2.2.1.2 Metode de cercetare si alegere a actiunilor – etapa 2

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 28 iulie 2010

Am constatat in primul capitol al activitatii noastre care urmareste stabilirea unui portofoliu de actiuni pentru anul 2010 ca exista nu numai la nivel economic o tendinta “VERDE”, adica orientata spre activitati nepoluante, ci si in preferintele investitorilor bursieri.

In acest capitol vom aprofunda putin aceasta tema si pentru rezolvarea ei ne vom baza tot asa pe studii facute de analistii/specialistii in domeniu.

De ce tocmai aceasta tema ?
Daca ne gandim bine, recent la Copenhaga s-a discutat mult de catre sefii de state despre aceasta tema privind poluarea si modul in care ea ar putea fi diminuata deoarece a devenit intre timp un real pericol pentru omenire.

Chiar daca summit-ul nu a adus modificari importante statele cele mai poluante, SUA si China, vor fi obligate sa ia masuri pe acest nou fundament. Cum masurile au in spatele lor si fonduri financiare ar trebui sa observam ca de o vreme acest sector “VERDE” nepoluant, mai ales in domeniul energetic (biotehnologie, surse de energie alternative etc.) incepe sa devina o politica de stat.

Asa ca sunt motive temeinice sa credem ca si la nivel bursier se va simti aceasta noua orientare, insa ea va fi treptata si va reflecta noul mers al economiei, in general.

Pe aceasta baza vom stabili un alt criteriu pe care-l vom avea in vedere la selectia actiunilor pentru portofoliul anului 2010 si anume

Domeniile de varf sau sectoarele de interes spre care se orienteaza in general politica statelor puternice/dezvoltate vor atrage si multe fonduri si pe aceasta baza corporatiile in cauza au sanse mai mari de a fi mai performante.

Dupa opinia mea “Greening Investment” va fi un domeniu foarte atractiv pentru anii urmatori, iar investitorii vor avea in vedere acest aspect tot mai presant.

Fireste ca exista si un site international unde se face un clasament al celor mai performante actiuni in acest domeniu nepoluant din care desigur vom mai selecta cateva actiuni, asa precum se va vedea mai jos.

Progressive Investor
Este un site specializat pe investitii in domenii nepoluante si care realizeaza anual un clasament al actiunilor din domenii nepoluante din toate tarile.

Acesta se numeste SB20:The World’s Top Sustainable Business Stock, adica cele mai sustenabile 20 actiuni din lume.

Progressive Investor lucreaza de 8 ani cu mai multi specialisti care sunt leaderi in acest domeniu de interes continuu. Interesant este ca lista celor 20 de actiuni sustenabile se realizeaza pe baza nominalizarii, analizarii si votului acestui grup, ceea ce mareste gradul de realism al alegerilor facute an de an.

Conditia ca o actiune sa fie inclusa in acest clasament este sa fie puternica atat in domeniul “VERDE”, cat si financiar. Lista in sine nu este un indemn de a cumpara in acest moment insa in functie de de moment si pozitia din piata actiunile pot fi incluse intr-un portofoliu sustenabil.

Aceasta selectie nu inseamna si o baza pentru un portofoliu diversificat, mai ales ca ea reprezinta doar o parte a economiei, chiar daca ea contine emitenti cu marimi diferite de capital, din sectoare diverse etc.

Sunt doua criterii de baza pentru selectarea acestor actiuni si includerea lor in lista, de care va trebui sa tinem si noi cont pe viitor.

1. Criteriul sustenabilitatii
Fiind vorba de domeniul “verde” sau orice alt sector de activitate, emitentul respectiv trebuie sa aiba un management bun, sa aiba rezultate progresive in domeniul sau si sa rezolve unele probleme care stau la baza dezvoltarii acestui sector si in fond stau la baza sustenabilitatii economiei, societatii.

2. Criteriul financiar
Este un criteriu la fel de important si ne indica ca emitentii in cauza sunt profitabili cu un puternic bilant contabil. Un element care indica profitabilitatea in timp este tendinta realizarii de investitii si eficienta acestora.

Grupul de analisti este format din reprezentanti de baza din toate tarile. Cateva exemple merita a fi prezentate mai jos.

