor teme de investitii si de evolutie la nivel industrial, in mod CURENT dar si dpdv CICLIC.

– realizarea legaturii – puntii de legatura intre rezultatele/concluziile acestor analize propriii si a celor efectuate de alti analisti in domeniul investitional. Acum veti intelege de ce am avut nevoie de primele capitole – pentru a realiza aceasta punte a gandirii in domeniul cercetarii bursiere.

Este in fapt un punct critic al analizei noastre cand aceasta perspectiva personala, mai mult formal-economica, pe baza careia ne-am fixat strategia de investitii in piata, se confrunta cu recomandarile de investitii specifice.

Pentru firmele de cercetare propriu-zise este o activitate de baza condusa de profesionsitii cei mai buni, care au deja o experienta de peste 20 ani vechime.

2. Cercetarea fundamentala de JOS in SUS
Este baza de selectie a stocului de actiuni din care se va alege portofoliul si se bazeaza pe criterii personale in cadrul unei analize fundamentale la obiect si in profunzime.

In acest caz analiza este una riguroasa si care necesita mult timp (si voi credeati ca in doua zile, fara o asemenea analiza temeinica vom sti la ce actiuni sa investim ?. Gresit dragii mei colegi deoarece aceasta munca are continuitate si este permanenta).

La aceasta vor concura :
– raportarile financiare ale corporatiilor listate la bursa;
– prezentari si informari despre emitenti;
– intalniri periodice cu conducerile acestor companii;
– vizitarea firmelor supuse analizei fundamentale, monitorizarea activitatilor operationale;
– discutii cu furnizorii, clientii, si concurentii acestor emitenti pentru a vedea realitatea; din “spatele” cifrelor prezentate in rapoartele financiare periodice.

SINTETIZAREA DATELOR
Dupa munca de teren si la obiect, adica direct la sursa, urmeaza faza de sintetizare a datelor, apoi se vor construi modele financiare si se vor face previziuni/evaluari ale pietei, produsului, emitentului in cauza.

Scopul final este de a descoperi “afacerile bune”, care au potentialul de a deveni candidate la portofoliul nostru si foarte atractive in viitor.

Unele criterii avute in vedere se refera la :
1. Management puternic.
2. Tendintele pietei produselor/serviciilor emitentilor respectivi. Leader de piata.
3. O buna rentabilitate.
4. Crestere semnificativa peste media sectorului.
5. Putere financiara (lichiditati, absenta datoriilor sau datorii mici).

In acest caz trebuie sa avem afinitate fata de societatile mai putin cunoscute/nedescoperite, trecute cu vederea sau companii subevaluate. In acelasi timp vom urmari produse noi, schimbari de management, castiguri surprinzatoare, achizitii sau fuziuni cu alte firme.

……………..

Veti spune, gata cu teoria ca ne-a ajuns, ne-a iesit si pe nas sa vedem exemplele practice, sa vedem odata un portofoliu de actiuni sau instrumente pentru anul 2010.

Ei, colegii mei, daca v-ati plictisit doar din atat, atunci nu sunteti pe drumul cel bun. Ce spuneam mai sus ? … parca multa disciplina si rigoare in munca. Ce usor ar fi daca unii care vor sa astepte rodul muncii cuiva l-ar lasa pe acela sa se zbata si apoi sa vina doar la final si sa culeaga roadele.

Ok, veti spune, pai si asa este bine. Wrong, iar ati gandit gresit.

Ce mai spuneam sus ?
Ca analiza si studiul personal reprezinta punctul esential al deciziei de investitii si mai ales al succesului deoarece se formeaza acele elemente de INCREDERE si de PERCEPTIE despre piata cat mai corecte pentru cel in cauza, foarte esentiale pentru a ramane activ pe piata.

Succesul nu vine decat daca ramai cat mai mult activ in piata si aceasta inseamna ca incepi sa si castigi bazandu-te doar pe tine. Este pasul cel mai important si care are o stransa legatura cu alegerea propriului portofoliu.

Chiar daca am de gand sa fac un portofoliu si sa-l monitorizez acela va fi unul VIRTUAL, doar de a incerca un alt gen de analiza bursiera si de a marca anumite strategii de investitii in timp.

Inca ma gandesc la acest lucru si nu stiu daca este cel mai indicat lucru in prezent.

Au mai facut-o si altii si stiu ca au renuntat din doua motive:
1. Nu a dat rezultatele scontate, adica a infirmat “priceperea celui in cauza” reducandu-i credibilitatea

2. A influentat negativ actul de educatie bursiera care ar fi trebuit sa se manifeste, in sensul in care unii l-ar fi luat drept sablon de investitii.

Nu exista SABLON sau portofoliu UNIC de investitii sau hai sa spunem portofoliu SIGUR de investitii. In primul rand ca acesta reprezinta profilul celui in cauza care nu se poate potrivi cu al altui investitor.

In al doilea rand criteriile procesului de tranzactionare curent (intrare/iesire) difera la randul lor dupa scopurile celui care le-a creat, asa precum difera si strategiile de investitii intre diferitele categorii de investitori.

Flexibilitatea exista in orice investitor si ea asigura o parte din succes, insa si aceasta se manifesta diferit, de la individ la individ. Asa ca inca ma gandesc daca este bine sa realizez acest proiect PRACTIC cu portofoliul pentru anul 2010.

Speak Your Mind

*