• Jules Frieder, Environmental Analyst, Calvert Group
• Rafael Coven, Managing Partner, Cleantech Indices LLC. Acestia realizeaza si un indice in domeniu.
• Matt Patsky, Managing Director, Winslow Management Company
• Elizabeth Levy, Environmental Analyst, Winslow Green
• Ton Rennen, Senior Sustainability Analyst, Triodos Bank
Triodos Bank a fost aleasa in 2009 de catre Financial Times – membra a grupului Banca Mondiala banca cea mai sustenabila din lume

“5 June 2009 – Triodos Bank has won the Financial Times Sustainable Bank of the Year Award at the International Sustainable Banking Conference in London”

• Arthur van Mansvelt, Sustainability Analyst, Triodos Bank
si multi altii desigur.

Mi-as permite o recomandare … site-urile care vi se par interesante si utile sa le salvati la “Favorites” ca un grup aparte, pe care-l veti monitoriza mai usor atunci cand veti avea nevoie de actualizarea bazei de date despre bursele straine, in functie de perioadele anului urmator si criteriile alese.

Lista celor 20 actiuni sustenabile in domeniul nepoluant/”verde”, pentru anul 2010.

1. Bendigo and Adelaide Bank (Australia: BEN.ASX)
2. Chipotle Mexican Grill (USA: NYSE: CMG)
3. First Solar (USA Nasdaq: FSLR)
4. Gamesa Corporacion Technnologica SA (Spain: GAM.MC; GCTAF.PK)
5. Google, Inc. (USA: Nasdaq: GOOG)
6. Herman Miller (USA: Nasdaq: MLHR)
7. IBM (USA: NYSE:IBM)
8. Naturex SA (France: NRX.PA)
9. Novo Nordisk (Denmark: NYSE: NVO)
10. Novozymes (Copenhagen: NZYM.CO; NVZMY.PK)
11. Ormat Technologies (NYSE: ORA)
12. Philips Electronics (NYSE: PHG)
13. Plant Health Care (UK: PHC.L; PLHCF.PK)
14. Pure Technologies (Canada: PUR.V)
15. Telvent Git, SA. (Spain: Nasdaq: TLVT)
16. Timberland (USA: NYSE: TBL)
17. United Natural (USA: Nasdaq: UNFI)
18. Vestas Wind Systems (Denmark: VWS.CO; VWDRY.PK)
19. WaterFurnace Renewable Energy (USA: WFI.TO; WFIFF.PK)
20. Westport Innovations (Canada: Nasdaq: WPRT; WPT.TO)

Dintre toate aceste actiuni se face si una onorabila : Google

Pentru cei care doresc sa analizeze o asemenea lista pentru ultimii 3 ani pot accesa acelasi site de AICI.

Inainte de a prezenta concluziile acestui nou capitol voi mai face o referire la faptul ca intre 11-13 ianuarie 2010, la New Orleans, Louisiana am avut un eveniment important legat de lumea financiara, mai exact a incheierii proiectelor financiare si anume briefingul celor care fac cu adevarat proiecte financiare. Cu acest prilej se pot primi informatii de piata despre modul cum se finanteaza proiecte de succes.

January 11, 2010
The Briefing will provide an up-to-the-minute status report on the key features of successful deal making, including a review of deals closed in 2009 and why these deals got over the finish line. The Briefing offers an excellent opportunity to receive the latest market intelligence on how to successfully finance projects

CONCLUZII :
– sectoarele economice nepoluante au devenit tot mai atractive si eficiente pentru companiile in cauza, iar domeniile de mare interes sunt cele de IT, energia neconventionala, agricultura ecologica, farmacie, financiar.

– o mare parte din ele sunt cunoscute sau mai putin cunoscute doar pe plan regional, iar putine firme au o raspandire la nivel mondial.

– capitalul este foarte variat ca marime, dar aceasta nu este o piedica pentru sustenabilitatea firmei in cauza.

Am mai tras deci cateva concluzii pe care le vom adauga la zestrea adunata pana acum si in zilele urmatoare vom continua cu aceasta munca deloc usoara privind stabilirea criteriilor de baza pentru alegerea unui portofoliu de exemplu pentru anul 2010.

Cu ce vom continua ? Surpriza …
Rabdarea se cultiva si ea nu este o calitate innascuta.

Comments

  1. Useful info. Lucky me I found your site unintentionally, and I’m stunned why this twist of fate didn’t happened in advance! I bookmarked it.

  2. Thank you, I have just been searching for info approximately this topic for a while and yours is the best I have found out till now. But, what in regards to the conclusion? Are you sure in regards to the supply?|What i don’t understood is in fact how you are now not actually a lot more smartly-preferred than you might be right now. You’re very intelligent.

Speak Your Mind

*